joi, 28 februarie 2008

Statutul BOR, falsificat. In favoarea sau contra patriarhului?

Comunicat de presã

La 18 februarie 2008 Mitropolitul Bartolomeu i-a trimis Patriarhului Daniel o adresã oficialã referitoare la prezenta unui text apocrif în ultima versiune a Statutului bisericesc, text care nu a fost supus aprobãrii Sfântului Sinod. Sperând într-o rezolvare administrativã a cazului, asa cum o propusese, nu a socotit de cuviintã sã-i înstiinteze pe colegii sinodali si nici sã dea publicitãtii un demers care
încã astepta un rãspuns.

Între timp, mânãstirile cele mai importante au luat cunostintã de textul care, în fapt, anula autonomia eparhialã si le punea la dispozitia unui principiu autocratic. Asa se face cã institutiile monahale din Arhiepiscopia Sucevei si Rãdãutilor au reactionat, urmate de acelea din Arhiepiscopia Clujului, care ne-au autorizat sã dãm publicitãtii Procesul Verbal al sinaxei din 28 februarie 2008, precum si scrisoarea Mitropolitului Bartolomeu adresatã Patriarhului Daniel, la care nu s’a primit nici un rãspuns.

Pr. Bogdan Ivanov
Coord. Biroului de presã


Redam in continuare scrisoarea Mitropolitului Bartolomeu adresatã PF Daniel si Procesul verbal al sinaxei staretilor si staretelor de la M-rea Nicula.

Preafericite Părinte Patriarh,


Citind Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române în varianta presupusă definitivă, parafată de guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial, am descoperit cu stupoare că în articolul 26, care enumeră atribuţiile Patriarhului, a fost intercalat un paragraf inexistent în varianta ultimă, aprobată de Sfântul Sinod, şi anume litera s (care devine astfel penultima) în următoarea formulare: Conform tradiţiei ortodoxe are dreptul de a înfiinţa stavropighii patriarhale şi a le conduce prin delegaţii săi, în limitele competenţelor stabilite prin Decizie Patriarhală, aducând la cunoştinţa chiriarhului locului acestea.
După părerea mea, scopul acestei inserţii este acela de a-l compromite pe Patriarh, atribuindu-i aspiraţii jurisdicţionale fără nici o acoperire canonică şi prezumându-i delicte penale precum abuzul de putere, falsul şi uzul de fals.
(Notez doar în treacăt că autorul anonim al acestei inserţii a scris-o în mare grabă, de unde neglijenţele de ordin gramatical, cum este absenţa virgulei după cuvântul ortodoxe, sau plasarea pronumelui acestea la sfârşitul frazei, locul său corect fiind după verbul aducând).
Cred că e de competenţa şi datoria Preafericirii Voastre de a întreprinde o cercetare pentru identificarea autorului, dar mai importantă şi mai urgentă este o notă către guvernul României în sensul că, datorită unei erori de redactare, paragraful s din articolul 26 trebuie eliminat în întregime, modificare ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Urgenţa e motivată de faptul că, până la publicarea acestei modificări, Statutul rămâne inoperant.

Cu frăţească îmbrăţişare în Domnul,
†BARTOLOMEU
Arhiepiscop şi Mitropolit


PROCES VERBAL

Încheiat azi, 28 februarie 2008, cu ocazia întrunirii, în şedinţă extraordinară, a sinaxei stareţilor şi stareţelor mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu binecuvântarea şi prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu.
După rugăciunea „Împărate ceresc...”, Mitropolitul Bartolomeu a fost informat de către soborul stareţilor despre scopul acestei întâlniri, şi anume că noul Statut al Bisericii Ortodoxe Române, prin art. 26 lit. s, îi dă Patriarhului dreptul de a înfiinţa stavropighii fără acordul chiriarhului locului, fără exprimarea voinţei obştilor monahale şi fără suport canonic, textul acestui paragraf fiind următorul: „Conform tradiţiei ortodoxe are dreptul de a înfiinţa stavropighii patriarhale şi a le conduce prin delegaţii săi, în limitele competenţelor stabilite prin Decizie Patriarhală, aducând la cunoştinţa Chiriarhului locului acestea.”
Întreaga adunare şi-a exprimat dezacordul faţă de articolul în cauză, cerând Arhipăstorului să solicite Sfântului Sinod radierea lit. s a art. 26 din Statut şi să vegheze la alcătuirea Regulamentului de organizare a vieţii monahale mai ales cu privire la lit. d şi e ale art. 76 din statut.
Ca urmare, stareţii şi stareţele mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului îşi doresc să rămână pe mai departe sub ascultarea şi îndrumarea duhovnicească şi administrativă a chiriarhului locului, ca parte integrantă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Semnat şi parafat în doua exemplare.

Bartolomeu,

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Arhim. Teofil Roman,exarhul Arhiepiscopiei Clujului
Arhim. Dumitru Cobzaru, stareţul Mânăstirii Nicula
Protos. Alexandru Ghenţ, stareţul Mânăstirii Feleacu
Protos. Chiril Zăgrean, stareţul Mânăstirii Parva
Protos. Paisie Iloaie, stareţul Mânăstirii Nuşeni
Ierom. Irineu Paneş, stareţul Mânăstirii Soporu de Câmpie
Ierom. Andrei Coroian, stareţul Mânăstirii Râşca Transilvană
Ierom. Emanuel Scarlat, stareţul Mânăstirii Băişoara
Ierom. Antonie Flore, stareţul Mânăstirii Piatra Craiului
Ierom. Ilie Cira, stareţul Mânăstirii Bichigiu
Ierom. Teofil Popescu, stareţul Mânăstirii Cheile Turzii
Stavr. Varvara Georgiu, stareţa Mânăstirii Căşiel
Stavr. Emanuela Moisa, stareţa Mânăstirii Salva
Stavr. Pamfilia Solcan, stareţa Mânăstirii Piatra Fântânele
Stavr. Teodora Câmpan, stareţa Mânăstirii Floreşti
Stavr. Veronica Coţofană, stareţa Mânăstirii Dobric
Monahia Inocenţia Filip, stareţa Mânăstirii Ciucea
Monahia Ecaterina Ghiran, stareţa Mânăstirii Cormaia
Monahia Hristofora Marinca, stareţa Mânăstirii Ilva Mare
Monahia Epiharia Brumă, stareţa Mânăstirii Strâmba
Monahia Paraschiva Buculei, stareţa Mânăstirii Cristorel
Monahia Meletina Morozan, stareţa Mânăstirii Mihai Vodă
Monahia Siluana Burducea, stareţa Mânăstirii Muntele Rece

Later Edit

STAVROPIGHIE - Manastire aflata sub ascultarea directa a patriarhului.

Aflu ca transformarea peste noapte in stavropighie a Manastirii Techirghiol, unde este duhovnic Parintele Arsenie Papacioc, nu e un zvon, ci fapt cert. Informatiile mele arata ca PF Daniel va face acolo un centru ecumenic ca la Durau. De ce la Techirghiol? Poate pentru ca sa aiba un focar de ecumenism si la mare, daca tot are unul la munte. Sau mai degraba pentru ca Parintele Arsenie este un inversunat antiecumenist - si cu argumente teologice imbatabile.
In lumina acestei fapte a PF Daniel, nu mai cred ca modificarea abuziva din Statutul BOR este o intimplare sau amestecul unuia care a vrut sa-i faca imagine proasta Patriarhului. Astept pozitia Patriarhiei. Daca va veni, caci vad ca Parintelui Mitropolit Bartolomeu nu i s-a raspuns nici dupa zece zile.

Va indemn sa cititi cel mai recent interviu dat de Parintele Arsenie - care ne indeamna sa marturisim Adevarul chiar cu pretul vietii - aici.

12 Comentários:

Anonim spunea...

Bai mare... Detalii aici:

http://sceptik.wordpress.com/2008/02/28/375/

Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

Din nefericire, domnule Tarziu, am avut dreptate... Sa va mai zic?... Mi s-a mai spus ca maica stareta la auzul acestei hotarari f la Manastirea Techirghiol si-a dat demisia, fapt pentru care a fost data afara din cinul calugaresc si acum (asa mi s-a comunicat) lucreaza part time in Constanta...

Anonim spunea...

Daca puteti accepta si o opinie contrara:

http://pseudomorfoze.wordpress.com/2008/02/26/mizeria-ortodoxismului/

Anonim spunea...

Asta e o prostie cu datul afara din monahism. Cum adica?

Si part-time-ul e o prostie, adica te-mpaci cu ideea sau cum?

Anonim spunea...

Io tot nu inteleg ce este in neregula cu punctul s din articolul 26. Acolo incepe cu "in conformitate cu traditia ortodoxa" Asadar orice decizie in aceasta directie, care nu e in comformitate cu traditia ortodoxa e lovita de nulitate legala. Iar ca in traditia ortodoxa exista si aceasta practica e evident.

Felix

Anonim spunea...

Domnule Felix,
sa inteleg ca dumneavoastra credeti ca in traditia ortodoxa exista practica obisnuita ca manastirile sa poata fi transformate in stavropighii prin decizie patriarhala si fara acordul episcopului locului?

Anonim spunea...

Am observat ca textul:
„Conform tradiţiei ortodoxe are dreptul de a înfiinţa stavropighii patriarhale şi a le conduce prin delegaţii săi, în limitele competenţelor stabilite prin Decizie Patriarhală, aducând la cunoştinţa Chiriarhului locului acestea.”

poate fi interpretat in 2 moduri:

1.„[Patriarhul] are dreptul de a infiinta savropighii patriarhale si dreptul de a le conduce prin delegatii sai, aceste doua drepturi putand sa le exercite numai in limitele care reies din cunoasterea traditiei ortodoxe si numai dupa ce l-a instiintat pe Chiriarhul locului ca intentioneaza sa le exercite. Ramane la latitudinea fiecarui om, dintre cei care vor citi acest articol de lege, sa stabileasca care sunt limitele care reies din cunoasterea traditiei ortodoxe.”

2.„[Patriarhul] are dreptul de a infiinta savropighii patriarhale si dreptul de a le conduce prin delegatii sai, aceste doua drepturi putand sa le exercite numai dupa ce l-a instiintat pe Chiriarhul locului ca intentioneaza sa le exercite. Aceste doua drepturi sunt in conformitate cu traditia ortodoxa. Orice om, daca va citi acest articol de lege, va afla, daca nu stia, ca in traditia ortodoxa exista practica obisnuita ca manastirile sa poata fi transformate in stavropighii prin decizie patriarhala si fara acordul episcopului locului.”

Andrei

Anonim spunea...

Nu ne mira ca Daniel face asa ceva.
Cum credeti ca a ajuns mitropolit si apoi patriarh... Domnul stie.

Anonim spunea...

Stareta manastirii de la Techirghiol are aproape 90 de ani!!! Mai poate lucra part-time in Constanta?=))

Anonim spunea...

La Techirghiol e stareta acum o anume Lucia, care a fost ani de zile gradinareasa manastirii. Daca ai pile... orice se poate!!! Jalnic

Anonim spunea...

nimeni nu intra in manastire cu ....pile. deci...toate se implinesc cu ingaduinta lui Dumnezeu.
si staretiii,monahiii,sunt oameni care se lupta pentru mantuire,pentru desavarsire....pentru vesnicie.
Sfantul Siluan atonitul spunea ca atunci cand nu vor mai fi monahi care sa se roage pentru lume va fi sfarsitul lumii.
sa ca.....sa ne rugam pentru monahi caci ei sunt cei ce pleaca genunghii zi de zi pentru noi.nu catalogati oamenii dupa infatisare.veti f surprinsi.

Anonim spunea...

Despre actuala stareta Lucia,aud numai lucruri urate si deloc ...ortodoxe.In plus,Lucia a dat-o afara pe maica Innocentia,cea care de 32 de ani isi inchina viata slujirii si crearii de frumuseti,in aceasta Manastire ,nimeni neluind nici o masura.
Aceasta Lucia se comporta de parca Dumnezeu ar fi murit.Nu se poate face nimic?