marți, 12 august 2008

Reactia Poloniei, Estoniei, Letoniei si Lituaniei la agresiunea Rusiei in Georgia

Via Romanian Global News :

Noi, liderii fostelor state captive din Europa de Est si actuale tari membre ale Uniunii Europene si NATO – Estonia, Letonia, Lituania si Polonia – ne exprimam profunda ingrijorare fata de actiunile Federatiei Ruse indreptate impotriva Georgiei.

– Condamnam aprig actiunile fortelor militare ruse indreptate impotriva statului suveran si independent Georgia.
– In urma actiunilor militare unilaterale ale fortelor militare ruse, vom folosi toate instrumentele de care dispunem, in calitate de presedinti, pentru a garanta ca orice agresiune impotriva unui stat mic din Europa nu va fi trecuta sub tacere sau cu declaratii fara sens care egaleaza victimele cu agresorii. In acest scop, intentionam sa cerem guvernelor noastre sa ia pozitii si sa puna in discutie aceste preocupari in cadrul Uniunii Europene si a Consiliului Nord-Atlantic:
– Pot oare fi numite autoritatile ruse parteneri adecvati ai UE;
– Poate familia statelor democrate europene sa caute un dialog mutual benefic cu o tara care foloseste tancurile militare impotriva unui stat independent.
Este inutila continuarea programului de “facilitare a vizelor” cu o tara care nu respecta criteriile minime stabilite de UE si care foloseste facilitarea vizelor pentru acordarea cetateniei Federatiei Ruse unor persoane straine ca mai apoi sa faca abuz de acest privilegiu acordat de UE si sa pretinda dreptul la interventie sub pretextul: „noi protejam cetatenii rusi” din Osetia de Sud.
Actiunile Federatiei Ruse in Georgia ar trebui sa influenteze discutiile cu Federatia Rusa, inclusiv negocierile asupra noului Acord de Parteneriat si Cooperare.
Atragem atentia asupra falimentarii evidente a „operatiunilor pacificatoare” ale Rusiei in vecinatatea sa imediata. Federatia Rusa a depasit limita in mentinerea pacii si stabilitatii in zona de conflict si in protejarea cetatenilor rusi din afara frontierelor sale.
UE si NATO trebuie sa ia initiativa si sa se opuna politicii imperialiste si revizioniste in Europa de Est. Este necesara crearea unor noi forte pacificatoare internationale, intrucat cele existente s-au dovedit a fi ineficiente.
Regretam faptul ca refuzul acordarii Planului de Actiuni pentru Statutul Membru NATO (MAP) Georgiei a reprezentat drept unda verde agresiunilor din regiune.
Credem ca UE si NATO, in calitatea lor de organizatii-cheie in securitatea si stabilitatea europeana si transatlantica, ar trebui sa joace un rol primordial si crucial in garantarea libertatii, securitatii si prosperitatii nu numai in tarile membre ale UE, ci si in intreaga vecinatate a ei.
Este un test cu turnesol pentru credibilitatea UE si NATO in solutionarea conflictului din vecinatatea lor apropiata si in demonstrarea tuturor membrilor UE si NATO, tarilor aspirante si partenerilor democratici ca a fi membru in aceste organizatii reprezinta un avantaj.
Aceasta Declaratie este deschisa pentru alaturare si liderilor altor tari democratice.
Presedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves
Presedintele Republicii Letonia, Valdis Zatlers
Presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus
Presedintele Republicii Polonia, Lech Kaczynski

Seja o primeiro a comentar