marți, 28 august 2007

Cum ignora ierarhii nostri canoanele Bisericii

Un specialist in Drept Canonic sustine un lucru teribil: trei inalti ierarhi ortodocsi au fost unsi episcopi in mod necanonic si deci nevalabil. Cei trei au fost alesi in absenta Patriarhului Teoctist, care se retrasese din scaun, la Sinaia, in semn de penitenta. Perioada 20 ianuarie – aprilie 1990 (Intiistatatorul s-a intors inainte cu citeva zile de Pasti), cit scaunul patriarhal era gol, este considerata una de acefalie a BOR. Iar canoanele Bisericii nu permit alegerea de episcopi intr-o astfel de perioada.
PS Casian, Episcopul Dunari de Jos, a fost facut Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunarii de Jos pe 18 februarie 1990.
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, a fost hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscpiei Timisoarei pe 4 martie 1990.
IPS Serafim, Mitropolit al romanilor ortodocsi din Germania si Europa Centrala, a fost uns Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului 11 martie 1990.
Cu ce indreptatire ocupa ei scaunele arhieresti si cum mai pot tinde sa fie alesi in demnitati ecleziale mai inalte?
Dar nu ne mira, caci IPS Daniel, astazi si loctiitor de patriarh, pare sa nu puna prea mult pret pe regulile milenare ale Bisericii. De pilda, din voia sa si cu acordul a inca doi trei ierarhi, o comisie sinodala a aprobat, imediat dupa moartea PF Teoctist, o derogare de la Statul BOR, si anume ca IPS Daniel sa detina locotenenta patriarhala (care revenea de drept IPS Nicolae al Banatului, ca episcopul cel mai vechi in slujirea arhiereasca), deci sa organizeze alegerile pentru demnitatea de patriarh si sa si candideze. Cu singura concesie ca in momentul acceptarii candidaturii (cu doar citeva ore inainte de alegerea pe care o va face pe 12 septembrie Colegiul Electoral Bisericesc), IPS Daniel va preda locotenenta IPS Nicolae.
Cele doua incalcari flagrante ale Statutului si ale sfintelor canoane, incredibile pentru lumea ortodoxa, au fost posibile si pentru ca in Sinodul BOR nu se afla nici un ierarh specialist in Drept Canonic.

Seja o primeiro a comentar