vineri, 9 noiembrie 2007

Cioroianu nu e nazist, ci doar incompetent

Am urmarit cu mare interes campania antiromâneasca din Italia. Am cintarit fiecare moment si nu m-am grabit sa ma pronunt tocmai pentru a nu cadea in vreo capcana. Am sa devzolt in alta parte o analiza a intregii povesti. Aici ma marginesc sa fac citeva remarci de bun-simt, ca preambul la ce va sa spun pe larg in revista “Rost”.

1. Da, exista un puternic sentiment antiromânesc in rindul italienilor. El este motivat de comportamentul majoritatii cetatenilor români care traiesc in Italia. De ani in sir, italienii sint siliti sa suporte badarania, mizeria si obiceiurile proaste (precum “petrecerile” zgomotoase in strada, in case sau in campingurile organizate aiurea in parcurile marilor orase) ale prea multor români alaturi de care traiesc. In plus, italienii au suferit atacuri, jafuri, violuri – intr-un cuvint, violenta din partea unor români. Iar faptul ca românii le iau locurile de munca, pentru ca accepta o plata mai mica, este un motiv in plus pentru italieni ca sa nu ne iubeasca.
Si noi, românii, inca majoritari in tara noastra, sintem stinjeniti de “neintegrarea” tiganilor, de chestiunea tiganeasca pentru care, iata, democratia inca nu gaseste o solutie. Si, mai mult ca sigur, si noi am reactiona la fel ca italienii astazi daca am suferi ani de zile, din partea unei populatii de alta etnie, ceea ce sufera de vreo 7-8 ani incoace italienii din partea unor cetateni români.

2. Da, exista in Italia si romani cinstiti. Multi. Ei muncesc cu acte sau la negru, dar din greu, sint corecti, punctuali, priceputi. Incearca sa-si faca un rost acolo, sa-si ridice case, sa faca afaceri, sa-si invete copiii la scoli bune si sa se mindreasca in tara de origine cu realizarile lor (de la ei vin multi bani in Romania, iar familii intregi traiesc de pe urma lor aici). In general, cu ei italienii nu au o problema, doar ca nu acesti romani dau impresia generala. Pentru ca normalitatea nu surprinde. Iar suspiciunea se intinde, vrind-nevrind, si asupra lor in momente ca acesta pe care il traversam.

3. Da, Italia este cutreierata de bande de infratori români. In Italia, ca si in alte tari din Vest mai permisive la imigranti, opereaza grupuri de ticalosi de cetatenie romana si origini etnice diverse. Baietii respectivi nu se duc acolo cu nici un gind de munca, de viata corecta si de integrare, ci pusi pe jaf, trafic de carne vie si de droguri, crime – totul spre a se imbogati repede.

4. Da, politicienii de la Roma au instrumentalizat politic un caz de fapt divers (chiar daca unul odios). Nu era prima crima infioratoare din Italia – hai sa fim seriosi, mafiotii omoara pe capete si in cel mai oribil mod numerosi italieni in fiecare an. Nu era nici prima comisa de un strain. Ce are acest caz particular, de ce au facut din el – politicienii de coniventa cu jurnalistii – un motiv de linsaj al unei intregi comunitati? Se apropie alegerile…
In demersul lor, politicieni italieni, in frunte cu primarul Romei, Walter Veltroni, au nesocotit orice regula (incepind cu prezumtia de nevinovatie care se cuvenea acordata presupusului criminal - tigan cu cetatenie romana). Au facut-o pentru ca au simtit ca asta aduce voturi. Au facut-o cinic, repede si destul de abili. Dar, sa nu uitam, daca nu le-ar fi dat un cetatean român pretextul, altfel s-ar fi pus problema.
In paranteza fie spus, este de retinut ca virful de lance al atacului antiromânesc din Italia il constituie politicienii comunisti, ma rog, de stinga…

5. Da, in România exista o problema tiganeasca. Dar aceasta nu mai este acum doar a noastra, ci si a UE. Uniunea ne-a acceptat cu bunele (piata de desfacere, forta de munca ieftina etc), dar si cu relele noastre – si trebuie sa suporte consecintele, daca nu se preocupa de rezolvarea unor probleme ca aceasta.

6. Da, Adrian Cioroianu trebuie sa demisioneze de la Externe. Dar nu pentru o declaratie pretins “nazista”, “rasista” etc., ci pentru incompetenta. A avut timp, cam sapte luni de cind a preluat portofoliul la Externe, sa-si dovedeasca incapacitatea. Sirul de gafe pe care le-a comis in acest rastimp este rusinos. E necesar sa i se spuna asta frumos si sa fie trimis acasa. Nu e cazul sa ne legam de o declaratie care nici macar hazardata nu e. Va mira ce spun? Ei bine, analizati declaratia incriminata: "Eram pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila. Eram cam in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care ne fac de ras.".
Vedem din prima ca nu a pomenit cuvintul tigan/rom. E clar apoi ca se referea la infractorii “care ne fac de ris”, ca asta era subiectul. Or infractorii e musai sa fie pedepsiti, atunci cind sint prinsi, dovediti si judecati cum se cuvine. Mai mult, pe anumiti infractori – in functie de gradul de gravitate al faptei – statul român poate sa-i inchida unde vrea, pe o insula, in desert, sau pe luna – desigur, cu respectarea drepturilor omului…
Asta nu se cheama insa deportare.
Jandarmii “corectitudinii politice”, care pindesc ca hienele orice gest si fiecare cuvint pentru a se face utili si a-si merita lefurile grase, au sarit pe bietul Cioroianu cu totul aiurea. Si au lezat si memoria victimelor deportarilor din anii nazismului si din cei ai comunismului, ca si victimele holocaustului – fie el nazist, contra evreilor si a tiganilor, fie comunist, contra romanilor si a altor natii. Pentru ca a-i compara pe niste banditi ordinari cu victimele inocente ale unor sisteme totalitare este un afront barbar.
In aceasta chestiune punctuala, Cioroianu n-are alta vina decit aceea ca este un politician slab. El n-a stiut cum sa raspunda atacului venit chiar din partea unor colegi ai sai de “corectitudine politica” si s-a bilbiit in explicatii penibile, incercind sa se scuze. Bine, el n-a stiut nici sa actioneze ca un veritabil ministru de Externe in toata criza din Italia (propunind, intre altele, sa-i lamurim pe italienii ca românii sint buni, prin campanii de promovare a lui Cioran si Hagi!).
Asadar, e clar de ce Adrian Cioroianu ar trebui sa se ceara singur afara din guvern.

8 Comentários:

Ioan Usca spunea...

Câteva tuşe:

Cât am umblat (nu excesiv) prin occident, măcar că se ştia pretutindeni că vin din România, am fost tratat ca un boier. Apuseanul te tratează după cum te porţi...
Despre atmosfera din Italia, relatează interesant Oana Despa: nici vorbă de sentimente anti-româneşti, ci doar de un profund sentiment anti-bădărănie. Că aici se includ numeroşi români ori cetăţeni români, e o altă poveste.
Adevărat, domnul Cioroianu şi-ar face mult bine şi lui, şi PNL, dacă ar demisiona...
Necazul mai mare e însă cu un alt domn, ajuns fraudulos la Cotroceni şi derbedeu incurabil! A fost o ocazie de a-l debarca, dar s-a ratat... Finalul, însă, e previzibil şi implacabil în ce-l priveşte.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Nu vad in nici un chip ce legatura are toata povestea asta cu Basescu... Daca el stie sa foloseasca orice prilej pentru a-si face campanie electorala, nu inseamna ca trebuie sa cadem in aceeasi capcana si sa ne legam de aspecte care n-au nici in clin nici in maneca cu el pentru a-i face anti-campanie. Pana una-alta, ca e vorba despre Basescu sau despre jalnicii liberali, nimeni nu ne reprezinta cum se cuvine.

Anonim spunea...

Cind pleci dintr-o tara este ca si cum ai pleca dintr-o casa, iti asumi anumite riscuri. Cind primesti un strain in casa iti asumi niste riscuri. Deci cei care au riscat, adica Italia si emigrantii sa suporte consecintele. Asta nu e problema Romaniei. Daca acei oameni ar fi fost trimisi de Romania acolo intr-o misiune sau cu un contract, da, atunci era si problema noastra. Nu orice crima din Italia e problema Romaniei. Eu cred ca asta trebuia spus. Se inchide piata muncii in Italia. O.K.! Sa creeze Tariceanu locuri de munca, pentru ca asta e treaba lui.Asa ca bataia asta intre clanuri ma lasa rece. Nu asta e Romania pentru care traim.

P. spunea...

una dintre putinele raportari realiste la mizeria instrumentata politic din ultima vreme. rar...

Anonim spunea...

Prin 2004, istoricul Cioroianu vorbea intr-o emisiune, plin de avant, despre "regii Spaniei, Isabella de Castilia si Ferdinand de Oregon". Cand mergi la atatea talk-showuri nu mai ai atimp sa mai inveti si istorie ca sa stii ca Aragon nu e totuna cu Oregon. Pe de alta parte, sa ne amintim ca acest mare istoric si ministru de externe s-a lansat ca "intelectual public" in urma scandalului cu manualele alternative, prin 1999. A aparut atunci dl. Cioroianu, cu pletuta bonjurista si impertinenta juvenila, la emisiunea lui Tuca, unde a facut apologia manuelelor "demitizante" si a directiei "Soros" in istoriografia romana. In urma prestatiei multiculturale si corect politice a fost rapid imbratisat de intelighentia romana. A luat rubrica la Dilema, Neagu Djuvara a fost pus sa-l prezinte a pe un mare istoric etc. Din rubrica de la Dilema, dl Cioroianu si-a continuat activitatea politic corecta si ii scria "scrisori deschise" patriarhului Teoctist, pe care il acuza ca protejeaza legionari si il indemna sa scape biserica de legionari. Asa ca fiecare pasare pe limba ei piere, si astazi Simon Wiesenthal cere demisia "nazistului Cioroianu". Cioroianu nu e decat un alt exemplu de reputatie umflata cu pompa si de falsa autoritate intelectuala obtinuta mai ales prin acomodare la regulile puternicilor zilei, care sunt oamenii "societatii deschise" si ai stangismului politic corect, multinational, si secularizant.

Dr Virgil-Constantin-Cristian COLTOIU spunea...

Aveţi perfectă dreptate domnule Târziu. Corectitudiea politică ne omoară când este vorba de apărarea unor infractori aparţinând minorităţilor etnice. Atunci când comit jafuri şi crime, aceşti minoritari devin brusc cetăţeni români şi nu mai avem voie să facem deosebire de rasă, adică noi românii trebuie să luăm asupra noastră infracţiunile lor. Când însă aceşti minoritari încalcă legile româneşti şi europene căsătorindu-şi copiii minori, atunci nu avem voie, iar, să-i pedepsim pentru că vezi Doamne au obiceiurile lor din străbuni şi nu sunt obligaţi să respecte legile româneşti. Adică le acordăm, ca proştii, privilegii. Până când Doamne să suportăm această teroare etnică şi culturală!

Dr Virgil-Constantin-Cristian COLTOIU spunea...

Ba s-avem pardon! Băsescu are dreptate. Cu toate lipsurile lui, este printre puţinii politicieni realişti care ştie să vorbească poporului. Din clasa politică putredă, el este în mod cert răul cel mai mic. Să-l sprijinim, deci! Încă nu s-a născut un politician care să-i ia locul şi când spun "născut" mă refer la mediatizare care este ca un botez pe sena politică.

Anonim spunea...

Da.Pe langa binecunoscuta coruptie,ne mai lovim si de rasism si de discriminreea.
E foarte grav daca aceasta porneste de sus,de la acest politician,deoarece ,inevitabil,acesta influemteaza intr-o oarecare masura oamenii.