sâmbătă, 8 septembrie 2007

Despre Biserica inaintea alegerii noului patriarh

RAZVAN CODRESCU:
“Sper ca Biserica sa iasa de sub teroarea trecutului”

Poet, traducator si eseist de orientare traditionalista, autor, printre altele, al cartilor “Recurs la Ortodoxie”, “Teologia sexelor si Taina Nuntii” si “Galceava dracului cu lumea”, Razvan Codrescu este un comentator avizat al vietii religioase de la noi. Raspunzand intrebarilor revistei “Formula As”, Razvan Codrescu descrie cu exactitate starea Bisericii Ortodoxe Romane inaintea alegerii noului patriarh si asteptarile legate de acest eveniment major.
Iata citeva spuse interesante:
“(…) Acum, cu noul Patriarh, toata lumea asteapta iesirea efectiva si definitiva, la nivelul institutional al Bisericii majoritare, din lunga paranteza comunista si neocomunista. Se asteapta un Patriarh al secolului XXI, Intelegator deopotriva al traditiei si al modernitatii, netributar trecutului recent, dinamic si plin de initiativa. (…)
Conteaza enorm si decisiv cine anume sunt reprezentantii laicatului In Adunarea Nationala Bisericeasca, de ce calitate duhovniceasca, morala si intelectuala sunt ei. Or, aici, In momentul de fata, cred ca avem o problema. (…)
In Ortodoxie, Patriarhul nu e infailibil, ca Papa, iar lucrarea lui se face In si prin Sf. Sinod, nefiind niciodata una discretionara. El e chemat mai degraba sa fie un garant moral-spiritual si un catalizator Intelept al energiilor latente ale Bisericii pe care o pastoreste. Conteaza enorm nu doar calitatea lui umana si sacerdotala, dar si oamenii de care se Inconjoara. (…)
Biserica sa iasa definitiv de sub teroarea trecutului recent si sa-si recapete In societatea romaneasca nu doar maretia nostalgica sau principiala, ci maretia de fapt…”

Interviul a aparut in numarul curent al revistei "Formula As" (saptamina 10 - 17 septembrie a.c.) si este disponibil deocamdata numai in varianta print, la chioscuri.

Seja o primeiro a comentar