sâmbătă, 24 mai 2008

Manastirea Diaconesti - Athosul mireselor lui Hristos


Majoritatea manastirilor romanesti, altadata focare de cultura si izvoare de minuni dumnezeiesti, par azi companii de munca fortata.

O febra a constructiei, izbucnita in post-comunism, a intiparit pe chipurile multor monahi si monahii ridurile si paloarea muncii fizice prelungite. In manastirile mai vechi, unde deja nu se mai cladeste nimic, li se imputineaza in continuare calugarilor din timpul de rugaciune si de studiu, pentru munca la grajduri si la camp. Iar multe din manastirile istorice, cu sute de ani de viata monahala, s-au transformat in manastiri de protocol sau in "puncte turistice". Totusi, mai exista si cuiburi de ingeri, in care forta rugaciunii, darurile artistice si osardia pentru lucrarea intelectuala fac ca numele locului sa aiba rezonanta unui clopot de argint. Sunt manastiri in care se pastreaza rostul firesc al calugarilor, acela de rugatori pentru omenire si de luminatori ai poporului drept-credincios. Cand ajungi intr-o asemenea manastire, simti mana lui Dumnezeu pe crestet. Asa este manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din Diaconesti, in muntii Agasului, aproape de granita dintre Bacau si Harghita. Athosul mireselor lui Hristos. Nu numai cinstirea deosebita pe care i-o dau maicile Fecioarei Maria, Nascatoarea de Dumnezeu, sau regimul de viata monahala apropie aceasta manastire de cele de pe Sfantul Munte, ci si preocuparea pentru cultura.

Cititi un reportaj despre Manastirea Diaconesti in Formula As.

2 Comentários:

Anonim spunea...

BIBLIA ORTODOXA; IEZECHIEL ;23-14 FAPTE 17 29-30;IEREMIA 10 2-5;14 ISAIA5-11 IOAN15-14,,RESURSE CRESTINE

Anonim spunea...

as vrea sa ajung la aceasta Manastire, informandu-ma oarecum de pe net am inteles ca trebuie sa ma anunt inainte de a merge, maicutei starete; ma puteti ajuta cu un numar de telefon de la Manastire?
cu stima, Gheorhita