luni, 23 iunie 2008

Apel pentru reactivarea Fratiei Ortodoxe Romane

Catre credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane!

Prin Comunicatul de fata, Comitetul de initiativa, semnatar al acestui document, informeaza publicul credincios ca intentionam ca din aceasta luna sa purcedem la infiintarea “Fratiei Ortodoxe Romane”, inteleasa ca o asociatie religioasa pentru romanii ortodocsi din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ca organizatie non-guvernamentala si non-profit, cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, Piata Avram Iancu nr. 18.
Asociatie prin excelenta a mirenilor, Fratia Ortodoxa Romana va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.
Ne-am inspirat si ne vom inspira din activitatea dusa pe acest taram de “Fratia Ortodoxa Romana”, care a fiintat la Cluj intre anii 1933-1939, sub presedintia profesorului univ. dr. Sextil Puscariu si cu binecuvantarea si ajutorul ierarhilor clujeni din acea vreme episcopii Nicolae Ivan si Nicolae Colan, dupa ce la Cluj s-a sfintit impresionanta cladire a catedralei. Munca de sprijinire a Bisericii Ortodoxe Romane de catre asociatia mireneasca “Fratia Ortodoxa Romana” a reprezentat un moment de mobilizare, comuniune si solidaritate pilduitoare pe care si noi dorim sa-l atingem.
“Fratia Ortodoxa Romana” pe care o vom reprezenta este gandita ca un for de dezbatere publica, ca un mijloc de comunicare cu publicul larg, ca o modalitate de implicare a tuturor la bunul mers al treburilor comunitatii crestine, cu accentul pus pe ideile solidaritatii si moralei crestine, pe sublinierea identitatii noastre in lumea Orientului ortodox si a Occidentului catolic si protestant, pe deschiderile cat mai largi sub raport ecumenic, pentru instaurarea principiilor crestine in bunul mers al societatii de fiecare zi.
Suntem convinsi ca numai prin asumarea componentei crestine in viata sociala, politica si culturala a omului secolului al XXI-lea, destinul nostru se poate schimba intr-o mare masura in bine. Un mare scriitor al secolului trecut prezicea secolului nostru o consolidare a spiritualitatii umane pe acest fundament: ”Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Noi staruim in credinta ca el nu poate sa iasa din marasmul agresiv al modelor si influentelor superficiale decat prin apelul la religiozitate.
Bucurandu-ne pe deplin de increderea si sprijinul Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania, avand alaturi puternica sa personalitate roditoare de cultura, Comitetul de initiativa cheama pe toti credinciosii Bisericii Ortodoxe sa ni se alature in acest nobil scop. Data publica a constituirii asociatiei noastre va fi anuntata in cel mai scurt timp.
Fie ca binecuvantarea Celui de Sus sa fie alaturi de noi!

Cluj-Napoca, 22 iunie 2008

Comitetul de initiativa:
Prof. univ. dr. Mircea Popa; Acad. Prof. univ. dr. Horia Colan; Prof. univ. dr. Marius Traian Bojita; Prof. univ. dr. Crisan Mircioiu; Acad. Prof. univ. dr. Marius Porumb; Acad. Prof. univ. Nicolae Edroiu; Prof. univ. dr. Aurel Sava; Prof. univ. dr. Andrei Marga; Prof. univ. dr. Oliviu Pascu; Prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan; Prof. univ. dr. Constantin Ciuce; Prof. univ. dr. Radu Munteanu; Prof. univ. dr. Radu Solovastru; Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican; Prof. univ. dr. Nicolae Costin.

UPDATE
26 iunie 2008

Ma miram si eu ca alde Pecican, Marga & Co sa fie in Fratie, dar mi-am zis ca oricine are dreptul la indreptare si la lamurire, iar apoi Dumnezeu lucreaza prin oameni si Duhul sufla unde vrea. N-a fost sa fie de data asta.
Insa, ticalosia nu consta in "delimitarea" unora din cei de pe lista (la urma urmei, fiecare e liber sa se razgindeasca), ci in cum a fost construit articolul de pe Hotnews. O mostra de manipulare ordinara.
Ce-are a face Michael Schafir, un anti-roman si un anti-ortodox notoriu, cu aceasta initiativa? De ce i-au cerut lui parerea cei de la Hotnews si nu unui profesor obiectiv sau unui comentator al vietii religioase avizat? Sa va spun eu: pentru ca era cunoscuta atitudinea lui si era de asteptat atacul pe care l-a dat asupra IPS Bartolomeu.
Textul de pe Hotnews e o manipulare murdara, ilogica si penibila. Murdara si ilogica pentru ca Fratia Ortodoxa nu este o grupare politica si, deci, nu are cum sa fie analizata in cheie politica decit daca asta-i ordinul. Mizerabila inca o data, pentru ca este evocat trecutul politic din tinerete al Vladicai Bartolomeu fara nici o noima in context, alta decit de a induce ideea ca Fratia Ortodoxa Romana, care se constituie acum, ar fi in continuitatea Fratiei de Cruce (organizatia de tineret a miscarii legionare), vezi Doamne. Si asta desi initiatorii spun limpede la ce trecut se raporteaza. Penibila, pentru ca autorul nu e in stare sa acopere ata stralucitoare cu care coase articolul.
Este pentru a doua oara in ultimele doua saptamini cind Hotnews bate cimpii pe marginea unor initiative ale societatii civile crestine, prima data isterizindu-se de "igienizarea publica" la care s-ar deda "organizatiile de extrema dreapta" care au facut un mars pro-familie si de constientizare a pacatului homosexualitatii. In grupul asociatiilor care au organizat marsul erau numai grupari de intelectuali crestini, fara nici o implicare politica. Se vede ca Hotnews aplica formula comunista: ortodox = legionar, dupa care sute de mii de romani au trecut prin Iad inocenti.
In semn de protest fata de ultima gogomanie a Hotnews - care promite, iata, prin repetare sa devina regula - elimin linkul sau din blogrolul meu si refuz sa le mai citesc textele mincinoase - ceea ce va recomand si dvs, cititorii mei. Boicot pina cind isi vin in fire. Daca isi vin.

5 Comentários:

Anonim spunea...

Frăţia ortodoxă cu Marga şi cu Pecican??!!! Doamne Dumnezeule! Suntem în filmele cu proşti?

Razboi intru Cuvant spunea...

Nu cred ca ma insala memoria: Ovidiu Pecican s-a remarcat de-a lungul timpului si pana in prezent cu exprimari anti-romanesti si anti-ortodoxe sau, cel putin, anti-traditionale. Chiar credeam ca e greco-catolic sau asa ceva dupa cum scria. E si unul din autorii faimoaselor manuale de istorie (editura Sigma), de prin 97, care ii ridiculizau pe domnitorii romani sau pe Decebal. Cum face parte acest ins din Fratia ortodoxa?! Ce fel de fratie este aceasta care doreste o "cat mai larga deschidere ecumenica"?

Cititi, de pilda, atitudinea lui Pecican in cazul Corneanu:
http://www.romanialibera.ro/a127259/caterisire-estivala.html

Anonim spunea...

Este stupefiant,
o fratie ortodoxa se naste ,viaza si se implineste in jurul Sf. Euharistii, aici e garantia maxima a unui astfel de demers,ori parte din acesti oameni personalitati-comitet de initiativa, stiu personal foarte clar, ca ignora sau minimalizeaza (ca sa nu spun ca dispretuiesc)participarea la o viata liturgica (consecventa poate e prea mult spus).Ori Ortodoxie fara Sf. Euharistie nu exista.
Am perceptia tot mai deasa, a unui exil, la care suntem supusi/constransi in propria noastra credinta ortodoxa, aceea simpla si curata,nedispretuitoare, dezbracata de toate marimile si iluziile acestei lumi...
Corina N.

gheorghe fedorovici spunea...

Nefîrtaţii se-nfrăţesc!

Dacă asasinii patrioţilor şi conservatorilor români s-au putut constitui în partide naţionaliste şi conservatoare, dacă ateii şi duşmanii Ortodoxiei întemeiază o „Frăţie ortodoxă”, înseamnă că ne putem aştepta în curînd la constituirea următoarelor asociaţii oximoronice: Asociaţia homosexualilor heterosexuali, Mişcarea analfabeţilor erudiţi, Liga indiscreţilor discreţi, Formaţiunea euro-naţionalistă, etc.

Iniţial, remarcînd gradele universitare ale distinşilor „fraţi”, mi-am zis că o fi vorba de vreo eructaţie locală a cunoscutei mişcări „Radical Orthodoxy”, curent teologic postmodern concentrat mai degrabă pe mediul şi modul comunicării decît pe conţinutul ei efectiv. Retori şi sofişti. Dar apoi m-am dumirit, vorba lui Dan Puric: membri acestei „Frăţii ortodoxe” au luat de bun neo-gnosticismul autohton cu epicentrul în Capitală, crezînd pesemne, ca orice om străin de creştinism, că oricine vorbeşte despre Iisus Hristos vorbeşte despre Fiul întrupat al Tatălui, Domn al creaţiei şi Cap al Bisericii. „Sînt ei cabotini?” şi-or fi zis nefîrtaţii din vestul ţării privind la cei de la centru. „Sîntem şi noi. Sînt ei sofişti? Sofişti sîntem şi noi. Sînt ei sămînţa lui Marcuse? Sîntem şi noi. Sînt ei slujitori ai stăpînului lumii acesteia? Nebuneşte zicem: noi nu mai mult decît ei! În făţărnicie mai mult, în demnităţi mai mult, în aplauze peste măsură, doctori honoris causa adeseori.”

Gh. Fedorovici

Razboi intru Cuvant spunea...

Pana la urma, se pare ca totul nu este decat o diversiune menita sa ridice un nou front de atac impotriva IPS Bartolomeu. Este inepta reactia celor care oricum erau dubiosi din start ca figurand drept membrii ai acestei "Fratii". Repede s-au mai delimitat si repede au sarit in sus de spaima "extremei drepte"...Care extrema?! Extrem de idioata este reactia lor...si toata aceasta poveste seamana cu o facatura urata.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-3363755-cativa-intelectuali-lista-mitropolitului-bartolomeu-leapada-fratia-ortodoxa-romana.htm