luni, 15 decembrie 2008

Savuros, Andrei Pleşu povestea...


A-l citi pe Andrei Pleşu este o plăcere, chiar şi atunci cînd nu eşti de acord cu el. A-l asculta vorbind, pe diverse teme, este însă o sărbătoare. Erudiţia sa de fond, de care, ca orice om cu adevărat puternic intelectual, nu face paradă, perspectiva neaşteptată şi deseori spectaculoasă pe care ţi-o propune, umorul subtil şi molipsitor, ironia filigranată, sarcasmul neîmblînzit, discursul jalonat de principii, politeţea naturală şi generozitatea ideatică se întrepătrund fascinant, construiesc tablouri mirabile ale realităţii, fecundează inteligenţa vie şi farmecă incontestabil auditoriul.

Să ne înţelegem: nu sînt solidar cu multe dintre poziţiile sale publice. Nici Andrei Pleşu nu este infailibil. Dar aici nu interesează unde are şi unde n-are dreptate Andrei Pleşu. Semnalez doar bucuria de a te împărtăşi cu un spirit liber contemporan.
Ca să nu mai spun că Andrei Pleşu are de multe ori dreptate :) De pildă, în secvenţele audio de mai jos, cu adevărat savuroase.

ZOOLOGIE


Zoologie - Andrei Plesu

ROMÂNI ÎN JAPONIA


Romani in Japonia - Andrei Plesu

14 Comentários:

Anonim spunea...

Fotografie IN-CRE-DI-BI-LA :))) ! Probabil (parca imi amintesc) este din ,,Dilema veche'' , protest-parodie la mutarea statuii lui Caragiale de catre directorul (!) Teatrului National , Dinu Sararu .

Roncea spunea...

Plesu, un martzafoi care-si permite sa se compare cu imensul Caragiale.
Da, statuia fusese scoasa dintr-un colt obscur al Bucurestiului si mutata de Sararu in fata Teatrului National I L Caragiale, in Piata Universitatii! Era rau sa ne reprezinte marele Caragiale in inima Capitalei?! Profitorii tuturor regimurilor, cand au revenit la Putere au aruncat-o la loc si au eliminat pana si numele lui Caragiale de pe Teatrul National. In curand nu-i va mai spune nici National. Rau e sa fi IN-CRE-DI-BIL de naiv, ca sa folosesc un eufemism...

Roncea spunea...

http://mirceamicu.wordpress.com/2007/12/15/un-interviu-incendiar-%e2%80%9etoti-ministrii-culturii-de-la-plesu-la-iorgulescu-actualul-n-au-facut-altceva-decat-sa-si-cultive-prieteniile-de-gasca-sau-interesele-politice-si-sa-cheltuie-banii/

Anonim spunea...

Draga, desi este tarziu, nu ma pot abtine: stai sa vezi scrasnete "ortodoxe", ca in post te-ai dedulcit la fildesii elefantului acomodant, dar spiritual, al lumii romanesti contemporane (destul de isterica mai mereu, cateodata). Te-ai vandut pentru cateva minute de ras! Halal sa-ti fie...

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

pt. Roncea:

Draga Victor,

Sint tot mai trist pentru tine. Daca ai ajuns sa-l pui in balanta pe Micu cu Plesu si sa ti sa para ca aceasta inclina de partea primului, e foarte, foarte trist.

De altfel, nu te mai inteleg defel de la o vreme. Sa ma ierti, dar cum sa maturi podelele cu Patapievici, Plesu, Liiceanu si altii de calibrul lor (limbajul ma oripileaza, argumentele ma uluiesc) si sa-i ridici in slavi pe alde Silvestri si Pelin? Mai mult, ii consideri pe Plesu si ceilalti drept oamenii KGB si profitori ai regimului comunist (si post-comunist), dar ii vezi patrioti si onorabili pe alde Paunescu, Talpes, Beligan si Iulian Vlad - al caror prieten te mindresti sa fii.

Inca: sa te orbeasca in asa fel aversiunea incit sa ignori faptul ca in cazul lui Dan Stanca nu discutam cit este acesta de crestin si de dreapta, ci aparam un principiu si un drept fundamental in orice democratie, mi se pare de-a dreptul tragic.

Si inca: de mult timp duci o campanie inversunata, demna de o cauza mai buna, in favoarea lui Iurie Rosca, despre care orice basarabean cumsecade iti va spune ca e un tradator (iar semnele tradarii se vad fara efort, daca e sa ne uitam la cum s-a inhaitat Iurie cu comunistii pentru ciolan). In schimb ii terfelesti pe adversarii lui Rosca, neezitind sa-l consideri tradator pe Ilie Ilascu, care, cu toate lipsurile lui, a facut totusi 9 ani de puscrie politica pentru neamul asta, in vreme ce Rosca boierea.

Pe mine ma poti banui de naivitate, insa iti inchipui ce se crede despre tine in atari conditii? De ce vrei sa ocupi musai locul lasat liber in spatiul public de CVT?

Poate ca nu aici era locul unui astfel de raspuns. Insa, daca va fi nevoie o sa dezvolt in alta parte.

Cu mihnire, dar fara sa-mi pierd nadejdea,
Claudiu

Anonim spunea...

Frate Claudiu,
In privinta lui Caragiale e destul de complicat... In conditii normale, si-ar afla, desigur, locul in fata Teatrului National. Sa nu uitam totusi ca Iliescu l-a vrut acolo ca o batjocura adusa " pietarilor", cum spunea el, cinic, despre Piata Universitatii.

Răzvan Codrescu spunea...

M-am delimitat în multe privinţe, de-a lungul vremii, de d-l Pleşu sau de d-l Patapievici, dar cad de acord ca sînt ultimii oameni care să merite să fie trataţi grobian. Cine o face, se descalifică mai degrabă pe sine.
Lumea românească (d-l Roncea e mai degrabă regulă decît excepţie) persistă în primitivismul de a nu înţelege că unul şi acelaşi om poate să fie şi "bun", şi "rău", şi că faptul de a fi "rău" într-o împrejurare nu anulează faptul de a fi "bun" în alta. Radicalismul acesta al judecăţilor întreţine în lumea românească o tensiune permanentă şi extrem de păguboasă: este însuşi pseudo-principiul a ceea ce s-a numit "războiul româno-român", care ne-a măcinat şi ne macină dinăuntru mult mai mult decît au reuşit şi reuşesc să ne macine din afară feluriţii adversari (reali sau închipuiţi, trecuţi sau actuali, făţişi sau oculţi). Am impresia că dreapta românească se polarizează tot mai mult, pe zi ce trece, între o tabără a alternativei valorice şi o alta a troglodelii belicoase (şi voluptuos imunde). Rămîne de sperat că procesul acesta se va dovedi în cele din urmă unul de firească şi necesară "despărţire a apelor", iar nu unul de anulare reciprocă...

Victor Roncea spunea...

Draga Claudui,
Eu zis sa-ti pastrezi nadejdea pentru "prietenul" tau, Razvan Codrescu. Are mai multa nevoia de ea, te asigur. Cand voi avea timp, iti voi raspunde, negresit, pe larg, la comentariul tau difan.
Altfel, sper sa ti se potriveasca si tie parerea de mai sus: Rau e sa fi IN-CRE-DI-BIL de naiv, ca sa folosesc un eufemism...
Caci daca nu e naivitate este mult mai grav!

Unknown spunea...

@ Victor:

Naiv nu sint, dupa cum stii, deci n-am nici o scuza.

Sint onorat de prietenia cu Razvan Codrescu. In definitiv, fiecare are prietenii pe care ii merita. Daca si tu esti mindru de ai tai, sa fii sanatos!

Cit despre modestul meu comentariu de mai sus, nu trebuie sa te obosesti sa-mi raspunzi. Cred ca prestatia ta publica din ultima vreme e limpede pentru toata lumea. Si e doar problema ta daca intelegi sa-ti joci astfel singurul capital pe care il are un jurnalist onest: credibilitatea.

Anonim spunea...

Statuia propriu-zisa cica ar fi una a lui Lenin , cu capul lui Caragiale transplantat in anii '70 .

Anonim spunea...

Alexandru

Parerea mea este ca suntem prea putini ca sa va certati pentru Plesu sau pentru orgolii...
Unii aveti intelegere pentru Plesu, altii pentru Beligan. Ar trebui sa aveti intlegere si intre voi.

Doamne-ajuta

Vlahia spunea...

"Că nu e om să vieţuiască şi să nu greşească."

Radu Botta spunea...

Buna seara,

Am scrs in detaliu pe blogul meu www.radubotta.com despre Andrei Plesu in eseul "Generatia a opta" si mai urmeaza un eseu care sa dea concluziile. Plesu poate fi gasit cu totul in Minima Moralia, acolo unde eticul e plastic, e modelabil, e negociabil. El da astfel modelul romanului contemporan. Reprezinta cu adevarat un timp, o epoca. Care trece, din fericire... Asa va fi recuperat. Sa-i fie de bine.