joi, 25 septembrie 2008

Nicolae Dabija: "Politica noastra e limba romana"

Scriitor, istoric literar si om politic, profesor la Facultatea de Jurnalism din Chisinau, membru de onoare al Academiei Romane, redactor sef al saptamanalului "Literatura si Arta", editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948) conduce de cativa ani Forul Democrat al Romanilor din Moldova, organizatie neguvernamentala, care lupta pentru renasterea nationala. Forul Democrat al Romanilor din Moldova are peste 150 de organizatii locale, cu peste 200.000 de membri, dintre care aproape jumatate sunt elevi si studenti. Saptamanalul condus de Dabija a fost, in anii 1988-1989, cea mai importanta publicatie care sustinea revenirea "limbii moldovenesti" la grafia latina, recunoasterea identitatii dintre limba moldoveneasca si cea romana si decretarea ei ca limba oficiala in RSS Moldoveneasca. Astazi, "Literatura si Arta" este unul dintre principalele ziare de opozitie.

Va recomand sa cititi interviul pe care mi l-a acordat Nicolae Dabija pentru Formula As.

3 Comentários:

florin chiver spunea...

Un interviu exceptional, care ar trebui citit neaparat de toti romanii.De necrezut cum reuseste Nicolae Dabija sa redea in cuvinte putine drama zguduitoare a romanilor basarabeni si lupta lor crancena pentru pastrarea fiintei nationale romanesti in conditii cumplit de vitrege. Tot respectul pentru acesti patrioti care intretin flacara romanismului in prigonita noastra Basarabie.

Anonim spunea...

Desi nu are nici o legatura cu articolul de fata, imi permit-si sper sa nu fiu impertinent, sa va adresez o intrebare. Am vazut ca sunteti student al facultatii de Drept din Iasi, si eu sunt in primul an, si de aceea va intreb: ce ati face in cazul in care ar trebui sa-i reprezentati in instanta pe cei doi tineri care au declansat masacrul de la liceul Columbine, avand in vedere ca nu erau sanatosi psihic si ca oarecum societatea i-a facut sa fie asa inraiti. Mai multe detalii aici- http://en.wikipedia.org/wiki/Columbine_High_School_massacre.
Sincer, eu as fi optat pentru incarcerarea lor,-in cazul ipotetic in care nu s-ar fi sinucis, intrun azil psihiatric/scoala de corectie(erau minori) cu ore in folosul comunitatii, ore la preot si la psiholog + continuarea scolii. Dar dupa asta m-am gandit, oare nu sunt avocatul diavolului?! Desi, rudele copiilor si profesorilor care au murit in liceu acolo ar trebui sa-i ierte pe cei doi, ca asa ar fi crestineste, nu? Chiar as dori sa stiu care-i parerea dumneavoastra, daca nu deranjez prea mult. Oricum, va multumesc.

Anonim spunea...

Eu sunt sigur ca pentru curajul unor oameni ca dl Dabija va ajuta ca Basarabia sa se reuneasca cu Romania. Rusinea cea mare o purtam insa noi, cei carora ne este mai simplu sa radem de accentul lor sau sa ii consideram bisnitari ori subromani. Intuiesc ca ridicarea neamului asta se va face si cu contributia majora, cu suflul autentic romanesc al basarabenilor.
Basarabenii "nationalisti" sunt mai romani decat suntem noi.