duminică, 30 noiembrie 2008

De ce să votez?

În democraţia noastră originală am avut două momente în care nu mi-am putut exercita dreptul la vot: în turul doi al alegerilor prezidenţiale din anul 2000, cînd aveam de ales între Iliescu şi Vadim, şi în alegerile locale din acest an, cînd n-am avut pe cine alege, cu toată bunăvoinţa de care am fost în stare. Nu pot alege între cancer şi lepră, între ticăloşie şi nebunie, între corupţie şi prostie.
Totuşi, pe toate canalele media, sîntem îndemnaţi să mergem la vot; cică votul nostru contează. Sînt convins, dar pentru cine contează? Pentru noi, alegătorii, nu cred.
Poate cineva să-mi explice de ce ar trebui să votez cu PSD în detrimentul PD-L, sau cu PD-L în dauna PNL, ori cu PNL contra celorlalţi? Îmi poate da cineva un argument rezonabil să o aleg pe Elena Udrea, de la PD-L, şi nu pe Cătălin Zmărăndescu al PNG-ului (vorbind generic, nu neapărat că aceştia ar candida unul contra celuilalt, dar ei sînt expresiile relevante ale „ofertei electorale”)?
Politicienii, prin aparatul lor de propagandă în care sînt integrate televiziuni şi ziare, ne cer să votăm ca să îi legitimăm şi să validăm un simulacru de democraţie. Este exact ca în comunism: şi atunci eram chemaţi la vot, dar rezultatul era cunoscut dinainte. Şi acum rezultatul – în sensul său cel mai larg – este previzibil, pentru că, oricine ar cîştiga, nu este nici o diferenţă. Politicile mari ne vin astăzi de la Bruxelles, precum odinioară erau emanate de la Moscova. Iar politicile strict locale servesc interesele unor grupuri, nu sînt centrate pe interesul general al cetăţenilor.
Un amic îmi spunea aseară că merită să votez cu PD-L doar ca să rămână în vigoare cota unică de impozitare de 16%, care a adus mari beneficii României. Da, acesta este un argument. Cota asta într-adevăr a înviorat economia. Dar mi se pare prea puţin pentru a da ţara, prin votul meu, pe mîna unor inşi la fel de lipsiţi de scrupule, de orientare ideologică, de doctrină şi de bun-simţ ca şi contracandidaţii lor. În plus, cred că alegerile nu vor fi cîştigate de un singur partid şi că vom avea un nou guvern de alianţă. Probabil că va fi un guvern PSD-PNL. Or nu cred că PNL şi PSD sînt chiar atît de oarbe încît să nu realizeze că e necesară menţinerea cotei unice. Măcar pentru că se gîndesc la clienţii lor politici. Ca să nu mai vorbesc de sigurările pe care le-au dat că vor păstra şi ele cota, în ciuda zbaterilor bătrînului comunist Iliescu – din pricina căruia România a fost de cîteva ori în pragul războiului civil şi în primejdia colapsului.
Părere mea este că astăzi trebuie sancţionată clasa politică în integralitatea sa. Şi singura modalitate ce ne-a rămas este absenteismul. Cu cît va fi un absenteism mai mare, cu atît clasa politică va fi mai lipsită de legitimitate. Nu-i totuna să fii ales în urma votului a 20% sau de 70% din electorat.
Altminteri, votul nostru, dat în silă, fără convingere, din obligaţie sau din „simţ civic” (ce prostie! ca şi cum ai fi un bun cetăţean dacă hotărăşti să-ţi dai viaţa pe mîna unor impostori cu bună ştiinţă) nu face decît să legitimeze un sistem fals, corupt, putred şi dăunător.

15 Comentários:

heraasku spunea...

Votez pentru absenteism! Din 2000.
Serios vorbind, astept ca aceasta forma de simt civic sa aiba efecte. DAR, ma intreb, ce efecte poate sa aiba? Si pana acum procentul de prezenta a fost mic. Insa acum simt si eu ca exista o speranta validata de cateva miscari noi. De exemplu aceasta polarizare a laicatului ortodox. Este posibil ca in curand sa avem un partid ce se sprijina pe valorile accentuate in acest spatiu.
Dar eu vreau ca sa am cu cine sa votez cat mai repede. Trebuie ca aceste miscari sa fie cat mai repede intrupate in partid politic. Sa fie puternic acest partid si foarte bine structurat. Si sa ne dovedeasca ca politica nu este scopul ci Adevarul este scopul. Politica sa fie doar instrumentul prin care putem aduce Adevarul in constiinta romanilor. Si nu numai a lor.
Avem nevoie de episcopi de partea noastra (poate ca la nivel "secret" chiar exista dialog cu unii dintre ei) si, foarte important, cat mai repede sa se arate ca sinceri sprijinitori ai acestui proiect. Caci fara episcopi vom fi la mana "clerului superior" ce ne va putea zburataci printr-o hotarare sinodala ireductibila ce ne va scoate din cadrul liturgic al Bisericii. Asta este pericolul. Cu episcopi de partea noastra vom fi in Sinodul BOR prin ei. Ei pot aduce dorintele noastre in Soborul Bisericilor lui Hristos. Altfel vom fi pe afara caci daca nu vom fi in Sinodul Bisericilor inseamna ca vom fi in afara ierarhiei si vom "cadea" sub afirmare protestanta.
Hristos a inviat!

heraasku spunea...

Mai am o intrebare.
Se poate vedea undeva inregistrarea Conferintei?
Merci.

stalker spunea...

La citeva zile de la recentele alegeri prezidentiale din SUA, episcopii catolici americani reuniti in cadrul intilnirii lor anuale au discutat situatia economica critica din SUA si victoria lui Barack Hussein Obama (vezi la http://www.usccb.org/meetings/2008Fall/cns_story_0805726.shtml ). Discutiile si documentul redactat in final au avut ca motto, nu intimplator avind in vedere ca Obama este un sustinator puternic al prunc-uciderii, replica data de Cain lui Dumnezeu atunci cind i s-a cerut sa raspunda pentru uciderea lui Abel, o replica pe care episcopii catolici au trecut-o in afirmativ: „Sintem pazitorii fratilor nostri!” Doua saptamini mai tirziu, un preot catolic le-a spus enoriasilor sai ca cei care l-au votat pe Obama au savirsit un pacat de moarte si ca, prin urmare, trebuie sa se spovedeasca (http://www.sacbee.com/101/story/1437102.html ).
Asta este atitudinea clerului unei biserici eretice (cea catolica). In schimb, imi amintesc ca Preafericitul Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române l-a invitat pe dl. Sorin Oprescu la Palatul patriarhal pentru a-l felicita atunci cind acesta a cistigat alegerile de primar al Bucurestiului. Pentru cine nu stie, Oprescu s-a declarat de acord cu legalizarea prostitutiei. Nu cunosc exact perspectiva pe care o are Oprescu in privinta pruncuciderii, dar presupun ca este in armonie cu cea pe care o are in privinta prostitutiei. Adaug ca pr. Vasile Raduca, presedintele comisiei de bioetica a BOR, a afirmat repetat in cadrul cursurilor sale ca prostituatele si femeile fara adapost trebuie sterilizate. Dar asta e, clerul nostru trebuie sa salveze Biserica. Cu salvarea omului se ocupa altii, laicatul ortodox sau ereticii, care nu stiu exact care sunt prioritatile adevarate.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

De acord cu absenteismul. Cred ca de aceasta data vom fi mai multi decat oricand.

Anonim spunea...

Oare legitimitatea unor alegeri nu trebuie sa fie data de procentul de alegatori care se prezinta la vot ? Ca - daca este asa - "alesii" neamului s-ar putea sa aiba o problema : A LEGITIMITATII(fata de poporul roman).
NU POATE FI LEGITIMAT(democratic!) niciun politician care are, de ex.,30% din 15%, pentru simplul motiv ca ii lipsesc peste 95 de procente de LEGITIMITATE...
In legatura cu ABSENTEISMUL, acesta nu este altceva decat O FORMA DE VOT : cel adevarat.
Marius

Anonim spunea...

Episcopii catolici au reactionat asa cum trebuia in cazul votului pt. Obama.

PF Teoctist a fost consecvent cu intreaga sa politica criptocomunista in cazul felicitarii lui Oprescu.

Cam asta trebuie sa invatam noi de la catolici: sa fim fermi. Pentru ca noi suntem cam blegi.

Anonim spunea...

Frate heraasku, vreau sa te linistesc. Sinodul nu poate exclude nici un ortodox din Biserica. Daca incearca asa ceva se exclude singur din Biserica, pentru ca Biserica nu este a clerului sau a membrilor sinodului, ci a lui Hristos. De aceea, cine este cu Hristos, si marturiseste pe Hristos nu poate fi scos din BIserica pentru ca asa vrea x sau y. Amintiti-va de cuvintele Sf. Ap. Pavel, care ne spune ca nimeni nu poate sa ne desparta de Hristos, daca il iubim sincer din inima.

Razboi intru Cuvant spunea...

Fratelui Ilie Catrinoiu:

De 1 an de zile Patriarh este Daniel Ciobotea :)

Anonim spunea...

"Solutia ideala ar fi ca Biserica, prin puterea pe care o are asupra societatii, sa-si impuna oamenii politici cei mai buni, adica pe cei care sunt crestini. Dar asta la modul ideal. Pentru ca eu, spre exemplu, nu votez. N-am votat nici aici, nici in America. Nu ma intereseaza, fiindca stiu ca votul meu nici nu imbunatateste, nici nu distruge organizatia lor demonica."
(pr. Gheorghe Calciu)

Mai mult nici nu se poate comenta...

Anonim spunea...

Consider ca o prezenta la vot de sub 40 % ( dintre care unii au votat in alb sau voit incorect - pentru a fi anulat ) este raspunsul dat de electorat CASTEI CONDUCATOARE , de care s-a saturat . Dovedeste de asemenea ca acest popor n-a putut fi si in aceasta privinta manipulat precum ca rotatia cadrelor la putere reprezinta “ schimbarea “ . De acum incolo , orice formula de guvernare vor adopta , chiar si de “ uniune nationala “ , ea nu va putea fi considerata in vreun fel voita maselor , nefiind decat reprezentantii unei aproximativ o treime din cei cu drept de vot .

Cătălin Mareş spunea...

Parerea mea este ca ne amagim. Pe politicienii nostri ii doare undeva de prezenta la vot, altfel ar fi legiferat niste prevederi care sa tina seama si de asta. Nu conteaza legitimitatea atata timp cat totul e legal. Nu se incurca ei cu asemenea sensibilitati. Au castigat si doar atat e important. Era un afis pe strada: un weekend la munte = 3 zile; un vot = 4 ani! M-a facut sa zambesc amar, caci, sub aparenta de chemare mobilizatoare se ascundea de fapt socoteala meschina a dorintei de castig. Sacrificati-va voi 3 zile pentru a fi eu 4 ani bine-mersi, in fruntea bucatelor.
Pentru mine 40% este un procent dezamagitor de mare, care arata ca inca o data ne-am lasat prostiti si ne-am dus ca berbecii sa dam girul unor goarne sparte cu pretentii de viori Stradivarius. Raman totusi niste intrebari, oarecum retorice: de unde am putea lua altii si cum ii punem acolo, "sus"?
Dumnezeu sa ne ajute!

Anonim spunea...

Am mers la vot doar pentru a-l anula. M-am jucat cu stampila pe foi. Daca aveam un pix la indemana scriam: "Nu, domnule, nu am cu cine!"

Anonim spunea...

pentru Raluca

Cu asa cetateni asa rezultate. Mai bine stateati acasa, in pat.

heraasku spunea...

Stima.
Nu e offtopic e chiar o tema legata de problemele de azi. Muzeul Taranului Roman este atacat:
http://www.petitiononline.com/MTR2008/petition.html

Anonim spunea...

exista totusi un argument pt a merge la vot, sa contracarezi UDMR, prezenta la vot a secuilor este f aproape de 100%