marți, 13 ianuarie 2009

Guvernul promite că se mai uită o dată pe o ordonanţă discriminatorie

Via pr. Savatie Baştovoi

La sfîrşitul lunii noiembrie 2008, 16 organizaţii din România au adresat o Scrisoare Preşedintelui Băsescu, Guvernului şi Parlamentului României, semnalînd acte grave de instigare la ură religioasă şi naţională, precum şi încălcarea libertăţii religioase şi de gîndire a creştinilor-ortodocşi pe teritoriul României

Guvernul României a răspuns Scrisorii pe care 16 organizaţii au formulat-o, la sfîrşitul lunii noiembrie 2008, în legătură cu încălcările grave ale libertăţii religioase şi de opinie în cazul închiderii silite, la Iaşi, a Expoziţiei „Destine de martiri”. Scrisoarea de răspuns poartă numărul 15D/13250 din 10.12.2008 şi a fost primită prin poşta electronică în data de 7.01.2009.

Secretariatul General al Guvernului României a comunicat semnatarilor că memoriul „a fost transmis spre informare şi analiză Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului”. Avînd în vedere caracterul complex al memoriului, care nu s-a limitat la simpla semnalare a abuzurilor comise în cazul închiderii Expoziţiei „Destine de martiri”, ci analizează scăpările şi ambiguităţile unei Ordonanţe de Guvern, anume 31/2002, soluţionarea cererilor înaintate de cele 16 organizaţii necesită timp. Acest timp poate fi scurtat de insistenţa şi consecvenţa demersurilor făcute în acest sens, dar mai ales de un număr cît mai mare de semnături care să sprijine iniţiativa de modificare a Ordonanţei nr. 31/2002. Ordonanţa cu pricina, care anunţă pedepse de pînă la 5 ani de închisoare pentru „antisemitism”, în condiţiile în care antisemitismul nu este definit, riscă să devină un focar de conflicte pe fond religios şi naţional.

În scrisoarea celor 16 organizaţii, printre altele, se spune: „Creştinii-ortodocşi protestează împotriva discriminării de orice fel, condamnînd ideile şi manifestările fasciste, rasiste sau xenofobe, invitînd instituţiile şi autorităţile statului să se menţină în limitele unei democraţii reale care să asigure dreptul la opinie şi credinţă. Orice aspect al vieţii sociale, precum şi orice perspectivă asupra fenomenelor şi evenimentelor istorice poate constitui obiect de cercetare sau de dezbatere pentru oricine, atîta timp cît prin aceasta nu este pusă în pericol viaţa nimănui şi nu se încalcă ordinea publică şi drepturile fundamentale ale omului. Ordonanţa nr. 31/2002, prin unele puncte ale sale, creează un precedent de cenzurare a ideilor şi credinţelor, reinstaurînd în România un regim de teamă şi persecuţie pe motiv de opinie sau credinţă”.

Reprezentanţii organizaţiilor semnatere sînt creştini ortodocşi şi militează pentru dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe Române. În cazul închiderii silite a expoziţiei “Destine de martiri” a fost defăimată memoria martirilor români din temniţele comuniste, faţă de care credincioşii ortodocşi români manifestă o evlavie firească, conformă tradiţiei milenare a Bisericii. Ofensele aduse celor şase martiri, dosarele cărora au făcut obiectul expoziţiei, de către directorul Institutului pentru cercetarea Holocaustului şi aliaţii săi din presă, se constituie în defăimare a memoriei colective a Bisericii Ortodoxe Române şi lezarea sentimentului religios a milioane de creştini ortodocşi din România şi din întreaga lume.

Grupul care a iniţiat memoriul de reabilitare a imaginii martirilor ortodocşi români din perioada dictaturii comuniste îşi va continua demersurile în faţa autorităţilor statului român şi a forurilor internaţionale. În viitorul apropiat va fi elaborat un plan al acţiunilor care să-i implice pe toţi cei care se simt solidari cu martirii din închisorile comuniste şi cărora le pasă de soarta Bisericii în lumea şi timpul în care am păşit.

1 Comentário:

Anonim spunea...

Se pare ca e vremea cand anumiti ierarhi s-au hotarat sa parcurga pasii spre canonizarea sfintilor martiri anticomunisti. Faptul ca lucrurile s-au urnit atat de hotarat la sfarsitul anului trecut, si intr-un mod atat de coordonat (sunt de indeplinit cativa pasi civici, administrativi, dar in primul rand juridici) imi miroase a conspiratie ierarhica, sub obladuire divina:) Sa dea Dumnezeu sa se infaptuiasca cat mai repede. Astept spatiul pentru semnatura.