miercuri, 5 martie 2008

IPS Teofan se muta la Iasi


Rasturnare spectaculoasa de situatie in Sinod. IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, a fost ales mitropolit al Moldovei. Inalt Preasfintia a cistigat in mod zdrobitor, cu 32 la 13 voturi, in fata PS Casian, episcopul Dunarii de Jos. Intrarea in alegeri a IPS Teofan a fost neasteptata. Sinodul Mitropolitan de la Iasi facuse doua propuneri: PS Ioan al Harghitei si Covasnei si PS Casian. In Sinodul general s-au mai adaugat doua: IPS Teofan si PS Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasului (despre care se spunea ca a fost nedreptati in votul Sinodului de la Iasi). Dar IPS Teofan nu aratase, pina in acel moment, interesat sa candideze. De altfel, dupa vot, IPS Sa a spus ca s-a hotarit in timpul lucrarilor Sinodului.
In urma primului tur de scrutin, IPS Teofan a primit 20 de voturi, PS Casian - 16, PS Ioan -7 si PS Calinic -2.In cel de-al doilea tur, organizat pentru ca nici unul dintre candidati nu obtinuse jumatate plus unu din voturi, IPS Teofan a cistigat cu 32 de voturi "pentru" din 45.

Marturisesc ca, pentru o clipa, dupa anuntarea rezultatului, m-am gindit ca, intelept, PF Patriarh Daniel ar fi consimtit la alegerea IPS Teofan, pentru a da satisfactie "conservatorilor". Numai ca repede mi-au fost spulberate astfel de pareri de informatia ca PF Daniel l-a sustinut pe PS Casian si de realitatea ca interesul major al Patriarhului era sa ramina cumva stapin si peste Moldova, cea mai bogata mitgropolie. Dar de natura sa ma lamureasca a fost si de declaratia IPS Teofan. Am vazut un IPS Teofan radical schimbat, chiar daca facea eforturi pentru a-si pastra atitudinea smerita; un ierarh mai sigur pe el, care a rostit, usor amuzat, vorbe cu subinteles. Dupa anuntarea rezultatului, IPS Teofan a recunoscut ca alegerea sa este o surpriza si ca lucrarile Sfintului Sinod nu anticipau cu nimic alegerea sa. "Dumnezeu a grait prin gura unui profet astfel: «Caile mele nu sint caile voastre, gindurile mele nu sint gindurile voastre»", a spus Teofan.
IPS Teofan a mai precizat ca mizeaza pe sprijinul PF Daniel in misiunea grea care il asteapta.
Sa-i dea Dumnezeu sanatate si forta duhovniceasca sa-i pastoreasca asa cum merita pe moldoveni! Ma bucur ca monahii din Moldova, cunoscuti pentru traditionalismul lor, vor avea un ierarh induhovnicit si cu mare interes pentru manastiri.

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi, judetul Arges. Este licentiat al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti si si-a luat doctoratul in teologie in 1990 la Institutul Saint-Serge din Paris cu summa cum laude.
A intrat in monahism in 1984 la Schitul Crasna din judetul Prahova, primind numele de Teofan. Intre 1990 si 1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal si in 1991 a devenit episcop-vicar patriarhal si secretar al Sfintului Sinod in 1994.
In 2000, dupa moartea IPS Nestor Vornicescu, a devenit mitropolit al Olteniei.
Anul trecut in septembrie, IPS Teofan a fost desemnat de Sfintul Sinod drept unul dintre candidatii la scaunul de Patriarh, dar s-a retras din cursa dupa primul tur al alegerilor.
Retragerea sa a fost interpretata ca un ajutor acordat mitropolitului Bartolomeu Anania, de al carui curent traditionalist Teofan era apropiat. IPS Bartolomeu a intrat in turul al doilea al alegerilor pentru scaunul patriarhal, dar a pierdut in fata lui Daniel.

Au mai fost alesi astazi:
- PS Visarion Rasineanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost ales episcop al Tulcei cu 39 de voturi din 45, in fata PS irineul Slatinareanu, vicar al Rimnicului.
- PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Slatinei, cu 38 din 45 de voturi, invingindu-si net contracandidatul, PS Corneliu Barladeanu(cel care a determinat in mare masura linsarea publica a parintelui Daniel de la Tanacu).
- PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, a fost ales episcop al Salajului, cu 32 de voutir, in fata PS Irineu Bistriteanu, vicar al Clujului.
- Preasfintitul Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, cu 39 de voturi, fiind candidat unic.
-Preacuviosul parinte arhimandrit Mihail Filimon, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelandă, cu 38 de voturi, fiind candidat unic.
- Preacuviosul protosinghel Macarie Dragoi a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord, cu 42 de voturi, fiind candidat unic.
- Preacuviosul parinte arhimandrit Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia, 39 de voturi, fiind candidat unic.

Peste o vreme, trebuie sa se organizeze alegeri pentru scaunul de mitropolit al Olteniei, ramas vacant dupa plecarea IPS Teofan la Iasi. Din informatiile noastre, PS Casian isi va incerca din nou norocul. La Craiova ar vrea sa se mute si PS Vicentiu, secretarul Sinodului, si PS Ciprian, episcop-vicar patriarhal.

10 Comentários:

Razboi intru Cuvant spunea...

Cum se explica totusi minunea?! Si diferenta uluitor de mare...

Ce mai stii de "litera S" totusi? Putem spera ca n-a fost un compromis, un "targ"?

Anonim spunea...

Asa lucreaza Sfantul Duh! Doamne, ce mare bucurie. Poate se termina cu prigoana duhovnicilor moldoveni si se mai curata grajdurile ecumenice de ale MMB.

Anonim spunea...

Da, da, o veste excelenta! M-am bucurat!

Mihai

florin chiver spunea...

Salut cu bucurie alegerea IPS Teofan.

Anonim spunea...

IPS Teofan este un OM al RUGACIUNII. Sa-l ajute Dumnezeu in noua lucrare la Iasi. Maica Domnului sa-l acopere cu scump Acoperamantul Sau.

Anonim spunea...

cred ca acele cuvinte ale IPS Teofan au aratat nedreptatea si viclenia cu care a lucrat pf Daniel.pt noi moldovenii a fost acea zi ca o eliberare,nici la revolutie nu ne-am bucurat asa.bucuria a fost pt pr. de mir care au fost umiliti indeajuns,pt.sarmanii monahi care daca nu erau descurcareti nu puteau sa reziste in fata sefului.misiunea nouli mitropolit e cu atat mai grea cu cat trebuie sa inlocuiasca multi pupincuristi ce au obtinut multe favoruri. important este ca ips Teofan nu trebuie sa se obisnuiasca cu acest flagel care a devenit un mod de a trai.ne punem nadejdea in Domnul si atat cat se poate intr-un om.

Anonim spunea...

Sincer ma bucur pentru alegerea pentru alegerea IPS Teofan, poate si pentru ca in ceea ce il priveste pe IPS Casian planeaza oarece suspiciuni(si ma gandesc la studiile pe care le-a facut in strainate in perioada comunista).Totusi, domnule Claudiu Tarziu, va intreb(si nu o fac pe un ton tendentios) de ce in articolul dvs nu apare perioada in care IPS Teofan a studiat in strainatate?Nu vreau sa insinuez ca ar fi colaborat cu Securitatea, dar mi se pare evident ca a existat o intelegere cu Securitatea(formala sau nu, care a fost respectata sau nu, care a fost acceptata din convingere sau doar pentru a-si putea realiza studiile) de vreme ce i s-a permis trecerea peste granita.Inclin sa cred ca a fost nevoit sa accepte o intelegere cu Secu', dar care probabil nu a mai fost aplicata, odata ce studiile si le-a desavarsit dupa Revolutie.Sa-i dea Dumnezeu sanatate, putere si intelepciune pentru a pastori cum trebuie aceasta parte de tara care se numeste Moldova.Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Asa a vrut Dumnezeu, pacatgosilor nu mai iscoditi atata! :P

oana ioncel spunea...

voi va bucurati si noi plingem

Anonim spunea...

voi va bucurati si noi plingem.