joi, 21 februarie 2008

Pentru cei carora li se pare ca IPS Bartolomeu n-a facut prea multe

Cluj-Napoca, 20 februarie 2008
Comunicat de presă

Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2007

Marti, 19 februarie 2008, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub presedintia Arhiepiscopului si Mitropolitului Bartolomeu s-au desfăsurat lucrările anuale ale Adunării eparhiale, in care a fost analizată intreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2007, sub aspect administrativ, economic, cultural si misionar-social. Sedinta Adunării a fost precedată de slujba Tedeumului oficiată in paraclisul Facultătii de Teologie.
Evenimentul major al anului 2007 l-a reprezentat proclamarea publică a Canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, in luna aprilie, cu participarea unei delegatii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusă de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului si al Intregii Ucraine.
Tot in luna aprilie a anului trecut a fost lansată Revista de cultură si spiritualitate TABOR, publicatie lunară care se bucură deja de o largă receptare in mediile teologice si de cultură.
Preocuparea pastorală majoră a preotilor din Eparhia Clujului a fost refacerea legăturii si a dialogului dintre cler si popor si dinamizarea misiunii in parohii, prin cicluri de predici catehetice, prin activitatea cercurilor preotesti, cu un accent pe pregătirea credinciosilor de a se putea apăra in fata prozelitismului sectar, precum si prin activitatea comitetelor parohiale de femei.
Atentia acordată tinerilor si familiei
In fata problemelor pe care le intâmpină familia azi se impune ca preotii să-si concentreze activitatea pastorală asupra familiei, copiilor si tinerilor, cu sprijinul mirenilor din consiliul si comitetul parohial, dar si al oricărui credincios. O atentie deosebită au acordat-o preotii problemelor copiilor ai căror părinti sunt plecati in străinătate si care sunt lăsati pe mâini străine.
Biserici in constructie. In anul 2007, in Arhiepiscopia Clujului, erau in constructie sau reparatii 95 biserici si edificii bisericesti, in diferite stadii - de la fundatie până la pictură Au fost sfintite si resfintite 16 biserici si s-a pus piatra de temelie pentru alte 4 noi lăcasuri de cult.
Suma totală a lucrărilor este de 14.074.732 lei, sumă repartizată după cum urmează: contributii de la credinciosi: 7.064.122 lei, Guvern: 2.440.000 lei; Secretariatul de Stat pentru Culte: 1.820.000 lei; sponsorizări: 790.012 lei; Primării si consilii locale: 1.859.538 lei; Consilii judetene: 60.000 lei; Centrul eparhial si Administratia patriarhală: 41.060 lei.
Misiunea socială in Arhiepiscopia Clujului, coordonată la nivelul sectorului Misionar-social, condus de Episcopul Vasile Somesanul are in derulare 18 proiecte si programe sociale, cu peste 4800 de beneficiari. In anul 2007 au fost acordate ajutoare financiare in valoare totală de 254.603 lei din „Fondul Filantropia” 67.252 lei (destinat persoanelor cu nevoi medicale), iar din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” 187.351 lei. La acestea se adaugă si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de intrajutorare pastorală, in valoare de 74.800 lei, din care au fost ajutate parohiile si preotii lipsiti de posibilităti.
Evenimentul important al acestui an il reprezintă proclamarea solemnă a canonizării sfintilor Martiri năsăudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu, Vasile din Mocod la 11 mai 2008.
Proiectele pentru anul 2008 includ: finalizarea lucrărilor la muzeul si necropola din demisolul Catedralei, demararea lucrărilor la Policlinica fără plată din Cluj, la Centrul de ingrijiri paleative din Cluj, destinat persoanelor bolnave incurabil, si inaugurarea unei cantine sociale in Bistrita.

Biroul de presă

Pr. Bogdan Ivanov

Nota mea, C.T.: Referitor la titlul acestui post, vedeti si aici.

3 Comentários:

Anonim spunea...

Dle. Tarziu, imi cer scuze ca abordez o alta tema pe acest spatiu, dar am inteles ca recent Manastirea Sf. Maria de la Techirghiol a fost desfiintata si acolo s-a infiintat un "Centru Spiritual Ecumenic"!!!! Pai unde e pr. Arsenie? Se poate asa ceva?!!!

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Din cate stiu eu, nici vorba de asa ceva. Am fost acolo la sfarsitul anului trecut si atat manastirea cat si parintele Arsenie erau la locul lor.

Anonim spunea...

Da Paul, informatia asta abracadabranta o am de la un prieten din Constanta, care cunoaste cateva persoane din anturajul IPS Teodosie. El m-a anuntat chiar ca maica stareta si-a dat demisia in semn de protest pt aceasta masura. Daca informatia e falsa, m-as bucura enorm!