miercuri, 8 octombrie 2008

Panica ne va veni de hac

Umbla un zvon alarmist în piaţă cum că numeroşi cetăţeni care au pus bani albi (mă rog...) pentru zile negre la bănci, acum şi-i retrag în ritm alert, temîndu-se că vine peste noi criza americană (un soi de boala vacii nebune a sistemului financiar). Zvonul este întreţinut inclusiv prin sms - trimise din toate părţile în toate părţile. De unde îmi şi miroase a oleacă de intoxicare şi ceva mai multă manipulare. Cine are interes să dea ţara peste cap în prag de alegeri? Ar fi mulţi, şi din interior, şi din exterior.
Bogaţii care au relaţii pe la ştabii din presă, sună şi cer consultaţii gratuite: "Ce să fac, Gicule, îi mai las sau îi scot acum, cît încă mai am ce?" Îşi imaginează că ziariştii au mai multe informaţii decît ei. O fi. Dar eu mă gîndesc că şi dacă scot banii ăia, şi nu-i bagă repede în ceva foarte, foarte sigur, tot vor rămâne cu praful de pe tobă în caz de criză fatală. Se va prăbuşi moneda naţională în aşa hal încît grămezile de bani scoase din bancă n-or să mai valoreze mare lucru.
Poate nu mă pricep, cred însă că panica este cel mai rău lucru în care ţi se poate întîmpla în momente de cumpănă. Dacă îşi retrage toată lumea banii din bănci acum, e ca şi cum s-ar năpusti cu toţii pe scară la cutremur. Nu scapă nimeni.

PS:
Confratele Florin Budescu zice alte lucruri interesante pe blogul său, ca unul care se pricepe la economie mult mai bine decît mine.


UPDATE
BNR cere populatiei sa nu-si scoata economiile din banci.Cititi aici.

3 Comentários:

Anonim spunea...

La ce economii am eu, e cam tot pe-acolo...

Anonim spunea...

Confratele Florin Budescu nu spune mai nimic de fapt, decat tranteste o analiza cu iz socialist... Si nici nu-i plac comentariile ce-l contrazic pe propriul sau blog...

Florin Budescu spunea...

Prietene, am vazut acum comentariul tau. Tin sa raspund la el, prin bunavointa detinatorului acestui blog.

1. Confratele Florin Budescu nu spune mai nimic de fapt, decat tranteste o analiza cu iz socialist

Analiza mea nu este nici socialista, nici liberala, nicicum, ci se centreaza pe criza.

Criza nu are culoare ideologica, ea vine si la sfarsitul acestui an o sa iti aduci aminte ce am scris.

Masurile care trebuie luate pentru a avea pagube cat mai mici nu sunt nici de dreapta, nici de stanga, sunt masuri de criza.

Tine cont ca-ti vorbeste un tip cu convingeri liberale, poate vei intelege cat de grava este situatia.

2. Si nici nu-i plac comentariile ce-l contrazic pe propriul sau blog.

Imi place sa fiu contrazis cu argumente structurate coerent, nu cu injuraturi.

Daca ai astfel de argumente, le voi urmari cu placere si le voi accepta, chiar daca eu sunt de alta parere.

Le voi primi cu respect si curiozitate, pentru ca parerea altuia conteaza foarte mult pentru mine. Atunci cand are argumente.