joi, 20 martie 2008

IPS Mitropolitul Bartolomeu NU a propus ca preotii sa candideze in alegerile locale

Am primit de la Mitropolia Clujului un comunicat privind intrarea preotilor in cursa electorala, comunicat pe care il redau integral mai jos.

Comunicat de Presă

"Mitropolitul Bartolomeu al Clujului doreste să precizeze că, într-adevăr, este autorul propunerii din 2004, în urma căreia Sfântul Sinod le-a interzis preotilor să se implice în politica partinică, dar nu este si autorul propunerii din martie 2008, prin care li se permite preotilor să candideze pentru consiliile locale sau judetene, asa cum în repetate rânduri a insinuat public purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Adăugăm precizarea că în urma Scrisorii Circulare emisă recent de către Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, până în momentul de fată nu s-a înregistrat nici o cerere în acest sens din partea vreunui preot, inclusiv din partea singurului care se declara deschis în favoarea militantismului politic al clerului si care i-a declarat personal Mitropolitului că întelege să-si vadă doar de misiunea preotească."

UPDATE

Parintele Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, face publica urmatoarea precizare:
"În legătură cu cele precizate în comunicatul de presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, de astăzi, 20 martie 2008, precizăm:
Atât în comunicatele de presă date publicităţii în zilele de 7 şi 13 martie 2008, referitoare la hotărârea Sfântului Sinod cu privire la posibilitatea preoţilor de a candida numai ca independenţi şi numai în consiliile locale şi judeţene, cât si în declaraţiile de presă făcute în acele zile pe această temă, nu am menţionat niciodată numele Înalt Preasfinţitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Concret, nici nu am fost întrebat şi nici nu am declarat că Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu a făcut propunerea care a stat la baza hotărârii Sfântului Sinod din anul 2004, nici că la ultima şedinţă sinodală ar fi propus ca preoţii să poată candida ca independenţi în consiliile locale şi judeţene".

6 Comentários:

Anonim spunea...

Ar trebui sa ne mire ca pentru a nu stiu cata oara Patriarhia intra in divergenta cu IPS Bartolomeu?Pe mine unul nu ma surprinde deloc.

Anonim spunea...

Ar fi mai corect poate sa spuneti ca Inaltul Bartolomeu( si asta am auzit-o cu urechile mele in comunicatul de presa)nu sfatuieste nici un preot sa candideze ca si consilier la alegerile locale.Nu prea se poate impaca duhovnicia,cultul liturgic, mult mai importante pentru vocatia unui preot, cu politica.Dar nu impune necandidatura.Chiar a intocmit un set de obligatii pentru preotii apartinand Mitropoliei care vor totusi sa candideze.
Evident hotararea nu e propusa de Inalt Prea Sfintia Sa.
C.N.

Unknown spunea...

Pt. C.N.:
Am scris pe blog, la vremea cuvenita, despre faptul ca IPS Bartolomeu nu sfatuieste preotii sa candideze, ci ca mai degraba ii sfatuieste sa-si vada de menirea lor. Am scris si despre regulile puse de IPS Sa. Daca aveti rabdare, va puteti convinge citind ceva mai in urma, in arhiva.
Nu era asa de evident, pina azi, ca IPS Bartolomeu nu a cerut ca preotii sa candideze, intrucit Biroul de Presa al Patriarhiei a spus ca propunerea aceasta a venit "din Transilvania". Cititi, va rog, trimiterile din textul meu de pe blog. Multumesc.

Anonim spunea...

Nu era greu de ghicit din care parte a Transilvaniei...
Oricum eu va multumesc pentru promptitudinea specificatiilor.
C.N.

Anonim spunea...

Lasa frate sa candideze daca au asemenea veleitati, de ce nu. Foarte bine. Eu sprijin asa ceva.

Anonim spunea...

Normal ar fi nu sa se manjeasca preotii cu candidaturi ci in consiliile locale sa fie din oficiu la sedinte si sa aiba drept de vot.Astfel s-ar evita goana dupa renta de consilier si de mizeriile unei campanii electorale.