luni, 12 noiembrie 2007

Un comportament crestin inseamna pacatosenie asumata


Va recomand interviul pe care mi l-a acordat scriitorul si diplomatul Teodor Baconsky pentru "Formula As". Deocamdata poate fi citit numai in varianta pe print, aflata pe piata. Incerc sa va deschid gustul cu citeva pasaje:

# “Stiu, din proprie experienta, ca fortele unui singur om nu pot schimba tot ce se cere schimbat intr-o anumita institutie. Noul Patriarh are enorm de facut pentru a duce BOR in secolul XXI. Trebuie sa spuna raspicat adevaruri pe care inaintasul sau le-a ocolit. Are nevoie de fortele sanatoase ale elitei intelectuale mirene, cu care nu s-a lucrat efectiv, in anii de tranzitie. Sper sa actioneze astfel incat principiul «o Biserica libera, intr-un stat liber» sa capete forma si substanta.”

# “Revenind la perspectiva crestina asupra lumii, cred ca un comportament crestin inseamna pacatosenie asumata, constiinta a marginirii personale, incredere adanca in Dumnezeu, ca Parinte iubitor, aflat dincolo de binele si raul care-si disputa rolul de protagonist in istoria umana.”

# “Clasa politica de la noi a instrumentalizat religia ca baza a propriei legitimitati, dar asta nu inseamna ca toti politicienii merg la liturghii si hramuri doar pentru «imagine». Ce-i drept, viata politica seamana mai mult cu o jungla decat cu o trapeza de manastire - unde comesenii se pretuiesc, chiar daca nu sunt de acord unii cu altii.”

# “Sper ca noul patriarh sa priceapa ca e de datoria Bisericii, nu sa se implice militant in politica, dar sa binecuvanteze «selectiv» scena politica, incurajand credinciosii catre acele partide care demonstreaza, prin platforma si actiunea lor, dorinta de a servi binele comun

Seja o primeiro a comentar