marți, 8 iulie 2008

Părintele Mina Dobzeu, botezătorul lui Steinhardt. Dar nu numai


Numărul pe luna iulie al revistei ROST îi este închinat părintelui Mina Dobzeu, de la Huşi. Basarabean de obârşie, plin de râvnă duhovnicească, închis de către comunişti pentru că s-a ridicat contra ateismului impus de regim, părintele Mina a rămas în conştiinţa publică mai ales ca botezătorul lui Nicu Steinhardt. Episodul, petrecut în închisoare, este destul de cunoscut, fiind povestit în amănunt de Steinhardt în Jurnalul Fericirii.
Răzvan Codrescu atrage însă atenţia că părintele Mina nu este doar cel care l-a botezat pe Steinhardt:

“Încrucişarea drumului său cu cel al lui N. Steinhardt pare a-i fi marcat fatal viaţa, privîndu-l într-un fel de autonomia propriei persoane. Cînd spui Mina Dobzeu, toată lumea avizată se gîndeşte reflex la N. Steinhardt. Iar monahul cu ochi albaştri nu pare deloc deranjat, ci mai degrabă onorat, desigur şi dintr-un lung exerciţiu al smereniei. De altfel, el însuşi se face bucuros con-lucrător al acestei anexări identitare, fiind gata oricând să relateze, cam cu aceleaşi cuvinte, irezistibila poveste a celuilalt, în a cărui plasă de paing îngeresc îi place să se simtă prins, cu voia Domnului, ca o gîză cuminte.
Mina Dobzeu este, într-adevăr, înainte toate, botezătorul lui N. Steinhardt, dar încă prea puţini ştiu că nu este numai atît. Schiţîndu-i acest portret sumar şi respectîndu-i propria opţiune, voi da şi eu prioritate episodului cu pricina, dar fără a mă rezuma la el şi fără a-l îneca în comentarii superflue.” Potretul, cu o autobiografie a părintelui şi altele le găsiţi în ROST.

Din acelaşi număr al revistei, mai semnalez consistentul dosar al „cazului Corneanu”, în care sunt adunate opiniile părinţilor Iustin Pârvu şi Arsenie Papacioc şi ale lui Radu Preda, Marcel Răduţ Selişte, Gheorghe Fedorovici, Răzvan Codrescu.
De asemenea, vă recomand articolele: „Alegerile şi alfabetizarea politică a poporului”, de Mihail Albişteanu; „Democraţia SS”, de Cristi Pantelimon; „Valeriu Anania şi teatrul ca şcoală a libertăţii”, de Mircea Platon; „Naţiunea şi naţionalismul în viziunea lui Nicolai Berdiaev” (II), de Cristi Pantelimon.


Puteti cumpara revista "Rost" la chioscurile Rodipet, ca si:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie); la cele doua librarii gasiti si numere din urma, pentru completarea colectiei;
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”;
- In Iasi - de la librariile Sedcom Libris;
- In Cluj - de la librariile Arhiepiscopiei Clujului;
- In Tecuci - de la Librariile Cristian;
- In Campia Turzii - de la Libraria Ensa.

4 Comentários:

Anonim spunea...

revista se poate cumpara si din galati de la libraria LUMINA

Anonim spunea...

Ce s-a intamplat cu site-ul revistei Rost?Cand voi putea gasi si ultimele numere in format electronic?Eu sunt din Husi si aici ajunge foarte greu revista.Si as vrea sa o citesc in format electronic.

Unknown spunea...

Cum e si normal, nr care este pe luna in curs nu apare si pe site. Pe site ar trebui sa fie nr pe luna precedenta, adica iunie. Din pacate, ceva probleme de administrare a site-ului ne-au impiedecat sa-l actualizam. Se face acus.

Anonim spunea...

Cand apare urmatorul numar din rost(cel pe luna august)?Mai exact ma intereseaza cand o sa ajunga la abonati.