miercuri, 16 iulie 2008

Cum i-a impartasit IPS Bartolomeu pe doi preoti greco-catolici

Săptămâna trecută, Pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt al PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, a dat publicitatii urmatoarea precizare:

"Referitor la interviul acordat de Prea Sfinţia Sa Florentin, episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, ziarului Făclia din data de 21-22 iunie a.c., precizăm:
La una dintre întrebările formulate de jurnalista M. TRIPON, Prea Sfinţia Sa Florentin face următoarea remarcă: „Un astfel de exemplu a fost oferit şi în comisie chiar de către vicepreşedintele acesteia, unul dintre înalţii ierarhi ai BOR. Acesta ne-a relatat cum, în timp ce era la Sfânta Liturghie, la cuminecare, a venit un preot unit care i-a spus: «Eu sunt preot greco-catolic şi doresc să mă împărtăşesc». «Ce era să fac?» ne-a întrebat, în comisie, pe noi. «Trebuia să-l dau afară? Sigur că nu. L-am cuminecat şi am continuat celebrarea liturgică »”.

Înaltul ierarh la care face aici referire Prea Sfinţia Sa Florentin este Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Vicepreşedinte în cadrul Comisiei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică din România."

PRECIZARE LA PRECIZARE

IPS Mitropolit Bartolomeu Anania precizeaza la rindu-i, astazi:

"La 14 septembrie 2000 (Ziua Crucii), invitat de Asociaţia din Sibiu a Foştilor Deţinuţi Politici şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Andrei de Alba Iulia, am oficiat sfinţirea monumentalului mausoleu din cimitirul oraşului Aiud şi o Liturghie cu parastas în memoria celor decedaţi în odioasa închisoare din aceeaşi localitate, slujbă la care au asistat aproximativ 400 de foşti deţinuţi politici, supravieţuitori „aiudeni”, veniţi din toată ţara.
Înainte de începerea slujbei, chiar în capelă, pe lângă slujitorii deja înveşmântaţi, au apărut doi preoţi bătrâni, îmbrăcaţi în veşminte, unul din ei gârbov, împovărat de ani şi suferinţe. Mi-au spus că sunt greco-catolici, foşti şi ei deţinuţi politici, şi m-au rugat să-i primesc să slujească laolaltă cu noi, pentru ca tot împreună să ne rugăm pentru morţii noştri. Am fost de acord, au slujit, s’au împărtăşit, şi tot împreună am făcut pomenirile. Şi a fost pace.
La proxima întâlnire de dialog cu ierarhii greco-catolici am relatat acest fapt emoţionant şi cu totul special din viaţa mea.
Acum, după aproape opt ani, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu (cu care, de altfel, am o relaţie personală bună) scoate acest episod din naftalina unei memorii aproximative, spre a denunţa, chipurile, inconsecvenţa mea în contexul „cazului Corneanu”, dar şi spre a pune sub semnul întrebării autoritatea mea morală de a mă pronunţa într-un anume fel. Mult mai tânăr şi fără experienţa celor din generaţia mea, colegului meu din strana stângă îi e greu să realizeze că atunci, în cimitir, se crease o situaţie cu totul excepţională, că eu şi preoţii greco-catolici aveam o platformă comună: anii de temniţă şi numele celor exterminaţi acolo. Cred că, oricum, între gestul meu de la Aiud şi acela al mitropolitului timişoarean este, totuşi, o diferenţă."

Comentariul meu: Diferenta, pe care IPS Bartolomeu doar o sugereaza, din eleganta sufleteasca fata de fostii camarazi de suferinta greco-catolici, este ca acestia s-au impartasit la ortodocsi si nu ortodocsii la ei. Mitropolitului Corneanu nu i s-a reprosat ca a impartasit greco-catolici, ci ca el insusi s-a impartasit la greco-catolici. IPS Sa si-a abandonat credinta prin acest gest. Din aceasta perspectiva, pozitia exprimata de IPS Bartolomeu in cazul Corneanu - ca si a tuturor mirenilor si monahilor care au cerut aplicarea canoanelor - este indreptatita, logica si consecventa.
Desigur, putem discuta daca e canonic ca preotii greco-catolici sa slujeasca alaturi de cei ortodocsi si sa se impartaseasca fara o pregatire prealabila. Dar asta e o alta dezbatere.

11 Comentários:

Anonim spunea...

Sa ne mai descretim fruntile.

http://www.youtube.com/watch?v=oQmnqzUJXNo

Anonim spunea...

Adicaterelea, Ips Bartolomeu lupta pentru Ortodoxie,Iar Mitropolitul Corneanu militeaza pentru parasirea acesteia

Anonim spunea...

Claudiu, IPS Bartolomeu a incalcat canoanele care impiedica coliturghisirea.Vezi si decizia Sinodului din 9 iulie in acest sens. Sigur e o diferenta intre el si Corneanu, dar gestul ramane grav iar critica lui Crihalmean, justificata.

Bogdanel spunea...

Bartolomeu s-a impartasit cu greco-catolicii. Gestul are exact aceiasi dimensiune ca si cel al lui Nicolae Corneanu.
Iar scuzele lui Bartolomeu sunt de-a dreptul penibile. Euharistia nu are nimic in comun cu solidaritatea dintre victimele unui regim politic sau al altuia.

Sa fim seriosi, Bartolomeu nu este cu nimic mai bun decat ceilalti ierarhi ortodocsi. Ba chiar mai rau...

Anonim spunea...

felicitari d-le Tarziu!strangeti randurile langa unicul arhipastor al Bisericii Ortodoxe Romane!adevaratii fii ai Bisericii il cunosc pe pastorul adevarat si asculta de glasul lui!

gheorghe fedorovici spunea...

A considera că cele două situaţii sînt echivalente indică fie impertinenţă, fie prostie. Cei care se dovedesc incapabili să ţină seama de contextele incomparabile ale celor două situaţii, de intenţiile diferite care le-au determinat (adevărată frăţietate şi unitate întru mucenicia mărturisitorilor lui Hristos în cazul ÎPS Bartolomeu Anania, prozelitism catolic în cazul lui Corneanu) şi mai ales de urmările lor (care au fost roadele după care Domnul ne spune că putem judeca faptele într-un caz şi care au fost în celălalt?) precum şi de faptul evident că heterodoxul a venit în Biserică în situaţia slujbei oficiate de Mitropolitul Bartolomeu şi nu ortodoxul a fost cel care s-a dus aiurea, cum s-a întîmplat cu Corneanu, demonstrează că ori sînt ticăloşi, ori infantili. Şi într-un caz, şi în celălalt, nu ştiu dacă explicaţiile mai au vreun sens: pentru că fie nu le vor primi, fie nu le vor pricepe.

Anonim spunea...

Exista vreun canon care precizeaza ca preotii ortodocsi pot impartasi pe cei de alte credinte? Fara ca acestia sa devina crestini? Ma cam indoiesc.

Anonim spunea...

Preotii ortodoxi nu pot impartasi necrestini, dar totusi catolicii sunt crestini, botezati. Eretici, dar totusi crestini...

Anonim spunea...

cred ca ar fi bine sa luptam toti pentru binele comun si pentru UNIRE, fratilor... azi maine are loc a doua venire a lui Hristos si ne gaseste tot ca fraierii din vremea Lui, cei care nu L-au recunoscut. Domnule Taryiu, e timpul sa te convertesti! e timpul ca si Dumneata sa cauti, impreuna cu ceilalti, unirea oamenilor. Apoi daca e Acelasi Hristos in Sf. Taina a Euharistiei, cum poti crede ca nu e adevarat_ nu te temi de El_ sau cei care sunt de partea Domniei tale... nu va temeti de Dumnezeu? terminati cu scandalurile si faceti ceva constructiv pentru Domnul!!!

redivivus spunea...

Valeu valeu valeu...se comenteaza despre echivalenta (sau implicatie bi-univoca)... adicatelea: "<=>" .
Aia merge la poduri, sosele, etc.
Traiasca "obectivismu'" to'arasi..

Unknown spunea...

IPS Bartolomeu Anania a fost un eretic ecumenist.