joi, 19 iunie 2008

ROST se înclină dinaintea eroismului feminin


Numărul pe luna iunie al revistei ROST este închinat eroismului feminin în secolul XX, prin figura proeminentă a doamnei Aspazia Oţel Petrescu – supravieţuitoare a temniţelor comuniste. Doamna Oţel Petrescu este evocată în ROST nu doar pentru spiritul de jertfă de care a dovadă, ci şi pentru darul de mărturisitoare vădit în cartea sa „Strigat-am către Tine, Doamne...”. Scriitorul Răzvan Codrescu motivează apariţia acestei cărţi: „O realitate esenţială a dăinuirii noastre ca neam este şi ceea ce putem numi eroismul feminin: de la crucea umilă a naşterii de prunci şi până la crucea apoteotică a mărturisirii lui Hristos, el a însoţit, hrănit şi vegheat – discret, dar energic – lupta bărbătească a eroilor sau martirilor noştri ştiuţi şi neştiuţi. Păcat că despre femeia româncă – mamă, soră, soţie sau fiică – s-a scris atât de puţin, fiind până astăzi insuficient înţeleasă şi preţuită în drama şi în măreţia ei. […] Neopăgânismul comunist, în faza lui vindicativă şi de instaurare prin teroare, a înfiinţat şi ceva ce nu mai existase înainte: închisoarea politică pentru femei. Resursele de eroism feminin românesc au fost puse astfel în faţa unor încercări care, în multe privinţe, nu mai aveau precedent în istoria noastră.”
De asemenea, în acest număr al ROST, sunt foarte interesante: interviul luat de Silviu Man tânărului scriitor Mircea Platon, "Trăiţi cu o icoană în faţa ochilor minţii", şi eseurile “Ovidiu Hurduzeu: Unabomber, profetul ucigaş”, de Nicolae Stroescu Stânişoară, “România în tranziţie: de la Orwell la Huxley", de Gheorghe Fedorovici, “Biserica între comuniune şi comunitate de interese”, de Marcel Răduţ Selişte, şi “Naţiunea şi naţionalismul în viziunea lui Nicolai Berdiaev”, de Cristi Pantelimon.

Puteti cumpara revista "Rost" la chioscurile Rodipet, ca si:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie); la cele doua librarii gasiti si numere din urma, pentru completarea colectiei;
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”;
- In Iasi - de la librariile Sedcom Libris;
- In Cluj - de la librariile Arhiepiscopiei Clujului;
- In Tecuci - de la Librariile Cristian;
- In Campia Turzii - de la Libraria Ensa.

1 Comentário:

Anonim spunea...

se poate cumpar si de la libraria LUMINA din Galati