sâmbătă, 29 septembrie 2007

O emisiune despre sfintii din inchisori

Duminica seara (30 sept. a.c.), incepind cu ora 23.00, sint invitat, in calitate de director al revistei ROST, la emisiunea "Luminile noptii - cultura si spiritualitate", realizata de Cristian Curte la Radio Romania Actualitati. Tema acestei editii este necesitatea canonizarii celor care au fost ucisi pentru Hristos in timpul regimului comunist din Romania.
Vor fi si citiva invitati prin telefon, intre care si monahul Moise de la Manastirea Oasa - Alba, autor al recentei carti despre Valeriu Gafencu, "Sfintul inchisorilor".
Dupa cum se stie, revista ROST este preocupata de istoria recenta a romanilor si omagiaza permanent figuri proeminente si, in egala masura, tragice ale rezistentei anticomuniste de la noi. ROST a dedicat, pe rind, numere speciale multora din cei care au suferit sau au fost ucisi in temnitele comuniste, dintre care ii amintesc pe Petre Tutea, Nicu Steinhardt, Sandu Tudor, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcanescu, Constantin Noica, Pr. Arsenie Boca, Vasile Voiculescu, Pr. Gh. Calciu, Simion Mehedinti, Pr. Benedict Ghius.
Tema emisiunii de la Radio Romania Actualitati este prilejuita de intronizarea noului patriarh al BOR, PF Daniel. Publicistul Cristian Badilita a scris deunazi un articol in care ii cerea noului patriarh sa-si inceapa pastorirea BOR cu canonizarea martirilor de sub regimul comunist. Ar fi un gest poate salvator pentru multi dintre noi, caci, asa cum spune Avva Iustin Parvu, de la Manastirea Petru Voda, daca ne bate Dumnezeu o face si pentru ca nu ne cinstim sfintii omoriti in inchisorile comuniste.
Revista ROST si cel care a girat-o pina in ultimul ceas al vietii sale pamintesti, Parintele Gheorghe Calciu, au facut repetate demersuri pentru recunoasterea acestor sfinti din temnite. Deocamdata fara succes, desi mai multi membri ai Sinodului sint de acord cu noi in aceasta privinta. Nu demult, PS Justinian, Episcopul Maramuresului, imi declara ca: "ii admir ca pe niste martiri, ca pe niste Hristosi, pe toti cei care au fost inchisi.(...) Toti cei care au suferit in inchisorile comuniste au fost plini de har si de adevar. Ei au fost bagati acolo pentru ca il aparau pe Hristos si Biserica lui, nu pentru ca erau chiaburi sau legionari. Ca au fost din cler sau nu, toti l-au marturisit pe Hristos si fac parte din randul marilor sfinti ai Bisericii Crestine, sunt eroii culturii si civilizatiei crestine. E plin cerul de ei. De aceea, toti au dreptul sa fie declarati de Biserica in randul sfintilor."

3 Comentários:

Anonim spunea...

daca nu ma insel, monahul moise a fost invitat la aceeasi emisiune, saptamana asta. tema fiind cartea pe care ai mentionat-o. am ascultat o parte din emisiune.
acum sa vedem si prestatia ta :)
Succes!

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Intr-adevar, ar fi un act reparator si extraordinar.
In rest, articolul lui Cristian Badilita mi se pare tare deplasat. Vorbeste despre o decizie a Sinodului I Ecumenic ca fiind de prost gust, tot insista pe traducerea noua a Sfintei Scripturi, fara sa ne explice ce-i displace la versiunea Anania si revine cu sintagma incorecta teologic "biserici surori".

Unknown spunea...

Perfect de acord cu Paul. Derapajele teologice ale lui Badilita m-au determinat, de altfel, sa intrerup colaborarea cu el la ROST. Dar cind are dreptate, are. Si la punctul 1 are.