vineri, 28 noiembrie 2008

Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Român


Miine, 29 nov., incepind cu ora 10.00, la Aula Magna a Facultatii de Drept din Univ. Bucuresti, are loc Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Român.

Sint invitati sa participe liderii a peste 50 de organizatii civice crestin-ortodoxe, cu caracter cultural sau social, precum si o serie de personalitati ale lumii romanesti care au promovat un mesaj crestin-ortodox in cetate.
Invitatiile sint nominale, deci nu pot intra decit cei care au fost invitati.
Presa si preotii au acces liber.

Organizatori sint: AZEC, Fundatia Sf. Martiri Brancoveni, Asociatia Pro Vita si Asociatia ROST.

Dupa citeva comunicari initiale (Radu Preda, Ionel Ungureanu, Dr. Pavel Chirila, Ovidiu Hurduzeu, Dan Puric) pe tema trecutului si prezentului laicatului in Biserica Ortodoxa, vor urma dezbateri cu caracter organizatoric, in vederea unei Conferinte largite, care ar urma sa aiba loc in cursul anului viitor.

Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Român ofera organizatiilor prilejul de a se cunoaste mai bine si de a-si impartasi experientele si preocuparile prioritare, dar si de a gasi impreuna forme cit mai adecvate si mai functionale de a-si concerta actiunile si de a contribui la mai largul si mai profundul impact al atitudinii crestin-ortodoxe in viata cotidiana a noii lumi românesti.

"Biserica fiind soborniceasca in toate partile sale, fiecare din madularele sale - nu doar clerul, ci si fiecare laic - e chemat sa marturiseasca deopotriva si sa apare adevarul traditiei, opunandu-se chiar si episcopilor de cumva acestia ar cadea in erezie. Un crestin, primind harul Sfantului Duh in taina Mirungerii, nu poate fi inconstient de credinta sa. El ramane tot timpul responsabil in fata Bisericii. De aici caracterul framantat si adesea tulbure al vietii bisericesti in Bizant, Rusia si celelalte tari ale lumii ortodoxe. Dar acesta e pretul dat pt vitalitatea vieii religioase, pentru intensitatea vietii duhovnicesti ce patrunde in poporul credincios, unit prin constiinta ca formeaza un singur trup cu ierarhia Bisericii. De aici rezulta si aceasta putere de neinvins ce a ingaduit Ortodoxiei sa treaca prin toate incercarile, cataclismele si rasturnarile, adaptandu-se mereu la noua realitate istorica, dovedindu-se mai puternica decat conditiile exterioare. Persecutiile credintei, a caror furie metodica n-a putut distruge Biserica, sunt cea mai buna marturie despre aceasta putere care nu e din lumea aceasta." (Vladimir Lossky, Teologia mistica a Bisericii de rasarit)

Persoana de contact:
Claudiu Târziu, tel. 0740.103.621, e-mail: claudiu.tarziu@gmail.com.

UPDATE
Conferinta va putea fi urmarita in direct pe site-ul www.lumeacredintei.ro

15 Comentários:

heraasku spunea...

Cu respect.
Aceasta "Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Român" are binecuvantarea unui episop? Sub ce episcopi fac ascultare asociatiile? Este undeva publicata legatura (binecuvantarea arhiereasca) dintre asociatii si vreun episop? Asta este foarte important.
Cu tot respectul, sunt foarte interesat de acest aspect. Pentru ca eu cred ca fara binecuvantarea episcopului oricine poate face orice.
Imi puteti raspunde? Acest raspuns este foarte important pentru mine. Va rog sa ma ajutati.
Hristos a inviat!

Unknown spunea...

@ heraasku:

Faceti confuzie intre Asociatii ale Bisericii, adica ale eparhiilor sau parohiilor, si organizatii ale laicilor/mirenilor. Pentru functionarea acestora din urma, ca si pentru o astfel de Conferinta, nu este nevoie de nici o binecuvintare arhiereasca. Oamenii care le conduc au duhovnicii lor si sint persoane care traiesc in Biserica, asa ca nu e nevoie de o supervizare administrativ-episcopala.
In alta ordine de idei, Patriarhia a fost informata despre aceasta Conferinta si, de asemenea, va primi un comunicat oficial si cu rezultatele intrunirii. In plus, ne vom bucura, dupa cite am inteles, de prezenta a doi reprezentanti oficiali ai Patriarhiei, ca si de cea a unui numar de preoti.
Tocmai pentru ca noi sintem in Biserica si vrem sa lucram impreuna monahii si clerul. Nu facem nici un act de disidenta, nici nu ne plasam pe pozitii protestante.

Anonim spunea...

Felicitari pentru cei care au avut initiativa. Astept ca laicatul sa se implice cat mai intens in promovarea misiunii ortodoxe in cadrul societatii noastre.

Pr. Vasile

heraasku spunea...

Cu tot respectul.
Nu fac nici o confuzie. Nu exista asociatii ale Bisericii si asociatii ale laicatului. Laicatul face parte, daca face parte, din Biserica si deci este, se vrea, o asociatie a Bisericii. Orice asociatie trebuie sa tina de o binecuvantare arhiereasca(a unui episop oricare - grec, roman, rus). Altfel face de capul lor fara ascultare. Trebuie ascultare arhiereasca. Nu are nici o legatura duhovnicul cu episcopul. Daca o asociatie se infiinteaza in eparhia Argesului ea, pentru a fi in adevarul Bisericii, trebuie sa aiba binecuvantarea PS Calinic. daca acesta nu o da se cauta un episcop care este de acord cu proiectul asciatiei si se cere acoperamantul sau apostalic. Astfel el va fi in Biserica sa.
Sa inteleg ca aceste asociatii se considera cumva ca fiind sub binecuvantarea BOR. Pai BOR nu poate da binecuvantare.
Oricum este o pozitie foarte "periculoasa" aceea de a face ceva fara binecuvantare arhiereasca - nici eu nu am inteles pana de curand ce inseamna asta.
Va doresc succes si o cat mai grabnica intrare sub binecuvantarea unui episcop, adica a lui Hristos. Neavand binecuvantare arhiereasca nu aveti binecuvantarea lui Hristos. Suna grav dar asta e realitatea. Orice laic este in Biserica unui episcop si nu poate face pentru Biserica nimic fara ca, de fapt, episcopul sa faca. Citatul din Losski nu se refera la o revolutie ci la pastrarea Adevarului. Te opui unui episcop care greseste avand langa tine un episcop care tine Adevarul. Cautati un episcop care tine Adevarul - de oricare neam ortodox - si sub binecuvantarea lui porniti lucrarea.
Va doresc succes fiindca aveti nevoie.
Inca odata, CASTIGATI EPISOPI DE PARTEA VOASTRA. Altfel sunteti in mare pericol.
Hristos a inviat!

Anonim spunea...

lui herr heraasku
cand ati atenitionat asupra acestui fapt ati facut-o cu binecuvantare, ori v-ati asumat cele spuse?
Prea vedem multe pericole.. Cui este teama de Adevar, de niste oameni care au duhovnici, iubesc Biserica, iubesc pe Hristos?
Nu cumva teama de Adevar, nu cumva un dolce far niente se ascunde in cele spuse.

Anonim spunea...

Maica Siluana Vlad - Conferinţa “Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos”
http://apologeticum.wordpress.com/2008/11/28/maica-siluana-vlad-conferinta-toate-imi-sunt-ingaduite-dar-nu-toate-imi-sunt-de-folos/

Anonim spunea...

Adevarat a inviat!
Frate, dar cei care voteaza maine nu fac parte din binerica? Cei care candideaza nu fac si ei parte din Biserica? Carui episcop au supus spre aprobare si binecuvantare platforma politica? Nici unuia. Ai vazut ca episcopii iau vreo masura contra ortodocsilor care promoveaza morala anticrestina? Nu. Este corect? Din punctul meu de vedere cred ca nu. Si daca ei nu pot lua masuri, din diferite motive, de ce n-ar lua laicatul spre binele nostru al tuturor?
Laicatul trebuie sa fie mai activ, alaturi de monahism si sa militeze pentru apararea moralei crestine in randurile ortodocsilor si sa intensifice misiunea crestina.
Sa-ti mai spun ceva. Comunistii gandeau exact ca tine, pentru ca ei dorea controlul Bisericii, al crestinilor, prin episcopi. Si statutul BOR era facut sa sustina acest fel de centralizare. Astazi politicul doreste acelasi lucru, sa controleze Biserica print-o mana de ierarhi si cateva mii de preoti, care "muncesc si nu gandesc".
In Biserica, toti avem responsabilitatea de a apara dreapta credinta, atat valorile morale cat si dogma. Pentru ca acestea sunt strans legate intre ele.
Sper ca initiatorii acestei actiuni sa reziste tuturor ispitelor si presiunilor si sa mearga inainte spre binele Bisericii.
Tineti-ne la curent cu rezultatele acestei intalniri.

Pr. Vasile

Anonim spunea...

Pr. Vasile are dreptate. Laicatul nu are nevoie de nicio binecuvantare de la niciun ierarh. Din fericire, Biserica nu inseamna numai episcopi si preoti, ci si laicat. Iar reducerea Bisericii la episcopi si preoti, asa cum se cere si cum se promoveaza de catre "societatea civila" si elitele GDS, e erezie.

S-a ajuns azi sa se creada ca Biserica inseamna numai ierarhi si preoti. Daca ii spui unui berbec militant de la humanism.ro ca separarea statului de Biserica nu inseamna limitarea Bisericii, ci limitarea statului, asa cum arata Tocqueville in "Despre democratie in America", o sa inceapa sa scoata crocodili pe gura. Viata unei Biserici inseamna in primul rand LAICATUL activ al acelei Biserici.

Biserica suntem TOTI, laici si mireni, nu numai mireni. Si limitarea laicatului unei Biserici de catre stat, corporatie sau societate civila, inseamna totalitarism. Punct.

Sa traiti bine.

Anonim spunea...

Puteti publica lista asociatiilor care au participat?

Multumesc.

Anonim spunea...

Pentru heraasku:
Cu alte cuvinte, dupa modelul clasei politice, dvs. doriti, de fapt, punerea tuturor asociatiilor sub tutela BOR, ceea ce ar insemna anularea lor.

gheorghe fedorovici spunea...

"În înfăptuirea lui finală, principiul autocefaliei bisericilor locale ne vorbeşte despre nădejdea noastră comună că nu numai bisericile locale, dar şi fiecare membru al Bisericii, fiecare iposts-personalitate luat în parte trebuie să devină purtătorul întregii plinătăţi soborniceşti bisericeşti."
Arhimandritul Sofronie, Ne vorbeşte Părintele Sofronie, Scrisori, nr. 49, Edit. Buna Vestire, p. 206. Citat în Părintele Arsenie Papacioc, Singur Ortodoxia, Sophia 2008, p. 110.

Anonim spunea...

Ce ati spune d-le Heraasku, daca laicii si-ar alege( binecuvanta!) cu adevarat pastorii( preoti, episcopi)?
Sunt probleme grave, dle Herasku in Biserica lui Hristos. Un singur ( minor) exemplu> Un staret ii binecuvanta constant pe seminaristi cu > Va ia mama...
Credeti ca s-a sesizat vladika? Pai secu il rugase pe vladika sa il inscauneze... Grave dle Heraasku...

Anonim spunea...

Felicitari organizatorilor. Dar, dl. Mircea Platon nu a participat?

Anonim spunea...

Felicitari pentru initiativa si asteptam cu mult interes si urmatoarele intruniri. Dumnezeu lucreaza si prin cel mai umil slujitor al Lui.
Doamne-ajuta.

Anonim spunea...

Felicitari pentru initiativa si asteptam cu mult interes si urmatoarele intruniri. Dumnezeu lucreaza si prin cel mai umil slujitor al Lui.
Doamne-ajuta.