joi, 20 martie 2008

Crestinii bucuresteni sint obligati sa plateasca pentru Trinitas

Umbla un zvon prin tirgul Bucurestilor cum ca Patriarhul a pus "haraci" pe parohii, pentru a intretine trustul de presa "Trinitas". Un zvon care era urmat de un murmur. De nemultumire? De aprobare? Nu stim. Dar stim ca trustul de presa o duce greu cu banii, iar dupa ce IPS Teofan va fi instalat Mitropolit al Moldovei, probabil ca se va simti si mai rau. Si mai stim de-acum ca Arhiepiscopia Bucurestilor le cere enoriasilor si preotilor parohi sa sprijine financiar trustul de presa. Nu este un indemn, ci o porunca. Iar in Biserica ordinul nu se discuta, ci se executa. Daca nu, oricine se poate dovedi "deficitar" in privinta "corectitudinii si a constiintei pastoral-misionare". Bine ca e totul pe fata. La urma urmei, interesul general este ca valorile crestine sa fie mentinute in constiinta publica. Si un trust de presa poate sa faca asta. Dar nu poate functiona cu aer, trebuie sa puna umarul tot crestinul. Eu unul m-as bucura sa reuseasca. Cu un amendament: valorile care sint cultivate sa nu fie doar crestine, ci crestin-ortodoxe.
Si mai ramine de rezolvat o problema: desi CNA a recomandat cablistilor sa preia programele Trinitas, nu stiu ca vreo retea sa fi facut asta.
Redau in continuare comunicatul Patriarhiei:

"Urmare Hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor din data de 18 martie 2008, luată în scopul înlăturării oricărei stări de confuzie şi abuz, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat următoarele precizări:

1.Întrucât beneficiarii programelor de radio şi de televiziune TRINITAS, ai cotidianului ZIARUL LUMINA şi ai fondului FILANTROPIA sunt preoţii şi credincioşii din parohiile noastre, fiecare parohie din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor va contribui din fondurile ei, după mărime, cu sume de bani destinate exclusiv susţinerii activităţii acestor mijloace moderne de lucrare pastoral-misionară şi social-culturală.

Aceste contribuţii financiare ale parohiilor se vor face în baza Hotărârii nr. 5147/11.12.2007 a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi a Ordinului circular nr. 1416/12.02.2008 al Centrului Eparhial prin care se stabileşte o sumă fixă pentru fiecare protoierie, iar aceasta provine din contribuţia fiecărei parohii. Protoieria nu poate mări suma deja fixată. Stabilirea sumei ce revine fiecărei parohii se va face de comun acord cu parohiile din cuprinsul protoieriei, protrivit resurselor bugetare ale fiecărei parohii, iar plata se va face din contul parohiei direct în contul RADIO TRINITAS, cu depunerea la protoierie a dovezii de plată.


2.Înfiinţarea de noi posturi clericale în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor nu se face de către Protoierii, ci de către Permanenţa Consiliului Eparhial, cu motivaţii pastoral-misionare bine definite, în urma unui studiu documentat care se prezintă spre aprobare Prea Fericitului Părinte Patriarh DANIEL.

3.Protopopii din Arhiepiscopia Bucureştilor care, în urma evaluării activităţii acestora de către conducerea Centrului Eparhial, se dovedesc deficitari în privinţa corectitudinii şi a conştiinţei pastoral-misionare vor fi înlocuiţi."

Ce parere aveti?

6 Comentários:

Anonim spunea...

Dolce TV a preluat de mult Trinitas TV in grila.

Anonim spunea...

Si Diplomatic TV din Vrancea. Cat despre hotarare, nu mi se pare nimic in neregula. Media trebuie sa se finanteze de undeva.

Anonim spunea...

da dar la ce transmite acuma...

si nu cred ca noi taxe aplicate poporului ar da bine imaginii Bisericii. Trebuie sa fie voluntar totul..

Anonim spunea...

Eu sunt de acord ca enoriasi sa cotizeze pentru Trinitas, pentru ca activitatea postului sa poata fi continuata, insa argumentatia data pe site-ul Patriarhiei este depasita(sau poate asa mi se pare mie).Din cate stiu, fiecare post de televiziune primeste de la firmele de cablu o anumita suma in functie de ratingul pe care il are.Aceasta regula este valabila si pentru Trinitas TV?Normal ar fi preluarea postului fara nici un fel de cost pentru firmele de cablu.

Anonim spunea...

Faptul ca au pus taxa asupra preotilor din Bucuresti pentru Trinitas este un gest incorect. Daca ar fi sa urmam firul logic, ar insemna ca in ceva timp vom avea aceeasi taxa si asupra preotilor din restul Patriarhiei. Ar fi normal ca Patriarhia sa-si sustina singura actiunile din domeniul mass-media, asa cum fac si alte eparhii care au astfel de institutii. Cat despre faptul ca Patriarhul a inceput ofensiva asupra Protopopilor din Bucuresti, bun lucru face, daca ii va schimba pe cei nedemni si ii va inlocui cu oameni buni. Daca ar fi adevarate doar 10% din zvonurile care circula despre afacerile cu posturile de preot din Bucuresti (si nu numai!) si tot ar fi infioratoare situatia. Am insa teama ca Patriarhul isi va aduce oamenii din echipa proprie, trasaturile morale fiind mai putin importante...

Emil spunea...

Adminul patriarhiei a sters pagina "pe fata" la care faceai referire