duminică, 18 noiembrie 2007

PS Sofronie incepe vinatoarea de antiecumenisti


E limpede pentru toti cei zdraveni la cap: "ecumenismul" nu este credinta, ci politica. Or politica se bazeaza nu pe Adevar, ci pe interese. Iar cine sta in calea unei politici, deci a unei maniere de satisfacere a unor interese de catre o entitate anume, se expune unui risc major.
"Ecumenismului" i se opun in general cei inarmati duhovniceste. Represaliile asupra lor nu intirzie. Exemplu recent: ieromonahul Eftimie Mitra, egumenul Schitului Huta - Bihor. Parintele a fost schimbat din functie si oprit sa slujeasa si sa predice in satele invecinate, pentru ca a ridicat glas contra "ecumenismului". Pretextul a fost ca parintele Eftimie Mitra nu are studii teologice, ca si cum asta primeaza in monahism (parintele Cleopa si alti sfintiti slujitori ai nostri n-au avut scoala mai de loc, dar s-au dovedit mari duhovnici si stareti iubiti). Parintele Eftimie este cunoscut pentru activitatea sa publicistica bazata pe invatatura crestina adevarata, nutrita din Sfinta Scriptura si din Sfinta Traditie, ca si pentru atitudinea antiecumenista fatisa. Pentru ca incercat sa vorbeasca pe aceeasi tema la sedinta cu preotii de la Beiusi, din 13 noiembrie a.c., parintele Eftimie a fost admonestat de PS Sofronie Drincec, Episcopul Oradei, care a doua zi l-a demis si i-a interzis sa mai slujeasca si sa mai predice in satele bihorene.

PS Sofronie este cea mai proaspata surpriza neplacuta a Sfintului Sinod. Afirmat ca un episcop traditionalist, patriot si vrednic la Giula, in Ungaria, PS Sofronie a fost sustinut pentru a deveni episcop al Oradei de catre unii dintre cei mai induhovniciti si cu autoritate ierarhi ai nostri. Insa, imediat dupa ce a fost ales la Oradea, PS Sofronie a inceput sa-si dea arama pe fata. Mai ca l-a pus sub arest la domiciliu pe fostul episcop Ioan Mihailtan, pensionat si restras din scaun din pricina bolii, l-a exilat intr-un capat de judet pe Episcopul Vicar Petroniu Salajanul si a inceput sa tune si sa fulgere impotriva calugarilor antiecumenisti.
Este de prisos sa mai spun cui a facut PS Sofronie campanie electorala pentru alegerea ca patriarh.
Acum, PS Sofronie incearca sa impuna politica ecumenista cu forta.

In sedinta de pe 13 noiembrie a.c., PS Sofronie a facut urmatoarele afirmatii grave:
- ca preotii si calugarii care se opun ecumenismului sint "razvratiti";
- ca manastirea Petru Voda din judetul Neamt este "turbulenta" si trebuie ocolita;
- ca nu trebuie luate in seama cuvintele duhovnicesti ale parintelui Iustin Parvu, staretul de la Petru Voda, ca si acelea ale parintelui Arsenie Papacioc de la Techirghiol (doi dintre uriasii duhovnici pe care ii mai are ortodoxia romaneasca), si alti "asa-zisi duhovnici care nu fac altceva decat tulburari";
- ca monahii antiecumenisti sint "analfabeti si inculti";
- ca ierarhii care vor mai da binecuvintare pentru carti care se opun eresului ecumenist vor fi maziliti, adica, in limbajul diplomatic pe care l-a folosit PS Sofronie, "se vor trezi mutati de canon intr-o manastire"!

Demiterea unui egumen mai poate fi acceptata, chiar daca s-a facut fara un motiv valid. Dar vorbirea de rau a unor traitori si aparatori ai Ortodoxiei, ca parintele Iustin sau parintele Arsenie, or amenintarea unor episcopi, nu pot fi tolerate.

Sa fiu iertat, dar daca asa inteleg unii sinodali sa impuna la noi "ecumenismul", ma tem ca vor fi pricina de mare smintire. Sa nu fie!

13 Comentários:

Ioan Usca spunea...

N-ar fi oare, mai eficient dacă în eparhii s-ar înfiinţa Miliţii Ecumenice Creştine (MEC)?
Curând, probabil, s-ar naşte vorba populară: "Iar m-au căutat ăia de la MEC!...".

Anonim spunea...

pai deja ele exista

Anonim spunea...

Cică Vaticanul ar fi zis, recent, printr-un document „papal” că ar fi "unica şi adevărata Biserică a lui Cristos", că Biserica Ortodoxă, care nu îl recunoaşte pe papă drept urmaş al lui Petru, nu este decît una “particulară”, iar protestanţii nici nu pot fi numiţi creştini. Soluţia, se mai spune în document, ar fi “dialogul ecumenic” în jurul Bisericii Catolice. Vorbe provocatoare, în fond ...! Asta pentru că premisele ecumenismului nu sînt, în acest moment, cele mai favorabile. O Biserică Creştină Universală pare să fie o nouă tentativă de construire a Turnului Babel! Rezultatul va fi acelaşi, oamenii vor descoperi, după toate premisele, nu unitatea în diversitate, ci vor accentua ceea ce îi desparte. Şi pînă la urmă, ce ne împiedică să trăim “în unitate” diferiţi? Omul este “unitatea de măsură” a umanităţii, el trebuie reconsiderat, cu fiecare zi, cu fiecare clipă, nu umanitatea în ansamblu, care e “masă indistinctă”...! Pădurea, văzută de departe, e frumoasă. Dar dacă vezi de aproape fiecare copac, îi vezi ramurile contorsionate, vezi suferinţele trunchiului, vezi dăunătorii înfipţi în rădăcini. Părintele Iustin spunea recent: “În loc să ne preocupăm de soarta credincioşilor noştri, de credinţa fiecăruia, de viaţa bisericii noastre, noi facem planuri de mărire. O să ne trezim că ne-am organizat bine, că am făcut planuri şi le-am dus la îndeplinire, dar nu mai avem cui să ne adresăm… !”. Sentimentul religios lucrează pe verticală, “politicile instituţionale” ale bisericilor lucrează numai pe orizontală. Pe verticală poţi să atingi (ipotetic) infinitul, pe orizontală te împiedici de prea multe “politici” şi convenienţe...!

Adrian Vlad

Ioan Usca spunea...

Atunci, putem dormi liniştiţi, ca pe fericitele timpuri ale FNI...
Pe-aici, pe la noi, încă nu s-a mers atât de departe, cu toate că, unui coleg mai slobod la gură, i-au fost înregistrate predicile pe reportofon, aşa, pentru o eventuală aprofundare ulterioară...

Anonim spunea...

Se mai spune că PS Sofronie l-ar fi dat afară pe PS Ioan Mihălţan (fostul episcop al Bihorului şi Sălajului)din locuinţa din Episcopia Bihorului unde acesta era la pat bolnav (deşi la înscăunarea sa în urmă cu un an a declarat public că vor locui împreună sub acelaşi acoperiş, "căci aşa se cuvine").
În al doilea rând, PS Sofronie a dat ordin ca fotografia sa să fie afişată pe spătarul tuturor scaunelor episcopale din bisericile Episcopiei Bihorului şi Sălajului, ca nu cumva figura sa să rămână necunoscută credincioşilor de rând care nu l-ar fi văzut la televizor sau prin ziare.

Ioan Usca spunea...

P. S. Sofronie are, ce-i drept, un chip plăcut, ascetic...

Anonim spunea...

Intr-adevar, foarte ascetic! Ca vietuitoare a schitului de la Petru Voda nu pot spune decat ca astfel de comentarii sunt foarte des intalnite intre marii "prelati" ai Bisericii noastre! Nu ne mai ramane decat sa ne rugam sa ne dea Dumnezeu timp de pocainta! Vin vremuri cumplit de grele! Cred ca ar fi bine sa ne intarim duhovniceste si sa-i lasam pe vanatorii de antiecumenisti sa dea seama de faptele lor! Le avem si noi pe ale noastre si cred ca sunt destule, nu?

Anonim spunea...

Este strigator la cer ce se intimpla in Romania cu ecumenismul! Stiri de acest gen ma duc cu gindul la vremurile Sf. Vasile cel Mare si-a altor timpuri in care oameni mari au luptat impotriva smintelilor la adresa dreptei credinte. Sa nu uitam ca Sf. Nicolae l-a palmuit pe Arie pt aberatiile sustinute, pt jignirile aduse lui Hristos. Aceste vremuri, ca si cele vechi, sint martirice. Sint de sfirsit daca citam din profetii, daca citim semnele din cer si de pe pamint. Cind vor scoate americanii acel cip bancar ce se va plasa pe frunte sau mina dreapta, vom sti sigur ca traim cele de pe urma. Sa-l marturisim pe Hristos in lumina credintei adevarate, ca sa ne numere in ceata Sa.
Ma bucur ca sint multi care inteleg ca ecumenismul e o erezie si apara credinta pe fata, ca au notiunile de baza ce reflecta credinta asa cum ne-a lasat-o Cel ce s-a jertfit pt noi.
In ce priveste comentariile la adresa parintilor Iustin si Arsenie, sint o demascare a ridicolului clara. Nici cind ne-om petrece si noi timp indelungat in post, rugaciune si in slujba aproapelui, sa nu indraznim sa deschidem gura asupra unor asa oameni! Minia lui Dumnezeu poate lovi in orice clipa pt o vorba smintita pe care-o aruncam. Dar asta e problema mare, uitam de frica de Dumnezeu. Dac-am avea-o, n-am deschide gura nici asupra dusmanilor. Bunul Dumnezeu sa ne intareasca si lumineze! Alexandra

Anonim spunea...

Asemenea intimp[lari te cam lasa fara comentarii Spun marii parinti ca traim vremuri apocaliptice de aceea trebuie sa li se inchida gura ca popporul sa nu stie realitatea sa fie dus de nas tot timpulVai de cei ce glasuiesc impotriva sfintilor ca vremelnica e viata pe pamint si vesnica dincolo dar nu va lasati frati crestini ca Dumnezeu intotdeauna e cu cei putini dar curajosiNU TE TEME TURMA MICA

Anonim spunea...

MAI FRATILOR. NU VA TEMETI SI NU DISPERATI TOTUL E DIN RANDUIALA DUMNEZEIASCA.HRISTOS VA FI MARTURISIT. CEI LA LOCUL LOR VOR STI SA STEA IN PICIOARE CEILALTI FIE CA SUNT IERARHI CA ACEST DEZAMAGITOR SOFRONIE AL NOSTRU CA SUNT DIN ALTE PARTI ALE TARII ISI VPR LUA PLATA.
DE DATORIA TUTUROR E SA NE INTOARCEM LA CEEA CE LIPSESTE LUMII AZI NOUA IMPLICIT: ARMA NEBIRUITA- RUGACIUNEA.
IN REST SA MARTURISIM ADEVARUL DE LA AMVON DIN ZIAR TV RADIO FIECARE UNDE NE A RANDUIT DUMNEZEU SI SA STAM BINE SA STAM CU FRICA...IN IISUS HRISTOS AJUTATI DE PILDA ATATOR PARINTI SFINTI...CARE IN NICI UN CAZ NU ARUNCAU MARGARITARELE INAINTEA PORCILOR...DUMNEZEU SA NE LUMINEZE ...

Anonim spunea...

ce fac astia in ziua de azi cu Ortodoxia este inacceptaBIL.S-AU DENATURAT VALORILE MORALE,LUMEA NICI NU MAI ARE INCREDERE IN BISERICA SI ASTIA PE CE BAZA VOR SA SE UNEASCA?SA NU FIE UNA CA ASTA!SI CU PARINTELE ARSENIE CE AU?TREBUIE SA FACEM SI NOI CEVA SA NU-I MAI LASAM PE ASTIA SA NE DISTRUGA!SA FIM UNITI SI LA NEVOIE CHIAR SA NE SEPARAM DE EI DACA ALTFEL NU SE POATE.MANTUIREA E IN HRISTOS SI HRISTOS E NUMAI IN ORTODOXIE.NOI NU AVEM NIMIC IN COMUN CU ERETICII ASTIA!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

Anonim spunea...

DOAMNE AJUTA. ECUMENISM-ECUMENICITATE. A FI CU ADEVARUL SAU A FI FALS CU INTUNERICUL. ASTA MI SE PARE A FI PROBLEMA. ORTODOXIA NU VREA MOARTEA PACATOSULUI, DAR NU EXISTA PARTASIE INTRE LUMINA SI INTUNERIC. TREBUIE SA IUBIM! DAR CE IUBIM INTELEPCIUNEA OMENEASCA SAU REVELATIA DIVINA DIN SFANTA SCRIPTURA SI SFANTA TRADITIE? TREBUIE VAZUT EXEMPLUL LUI KLAUS KENETH CARE A VAZUT DEOSEBIRILE DINTRE DIFERITELE CONFESIUNI RELIGIOASE DAR A INTELES CA ORTODOXIA E CALEA SMERENIEI SI FARA EA NU PUTEM VEDEA PE FIUL CARE NE DUCE LA TATAL. ASA CA SA NU NE MAI LUPTAM INTRE NOI CI SA NE RUGAM PENTRU LUMINAREA MINTII NOASTRE DE CATRE DUHUL SFANT SI DRAGOSTEA CARE ESTE DUMNEZEU, SI SA VEDEM PE ADEVARATUL DUSMAN AL NOSTRU CARE ESTE DIAVOLUL SI NU FRATELE NOSTRU. INSA TREBUIE SA IL URMAM PE MANTUITORUL SI NU LUMEA ACEASTA, PENTRU CA NU INTELEPCIUNEA OMENEASCA NE VA MANTUI CI DRAGOSTEA JERTFELNICA PROPOVADUITA DE HRISTOS. ASA CA NUMAI PRIN FIUL AJUNGEM LA TATAL, IAR DACA CONFESIUNILE RELIGIOASE ALTELE DECAT ORTODOXIA, OR SA IL URMEZE PE MANTUITORUL, INVATATURA SA, SI NU PE DIAVOLUL DIN INTELEPCIUNEA OMENEASCA. ORI CALEA ADEVARUL SI VIATA, ORI IADUL O SA NE ASTEPTE. ALEGETI!!! DOAMNE AJUTA ECUMENISTI SI ECUMENICITATE

Anonim spunea...

Mie imi este tare drag P.S. Sofronie. Fiecare are dreptul la o opinie, cu grija sa nu sminteasca pe fratii sai. Mai bine sa ne rugam pt. Sfintia Sa, decat sa-l criticam... Pace si bucurie!