luni, 2 iunie 2008

Prilej de meditatie pentru Sf. Sinod si pentru cei care aplauda "gestul" IPS Nicolae Corneanu

Jurnalistul Rafael Udriste a reusit sa dea o marturie ortodoxa foarte limpede intr-un film de numai cinci minute realizat pentru TVR. In emisiunea "Semne", de pe TVR 1, din 31 mai a.c., parintele Mihail Stanciu, egumenul manastirii Antim din Bucuresti, si publicistii ortodocsi Florin Stuparu si Marcel Radut Seliste explica de ce s-a plasat pe IPS Nicolae Corneanu in afara ortodoxiei impartasindu-se cu greco-catolicii.
Aceasta emisiune vine dupa apelul Asociatiei ROST catre Sf. Sinod si inaintea unei conferinte publice ("Ecumenism si fanatism" - sustinuta de Pr. Mihai Andrei Aldea si de Danion Vasile la Sala Dalles din Bucuresti, miine, incepind cu ora 18.00) si a unei mese rotunde organizate pe aceeasi tema de Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini ("Mitropolitul Nicolae si consecintele gestului sau: fortarea unitatii sau abandonarea identitatii?", miercuri, 4 iunie, ora 13.00, Centrul de Presa al Radiodifuziunii Romane). Probabil ca vor mai exista si alte luari de atitudine din partea unor preoti, mireni si organizatii. Nadajduiesc ca PF Parinte Patriarh si Sf. Sinod nu le vor ignora si vor lua rapid o decizie in cazul mitropolitului Nicolae, potrivit dogmei, canoanelor si predaniei. Pina nu se smintesc si altii.

UPDATE
3 iun. 2008

Greco-catolicii refuza sa participe la dezbaterea organizata de AZEC, dupa ce initial isi dadusera acordul. S-au gindit mai bine si si-au zis ca nu se poate tine aceasta dezbatere decit in prezenta impricinatului, IPS Nicolae, de parca se organiza o sedinta de judecata in vreun tribunal, nu o discutie pe baza de principii si adevaruri de credinta. Cititi comunicatul lor aici. Ma rog, e optiunea lor. Daca asta o fi deschiderea la dialog pe marginea careia se dau de ceasul mortii...

6 Comentários:

Anonim spunea...

Bravo Rafael! Comparatia cu Athanasie Anghel e foarte buna,insa pana la un anumit punct. Pe la 1700 lucrurile erau mult mai clare; nu exista maneaua si expresia nonsalanta: ma doare-n pix; pe care o poate pronunta iresponsabil chiar si un ierarh, fara sa vada vreo tragedie in a trada credinta.

Anonim spunea...

Episcopul Sofronie i-a luat-o inainte lui Nicolae,sfintind Aghiasma Mare cu episcopul unit!Aceiasi incalcare a canoanelor pe scurt:apostaziere!

Anonim spunea...

Felicitari voua mirenilor marginalizati de noul statut si care aparati dreapta credinta ortodoxa!Nu vreau sa va dezamagesc dar acum sau mai tarziu va veti da seama ca unii ierarhi sunt constituiti untr-un fel de casta mai infaibila ca si papa!

varvara spunea...

Ce pot sa spun?am ramas fara cuvinte.Sunt din Vrancea si criticam atitudinea preotului Poiana de a trece la secta lui Preoteasa.Mi s-a spus ca a ramas fara paine si trebuia sa faca ceva.Atunci eu am raspuns:Dupa revolutie au ramas fara munca o multime de oameni care au avut demnitate, si-au pastrat credinta, au plecat in lume sa aiba paine, si un preot atat a putut sa faca?Acum imi dau seama ca ex-preotul Poiana este un mielusel.Il admir pe pr.Daniel Corogeanu care a cceptat temnita, dar nu s-a dezis de credinta, nici de Biserica ortodoxa.Cred ca mai demn este pr. Daniel Corogeanu.

Anonim spunea...

Cred ca dincolo de demersul util al AZEC în cazul Corneanu, s-ar cuveni şi ar fi şi mai aproape de profilul declarat al asociaţiei dvs, ca acea Comisie de etică (în cazul în care ea are vreo activitate) să analizeze şi să se pronunţe asupra "eticii profesionale" a jurnalistului creştin F. Bichir (membru AZEC) şi a articolului sau aparut in "Evenimentul Zilei" purtînd titlul (etic) "O prostituată în Sinod"! O fi etic profesional? N-o fi etic profesional? Cine mai poate sti? Poate faceţi lumină! Asta indiferent de gestul pe cât de "emoţional", pe atît de impardonabil al Mitropolitului!

Unknown spunea...

Consiliul Director al AZEC a suspendat calitatea de membru al asociatiei a lui Florian Bichir si a cerut Comisiei de Etica sa cerceteze acest caz pentru a propune (sau nu, in functie de rezultatul anchetei) exluderea ziaristului din AZEC. Exluderea o poate hotari, conform statutului, doar Adunarea Generala a membrilor.