luni, 22 octombrie 2007

Sibiul cultural, dezamagitor


Standul ROST de la Tirg

Am fost la Tirgul National de Carte si Revista Religioasa (18 - 21 oct.) de la Sibiu. Evident, cu ROST.
Desi anul acesta a beneficiat de un spatiu modern si mai generos decit alta data, in noul corp de cladire al Bibliotecii ASTRA, aceasta editie a Tirgului mi s-a parut cea mai slaba. Putini cumparatori i-au trecut pragul, doar citeva edituri au avut reprezentare la nivel de directori si patroni, evenimentele au fost parca mai putine si cu o participare anemica.
Cu acest prilej a avut loc si o prima intrunire publica a membrilor Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini (AZEC), condusa de Razvan Bucuroiu (directorul revistei "Lumea credintei"). Nici aceasta initiativa promitatoare n-a reusit sa atraga prea mult atentia.

De la stinga: Lucian Coca, organizatorul Tirgului,
Razvan Bucuroiu si Razvan Codrescu


Organizatorii s-au straduit, dar... Sa fie vreo carenta de mediatizare, n-as crede. Mai ales ca Tirgul a ajuns la a VIII-a editie, deci organizatorii au experienta, iar manifestarea are "traditie". Poate vremea rea sa fi cintarit mai greu. Poate si faptul ca anul acesta in Sibiu au fost prea multe evenimente culturale, deh, ca intr-o "capitala europeana". Sa nu fie insa o scadere a interesului publicului pentru cartea crestina, in special, si pentru cultura, in general. Caci au fost mai multe semne ca Sibiul poarta un blazon - "capitala europeana" - pe care nu se osteneste sa-l merite. De la lipsa unor spatii de cazare rezonabile (in raportul calitate-pret) si a unor restaurante ca lumea (preturi marisoare, dar mincarea si servirea proasta, cu doua, trei exceptii) pina la calitatea spectacolului cultural si numarul de participanti la acesta. Sa nu va mire ca pomenesc de hoteluri si circiumi, pentru ca statutul de "capitala" presupune civilizatie, iar pentru a savura cultura, trebuie sa ai unde pune capul si unde minca decent.
Una peste alta, Sibiul "european" mi s-a parut dezamagitor in comparatie cu Sibiul de anul trecut, de acum doi ani si de cind il cunosc - orasul atitor bucurii sufletesti.

2 Comentários:

Ioan Usca spunea...

Cândva, acest Târg de carte religioasă s-a ţinut la Iaşi. De câţiva ani buni e în Sibiu (care are o poziţie mai centrală). Dar, în Sibiu, iată, localurile nu-s prea bune, iar dacă mergi cu... conserve, aceasta s-ar putea interpreta negativ de către un domn al cărui cuvânt e mai presus de cel al Sfinţilor Părinţi.
Nu cunosc detalii organizatorice, dar nu s-ar putea muta Târgul, pe viitor, în Bucureşti?
În Capitală cum e? E voie, în ultimul timp, cu conserve?

Unknown spunea...

pt ioan usca

Tirgul de la Sibiu a fost dintotdeauna acolo. Adica de opt ani de cind se face. La Iasi o fi fost altceva.
Bucurestiul are tirgurile lui de carte, chiar daca nu sint exclusiv pt carte crestina.
In rest, umorul dvs e cam subtil pt mine la ora asta.