joi, 19 martie 2009

Antihriştii şi unii ierarhi ai BOR îi combat cot la cot pe ortodocşi

De cîteva luni, lumea noastră ortodoxă este frămîntată de problema paşapoartelor electronice. Cu mai multă sau mai puţină abilitate, o serie de organizaţii neguvernamentale, profesori universitari, specialişti în IT, cercetători străini, jurnalişti, scriitori, preoţi profesori şi monahi au adus numeroase argumente pentru respingerea acestor acte de identificare prin care statul încalcă drepturile civile şi lezează sensibilitatea religioasă a cetăţenilor săi. De încălcarea drepturilor civile este preocupat pînă şi Parlamentul European, care are în lucru un proiect de recomandare referitor şi la utilizarea tehnologiei RFID - utilizată pentru paşapoartele electronice.

În arhiva acestui blog se găsesc mai multe articole care, pe de o parte, arată modul în care s-a desfăşurat dezbaterea publică - din care nu lipsesc protestele de stradă şi strîngerea de semnături de la creştini pentru oprirea introducerii paşapoartelor electronice -, iar, pe de alta, prezintă sintetic argumentele pentru care orice om raţional, care ţine la libertatea şi la viaţa sa privată, trebuie să refuze aceste paşapoarte (ca şi cărţile de identitate ce vor intra în uz din anul 2011), indiferent dacă este sau nu credincios.

Însă, internetul este plin de site-uri şi bloguri care furnizează poate mai multe argumente, cu exemple din ţările unde deja astfel de documente există. Nici un blog sau site ortodox nu a rămas insensibil la această problemă. Mai mult, sînt foarte multe site-uri sau bloguri ale unor oameni indiferenţi religios sau atei care au sesizat pericolul şi îşi manifestă opoziţia. Deci, aceste paşapoarte nu constituie o problemă a "habotnicilor ortodocşi".

Pentru oamenii oneşti, care au citit argumentele noastre, este limpede că opoziţia faţă de paşapoartele electronice este o opoziţie faţă de instaurarea unui stat de tip poliţienesc, în care cetăţenii sînt trataţi ca potenţiali infractori. Că în asta există şi o puternică încărcătură teologică, iarăşi e limpede. Şi nu pentru că în paşaport ar fi numărul 666, ci pentru că libertatea este un dar de la Dumnezeu (El ne lasă să alegem întotdeauna), iar cine vrea să răpească libertatea cuiva face lucrarea diavolului.

Cu toate acestea, văd zilnic tot felul de jurnalişti lipsiţi de orice brumă de cultură (nu mai vorbesc de cea teologică) şi de orice umbră de talent, care fac băşcălie de "habotnicii ortodocşi" preocupaţi de paşapoartele electronice. Ei ar pune pariu că noi habar nu avem "ce inseamna acel cip, ce fel de date sunt trecute acolo si mai ales ca nici macar nu sunt constienti de faptul ca acel pasaport reprezinta un act optional, nu obligatoriu. Iar din cate am citit intr-o noua scrisoare a unui «duhovnic al neamului», nu au priceput nici macar ca legea le permite sa isi scoata si pasaport fara cip, numai ca acesta nu va fi unul permanent, ci provizoriu… adica va avea o valabilitate de sase luni. Cel mai haios este insa argumentul cu 666. Unde e numarul ala, nu stiu… Toti striga impotriva lui, dar nimeni nu a spus clar unde apare. Dupa cum au lasat-o mai moale si cu argumentele legate de faptul ca Romania ar fi primul stat din Europa care sa adopte pasaportul satanic, dandu-si seama ca e exact pe dos." Nu pun link către necăjitul acesta, pentru că tocmai asta vrea - în zbaterea sa penibilă după trafic, atacă aproape zilnic Ortodoxia. Şi oricum am dat citatul doar ca mostră de manipulare ordinară. Pentru că, totuşi, cunoscînd personajul, n-aş vrea să cred că e de-a dreptul prost.

Prin manevra sa, colegul ăsta de breaslă - breaslă care s-a umplut de neaveniţi şi de impostori siniştri - încearcă să trimită dezbaterea în derizoriu. Ştie bine că argumentaţia nu s-a redus la numărul fiarei. De asemenea, este imposibil să nu fi citit - dacă tot îl interesează subiectul - inclusiv despre intervenţiile FOR pe lîngă autorităţi, din care reiese clar că ştim ce este cipul şi cam ce conţine (parte din informaţiile sînt ţinute secrete). Mai mult, am explicat de ce nu admitem "soluţia" paşaportului temporar - care se dovedeşte a fi şi foarte greu de obţinut, în litera şi spiritul legii, dacă onorabilul ar avea curiozitatea să citească legea -, în pofida susţinerii sale inclusiv de Patriarhie. Am spus şi că argumentul Ministerului de Interne precum că paşaportul e opţional este un sofism: dacă vreau să călătoresc în afara UE îmi trebuie paşaport, iar dacă mi se refuză unul simplu mi se îngrădeşte dreptul la libera circulaţie.

În paranteză mai remarc că statul român încearcă să împrumute 18 - 20 de miliarde de euro ca să nu dea faliment, în condiţiile în care avem deja o datorie externă de 9 miliarde de euro, dar îi trebuie tichie de mărgăritar - paşapoarte electronice, pentru care se mai cheltuie alte miliarde de euro. Asta în plină criză şi în condiţiile în care România este printre primele state, alături de Germania şi Marea Britanie, în care se introduc paşapoartele electronice cu cip care includ date biometrice.

Surpriza vine însă de la acea parte a societăţii civile care şi-ar implanta şi mîine un cip în cap, pe motiv că n-are ce ascunde, ci de la ierarhia noastră bisericească. Şi aici avem o problemă majoră.

Patriarhia a răspuns tulburării din Biserică printr-un comunicat de presă care a stîrnit protestele laicatului organizat, cu atît mai mult cu cît hotărîrea Sf. Sinod pe care o anunţa astfel este în răspăr cu hotărîrile celorlalte Biserici ortodoxe autocefale date în cazuri similare şi cu hotărîrea Sinodului Mitropolitan de la Cluj, pronunţată cu o săptămînă mai înainte.

Acelaşi laicat, prin FOR, a cerut explicaţii Patriarhiei, care tace şi azi. S-a putut ca un post de televiziune comercial, ca B1Tv, să organizeze un şir de emisiuni pe acest subiect, dar Trinitas TV şi restul trustului de presă al Bisericii, pe care, vrînd-nevrînd, îl sponsorizăm cu toţii, n-a catadicsit să facă măcar o discuţie, în care să le permită şi "habotnicilor" să-şi expună punctul de vedere. Desigur, nu i-a dat voie "Stăpînul" - ce odios sună!

Însă, este băgat la înaintare PS Calinic al Argeşului, ca pe vremea comunismului, cînd unii ierarhi erau folosiţi să convingă lumea de binefacerile regimului, în timp ce alţi ierarhi erau scoşi din scaun şi/sau ucişi.

În "Evenimentul Zilei" de azi, PS Calinic are un hectar de ziar la dispoziţie să conteste toate argumentele noastre. Şi o face ca un purtător de cuvînt al Miliţiei. Să fiu iertat pentru că nu-mi pot stăpîni idignarea în plin post, dar acest episcop fie a scris după dictare, fie a semnat un text fabricat de Ministerul de Interne, fie ignoră în chip jignitor, voind să transforme negrul în alb, toate demonstraţiile făcute pînă acum de opozanţii documentelor de identiate electronice.

PS Calinic citează abundent din documentele autorităţilor de stat şi nu face decît o referire duhovnicească, manipulatorie în context, prin care sugerează că noile sisteme de identificare a persoanelor sînt de la Dumnezeu.
Argumentele Preasinfiţiei Sale sînt:

- paşapoartele acestea încearcă să combată imigraţia ilegală şi criminalitatea organizată (minciună sfruntată, căci s-a demonstrat: aceste documente nu numai că pot fi falsificate, dar informaţiile din ele pot fi citite de la distanţă, ceea ce uşurează munca infractorilor),
- paşaportul electronic cu date biometrice dă acces posesorului, fără viză, pe teritoriul SUA (chestiune tratată lămuritor de prof. Radu Carp într-un material postat pe Hotnews),
- UE obligă România să introducă acest tip de paşaport (România o fi stat suveran? Polonia este, a dovedit-o, spulberînd la Curtea Europeană de Justiţie raportul cu caracter obligatoriu al UE),
- nimeni nu este obligat să solicite paşaportul (tare sînt curios cum vor reacţiona ierarhii noştri cînd ni se vor impune şi cărţile de identitate electronice cu cip),
- cine nu vrea paşaport electronic îşi poate lua unul simplu, temporar (am mai demontat minciuna asta),
- în UE se poate circula cu cartea de identitate (corect, şi-atunci de ce ne obligă UE să ne facem paşapoarte electronice?),
- dacă vrem să rămînem în UE trebuie să fim democraţi, iar "democraţia presupune automat şi educaţie" (ce-are patriarhia cu democraţia?),
- mai primejdios decît cipul din paşapoarte este telefonul mobil (o fi, n-o fi, dar un pericol nu-l exclude pe celălalt).

Văzînd aceste "argumente" ale episcopului de Argeş, te întrebi dacă nu cumva are jumătate de normă la Guvern - cîte două ceasuri la Ministerul de Interne şi două la Externe, zilnic.

Sîntem în Postul Mare şi regret nespus că trebuie să dau glas unei bănuieli asupra unui ierarh al Bisericii din care fac parte, dar e de datoria mea de creştin-ortodox pînă la urmă. Aş vrea să nu cred că PS Calinic s-a pretat la această manipulare ca urmare a faptului că i se judecă în instanţă dosarul de turnător la Securitate.

77 Comentários:

Anonim spunea...

Singura solutie e sa iesim la protest.
Nu se poate altfel, isi bat joc de noi si de Biserica. E incredibil cum ne trateaza, ca pe niste prosti, sa nu zic mai rau.
Nu organizeaza FOR un mars de protest?

Anonim spunea...

Are perfecta dreptata Parintele Iustin cand zice ca e un intreg plan demonic, deoarece actioneaza dupa principii ale marketingului, adica firmele au nevoie de cat mai multa informatie despre clientul lor, in acest fel putant sa ii faca perfect profilul psihologic si comportamental.
Am lucrat la un soft CRM pentru un dealer de masini si stiu ca pentru ei e foarte important sa stie daca esti casatorit, daca esti singur si aventurier si alte caracteristici.
Avand aceste informatii la indemana stiu unde sa il atace pe om ca sa ii ia banul sa il faca un sclav. Si avandul pe om legat, nevazut cu lanturile patimilor si vazut cu credite in banci, nu o sa mai fie nimeni care sa se ridice impotriva sistemului. E dureros, dar cam asta e mersul ...
Cred ca daca nu o sa ne ridicam acum sa protestam impotriva acestor metode de verificare a oamenilor, peste vreo 10 ani o sa fie mult prea tarziu ...
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

STRUTII UMANOIZI !


http://sceptik.wordpress.com/2009/03/15/strutii-umanoizi-mutatia-genetica-a-erei-noastre/

Trebuie organizat un miting si eu zic, mai mare, si eventual o petitie in cazul in care se ating de Pr. Nicolae si Pr. Valica.

Sau nu ?

Acestia au avut curajul sa infrunte superiorii, spunand adevarul iar acum sunt taxati. Pai nu se poate. Sunt acuzati de neascultare si indisciplina, pai dar ei nu fac mai rau?

Rusine!

Anonim spunea...

Pentru faptul ca doua dintre argumentele PS sale cad cu zgomot si se sparg in cioburi triste sta marturie si situatia concreta in care ne gasim noi acum(o familie de romani rezidenti intr-o tara a UE) si pe care o redau aici ca poate cineva cu mintea limpede ne da o idee ce putem sa facem: Asadar avem o fetita de aproape trei ani care calatoreste pe pasaportul meu printr-un sticker atasat,cu valablitate trei ani....(Psaportul ce-i drept expira peste 10 ani,dar documentul copilului nu, tocmai pentru ca e in crestere rapida - copilul, nu documentul:)Deci actul fiind facut in 2007 inseamna ca pentru ea va expira la anul .Vrand sa mergem din timp in tara sa cerem un sticker nou ni s-a spus de la ambasada ca incepand cu 2008 e obligatoriu ca si copii sa aiba pasapoarte individuale. Avand in vedere ca daca noi,parintii, putem la o adica calatori cu buletinul in UE,ea nu poate (si toti copiii romani sunt in aceeasi situatie bineinteles).Ceea ce implica:
-fie ca e necesar un pasaport cu cip pentru ea de la anul (ceea ce respingem deja cu tarie),
- fie ca va trebui la intervale de cate sase luni sa-i tot reinnoim pasaportul.Personal insa ma intreb daca aceasta mult laudata solutie va fi in mod real posibila si permisa.Pentru ca daca nu va fi, consecintele sunt destul de clare - fie nu mai calatorim (spuneti-i asta bietelor noastre bunici)
- fie renuntam la cetatenia romana (solutie nedorita si absurda si care oricum nu rezolva problema pentru ca in tara noastra de rezidenta pasapoartele electronice cu RFID sunt deja obligatorii). Are oare PS sa si Sfantul Sinod, cei care alaturi de toti preotii nostri - Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe toti - se roaga la fiecare sf.Liturghie pentru "poporul roman de pretutindeni" vreo idee, vreo solutie, vreun gand cu adevarat parintesc?

Anonim spunea...

Este si normal sa tina cu statul politienesc ! Foarte multi ierarhi au slujit comunismului. Multi au turnat la securitate. Multi, foarte multi, aproape toti au tacut cand se demolau biserici.Pentru unii este mai importanta functia decat Hristos. Trebuie ignorati. Biserica este acolo unde este adevarul. De acum inainte pot sa apara si sa apere statul antihrist roman, unde vor, in toate fituicile si pe toate sticlele de televizor : oricum nu mai conteaza parerea lor !

Anonim spunea...

Este si normal sa tina cu statul politienesc ! Foarte multi ierarhi au slujit comunismului. Multi au turnat la securitate. Multi, foarte multi, aproape toti au tacut cand se demolau biserici.Pentru unii este mai importanta functia decat Hristos. Trebuie ignorati. Biserica este acolo unde este adevarul. De acum inainte pot sa apara si sa apere statul antihrist roman, unde vor, in toate fituicile si pe toate sticlele de televizor : oricum nu mai conteaza parerea lor !

Anonim spunea...

De pe blog pr. Savatie
Florica Zidaru spune:
Intrebari intrebatoare> A fost caterisit “pe bune” vladica Diomid de Kamciatkia, pentru indosarierea electronica si noile pasapoarte in Rusiia, ori a fost o “manarie” a Sinodului de la Moscova? Putem intra in comuniune canonica cu Caterisitskovici, noi, cei care facem actiuni asemanatoare lui, in Romania? Eu cred ca ar fi OK. Voi ce spuneti?

Anonim spunea...

Curios este faptul ca nimeni nu face referire la textul despre Pahomie . Vi se pare chiar atat de neinteresant ?

Anonim spunea...

Fac incscrieri pt Biserica Rusa Alternativa. Primesc si cereri colective ( listele anticip, anti satelit etc.)
Kamciatka Rusia .PO Box 5

Anonim spunea...

Tot poporul stie cine e Calinic. Imediat dupa revolutie se stia ca a facut parte din secu. Dumnezeu sa-l ierte si sa ne ierte ca-l judec!

V-ati gandit vreodata ca Sinodul a pupat poalele MAI-ului ca sa nu fie date numele securistilor de pe Deal? Asa va fi mereu, ierarhii sunt santajabili... si vor zice mereu ce vrea statul in schimbul tacerii...

Se vor ridica si vor zice mereu ca orice atac asupra lor este un atac asupra Bisericii. Slava Domnului ca El ne intelege si stie intentia noastra!

Anonim spunea...

Într-adevăr, nu cred că problema ar trebui să-i preocupe strict pe ortodocşi...
Despre Sinod, din varii motive, n-aş mai zice nimic.

Anonim spunea...

Ce va mirati,nu stiti cine e Calinic(Zamfir dupa cod)?un aiurit si un odios securist!Uitati-va ce poarta pe cap uneori,ce relatie are cu unii colaboratori,cum se comporta in biserica(nu poarta pantaloni sub dulama),cu cine-i priten,...se vrea smecher dar vai de turma incredintata!!!

Anonim spunea...

Sa nu mire pe nimeni cand aceasta clica de ierarhi va fi data afara din biserici cu parul de catre credinciosi. Nu ar fi prima data in istoria BOR.

Apoi, cand aud ierarhii cuvinte precum "progres" si "securitate", se simt in Rai. Nu au aparat ei "progresul" si "securitatea" comunismului?

Daniel cand aude cuvantul "securitate" care se predica la UE, se extaziaza!

Sa indrazneasca clica asta de episcopi sa cateriseasca vreun preot care predica impotriva cipurilor (in proprotie de 95 % asta fac duminica de duminica in biserici), si si-a pus cruce.

Teologul-ambasador Baconsky a facut parte, imediat dupa revolutie, dintr-un comitet de innoire a Bisericii. A innoit Baconsky atat de mult Biserica, incat si el e mandru acum ca nu a facut nimic si au ramas aceeasi securisti in scaune. Sa-i fie rusine, dar oare mai stiu ce e rusinea parvenitii astia?

Sa vedeti acum cum vor fi iertati de catre "societatea civila" (in realitate, in Romania NU EXISTA asa ceva, Pataplesu stie mai bine de ce) toti marxistii cu mitra pe cap cu ocazia asta. Gata, in fata LUMII si-au spalat pacatele, in fata lui Dumnezeu ei cred ca mai au timp.

Dar sa nu uitam esentialul problemei: sa se cateriseasca un preot din cauza cipurilor, si episcopii vor fi dati afara cu parul din biserici.

Un scandal care va "sparge" OCULTISMUL din BOR se apropie. Va fi un show mediatic grozav care va CURATA in sfarsit ierarhia de mizerie.

S-a dus vremea ciocoilor care pozeaza in "intelectuali de elita" precum si vremea episcopilor care pozeaza in "aparatori ai credintei".

Anonim spunea...

Studiati cu atentie istoria ecumenismului si veti afla care sunt legaturile dintre ecumenism, masonerie, comunism si satanism. Atunci veti intelege de ce ierarhii nostri sustin masurile de restrangere a libertatii umane, controlul total si in general actiunile pentru instaurarea unui guvern mondial.

Ecumenism = comunism = satanism

Pr. Vasile

Anonim spunea...

Au intrat in actiune ZAMFIRII Securitatii. Cum mai poate acest individ sa mai ia atitudine publica? Mare sarlatan! Acestea sunt GUNOAIELE ORTODOXIEI! Acest individ e asasinul moral al episcopului Ioan Mihaltan! L-a invatat pe alt securist SOFRONIE DRINCEC cum sa-l alunge pe episcopul Ioan Mihaltan din palatul episcopal dupa cum marturisea Sofroniu la un pahar de voie buna in fata a peste 20 de preoti. Daca nu vom urma Parinti ca Iustin Parvu sau Arsenie Papacioc va fi pierduta Ortodoxia. Gestul lui ZAMFIR e edificator! SFANTUL SINOD e compromis pentru totdeauna! Iata ca dupa izbavirea ereticilor CORNEANU si DRINCEC a urmat o alta TRADARE! Trebuie sa ne trezim si sa fim alaturi de ierarhii si preotii ORTODOXIEI si nu alaturi de acesti BORFASI AI ORTODOXIEI!

Unknown spunea...

@ Alexandru Exarhu si celorlalti care folositi expresii foarte tari:

Va inteleg indignarea, ba v-o si impartasesc, dar haideti sa ne pastram in limitele decentei. Am lasat comentariile astea, pentru a se vedea ce reactii poate declansa un gest ca acesta al PS Calinic. Totusi, e vorba de un episcop al Bisericii noastre si in Postul Mare.
De-acum nu voi mai permite astfel de comentarii.
Va invit ca, in loc sa va varsati nervii astfel, sa o faceti prin furnizarea de contraargumente.

Anonim spunea...

nu vreau sa imi exprim nici un punct de vedere decat:
1. eu stiu ca luam din pacatele preotilor daca ii judecam, Dumnezeu ii judeca. Dar pe Episcopi?
2. Mai bine am face ceva sa ne aparam de ce vine peste noi, sa ne intarim, Folosind astfel de cuvinte nu facem decat sa ne slabim pe noi insine, harul Domnului este peste Episcopi oricum ar fi si Harul este si peste noi, judecandu-i pe ei ne slabim pe noi. Haideti sa fim uniti.
As vrea sa intreb oare cati dintre noi ne rugam pentru luminarea lor?

Anonim spunea...

Nu mai trageti clopotele Ortodoxiei ca le trageti degeaba. Ortodoxia nu atarna de Drincec sau Calinic ci de Hristos si de cei care il urmeaza.
Ma surprinde ca pe acest blog echilibrat s-au strecurat comentarii extrem de neortodoxe.

Anonim spunea...

Nu cred că problema paşapoartelor biometrice merita intervenţia sinodului. Nu cred, nici duhovnicul meu nu crede, nici alţi părinţi, alţi prieteni ai mei. Unul dintre ei a încercat să problematizeze faţă de părinţii de la Petru Vodă, a fost admonestat rapid, om slab ce este. Un alt părinte a fost catalogat drept căldicel pentru tăcerea sa. Un părinte de rugăciune. Părintele Rafail a fost rapid tranşat ca imagine după separarea sa mediatică de fenomen.
Îmi pare un tăvălug haotic. Voalat sau mai puţin voalat, pe bloguri, în interviuri şi conferinţe, proliferează un duh străin de dezbinare. Se activează vechi antipatii monastice, revine la modă să îţi judeci superiorul, sunt înregistraţi cu camera ascunsă duhovnici în încecarea de a provoca/imortaliza asemenea judecăţi de valoare. Mai deunăzi facultatea de teologie s-a umplut de caricaturi ale patriarhului. Patriarhul este mason, un alt vlădică este securist. Un teolog se leagă în conferinţele sale şi pe blog de permisele auto cu cip, oamenii îşi ard apoi la microunde permisul sau îl aruncă pur şi simplu îngroziţi de potenţiala apostazie. Peste o săptămână totul este retractat, permisele nu au cip. Cu adevărat brownian.
Aceasta este părerea mea.
http://fantana.wordpress.com/2009/03/20/suflet-cu-cip/

Anonim spunea...

"Gura ta cea cinstitoare de Dumnezeu o deschide si fa rugaciune pentru tot clerul Bisericii, pentru Arhierei si calugari si pentru preotii sfintitori. Pentru tot sufletul crestinesc ca pazindu-se cu solirea ta in pace sa binecuvanteze pe Domnul intru toti vecii." (Cantarea a VIII-a, Sf. Dimitrie Basarabov). Si acum am vazut ca Sf.DIMITRIE a fost facut banner publicitar cu reclama anti-fumat cu Mihaela Radulescu.
Sa ma ierte Dumnezeu pentru comparatie. http://www.youtube.com/watch?v=MsKs-ptmhtw
POate considerati ca e off-topic, nu cred ca e, deoarece subiectul se refera la mai - marii BOR. SI pentru ei trebuie sa facem rugaciuni.

Anonim spunea...

Draga Claudiu,

despre colegul de breasla din care ai citit, eu cred ca este INCREDIBIL DE PROST si poate si vandut. Dar s-ar putea sa fie atat de prost incat sa faca treaba murdara, gratis. Ii urmaresc blogul doar pentru a vedea la ce mizerii se mai gandeste.

Personajul nu merita atentie. Este foarte slab atat la stil, cat mai ales ca logica: oricat s-ar chinui nu poate argumenta logic ceea ce scrie. Textele lui ies dintr-o minte care, iertat sa fie, se screme.

Sunt insa dez-amagit si trist de pozitia IPS Calinic.

Traim vremuri grele!

Anonim spunea...

Fantana ,

Esti un miracol in marea de jigniri pe banda rulanta . Sa ne amintim la "caterisirea" IPS Corneanu . Toti distinsii teologi uitau amanunte esentiale : BO si BC isi recunosc Tainele una alteia . BOR este AUTOCEFALA ;parerea episcopilor greci , rusi , americani , chinezi chiar nu conteaza . Mai mult , Teofan era daca va aduceti aminte acele perioade o mica "deceptie" deoarece participase la sedinta . Inconsecventa este masura duhovnicesca a acetor biometrici . Pt.ei cuvantul pluralism religios este necunoscut . In schimb ii tot dau cu cenzura si temnita comunista , chestii perfect valabile de altfel . Insa ma intreb : care e diferenta dintre gardienii fizici pe care ii condamna in cartile lor si cei ai cuvantului liber care nu este lasat pe unele bloguri in conditiile in care vorbesti decent iar ei nu sunt vreo autoritate sinodala ca sa isi dea cu parerea cate greseli pe metru patrat face un comentator ? Mai exista si oameni cu capul pe umeri care vor fi ascultat vreodata ce a spus Pr. Galeriu despre colaborare . Daca nu ma insel intr-o emisiune tv . Cu pistolul la cap e greu sa alegi altceva decat diplomatia . Dar multi baieti care nu au trecut vreodata in viata lor printr-un razboi vorbesc despre comunism , martiri , moarte..etc...mai ales multi dintre aceia care ori n-au facut armata , ori au facut-o 6 luni in conditii bune ale absolventului de facultate .

Anonim spunea...

Pentru fantana:

Din ce expui si mai ales modul sofist in care prezinti lucrurile, imi pare ca esti din Ardeal. Numai inertia ardeleanului, comoditatea lui si lipsa lui totala de reactie poate scrie cum ai scris tu. Sunt si exceptii, ce-i drept, dar ele sunt putine.

Ortodoxia in Ardeal e la pamant. Vezi pe strada monahi care nu poarta dulama, frezati, fara fes, ai impresia c-ar fi preoti de mir. In manastirile ardelene se mananca carne, se ipartaseste tot ce misca, deseori cu aceeasi spovedanie si fara un minim canon de rugaciune. Mirenii stau jos in biserica, picior peste picior (in mediul rural mai ales), iar la strana se canta pe Cuntanu, aceasta muzica ingrozitoare, deprimanata, specific ardeleneasca, pe care ardelenii o concep ca traditie, iar eu ca pe un prost obicei impamantenit intr-o situatie de lipsa de altceva. Ce sa vorbim de ortodoxia in Ardeal? Daca n-ar fi fost ierarhi mai ravnitori aici, s-ar fi ales praful, si-asa situatia e cum e.

Despre Apocalipsa s-a tot vorbit de ani de zile, noutatea vine acum in faptul ca ne confruntam cu problema despre care am discutat acu ani. Si in decursul acestor ani, a curs multa cerneala. S-au scris carti, s-au scris articole. S-a demonstrat stiintific ca 666 este in structura codului cu bare, si s-au adus si argumente de ce reprezinta apostazie acceptarea pecetii din Apocalipsa, de ce nu este numai un lucru exterior de care sa facem abstractie. Nu stiu de ce este asa de greu de priceput, ma gandesc ca mandria unora si celelalte patimi, ii impiedica sa vada ceea ce nu poate fi contestat. Daca cipul e alcatuit sau nu pe structura 666 nu cred ca este asa de important, deoarece el este clar semnul despre care se vorbeste in Apocalipsa 13.

Acel parinte care a incercat sa ceara lamuriri a gresit prin faptul ca nu s-a informat si ca incearca sa ofere raspunsuri la problema prin "intelepciunea" inselatoare a mintii sale. Nu cred ca ar mai fi gandit asa daca ar fi citit Apocalipsa 13 a ing. Mircea Vlad si mai ales La apusul libertatii, carte scrisa de un monah aghiorit, unde se trateaza cipizarea din mai multe unghiuri.

La fel face si sinodul , care se cred la fel de intelepti ca si fariseii din vechime si se intreaba mirati: Cine ne tulbura noua linistea acum domle? Acelasi sinod care a sprijinit integrarea in UE, care nu reactioneaza in privinta multor probleme ale Bisericii, dar care are doctorate in afara, iar aceste doctorate, cred ei, sunt indeajuns pentru a-i lua la bascalie pe marii duhovnici, care vorbesc prin intelepciunea Duhului Sfant.

Comunicatul dat de arhiepiscopia Alba Iuliei privind pr. Rafail, este PENIBIL. Sa scriu si pe litere? A parut ca Arhiepiscopia pune monopol pe cuvantul Parintelui Rafael, cuvant care a fost preluat dintr-o carte a parintelui, deci un lucru facut public, pe care pr. Rafail n-are de ce-l retracta. Este rusinos pentru arhiepiscopie si pentru Parintele Rafael, cum s-a dat deoparte, elegant.

Lipsa de reacrtie, prin care se manifesta virtutile de onoare si demnitate, nu este caracteristica unui om de rugaciune. La fel nici lasitatea cu care fuge de raspundere si de problemele in sine, care nu pot fi evitate. La fel, nici mandria care sta la baza argumentatiei, parerea de sine, nu sunt virtuti ale omului de rugaciune. Omul de rugaciune se sfatuieste, discuta, actioneaza, ia atitudine. Omul de rugaciune nu impune, nu ia la bascalie, nu pune pumnul in gura.

Si despre ce facultate este vorba, ca nu reiese din comentariul tau. Acele poze au intrecut masura, pana si eu zic asta, este de condamnat o asemenea aitudine, desi nu cu totul de neinteles.

Sfatul meu pentru toti acesti "sceptici", mai sceptici decat mine, este sa lase deoparte colectia de moaste (pe care le colectioneaza ca pe surprize - a se vedea ce spune despre acestia si mai ales despre duhul ardelenesc, chiar pr. Arsenie Boca in Indumnezeirea omului prin har, vol. I), sa lase deasa impartasaie, carnita, si imputinarea slujbelor si sa se puna pe citit, pe asceza, pe spovedanie deasa si sa incerce sa discute, sa dialolgheze si sa inteleaga interlocutorul. Cam greu pentru majoritatea ardelenilor cu care am vorbit, dar nu vreau sa generalizez. Sa ma ierte cei dintre ei care se simt atacati, nu e nimic personal, e doar o constatare:

Ardeleanul e ca telefonul vechi, cu fisa, tre' sa le dai un pumn sa le pice fisa :)). Si inc-o chestie despre ardeleni: n-au simtul umorului :)).

Anonim spunea...

Claudiu,
Eu ma mir ca un Ierarh al BOR critica imigratia ilegala cand in diaspora in ultimul secol bisericile s-au ridicat si umplut cu milioane de imigranti ilegali . Oare ce vrea sa spuna ? Ca BOR nu mai are nevoie de ei? Numai ca sa stiu ca sa pot anunta la mine in biserica si Duminica viitoare
o sa fie goala. Sunt alte Biserici Ortodoxe grecesti , rusesti , americane samd care nu o sa vorbeasca de rau pe imigrantii ilagali care frecventeaza bisericile lor. E de plans atitudinea aceasta .

Anonim spunea...

Nu ne asteptam la asemenea remarci si vorbe de claca pe blogul domnului Claudiu Tarziu, desi Sceptik ne-a obisnuit cu jigniri soviniste in materie de spiritualitate la adresa ardelenilor.
Invatatura crestina, ce sa mai vorbim de Postul Mare, trec pe de-alaturi fata de o astfel de viziune crestina.
Observam doar mult fariseism(eu nu sunt ca vamesul acesta....doar stiti pilda...), formalism, idei preconcepute sau prejudecati, fatarnicie si in cele din urma, un nemarturisit sentiment de superioritate prin aceea de a fi moldovean- adica detinator a priori al Adevarului desavarsit.
Nu va amintim decat ca, aici, in Ardeal, Ortodoxia romaneasca a fost in stare de marturisire si jertfa sute de ani, si nu credem ca o alta parte a tarii a dat mai multi mucenici.

Va sfatuim sa luati aminte la rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, ca tot e o perioada de pocainta: ,,sa nu osandesc pe fratele meu".


Ardeleanul rade cand e de ras, glumeste cat e de glumit si nu se ia de bracinari cu Dumnezeu.
Nici nu il sfatuieste pe Dumnezeu cum trebuie sa lucreze si cum sa fie Hristos mai autentic ortodox. Poate ca uneori necesita mai multa inteligenta daca nu esti de-al locului, ca sa observi subtilitatea bunului simt ardelenesc, asa cum odinioara Parintele N.Steinhardt a reusit sa o faca.

Chiar ati reusit sa ne mahniti si oripilati.

Corina si pr Ciprian Negreanu

Anonim spunea...

D-le Tarziu, presupun ca impartasiti parerea lui sceptik despre ardeleni din moment ce ati lasat sa treaca comentariul sau. Nu sunt ardelean dar resping cu putere astfel de atitudini. Din acest moment va consider un neprieten (nu ca mi-ati fi fost vreodata) si nu voi mai frecventa blogul dvs.

Anonim spunea...

Parinte, nu mai inventati si nu mai pozati in victima ca n-are sens. N-o luati in nume personal pentru ca am spus clar ca sunt si exceptii, dar ca per ansamblu Ortodoxia in Ardeal e varza, si nu vorbesc din amintiri. Stiu bine ce zic, asa ca n-are sens sa va faceti ca nu pricepeti ce-am vrut sa spun. Mesajul dvs. nu este deloc obiectiv: il acuzati pe Claudiu ca a dat drumul acestui comentariu de parca l-ar fi scris el. Apoi spuneti ca v-am obisnuit cu jigniri soviniste la adresa ardelenilor, desi nu am mai abordat problema asta decat in treacat (maxim o propozitie, si nu mai mult de vreo 2 ori, in toata istoria blogului). Si exagerati per total cand spuneti ca fac afirmatii sovine. Chiar daca ma exprim mai acid, pot aduce argumente pentru tot ce zic. Nu cred sa ma fi exprimat sovin vreodata. Imi pare rau ca inventati!

Ortodoxia este VARZA in Ardeal. Cum, necum, nu mai insistam, important este ca nu se face nimic pentru revigorarea ei. Se incurajeaza curente caldicele si total straine de duhul ortodoxiei. O s-ajungeti sa vindeti bisericile din Ardeal, precum catolicii in Occident. Banci deja sunt, lumea sta picior peste picior in unele locuri, iar cuntana aia de la strana e jalnica. Nu inventez nimic, am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele, cine nu crede, sa mearga sa se convinga! Pana nu ne recunoastem greselile, n-o sa se schimbe nimic in bine. Amagiti-va in continuare fratilor, ortodoxia in Ardeal e pe duca, n-aveti nici cele mai elementare notiuni (vorbesc la modul general).

Ca ortodoxia a fost sub capac sute de ani si ca a dat mucenici e foarte adevarat. Cunoastem prea bine eforturile si durerile romanilor ardeleni sub ocupatia straina. Am scris un capitol aparte pe http://eresulcatolic.50webs.com . Dar asta nu este o scuza pentru inertia in care zace ortodoxia in aceasta parte a tarii. Nu s-a miscat nimic in sensul asta! Din contra, unora, din cauza conglomeratului religios, si acum le este frica sa spuna lucrurilor pe nume.

Va tot lamentati cu Postul Mare. Ce-ati vrea sa fac daca citesc numai ineptii? Sa tac? Sunteti in acelasi cuget cu purtatorul de cuvant al Patriarhiei, care condamna atitudinea marturisitoare a Pr. Nicolae ca e impotriva disciplinei bisericesti, si ca tot suntem in Postul Mare. N-ati vrea sa oprim si sms-urile in acest Post, cum fac catolicii? Sau sa nu mai mergem cu masina ca si-asa incalzirea globala...

Cunosc prea bine duhul ortodoxiei ardelenesti: asa cum sfintia voastra sunteti socat si oripilat de ce am scris eu (!!) si eu la randu-mi am fost si am ramas socat de apatia si moleseala duhului ortodox ardelenesc.

Asa ca parinte, eu o sa ma rog in continuare, ca si pana acum, sa ma lumineze Dumnezeu sa-mi vad greselile, sa le pot imputina, ca nu am pretins niciodata ca sunt duhovnicesc. Si ma mai rog sa-mi dea curaj sa marturisesc si faptic, nu numai din gura, adevarata credinta si adevaratul duh marturisitor, duhul intelepciunii si al discernamantului. Dar nu pot sa uit cuvintele Parintelui Amfilohie rostite la o conferinta (la Cluj!) in care spunea: "Ba, au sa bata dracii la noi pana cand li s-or umfla pumnii si li s-or toci bocancii" pentrulasitatea noastra. Si poate Parinte, ca tot e postul asta lung, poate ati vrea sa meditati la aceste cuvinte si sa faceti o analiza critica a lucrarii misionare din Ardeal, de care sunteti asa de mandru. Ca pomul dupa roade se cunoaste. Am tot respectul mai ales pentru Parintele Serafim de la Casiel, dar si pentru Pr. Rafail, insa trebuie mai mult curaj si mai multa sinceritate in autoevaluare, ca o cam supraestimati.

Iar pentru ce ati inventat in comentariul dvs., si pentru partinitoarea interpretare, Dumnezeu sa va ierte, apropos de Postul Mare. Sau preotii iesa din aceasta categorie?

+++

PS! Claudiu imi cer iertare pentru acest comentariu, stiu ca tii la liniste, dar lucrurile trebuie spuse pe nume, nu ne putem feri de realitate, o realitatea dureroasa. Eu n-am facut aceste precizari ca sa ma ridic in slavi, sau sa ridic Moldova in slavi, desi ar trebui ca Parintele sa bage de seama ca in materie de ortodoxie, ora exacta se da din Moldova!

Din Ardeal au iesit vorbe ca Parintii Moldovei sunt schizofrenici, de aici a intrat deasa impartasanie cu aceeasi spovada, fara canon (metanii, psaltire) si multe altele. Problema care ma tulbura este ca mai si ridica glasul, dupa ce ca-s la pamant. Tot ei se simt "atacati", tot ei se vaita ca nu pricep. Nici macar nu se straduiesc. Am vorbit si eu cu unii preoti de mir din Ardeal pe diferite teme si am ramas neplacut impresionat de cat inteleg sa reactioneze, si vis-a-vis de Gardasil, si de Tanacu si de cipuri si de toate.

Si tot ei pozeaza in victime...

Anonim spunea...

Domnule Sceptik,

Da-ne si noua voie, te rugam, sa fim macar putin sceptici in privinta demonstratiei infailibile ca ar fi vreun "666" pitit prin codurile de bare sau ca parerea unora cum ca cipul IMPLANTAT (nu cel din pasapoarte) este/ar putea fi pecetea Apocalipsei, ca ardelenii sunt asa si pe dincolo si restul "scepticismelor" pe care incerci sa ni le servesti intr-un limbaj bascalios dar care probabil se vrea plin de duh.

La multimea doleantele pe care le ai matele din partea celorlalti, cred ca ne poti face si noua hatarul asta micut, ce zici?

Unknown spunea...

@ Sceptik:

Acum, e stiut ca m-am nascut in Moldova si ca sint legat puternic de unii parinti duhovnicesti de acolo, dar ma feresc sa judec regional: moldoveanul e asa, ardeleanul e asa, olteanul e asa. Am invatat asta de mult, umblind prin tara. Peste tot am intilnit oameni foarte credinciosi, ospitalieri, generosi, cu simtul umorului, jertfelnici si lepre.

N-am facut insa o cercetare temeinica in urma careia sa ma pot pronunta ferm, cum o faci fratia ta. Am si eu anumite informatii si anumite experiente pe care insa nu le pot generaliza.

In al doilea rind, pe acest blog n-as vrea sa incurajez polemicile sterile si pe ton de harta. Am dat drumul comentariilor pentru ca sint mai democrat de felul meu :) Dar asta nu inseamna ca nu pot sa cenzurez daca se ingroasa gluma.

@ Pavel:

Aveti libertatea sa frecventati ce bloguri vreti, cind vreti. Eu nu mi-am propus - ar fi fost o utopie - sa fiu pe placul tuturor. Insa, o precizare: cind am o opinie o exprim direct.

@ Corina si pr. Ciprian Negreanu:

Se poate sa puneti asa la inima spusele unui comentator declarat sceptic?

Poate tocmai va testa simtul umorului :)
Inseninati-va, nu cred ca Hristos ne vrea incrincenati.

Anonim spunea...

Claudiu, vad ca si tu si altii ati marsat pe ideea

parintelui Ciprian, care a luat cele spuse de mine,

in mod personal. Sa fie clar pentru toti, am zis si

in primul comentariu, dar unii au fost intunecati

de manie si m-au atacat la modul personal: ca sunt

sovin, bascalios, obraznic, etc. , vorbesc despre ortodoxia din Ardeal, nu fac diferenta, fiecare padure cu uscaturile sale.

Nu are sens sa facem separatie, pentru ca stiut

este faptul ca in Hristos, nu mai este nici iudeu,

nici crestin, dupa spusa Sf. Ap. Pavel. Hristos nu

poate fi conditionat de nimeni, El este al tuturor,

si al rasei galbene si al rasei negre, samd.. Eu am

pornit de la mesajul fantanei si am extins un pic

problema. N-a vrut sa vorbesc despre ardeleni dpv

social, civic ci despre Ortodoxia in Ardeal. Dar

vad ca unii, desi am adus argumente la ce am vrut

sa spun, au interpretat in mod propriu si au dat

nastere astfel la diverse comentarii.

Spuneam in primul comment ca nu te poti contrazice

cu cineva cand tu esti in faza terminala, doar asa

ca ai si tu o parere prinsa din zbor si hai sa

discutam, iar apoi, pentru ca nu esti inteles, sa

strigi in gura mare ca n-ai cu cine discuta.

Despre asta e vorba, iar cine nu a fost prin Ardeal

nu poate pricepe ce am zis. Clar! Dom'le, in Ardeal

nici nu stiu cum se face corect botezull, adica

prin afundare. Pur si simplu am intalnit cazuri in

care NU STIU. L-ar face, dar nu stiu. Si se pare ca

nimanui nu-i pasa, dar acest lucru are grave

consecinte asupra copilului/persoanei care se

boteaza. Asta este o realitate si nu pot fi acuzat

de sovinism. Dar se pare ca Pt. Ciprian, care este

ardelean, nu o cunoaste, sau i se pare normal, ca

deh, am fost sub "ocupatie". O alta problema este

muzica bisericeasca din stranile ardelenesti,

cunoscuta si sub numele de Cuntanu. Este o muzica

deprimanta, un fel de priceasna prelungita, iar

aici se considera traditie, desi este total

anormala. Am asistat in Ardeal la o slujba de Paste

si bucuria Invierii care ar trebui sa insoteasca

aceasta sarbatoare, s-a transformat in deprimare.

M-a cuprins o stare de tristete din cauza acestei

muzici oribile. Iarasi, cine nu a ascultat asa

ceva, nu ma poate intelege. Si nimeni nu face nimic

impotriva acestui prost obicei. Sa faca un cor, o

strana pe psaltica e mai greu, dar o liniara n-ar

fi imposibil. Apoi in biserica, mai putin cele de

oras, au banci ca la catolici. Vine omu, ia loc,

mai sta si picior peste picior daca oboseste, no,

ce sa-i faci? Si nimeni nu le desfiinteaza! Dupa

aia, se incurajeaza impartasania super-deasa, cu

aceeasi spovedanie, fara post, fara metanii si

acatiste. Faci ca mirean 2 acatiste pe zi si vreo

50 de metanii? Esti considerat extremist. Asta-i

duhul de ce nu recunoasteti fratilor? e realitatea

si oricine o poate vedea, umbland prin Ardeal. Apoi

calugarii ardeleni nu poarta dulamele pe ei, sau

fesul ori centura. Nici in manastire, iar cand iesa

prin oras o fac cu sfiala. In loc de psaltire sau

Canoane, la utrenie, in locuiesc cu Doamne Iisuse,

sau, am auzit, cu capitole (2,3) din Noul

Testament. In aproape toate manastirile din Ardeal,

inclusiv episcopii, mitropolii, etc, se manaca

carne! Nu-i spurcata carnea in sine, dar asta,

coroborata cu modul in care fac slujbele si tin

dulamele pe ei, spune multe.

Ei bine, si daca n-ar fi fost indeajuns, daca afla

ei ca esti din Moldova, imediat te asociaza cu

sihastria, Petru Voda si te catalogheaza inapoiat,

schizofrenic, sau iti rade-n nas, pentru ca nu

impartasesti mai ales pozitia despre deasa

impartasanie, dar nu numai. Stiu cazuri concrete,

degeaba e oripilat domnu parinte Ciprian. Ah, si sa

nu credeti ca expresia "domnu parinte" e spusa la

misto. Nu, nu, in Ardeal chiar se foloseste. Domnu

doctor, domnu profesor si domnu... parinte.

Inclusiv limbajul ardelenesc este deranjant: ai

gatat, lasa sa se-ncalde, tzip-o afara (in loc de

arunc-o afara), ie (in loc de da), etc.. Dar asta e alta poveste, si

nu vreau sa intru in ea, pentru ca atunci chiar as

putea fi acuzat de sovinism.

In Ardeal, rareori sa vezi vreun domn parinte ca

vorbeste despre ecumenism, sau despre o problema

care framanta lumea, adica sa ia atitudine, cum

vezi in Moldova. Sunt ferm convins ca acel parinte

care a fost repezit de "cei din PV", cum spunea

fantana, a abordat problema fara un minim de

informatie, cum face lumea de obicei.

Si acum as vrea sa-l intreb pe ALIN: eu nu pot

obliga pe nimeni sa creada in ce cred eu, dar sunt

curios, inainte de a respinge ideea cu 666 in codul

de bare, ai citit cele 2 carti: Apocalipsa 13 si

La apusul libertatii? Am o banuiala ca NU, dar

totusi te rog sa raspunzi. Oricum e treba ta ce

"vezi" si ce nu.

Imi exprim dezamagirea si fata de PAVEL, care

confunda persoana mea cu a ta, Claudiu, si

identifica blogul tau cu comentariul meu. Acest

Pavel n-a facut un minim de efort sa inteleaga ce

am vrut sa spun sau sa astepte mesaje ulterioare de

clarificare. El s-a hotarat deja, nu va mai

frecventa blogul tau, si nu impartaseste cele spuse

de mine, CU TOATE CA EL N-A FOST PRIN ARDEAL, cum

insusi zice. E trist, dar se confirma si in cazul

lui, cele spuse de mine, cum ca unii prind ideile

din zbor si se pronunta la repezeala.

CLAUDIU, nici eu nu vreau sa incurajez polemicile

sterile si sa stii ca "harta" mea a fost declansata

de mesajul fantanei. Unii se zbat si fac memorii

catre Sinod considerand necanonica intrunirea si

criticand comunicatele si lipsa de reactie, iar

fantanei i se pare normal. De ce? Pentru ca nici

duhovnicul ei, care este "om de rugaciune" nici

ceilalti cunoscuti ai ei/lui nu cred ca Sinodul

trebuia sa se implice, deeeeci, Sinodul a facut

bine ca nu s-a implicat. Voila! Logic, nu?

Cat priveste comunicatul dat de cei de la Alba cu

privire la persoana pr. Rafail, mai bine zis la

cuvintele Sfintiei Sale, este trist. Sigur, dpv

legal au dreptul s-o faca si poate ca nici Pr.

rafail nu a vrut sa se lase tarat in aceste

demersuri, insa noua ne-a parut ca Pr. Rafail este

un "produs" al Episcopiei, o "arma" care nu trebuie

sa ajunga pe mana unor extremisti religiosi. Este

foarte trista aceasta atitudine, lasa si imatura.

La scurt timp dupa ce si Pr. Valica a emis acel

comentariu, a aparut alt comunicat, cum ca pr. n-ar

fi scris cu binecuvantarea IPS Teofan. Asta arata

cam cat dureaza curajul la romani.

Iar argumentarea cu Postul Mare este sentimentala.

Adica altul are dreptul sa arunce "soparla" dar eu

n-am voie sa raspund, decat dupa POst. Atunci sa

facem si mitinguri si tot. Pana atunci sa devenim

Poameni de rugaciune". Sa dea Domnul sa devenim,

dar fara ghilimele.

Anonim spunea...

SCEPTIK,

Ortodoxia e puternica , culta , elitista . Insa pt. asta trebuie sa citim si altceva in afara de TRATATE ANTI-CATOLICE FARA TEMEI . Sau anti-semite sau...

Sigur ca teologi de duzina se gasesc destui . Cei consacrati sunt ori "msoni" ,ori mai stiu eu ce apelative .

Sigur ca este mai la indemana sa asculti un anti-catolic decat sa citesti carti SERIOASE . Eventual si in alta limba decat romana . Ca dupa cum vezi la capitolul patristica jucam la pitici in materie de traduceri .

In schimb critici ierarhia . Brusc te crezi INVATATOR AL BISERICII . Sa fie Pr. Iustin un produs media al celor care au interese anti-ecumeniste ? Nu stiu . Ajung sa ma intreb si eu .

Anonim spunea...

Sceptikule uita-te mai mult la tine si nu judeca tu ortodoxia din Ardeal, vezi-ti de ale tale, mai bine sa taci decat sa te dai cu parerea in felul asta. O sa ajungi la judecata si ce o sa zici atunci in fata Sfintilor pe care i-a dat Biserica in Ardeal?!

Anonim spunea...

Traiasca Moldova cea Sfanta care ni l-a dat pe Patriarhul Daniel si jos cu Ardealul cel eretic in frunte cu pr Arsenie Boca, Zosim Oancea, Liviu Branzas si ceilalti vanzatori ai ortodoxiei. In Ardeal nu exista ortodoxie. In Moldova sint numai oameni credinciosi (ca doar nu degeaba Moldova e principala regiune care ne dau la stirile de la ora5 babe violate), harnici (cea mai saraca zona a tarii, ei as!) si civilizati (asteptam si anul urmator manelele din zona Catedralei Mitropolitane din Iasi).
Cred ca nu mai merita sa pun ghilimele de rigoare. Iata de ce are Sabin Gherman intr-atata succes cu ideile lui.
Sceptik, luna viitoare, la Biserica Ortodoxa Acoperamantul Maicii Domnului din Ineu vor veni un grup de teologi catolici. Pregateste prastia si arcul, ca ai treaba.

Anonim spunea...

ORTODOXIA pe duca in ARDEAL?
Exista parerea eronata ca doar MOLDOVA a pastrat ORTODOXIA curata in Romania. Fratele SCEPTIK crede ca e suficient sa nu canti in biserica dupa CUNTAN ca sa te poti prezenta in fata lui Hristos ca un autentic crestin ortodox. Este adevarat ca in Transilvania Ortodoxia a suferit multe influente catolice si protestante, dar ORTODOXIA CREDINTEI s-a pastrat. Nu stiu daca un crestin ortodox din Ardeal isi pierde Ortodoxia pentru simplu fapt ca sta pe un scaun sau o banca in anumite momente din timpul Sfintei Liturghii. In calitate de preot ortodox care imi desfasor activitatea misionara in Transilvania ma simt usor lezat de afirmatiile fratelui ortodox neaos si mandru care dispretuieste Ortodoxia transilvana. Faptul ca avem episcopi eretici si tradatori ai Ortodoxiei in Transilvania si Banat nu inseamna ca Ortodoxia a pierit sau s-a diluat in asa fel incat sa fie luata in deradere. Sa nu uitam ofensiva politica si catolica la care a fost supusa Ortodoxia transilvana in ultimii 300 de ani. Sa nu uitam de SAGUNA, sa nu utam de martirii Ortodoxiei transilvane, sa nu uitam de istoricii bisericesti pe care i-a dat Ortodoxia transilvana: Acad. MIRCEA PACURARIU. Sa nu uitam ca cel mai mare teolog ortodox IOAN I. ICA jr. este din Transilvania! Nu cred ca trebuie sa ne consumam energia marturisirii in asemenea controverse. Problemele Bisericii Ortodoxe Romane sunt mult mai grave si se adancesc pe zi ce trece. Hristos Domnul sa fie cu noi cu toti!

Anonim spunea...

Bine domnule Claudiu,slava lui Hristos ne inseninam repede.

Si daca umorul nostru a fost testat, daca se pune problema in felul acesta, poate si ardelenii au provocat si ei un test, al nejudecarii cu osanda.

E naucitor, cum am ajuns in halul asta, criza cipurilor trece in plan secund fata de lucrarea aceasta diavoleasca de a nu ne mai intelege frate cu frate, de a ne rastalmaci si dispretui fara limite, de a calca in picioare orice suflet, de a ne ura atat de mult fara sa ne cunoastem fata catre fata...
C.N. si pr.Ciprian

Anonim spunea...

@ anonim (16:17):

Ba sa avem pardon, PF Daniel a fost mitropolit al Moldovei, dar de loc e banatean :D

Oricum, numai dracul a putut sa deturneze discutia in halul asta de la o porcarie comisa de un ierarh in disputa pe pasapoartele electronice la "oglinda, olinjoara cine-i cel mai credincios din tara". Ca daca ne scutura Dumnezeu putin vedem noi cita credinta avem fiecare, indiferent de pe unde ne tragem radacinile.

Sa ne intoarcem la subiect si la un ton mai asezat, cu mai multa dragoste pt ceilalti. Zic si io.

Mos Guerilla

Anonim spunea...

Tii ma, mi-am pus Ardealu-n cap.

GHEORGHE: Sfintii mucenici din Ardeal care au luptat pana la moarte pentru apararea ortodoxiei, marturisind dreapta credinta si pe care eu ii respect sunt necinstiti tocmai de ardeleni care se feresc sa calce pe urmele lor. Subiectul este tabu in mediile bisericesti din Ardeal si chiar la simpozioanele in cinstea lor, se discuta cu totul alte probleme. Nu stiu de nici o carte, in afara de cea a prof. Pacurariu care sa mai abordeze aceasta problema, macar din punct de vedere istoric. Din contra, am pe birou o carte care se intituleaza "Suferintele din Ardeal", autor Vasile Stoica si care este aparuta la editura Vicovia, Bacau. In afara de parintele Eftimie de la Huta, care a scris o carticica (foarte buna de altfel) pe aceasta tema, dar care se vinde doar pe sub mana din cauza interdictiilor la care e supusa, nu mai stiu de nimeni care sa fi abordat problema, in nici o publicatie. poate imi dai fratia ta niste exemple, ca nu ma supar. Apoi nu stiu de ce imi pui aceasta intrebare de parca eu m-as fi dezis de sfinti ardeleni, mucenici sau cuviosi. Dar se pare ca si tu ca si altii ai citi comentariu meu dpe diagonala si ai inteles in mod unic ce am vrut sa spun.

Pentru PARINTELE MIZGAN: Parinte, cu tot respectul, ortodoxia in Ardeal abia mai supravietuieste, si cand zic asta, accentuez ca vorbesc despre DUHUL ortodoxiei din Ardeal, nu neaparat despre respectarea canonica a slujbelor, desi am amintit cum se face utrenia in unele locuri. Nu este deloc eronata ideea ca doar Moldova a pastrat ortodoxia curata in Romania. Numarul cel mai mare de monahi este in Moldova, chiar si dintre ardeleni sunt monahi in aceasta parte a tarii, in timp ce spre manastirile din Ardeal s-a pornit tot din Moldova. Apoi, marii duhovnici ai tarii, dintre cei pe care-i stim au fost/sunt tot moldoveni. Evlavia in Moldova,la omul de rand este mai mare, cunostintele teologice si ravna, la fel. In Ardealul este caracterizat de PIETISM nu de evlavie sanatoasa. Da, am inteles ca au fost nori negri asupra ardealului, dar se pare ca nu intelegeti ca eu vorbesc de prezent, nu de trecut. Intrebare: CE se face azi pentru revigorarea ortodoxiei in Ardeal, la (sa zicem) 20 de ani de "libertate". Va dau tot eu raspunsul: banci in biserica, cuntanu in strana, calugari fara dulama, carnita in manastiri, ciuntirea (pe alocuri) a Utreniei, deasa impartasanie cu incurajarea lepadarii de metanii, acatiste, spovedanie si cercetarea serioasa a constiintei. Eu n-am amintit, prea cucernice, de ierarhii apostati. Avem de astia si prin Moldova. Eu vorbeam de duhul ortodoxiei ardelenesti care e pe duca, iar sfintia voastra, impreuna cu alti comentatori nu ati adus nici un contra-argument. In schimb, va plangeti ca v-am luat tare, ca ortodoxia in Ardeal a fost prigonita, etc, etc.. dar acum cine va impiedica s-o revigorati? Las c-am dat si eu prin Ardeal stiu cum sta treaba...

Pentru Pr. CIPRIAN: Parinte, repet, mesajul meu a pornit de la comentariul fantanei. Aceasta a fost cauza, iar asa cum spuneam si mai sus, nu ati adus nici un contra argument la ce am spus si nici macar nu v-ati smerit acceptand REALITATEA, nu ca zic eu, ci pentru ca asa este. Ati adus vorba de Steindhart care lauda bun simtul ardelenesc, desi eu nu vorbeam despre bunul simt ardelenesc. Ati vorbit despre martirii din perioada uniata, desi eu n-am zis ca nu-i cinstesc. Repet ce-am zis si inainte, haideti sa facem o auto-critica si sa vedem ce se poate indrepta. Si pana nu va puneti oleaca la punct, macar pe dinafara (desigur nu vorbesc de persoana Sfintiei voastre, ci per ansamblu, in virtutea realitatii descrie deja de 3 ori pana acuma) nu aveti cum sa vorbiti de cipuri si duhovnicie. Aici in Ardeal, parintii Moldovei care sunt oleaca mai aspri, repede devin "extremisti", fabatici, senili. Cand a fost ispita cu pr. Calistrat spre exemplu, toti i-au sarit in cap, desi erau la 400 de km distanta. Cand a fost problema cu Tanacu, cam la fel. Parintii din Sihastria si cei impotriva desei impartasanii sunt catalogati drept inapoiati, iar voi va plangeti de parintii din PV care l-au repezit pe-acel parinte in problema cipurilor. Mai iesiti din parohie parinte si mai stati de vorba cu colegii preotii ca se pare ca eu, moldoveanul, stiu mai multe decat cucerniciile voastre care traiti in Ardeal. Nu va fie cu suparare parinte, dar asa stau lucrurile.

Adevarat, discutia a deturnat dar imi exprim si eu regretul ca, desi m-am exprimat cam aspru, totusi am si fost fresit inteles si interpretat la modul personal, de parca eu as vrea sa desfiintez ortodoxia in Ardeal, de parca eu m-as bucura ca e peduca, sau de parca as fi zis ca X sau Y sunt singurii vinovati. Nu, eu am plecat de la aceasta trista constatare, ca duhulortodxiei in Ardeal este molatic sin intreb DE CE NU SE FACE NIMIC? Iar daca se face ceva si eu nu stiu, atunci sa mi se spuna ca-s taaare dornic sa aflu. Si daca este cineva in stare sa dezbata cu mine pe aceasta proble, si are contraargumente, il invit sa o faca.

Imi pare rau ca s-au incins spiritele, dar imi pare si mai rau ca nu mi s-a dat replica concreta la mesaj. Am fost taxat mai mult pentru TON decat pentru continut si deseori interpretat gresit, asa cum am exemplificat mai sus.

Anonim spunea...

"Am asistat in Ardeal la o slujba de Paste si bucuria Invierii care ar trebui sa insoteasca aceasta sarbatoare, s-a transformat in deprimare.
M-a cuprins o stare de tristete din cauza acestei muzici oribile."

Poate ar trebui totusi sa privesti alfel problema si anume, poate la dumneata bucuria invierii sta (inca) mai mult in urechi decat in Inviere.

"Unii se zbat si fac memorii catre Sinod considerand necanonica intrunirea si criticand comunicatele si lipsa de reactie, iar fantanei i se pare normal."

Reactia exista, doar ca nu e cea care o asteapta cei care "considera" necanonica intrunirea (in baza a ce?).

"La scurt timp dupa ce si Pr. Valica a emis acel comentariu, a aparut alt comunicat, cum ca pr. n-ar fi scris cu binecuvantarea IPS Teofan."

A scris cu binecuvantare, doar ca IPS Teofan n-a stiut prea bine pentru ce a dat binecuvantarea.
Si da, aici a gresit, pentru ca ce a iesit pana la urma desi un tratat impopotonat cu tot felul de referinte este jalnic atat la capitolul tehnologie cat si teologie.

"Si acum as vrea sa-l intreb pe ALIN: eu nu pot obliga pe nimeni sa creada in ce cred eu, dar sunt curios, inainte de a respinge ideea cu 666 in codul de bare, ai citit cele 2 carti: Apocalipsa 13 si
La apusul libertatii? Am o banuiala ca NU, dar totusi te rog sa raspunzi. Oricum e treba ta ce
"vezi" si ce nu."

Nu in intregime, le-am parcurs si mi-au fost suficiente cateva afirmatii ridicole de acolo, unele imprumutate de la un protestant care a scris o carte fantezista tot in domeniul asta.

Stiu "demonstratia" dl. "ing." Mircea Vlad despre "prezenta" lui 666 in codul de bare si poate fi inghitita doar de cineva care nu are cunostintele necesare pentru a judeca cu capul sau ce este adevarat si ce nu din ce afirma dumnealui acolo.

Imi propusesem sa scriu un material mai pe larg care sa expuna ridicolul unor afirmatii facute in ele dar din pacate nu am timpul necesar.

La fel daca ai sa ma intrebi despre "Staretii despre vremurile de pe urma", profetiile in cauza (mai mult sau mai putin genunine) sunt intercalate cu produsele intelectuale indoielnice a unor indivizi cvasi-anonimi (mie cel putin numele lor nu-mi spune nimic).

Anonim spunea...

- La bucuria Invierii contribuie si atmosfera. Ce sa fac, inca nu am ajuns la ama delecta de bucuriile ratiunii, inca mai simt cu inima. Vrei sa justifici cumva cuntana?

- Reactiile important e sa existe, nu neaparat sa fie pe alesai ton. Nu vad insa ce reactie au cei care tac? Inteleg, nu faci miting, nu contesti intrunirea Sinodului de la care a lipsit IPS Bartolomeu, dar o reactie trbuie sa existe, ori fantanei i se pare normal a nu reactiona. Cat despre comunicatele Pr. Stoica ce sa mai zicem?

- IPS Teofan n-a stiut pentru ce a dat binecuvantarea? Pai cum asa? Dar IPS Teofan ce crede oare despre cipuri?

- Afirmatiile alea ridicole de care amintesti, poate iti faci timp sa ni le impartasesti si noua.

Oricum, cifra 666 din codul cu bare tinde sa fie depasita pentru ca acum cipurile sunt clar pecetea despre care se vorbeste in Apocalipsa si sunt clar pas premergatori biocipurilor. Nu cred ca ai vreun dubiu asupra acestui fapt. Deja ele incep sa fie injectate sub piele, la cerere, pe bratul drept.

Cat despre Staretii despre vremurile de pe urma, subscriu la ce ai zis, plus ca este o aparitie f. slaba dpv al aranjarii in pagina. E foarte greu de citit.

Anonim spunea...

Existenta 666 in codul cu bare este mai bine demonstrata in La apusul libertatii, de unde am si extras un mic material pe http://despremasonerie.go.ro .

Pentru mine este clar ca EAN13 este alcatuit pe acest schelet, 666. Daca unii nu sunt de acord, nu e nici o suparare, insa dintre toti negationistii cu care am discutat, nimeni nu citise cap-coada cartea. Pur si simplu li se parea absurd si au decis sa-si formuleze "argumentatia" pe aceasta respingere a ideii. Dar daca stai sa "rumegi" un pic, are sens. Cel putin pentru mine. Ma bucur totusi, desi nu impartasim aceeasi idee, ca ti-ai formulat parerea in cunostinta de cauza. E mare lucru in ziua de azi, cand majoritatea sunt superficiali.

Anonim spunea...

Draga Sceptik,
Eu iti pot da argumente suficiente ca gresesti cu privire la ardeleni si la ortodoxia in Ardeal (te inseli amarnic!)Vrei sa vorbim pe mess, la telefon sau face-to-face?

Anonim spunea...

Pentru Sceptik
Ce credinţă ai ?
- Sunt creştin ortodox, i-am răspuns.
- Asta e ortodoxie ? răspunse el batjocoritor. La voi
ortodoxia e numai pe buze, iar în realitate e o superstiţie
de oameni necredincioşi. Cunosc eu destul de bine cre
dinţa voastră ! Şi eu am fost dus în ispită şi sminteală de
un popă învăţat, când intrasem în biserica voastră, dar,
după ce am stat o jumătate de an printre voi, m-am întors
din nou în obştea noastră. în biserica voastră te sminteşti,
imediat: cântăreţii de strană bălmăjesc slujba lui Dum
nezeu într-un chip de neînţeles şi cu sărituri, coriştii, mai
ales cei de prin sate, nu cântă mai bine decât beţivii de
prin cârciumi, iar norodul stă cum se întâmplă, femeile
amestecate laolaltă cu bărbaţii, vorbesc în vremea dum
nezeieştii slujbe, se sucesc în toate părţile, îşi întorc ca
petele, umblă prin biserică, aşa încât nu-ţi mai dau pu
tinţa să te rogi în linişte. Ce fel de slujbă dumnezeiască o
mai fi şi asta ? Nu faci decât păcate ! Pe câtă vreme la noi
slujba e pătrunsă de multă evlavie, cântăreţul citeşte cu
multă băgare de seamă, fără scăpări, cântările sunt pline
de umilinţă, iar credincioşii stau liniştiţi: bărbaţii de-o
parte, femeile de cealaltă parte, iar lumea ştie timpul şi
141
felul închinăciunilor care trebuie să se facă, potrivit tipicului
sfintei biserici. Cum păşeşti pragul bisericii noastre
simţi că ai venit să asculţi o adevărată slujbă dumnezeiască.
Când intri însă în biserica voastră, nici nu-ţi poţi
da seama unde ai nimerit: în biserică sau la piaţă !
Din cuvintele pe care le-am auzit, am înţeles că bătrânul
e un rascolnic. Dar, întrucât vorbele lui păreau adevărate,
n-am putut să stau de vorbă cu el şi să-1 aduc la
credinţa cea adevărată, ci m-am mărginit să mă gândesc
în sinea mea că e cu neputinţă să-i convingi pe rascolnici
să treacă în sânul Bisericii noastre atâta timp cât la noi
nu se îndreaptă slujba bisericească şi nu se dă o pildă vie,
îndeosebi de către cinul clerical. Rascolnicul nu ştie nimic
din cele lăuntrice, el se sprijină numai pe cele din
afară, lucru de care nimeni nu ţine seama la noi.
Citat din Pelerinul Rus de la un ardelean

Anonim spunea...

Sceptik ai tot respectul meu. Cum ar fi spus Mantuitorul: 'iata israelit in care nu este viclesug'. Nu sint nici din Moldova, nici din Ardeal si te sprijin si intaresc cele ce spui suta la suta. Ardelenii (pe care ii cunosc bine si indeaproape, avind mai multi in familie) se considera un fel de casta, in multe superioara restului romanilor. O casta care s-a culcat pe urechea martiriului secolelor trecute si care le-a inabusit credinta precum prea multul ulei flacara din candela. Ardealul are nevoie sa se trezeasca inainte de a fi prea tirziu. Arsenie Boca (sfintul ardelenilor) ii avertiza cu ani in urma ca isi vor pierde repede credinta, motiv pentru care Dumnezeu va ingadui ruperea Ardealului de tara. Si citind replicile ultragiate si in acelasi timp intepatoare si total lipsite de duhul smeritei cugetari ale concetatenilor ardeleni, imi dau seama cita dreptate a avut....! Inteleg ce simti si iti inteleg si impartasesc durerea si frustrarea.

Anonim spunea...

Doamne ajuta. Am vazut ca fratele Danion declara Sinodul din 25-26-02-2009 talharesc. Cuvinte grele si eu sper ca ce face se inscrie in ascultarea pe care o face fata de duhovnicul sau. Fratiilor la olimpiada de religie faza judeteana , profesorii care au supravegheat elevii si ceilalti profesori au primit de la inspector cartea: INTRODUCEREA ACTELOR DE IDENTITATE CU CIP IN ROMANIA mijloc de ingradire a vietii personale si a libertatii religioase. Astfel s-a primit dovada ca nu numai I.P.S. Bartolomeu e impotriva cipurilor, da el a declarat pe fata asta, insa acum stim ca mai sunt si alti Ierarhi care sunt impotriva cipurilor, insa nu au marturisit pe fata acest lucru ei stiu de ce, eu ca un simplu profesor de religie incercam sa va prezint un ton moderat in speranta ca cei care marturisesc dreapta credinta sa nu fie acuzati de dezbinare, de neascultare de Biserica, si sa nu se ajunga la asta,asteptam ca ecumenistii sa faca acest lucru, l-au incercat prin declaratia domnului Stoica etc, dar se pare ca ei ne-au provocat, iar Parintii ne-au dat semnalul ca trebuie sa facem ca Sfantul Ierarh Nicolae sa dam o palma ecumenistiilor. Acum sa speram ca o sa revina cei care nu respecta dreapta credinta la ea? Sa dea Bunul Dumnezeu, dar sunt putine sansa. Ceea ce a declarat fratele Danion e grav dar E MARTURISIREA DREPTEI CREDINTE. Calea de mijloc, este calea dreapta -a nu se confunda ca caldiceala, dar se pare ca a venit timpul sa dam un avertisment celor care uita ce sunt: Astfel ve cer iertare, nu am vrut sa ajungem la asta si fac un apel :DOMNILOR DIN IERARHIA BISERICEASCA ORTODOXA REVENITII LA INVATATURILE DE CREDINTA SI DEBARASATIVA DE ECUMENISMUL UMANIST! ALEGETII CALEA ADEVARUL SI VIATA_ ORTODOXIA, S-AU ….
IUBITII SI IERATI!

Anonim spunea...

Sceptik,

Nu stiu cum suna acel gen, s-ar putea sa fiu de acord cu tine ca e oribil.
Dar daca ar sta in calea bucuriei Invierii, n-as da vina pe altii.
Si mai e ceva, acel Adevarat "Ceva" care te face sa simti intr-un mod autentic bucuria invierii, inafara de atmosfera si ratiune.
Iti doresc sa-l descoperi, pentru inceput chiar si pe linie intelectuala, ca sa ai o idee spre ce ar trebui sa tinzi.

Faptul ca IPS Bartolomeu a lipsit, e problema lui, nu exista nicaieri din cate stiu o regula care spune ca ABSOLUT toti Episcopii ar trebui sa fie prezenti. Daca tu cunosti una, te-as ruga sa-mi spui.
De altfel, din cate stiu eu au mai fost inca 7 care au semnat acel comunicat alaturi de dumnealui.
Si aceia au lipsit? Daca da, de ce?

Comunicatul par. Stoica n-a fost desigur cel mai intelept dar pana la urma pacatul cel mai mare a fost ca a jignit superstitiile unora care vor musai sa creada intr-o numerologie care tine de superstitie si nicidecum de vreo interpretare ortodoxa a Apocalipsei.
Poate gresesc, caz in care te rog sa-mi spui care din Sf. Parinti a declarat "666" ca fiind "numar spurcat" asa cum fac ortodocsii nostri pe forumuri spurcand pe cei care nu sunt de acord cu aceasta viziune.

In ceea ce priveste IPS Teofane e omenesc a gresi, treaba cu cipurile pe atunci nu era atat de inflamata si si-a pus increderea intr-o persoana care banuiesc avea un renume destul de bun pe atunci.
Ce crede? N-a facut o declaratie publica dar cred ca pozitia se intrevede destul de bine avand in vedere ca n-a semnat nici o declaratie ca cea de la Cluj.
In orice caz, problema nu sta in pozitia dumnealui.

Cu afirmatiile ridicole, in masura timpului disponibil. Am pierdut deja 2 luni (si mai bine) urmarind toata povestea asta.
Pana una alta pot sa-ti spun ca nu exista nici un "666" in codul de bare.
VIZUAL, acele bare de control SEAMANA cu UNA din reprezentarile cifrei "6" din codul UPC/EAN.
Insa pentru calculator sunt bare de delimitare si calibrare, nimic mai mult.
Majoritatea codurilor de bare la ora actuala nici nu mai folosesc aceasta codificare insa UPC/EAN este cel mai raspandit fiind si cel mai vechi.
O schimbare a sistemului din cauza superstitiilor unei minoritati, iese din discutie desi ea s-ar putea intampla oricum o data cu trecerea la etichetarea rfid.

"Oricum, cifra 666 din codul cu bare tinde sa fie depasita pentru ca acum cipurile sunt clar pecetea despre care se vorbeste in Apocalipsa si sunt clar pas premergatori biocipurilor."

Clar pentru dumneata, personal n-am vazut inca o argumentatie rationala la asa ceva.
Daca dumneata ai una, sunt bucuros sa o aud.
Faptul ca unii si le baga sub piele, fara sa stie prea bine care e treaba cu ele (medical, tehnic) e problema lor, nu inseamna ca tot ce intra sub piele e neaparat "pecete apocaliptica".
Apropo, cineva sa-si injecteze un cip in frunte, ai vazut?

Ce ai pus matale pe site -ul ala cu "demonstratie acustica" e de tot rasul.
Tu stii ce inseamna "acustica"? Care e legatura intre "acustica" si toata filosofia impulsurilor expusa acolo?
Matale ai inteles vreo iota din ea?
Eu ma intoiesc.
De ce? Pentru ca e facuta sa dea impresia ca e cineva care se pricepe cand de fapt lucrurile sunt mult mai simple iar ignoranta tine de faptul ca nu stie practic cum functioneaza un cod de bare.

Si nu cred ca e nevoie sa citesti 100 argumente ridicole ca sa-ti dai seama ca un material este de o calitate indoielnica. Cateva sunt suficiente mai ales cand respectivul isi spune "inginer" deci pretinde ca are ceva competente in domeniu.

Nici dumneata nu cred ca ai avea nevoie sa citesti o carte de cateva sute de pagini de doctrina protestanta ca sa afirmi ca e o aberatie daca dai din start de afirmatia autorului care isi spune "teolog" in care se spune o enormitate despre Sf. Fecioara Maria.

Si cam la fel si cu calugarii si teologii nostri, tot respectul pentru ei, pana cand incearca sa ne invete fizica si electronica din cele citite de pe Internet, si asta in baza unui discernamant care si-l auto-aroga ca fiind infailibil.

Anonim spunea...

Pentru Anonim,
Probabil o fi facand ascultare, dar depinde acum de ce parinte ca daca si respectivul se inscrie pe linie schismatica, chiar si doar la nivel ideologic (deocamdata) asta nu-l ajuta cu nimic.

Acum cu ce spuneai dumneata cu cartea respectiva, cine stie cum a ajuns acolo, in ce circumstante si cu cate cunostinta de cauza (binecuvantare?).

Daca ar fi asa cum spui dumneata si alti ierarhi pe linia asta, probabil ar lua atitudine (public) sau ar fi luat in Sinod, prin vot macar.

Personal cred ca se bate prea multa moneda pe chestiunea cu ecumenismul si cam fals si necunostinta de cauza si drept dovada in acest sens se pare ca a devenit un fel de arma auxiliara in razboiul asta inter-ortodox, de partea cui nu mai precizez ca se stie.

Si nu cred ca ceea ce spune Danion este "marturisirea dreptei credinte" ci mai degraba cred ca i s-a cam urcat la cap ravana fara discernamant.
Asta in cel mai bun caz, ca asa cum marturisea si dumnealui intr-o conferinta, au fost unii care l-au crezut (il cred) mason.

Anonim spunea...

Unor orase precum Brasov ori Tg. Mures li se spune mai nou "Moldova Noua". A generaliza toti oamenii/preotii din Ardeal/Moldova e dovada de imensa prostie.
"astazi cand e libertate, ne uram frate cu frate"--vorba cantecului. Slava Domnului ca am prieteni moldoveni cu minte in cap si nu cu apucaturi talibane. Iata de ce mai mult de 50% dintre ardeleni vor autonomie ori si mai mult, desprindere teritoriala fata de Romania. Decat cu asa "frati", mai bine cu strainul la masa. Credeti-va voi pastratorii si aparatorii ortodoxiei, la Judecata mandria si fatarnicia voastra vi se va descoperi in toata nebunia.

Unknown spunea...

Va avertizez ca de acum voi respinge comentariile pe linga subiect.

Anonim spunea...

PENTRU ALIN:

- Nu stiu cum suna acel gen, s-ar putea sa fiu de acord cu tine ca e oribil. Dar daca ar sta in calea bucuriei Invierii, n-as da vina pe altii.

Suna ca o doina de jale, iar daca n-ai auzit mai bine cede-ma pe cuvant pana la proba contrarie. Cat despre partea cu "impiedicatul" sa stii ca n-ai dreptate. Cantarile de Pasti sunt pline de lumina si bucurie si nu suporta tonul depresiv al muzicii cuntanesti. Ca sa-ti dau alt exemplu, duminica, ziua Invierii nu se poasteste. Starile sunt incompatibile. Nu poati fi vesel/bucuros printre niste oameni care plang sau suspina. Nu vad de ce nu ti-e clar? Rational stii ca trebuie sa te bucuri, dar... Si la urma urmei le e greu sa faca straini pe liniara? Sau cor, unde se poate? Nu, dar se considera "traditie", iar traditia trebuie respectata. Aici e problema. Ca se canta si le place, ca se poate canta dar cu regret ca se canta aceste doine de jale.

- De altfel, din cate stiu eu au mai fost inca 7 care au semnat acel comunicat alaturi de dumnealui.
Si aceia au lipsit? Daca da, de ce?

Ei, de parca nu stii cum sta treaba. Ceilalti n-au lipsit, dar este stiut ca IPS Bartolomeu este pumnul de fier din Sinod. Astialalti tac chitic! IPS Bartolomeu, in urma celor intamplate recent, a demonstrat ca este singurul curajos sa marturiseasca dreapta credinta si adevarul. Cred ca nimeni nu are dubii. Ma-ntreb si eu, dar ceilalti care au votat, au lipsit si ei? Dar asa stau lucrurile... Nu stiu sa-ti spun vreun canon, cum ceri, depinde de motivul pentru care a lipsit, dar tu judeci prea rational/canonic. Sunt multe presiuni si interese in Sinod...

- Comunicatul par. Stoica n-a fost desigur cel mai intelept dar pana la urma pacatul cel mai mare a fost ca a jignit superstitiile unora care vor musai sa creada intr-o numerologie care tine de superstitie si nicidecum de vreo interpretare ortodoxa a Apocalipsei.

Neintelept e putin spus. Analizand toate comunicatele acestui pr. Stoica stai si te intrebi cat de ortodox este, si verfici URL-ul basilicii inca o data sau stampila si antetul daca e pe hartie. V-am mai zis bancul ala: Care e singura lumina care nu lumineaza? Lumina Patriarhiei :). Trustul asta facut de PF Daniel slujeste cultutlui personalitatii de care sufera patriarhul nostru. Si problema ca sunt impuse biruri pentru sustinerea acestor opere "culturale". Iar pr. Stoica este o unealta in faurirea statuii marelui conducator... iar noua ni se face greata.

In ceea ce priveste IPS Teofane e omenesc a gresi,

- Seneca, filosoful a spus odata: a gresi e omenesc, dar a starui in greseala e diabolic. Nu-l taxeaza nimeni pe IPS Teofan sau altii ca a gresit odata sau de doua ori, ci pentru ca de la ierarhi se asteapta mai mult. Ierarhia nu are drepturi, are numai obligatii. Ei i-a fost data in paza chivernisirea averilor bisericesti si a turmei. Si daca de la fostii securisti nu putem astepta nimic, de la cei "duhovnicesti" cum este si IPS Teofan socotit, se asteapta mai multe, in primul rand se asteapta DIALOG, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Sa ne amintim de cazul Tanacu atunci cand ierarhia (prin PS. Corneliu) a provocat acel scandal, iar colegii sinodali s-au raliat nu pentru c-ar fi fost vinovat pr. Daniel ci pentru ca asa a fost tonul deschis de presa. Daca X e vinovat, pedepsit sa fie, dar sa se porneasca de la prezumtia de nevinovatia, asa cum pana si statul laic face. Dar Pr. Stoica ne interzice drepturi prevazute de societatea civila si care in Biserica ar trebui sa fie respectate cu sfintenie. Iar ierarhii nu fac destul pentru a raspunde problemelor bisericii. N-au facut mai nimic dupa 89 incoace, cand probleemele Bisericii in societate s-au inmultit exponential, odata cu contactul lumii "civilizate", ca incomunism am fost tinuti sub capac, se stie bine asta. Deci, nu ca IPS Teofan a gresit dar se feresc sa infrunte problemele, sa dialogheze sa se implice. Trist.

- In ce priveste problema cipurilor si 666:

Am inteles ca nu crezi in existenta 666 in codul cu bare. Da ai dreptate, despre demonstratia custica am dat copy paste :). Insa eu am inteles explicatia 666 in bar-code. Poate, daca lucrezi in domeniu, stii mai multe, la mine a avut sens. Dar sa lasam un pic problema codului deoparte si sa vorbim despre cipuri. S-au adus argumente si tehnice si medicale si teologice. Cele tehnice prevedeau ca se pot manipula date si intr-un viitor nu prea indepartat chiar controla oameni, ceea ce il face pe om un obiect si n-ai voie sa-l dirijezi pe om nici spre bine (Dumnezeu nu forteaza omul), cele medicale avertizau despre pericolul aparitiei cancerului in zona respectiva, iar acum sa vorbim despre implicatiile teologice.

In cartea Apocalipse este mentionat faptul ca oamenii care se vor pleca stapanirii lui Antihrist vor purta pe mana si pe frunte semnul Fiarei. Si fara acest semn, oamenii nu vor putea face tranzactii financiare, printre altele. Asta spune Apocalipsa. Astazi, avem niste cipuri care desi momentan e vorba sa se bage pe sub hartie, in diverse acte, se vor implanta si in corpul uman. Atunci vor deveni biocipuri, pentru ca se vor incarca de la caldura degajata de corpul uman. Si din cate am inteles de pe internet, de pe diverse site-uri, s-au facut niste cercetari, unde ar fi locul cel mai propice pentru injectarea acestora si s-a ajuns la concluzia ca pe mana dreapta si pe frunte. Aceasta are si o motivatie practica. In viitor, statul politiensc se va dezvolta, vremurile vor fi din ce in ce mai grele si se va ajunge ca tranzactiile financiare sa fie facute numai in format electronic. Si vin eu si intreb: coincidenta cu Apocalipsa 13 ?

Am inteles ca tu contesti 666 in codul de bare, dar acum ce mai e de contestat? Cipul sub piele are multe contrargumente, asa cum am amintit si mai inainte. Si atunci, daca au fost atei care au luat atitudine, noi ca si crestini de ce n-am face-o?

Sa nu scapam din vedere ca in paralel cu acest cip sub piele, avem parte si de alte semne ale vremurilor de pe urma. Ei si daca unuia sau altuia nu-i place sa citeasca din profetiile unor Cuviosi contemporani, atunci sa dam alt argument biblic: ridicarea templului din Ierusalim. Nu stiu daca ai urmarit, evreii sunt foarte aproape de acest dezidert. Au o singura piatra de poticnire, faptul ca in locul dorit de ei se afla o moschee. O vor rezolva-o cumva si pe asta. Cand si cum, nu stim, dar repezeala cu care ei se grabesc sa ridice din nou templul, este un semn al vremurilor de pe urma. Au strans materiale de constructii, au cont special in care se strang bani, acum am aflat ca lucreaza la obiectele de cult, iar o stire mai veche spunea ca sub diverse pretexte fac sapaturi sub acea moschee, ceea ce a si dus la cateva ciocniri. Cu alte cuvinte, ard de nerabdare.

Trebuie sa privim cu maturitate lucrurile si sa ne calcam pe mandrie, suntem aproape de confruntarea finala. Daca om mai fi in viata si vom mai prinde, asta e altceva. Si eu zic ca trebuie sa ascultam de cuvintele unui Iustin Parvu, ca o fi el batran dar nu vorbeste prin vis. N-o fi stiind dansul tehnica, dar are alte "informatii" care pe noi ne depasesc. Ar trebui sa facem ascultare si asa cum acei calugari vor sa te convinga de unele lucruri pe baza unui discernamant pe care si-l auto-aroga, cum spui, trebuie sa recunosti ca teologia este domeniul lor. Asta nu inseamna sa te pleci automat in fata oricarui in haina monahala, dar cand vorbeste elita trebuie sa facem ascultare. Aici includem si pe Sf. Paisie Aghioritul si alti cuviosi (Sf. Lavrentie de Cernigov, etc)

+++

Sar la urmatorul tau mesaj pentru ca am citit ceva cu care nu sunt de acord:

- Personal cred ca se bate prea multa moneda pe chestiunea cu ecumenismul si cam fals si necunostinta de cauza si drept dovada in acest sens se pare ca a devenit un fel de arma auxiliara in razboiul asta inter-ortodox, de partea cui nu mai precizez ca se stie.

Inainte sa sar cu contraargumente, ar fi intelept sa te intreb mai intai ce anume ai vrut sa spui. Aici cred ca tu iti auto-arogi un discernamant...

- Si nu cred ca ceea ce spune Danion este "marturisirea dreptei credinte" ci mai degraba cred ca i s-a cam urcat la cap ravana fara discernamant.

Lasa ravna lui Danion in pace., Ce face, face bine. Ce vrei sa facem frate, cand Sinodul tace? CEI care ar trebui sa ia atitudine si care ar trebui sa iasa in fata SE LASA ASTEPTATI! Danion a vorbit bine ce a vorbit, cu minusurile lui omenesti si greselile regretabile ca si participarea la OTV. Insa nu vad ce anume te deranjeaza in privinta lui Danion si per ansamblu in privinta cipurilor...

Anonim spunea...

Pentru Alin.Draga frate din raspunsul dat, vad ca esti credincios numai cu rationalul, tare mie ca esti catolic papist sau tinzi spre asa ceva.
Cu privire la carte afla ca inspectorul de religie nu face nimic de capul lui, apoi pentru dragi de ecumenisti, va pot spune ca zilele patriarhului Daniel ii sunt numarate, cel putin ierarhi nu dojeneaza pe monahi,
e putin lucru Alin? Nu, doar ca mai trebuie putin timp pana o sa se intample asta. Cat despre Danion atat iti pot spune: el a vazut iadul, tu Alin l-ai vazut? Sper sa n-ul vezi niciodata, si despre ecumenism:TERMINATI ODATA CU PROSTIA ECUMENISTA-UMANISTA!!! Exista un singur DumnezeuSFANTA TREIME, alah, buda, nu sunt dumnezei ci draci, auzi Alin mancatear Raiul, asa ca incearca sa traiesti credinta, ea trece de rationalul uman, mintea pacatoasa nu poate intelege Tainele Dumnezeiesti. OK? Alin pari baiat bun sper sa nu ma insel, si de aceea iti dau un sfat: mergi la AJDUD, GHERLA PITESTI etc, la inchisorile comuniste, unde Parintii Iustin Arsenie s-au luptat cu diavolul comunist, incearca sa respiri aerul de acolo unde rasuna ecoul torturilor, dar si mirosul Sfiintilor datorita carora ROMANIA MAI ESTE ORTODOXA nu datorita iudelor din ierarhie care erau cu securitatea, si apoi frate sa ai tupeul sa vorbesti despre Parintele Iustin, Arsenie I.P.S.Bartolomeu cum vrei tu!Da? Stiu ca o sa incerci sa iti dai seama ca in aceste inchisori doar Dumnezeu i-a trecut si i-a mentinut in viata pana in ziua de azi pe acesti marturisitori ai dreptei credinte.Ei au vazut iadul, si cel mai rau iadul facut de oameni, de cei care spuneau ca sunt oameni noi ere. Alin sper si cred pentru ca esti destept nu vrei sa intri in noua era antihristica a biserici apostate -ecumenisto-umanista.
IUBITII SI IERTATI!!!

Anonim spunea...

Iar cu privire la ce am zis ca zilele Patriarhului Daniel sunt numarate, da sa se bucure cat poate ca patriarh, si sa respecte dreapta credinta, pentru ca altfel o sa se trezeasca caterisit de propriul sinod, si atunci zilele de patriarh o sa ia sfarsit si o sa ajunga daca nu se schimba pana cand o sa treaca dincolo, can o sa moara de moarte naturala, un simplu apostat.
Inchei cu un citat, citatul care deschide aceasta carte primita de la inspectorul de religie:
,,Deci zicea Iisus catre iudeii care crezusera in El: daca veti ramane in cuvantul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei; si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi.'' Auzi a lin LIBERI! nu cipuiti de si cand o sa ajungem si in locuri mai intime o sa fim supravegheati24 din24 de ore

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Am auzit termenul sinod talharesc . Cine sunt antihristii de serviciu in acest caz ? As vrea sa stiu si eu in calitate de credincios care este METODOLOGIA pt. ca un sinod sa fie declarat talharesc . Ca asa sa preluam din istorie DUPA URECEHE ...

Vreau sa aud si eu ceva pertinent . Documentat . Sa ni se prezinte si noua cum functioneaza biserica , carei legi se supune ...etc..cu aceEasi acribie cu care unii scotocesc pe net dupa cipuri si alte istorioare ...sa informam publicul CORECT ... Nu fitile , sforarii . Cine are dreptul sa vorbeasca in numele Sinodului ? Are voie orice laic ? Orice preot ? Sa auzim pareri serioase . Ca minciuni auzim tot timpul si la tot pasul . Cine are dreptul sa critice decizia unui Sinod ? Care sunt argumentele din Sf.Traditie pe baza carora criticam ? Aici e aici . Multi confunda parintii rusi sau greci din istoria de dupa caderea Bizantului cu Sf.Parinti a caror Traditie venerabila are acoprire in Sinoade Ecumenice ( nu locale asa cum o fac cei de dupa 1054 ) si implicit in hotarari dogmatice..etc...

Fiti liberi sa va dezlantuiti cavaleri ai istoriei prost intelese . Argumentat . La subiect . Fara telenovele si clisee care nu au treaba cu subiectul . Ca sa aratati profesionalism . Cunoastere . Obiectivitate . E prea greu pt. noi un asemenea demers ? Vom vedea .

Anonim spunea...

Sceptik,

In primul rand vreau sa-ti spun ca n-am sa-ti raspund la problemele care nu vizeaza aceasta chestiune. Sunt divagatii inutile si nici proprietarul blogului nu le tolereaza (si bine face).

"Ei, de parca nu stii cum sta treaba. Ceilalti n-au lipsit, dar este stiut ca IPS Bartolomeu este pumnul de fier din Sinod. Astialalti tac chitic!"

Imaginea care o sugerezi cea a 7 episcopi ca o turma de oi fricoase care se inclina cum bate vantul, la ordinul unui "mai mare", scuza-ma dar nu o accept.

"u stiu sa-ti spun vreun canon, cum ceri, depinde de motivul pentru care a lipsit, dar tu judeci prea rational/canonic."

Motivul oficial este ca a fost bolnav (declarat chiar de dumnealui). Faptul ca a lipsit nu inseamna ca intrunirea n-a fost legimita sau ca dl. Danion are dreptate sa afirme ca Sinodul a luat o decizie apostata sau ca e Sinod talharesc.
Si desi face atata caz de deciziile Bisericilor surori, discursul lui e clar pentru ignoranti, pentru ca cine se oboseste sa citeasca acel material scos de "Predania" pe aceasta tema ar vedea ca nu exista nici o incompatibilitate ba dimpotriva este o atitudine net superioara.

"Sunt multe presiuni si interese in Sinod..."
Cand n-au fost? Au fost Sinoduri in care s-a lasat cu batai crunte.
Acum e chiar frumos. In ciuda unora, Sf. Sinod n-a luat nici o decizie pana acum care sa contrazica Traditia ortodoxa.
A, ca nu aplica canoanele dupa placul si mintea unora care nici macar n-au curajul sa-si semneze propriile articole (nu toti), asta e alta poveste.

"Neintelept e putin spus. Analizand toate comunicatele acestui pr. Stoica ..."

Ma refer STRICT la acest comunicat, daca ai argumente legate de el, te rog sa le expui, altfel toata polologhia legata de instutitia Patriarhiei, Patriarh, etc. nu-ti fac deloc cinste daca esti CRESTIN ortodox.
Daca esti protestant in schimb, se incadreaza perfect.

" primul rand se asteapta DIALOG, ceea ce nu s-a intamplat pana acum."
Dialog cu cine? Cu unii ca Danion, maica Ecaterina, Victor Roncea?
Sa fim seriosi.
Sinodul a luat o decizie, nu doar IPS Teofan, si povestea e la fel cu cea a interpretarii Scripturii.

Cine se simte ortodox, accepta interpretarea ortodoxa a Scripturii chiar daca nu are capacitatea unei intelegeri proprii a ei in toata profunzimea. Iar cine simte ca propria ratiune este mai buna decat Traditia Bisericii si chiar infailibila fata de ea, prefera sablonul protestant.

Asa si acum fiecare alege unde ii este Sinodul: la Patriarhie, sau la Petru Voda.

Cu cipurile RFID.
Daca vorbim strict de tehnologia RFID exista intr-adevar moduri in care poate fi folosita gresit.
Dar nu exista probleme insurmontabile.

Etichetele RFID pot fi dezactivate (nu doar in cuptorul cu microunde :)

Actele cu RFID pot fi protejate de ORICE interactiune electromagnetica cu o simpla folie de aluminiu. Sunt si portdocumente care au deja aceasta ecranare.

Bazele de date de care se face caz exista si acum si functioneaza binemersi fara sa fie nevoie de tehnologie biometrica.

Implantul de care se face caz e chiar mai prost decat un act biometric vizavi de securitate, intimitate, etc.
Ceea ce se injecteaza la ora actuala este un simplu tag de identificare care se pune si la animale. Poate fi citit de la distanta (nu poate fi ecranat), poate fi clonat, falsificat, etc.
Poate migra in tesuturi, se poate sparge, poate da cancer (desi cel putin ultimele doua nu sunt probleme insurmontabile).

De ce se incearca promovarea lui?
Tehnic si economic, un astfel de tag care se implanteaza la animale costa 1-2$. Varianta la om (cu seringa) am inteles ca e in jur de 200$. Calculeaza diferenta care e PROFIT.
Ca sa nu mai vorbim ca folosirea lor la oameni ar deschide o piata mult mai mare si pentru cititoare.
Care e avantajul fata de o bratzara in jurul mainii (piciorului) daca vorbim de identificarea celor cu probleme medicale grave? Nici unul. Doar dezavantaje.

Chestia cu influentarea gandurilor, bla bla doar cei care au o cultura nula in domeniu o pot sustine.
Cine e la curent cu cercetarile in directia asta stie ca interactiunea dintre sistemul nervos si electronica e la inceputurile ei.
E ca si cand ai face la ora actuala specualtii ca in cativa ani vom coloniza planeta Marte cand de fapt este destul de problematic daca reusim sa trimitem chiar si un om pana acolo (si sa se si intoarca viu).

Mai era un articol publicat de cei de la Rasboiuintrucuvant de la niste pretinse genii canadiene care sustin ca acea capsula de sticla chiar deja face treaba asta.
Tragic este ca unii chiar cred.
Nu stii daca sa razi sau sa plangi.

Dar ce sa ne mai miram ca in "Profetii.." sunt unii care sustin lucruri asemanatoare. Intercalate cu profetiile sfintilor, creaza numai bine materialul de propaganda pentru declansarea de isterie in masa in randul... gaseste tu cuvantul.

La fel si povestea cu incarcatul din corpul uman, etc..

Nu exisa o asemenea tehnologie la ora actuala, asa cum nu exista nici dispozitive de localizare implantabile.
Dar cine face caz de asa ceva?
Unii ca Victor Roncea care intrebat la "Nasul" daca au baterie dispozitivele astea implantabile, dupa o pauza incurcata si ceva consultat de hartii declara ca "au o baterie cu litiu care nu consuma curent".
De rasul plansul..

"injectarea acestora si s-a ajuns la concluzia ca pe mana dreapta si pe frunte. "
Asta e altul din "miturile urbane" ale miscarii anticip.
Ai verificat daca exista vreo sursa de incredere pentru astfel de informatii.
Sau de fapt nu e nevoie ca deja ne-am obisnuit sa credem in adevarurile absolute care circula din gura in gura, pardon din blog in blog.

Ce cipuri ai vazut tu implantate la ora actuala in frunte?
Locurile pentru implantare sunt in spatele bratului sau in zona dintre degetul mare si aratator pentru ca exista tesuturi care protejeaza cipul, fiind din sticla.
Pune-ti tu unul in frunte si vezi ce se intampla cand ai sa uiti ceva si faci acel gest clasic..stii tu. :))
Ca sa nu mai zic cum ai arata cu el.
Din pacate sunt inca multi care nu se pot desprinde de Star Trek.

"Si atunci, daca au fost atei care au luat atitudine, noi ca si crestini de ce n-am face-o?"

Pentru ca nimeni nu te obliga sa-ti implantezi asa ceva.
Exista chiar initiative legislative in SUA care prevad introducerea unor legi care sa interzica orice fel de presiuni pentru folosirea unor astfel de implanturi.
Daca vrei sa declansezi o astfel de initiativa, din partea mea ai tot suportul.
Dar vezi tu, la noi problema se pune altfel si de ce altfel si nu bine e alta poveste.

"Sa nu scapam din vedere ca in paralel cu acest cip sub piele, avem parte si de alte semne ale vremurilor de pe urma."
Cipul sub piele ca pecete apocaliptica n-are nici un argument.
Este un "wanna be" a unora care vor musai sa-i convinga pe altii ca au duh profetic si sunt aparatorii dreptei credinte.

Constructia templului nu e de ieri de azi.
L-ar fi facut si acum 50 ani daca ar fi putut.
Dar deocamdata nu se poate si nu o s se poata pana cand Dumnezeu nu va permite asta.
Si daca Dumnezeu va permite, ce ai sa faci?
O manifestatie la poarta Raiului?

"i eu zic ca trebuie sa ascultam de cuvintele unui Iustin Parvu, ca o fi el batran dar nu vorbeste prin vis."

Serios? Eu l-am ascultat si a declarat nu o data ca in cipuri sunt microfoane si camere de luat vederi cu conexiune prin satelit, etc.
Crezi ca astea sunt revelatii de la Duhul Sfant? Nu dragul meu, sunt povesti luate din cartea unui protestant, Texe Marrs, de unde s-a inspirat si dl. ing. Vlad si care sunt RUPTE DE REALITATE.

Mai mult, ce pot sa-ti zic? Esti baiet destept.
Mai nou a declarat ca luarea acestor acte este "pacat impotriva Duhului Sfant". De ce? Ca ele permit sa fii ascultat, spionat.
Dar de ce nu spune acelasi lucru si despre telefonul mobil, ca atunci i-as da dreptate (la partea cu spionatul) pentru ca are toate capacitatile tehnologice necesare cel putin teoretic pentru acest lucru (si in buna masura si practic).
Pentru cine are cat de cat duh si gandire ortodoxa cred ca nu trebuie sa spun mai mult.

Pentru cine prefera, in duh protestant, sa creada mai degraba in infaibilitatea unui singur individ (indiferent cat de hilare sunt afirmatiile sale) decat in Sinodul Bisericii, n-are decat sa creada in povestile astea.
Mie sa-mi fie iertat, nu pot.

In ceea ce priveste trimiteri la oameni cu viata duhovnicesca, nici macar par. Paisie, singurul de altfel a carui cuvinte (care nu sunt dogma ci cel mult teologumena) pot da apa la moara miscarii anticip, n-a facut afirmatii atat de hazardate si rupte de realitate.

Iar daca unii au profetit un sfarsit apropiat al lumii, nimic nou, putina incursiune prin istoria Bisericii si chiar Sf. Scriptura o sa-ti arata ca nu de putine ori crestinii au crezut ca Parusia se va intampla in generatia lor.

Sa pui problema ca Danion (erau in inselare sau nu?) mi se pare o aberatie si tine de o ignoranta teologica si o logica care nu este in nici un caz ortodoxa.

Sa nu uitam ca si in miscarile eretice si schismatice din Biserica au fost conduse tot de haine preotesti si chiar monahicesti, asa ca nu de haine trebuie sa facem ascultare neconditionata.
Si da, teologia era domeniul lor, dar asta nu i-a impiedicat sa fie eretici si schismatici, asta dupa ce culmea, au avut o viata buna in Biserica.

Insa stii matale cum e cu Scara, poti cadea si de pe prima treapta si de pe a 10, dar vai de cel care cade de pe ultima.

Iar aceasta problema este o provocare relativ noua pentru Biserica Ortodoxa Romana(vezi cum a fost la rusi acum 10 ani si cartea lui Kuraev), pentru ca atinge SI un domeniu in care putini au competente si mai ales luciditate si din pacate ne-a prins pe picior gresit si cu cultura teologica, chiar aia marunta nu la nivel de facultate de teologie.

Pentru a intelege la ce ma refer iti recomand atitudinea parintelui Tanase in chestiunea asta, vizavi de cei care considera ca exista "lepadare inconstienta".

Anonim spunea...

Pentru Vulturul, Anonim, si altii:

nu port dialoguri cu persoane care nu se pot mentine in limitele argumentelor (cat de cat) rationale si a bunului simt, si care confunda virtutea si argumentul cu zvonul, derizoriul si injuratura care se vrea plina de "duh".

Anonim spunea...

- Imaginea care o sugerezi cea a 7 episcopi ca o turma de oi fricoase care se inclina cum bate vantul, la ordinul unui "mai mare", scuza-ma dar nu o accept.

N-ai decat.

- Ma refer STRICT la acest comunicat, daca ai argumente legate de el, te rog sa le expui,

Draga Alin, inca de la inceput Pr. Iustin a fost acuzat ca se substituie sinodului. Asta e primul argument. Apoi Patriarhia si Sinodalii au ignorat de la bun inceput argumentele aduse pentru interzicerea acestor cipuri. La conferinta AZEC a participat Pr. Coman care nu pregeta sa atace Petru Voda mai ales in cerc restrans (ca nu stie lumea ce zice) si care la acea conferinta a incercat sa para neutru si impartial, sa vorbeasca respectuos despre Pr. Iustin. Un ipocrit. Apoi a fost prezenta pr. Stefan de la Teologie, care a venit nu ca sa dialogheze ci ca sa-l critice pe pr Iustin pentru ca a avut curajul sa ridice la fileu acest subiect despre care in mediile ortodoxe se vorbeste de ani de zile. Deci, de la inceput, in acest caz, Patriarhia a refuzat orice dialog si a luat peste picior orice tentativa de informare. Mi se pare corect sa se dezica de unii care intrec masura, dar nu mi se pare deloc corect pozitia fata de Pr. Iustin si fata de cei care au adus argumente solide, nu numai teologice impotriva cipurilor. Sa fie clar. Iar daca nu intelegi, eu mai mult nu mai scriu ca nu am timp de pierdut.

- Dialog cu cine? Cu unii ca...

Da, tocmai cu acestia. Daca exista dialog cu acestia si dezbateri locale in toata tara nu se ajungea la limbajul dur de pe bloguri si la alte actiuni "extremiste", unele chiar in.. POST.

- Cine se simte ortodox, accepta interpretarea ortodoxa a Scripturii chiar daca nu are capacitatea unei intelegeri proprii a ei in toata profunzimea. Iar cine simte ca propria ratiune este mai buna decat Traditia Bisericii si chiar infailibila fata de ea, prefera sablonul protestant.

Frate, Ortodoxia nu e a mea, nici a ta. Biserica nu este un bun personal. In Biserica se face ascultare, iar ascultarea care trebuie sa se faca este fata de Canoane si Sfintii Parinti (aici ii includ si pe Cuviosii contemporani, vii sau adormiti). CLAR? Nu face Sinodul BOR legea cum ii taie capul si nici Petru Voda sau altcineva. Nici asta nu-i clar? Ei si daca ti-e clar exista carti destul de groase cu profetii ale Sfintilor Parinti despre vremurile din urma si exista multi cuviosi in viata care ne indeamna la refuzul acestor cipuri. Pr. Iustin e unul dintre ei, cel mai cunoscut, poate, din tara. Mai sunt si altii, cunoscuti mai mult pe plan local, cu aceeasi parere. Dar acestia nu prea ajung prin ziare sau reviste, ca vorba aia... Sinodul este peste toti. Si, iarasi, mai multe nu mai zic. Pricepi, pricepi, nu, nu.

- Asa si acum fiecare alege unde ii este Sinodul: la Patriarhie, sau la Petru Voda.

Asa, ca chestie, Sinoade apostate au mai fost. Si ierarhi apostati. Crezi ca daca esti episcop esti infailibil? Tu cu cine crezi ca stai de vorba?

- Despre CIPURI:

Frate, tu nu gasesti nici macar un pic ciudat ca Sf. Ioan avertiza de un dispozitiv generalizat pt intreaga omenire (nu ca EAN13 in Europa si alta varianta in Japonia) care se aplica undeva sub piele si va fi indispensabil (deci nu un tag de identificare) pentru viata omului? Ce s-o mai aburim? Esti mai sceptic decat mine chiar... :)

- Cipul sub piele ca pecete apocaliptica n-are nici un argument.

Frate, nu cred ca Pr. Iustin se inseala in halul asta. N-o fi infailibil, nimeni nu zice ca e, dar nici chiar asa. Devii nihilist nu sceptic. Dar daca asta e parerea ta n-ai decat sa te alaturi majoritatii care contesta acest lucru si sa-l iei. Precizez ca acum vremurile sunt inca confuze, nu e clar ca e pecete, pentru toata lumea, dar va veni si vremea aia, Sfintii Parinti spun ca dupa al III-lea WW. Mai ai atunci o sansa, daca si atunci il accepti ...

- Constructia templului nu e de ieri de azi.
L-ar fi facut si acum 50 ani daca ar fi putut.
Dar deocamdata nu se poate si nu o s se poata pana cand Dumnezeu nu va permite asta.
Si daca Dumnezeu va permite, ce ai sa faci?
O manifestatie la poarta Raiului?

Total pe dinafara. Am zis ca tre sa facem si o petite in acest sens? Am zis ca e semn al vremurilor de pe urma si tocmai faptul ca se incearca de decenii sa-l faca, atunci cand Dumnezeu va permite, vom sti ca timpul e si mai aproape. Azi am citit ca la sfarsitul acestui an se va intruni Marele Sinod Ortodox, asa zis al 8-lea. Fara a intra la banuieli asupra ce se va dezbate, este un semn al vremurilor de pe urma, profetit de Sfintii Parinti. De ce nu s-a facut si acest sinod acum 10 ani? Ca si atunci erau aceleasi probleme? Sau acum 50 de ani?

- Mai nou a declarat ca luarea acestor acte este "pacat impotriva Duhului Sfant".

Vorbea despre acceptarea lor ca pas premergator Apocalipsei. Lasa spionatul aici e mai mult decat atat. Sfintii Parinti talcuind pasajul de la cap. 13 spun ca prin acceptarea acelei "peceti" se va savarsi un ritual asemeni botezului crestin. Adica un botez dracesc! Sa nu se inteleaga alternatica la botezul crestin :). De aceea este pacat impotriva Duhului Sfant. Pentru ca prin alaturarea acelei peceti numelui tau, e ca si cum te-ai lepada de Hristos. Asta e explicatia, o accepti, bine, nu, mantuirea nu este obligatorie. Vezi ca religia crestina este o religie a paradoxurilor. E-adevarat ca Sfantul ioan ne invata sa cercetam duhurile sa vedem ce ne invata, insa o rationalitate prea mare strica, apropos de protestantism. Misticismul caracterizeaza ortodoxia, iar acesta depaseste sfera cunoasterii intelectuale.

- nu de putine ori crestinii au crezut ca Parusia se va intampla in generatia lor.

Adevarat, dar tu nu vezi ca semnele se inmultesc?

- Sa nu uitam ca si in miscarile eretice si schismatice din Biserica au fost conduse tot de haine preotesti si chiar monahicesti, asa ca nu de haine trebuie sa facem ascultare neconditionata.

Si aici iti dau dreptate, dar si o respingere a unor argumente pe baza ca-s hilare e gresita. Trebuie sa edem in esenta si sa trecem peste detalii. Ce a zis Parintele cu amerele si satelitul e cam deplasat, desi nu cu totul. Insa Parintelui i-au fost "smulse" acele declaratii si i-a fost fortata mana. Totusi, in esenta, are dreptate. Cred ca putem fi destul de maturi sa discernem cand vorbeste Parintele dela sine si cand vorbeste starnit de unii sau altii. Altfel, daca ar fi sa ma intrebi pe mine, din discutiile mele si ale rudelor/prietenilor cu Parintele, care se intind/e pe cativa ani buni, iti pot spune ca Parintele este inaintevazator, nu am nici un dubiu. Numai ca nu e infailibil si trebuie multa smerenie si rugaciune pentru a intelege deplin Cuvantul lui. Daca tu l-ai cunoscut pe parintele in urma acestui comunicat, sau de pe internet, inteleg de ce te-ai smintit.

Cu bine

Anonim spunea...

"To implant the chips, physicians must buy a starter kit that includes 10 insertion packets, each containing a single chip, for a total of $1,450. VeriChip suggests physicians charge patients $200 for the cost of the chip and another $200 for their professional services, but the final price is at the physician's discretion, said Richard Seelig,
MD, vice president of medical applications at the company."

http://www.verichipcorp.com/news/1145903041

Care e pretul unui tag similar de intrebuintare generala:
http://www.therfidshop.com/index.php?cPath=25_98_128

Anonim spunea...

Sceptik,

Arata-mi si mie o profetie a vreunui Sf.Parinte al Bisericii de pana in anul 1000 care sa fie TEMELIA pt. profetiile parintilor rusi sau greci de dupa anul 1400 ? Caci asa stim de la scoala . Traditia are ancore in TRECUT . In Sf.Parintii care sunt STALPII Bisericii .

P.S Aceste lucruri conteaza pt. a arata TEOLEGUMENLE care ni se baga pe gat de cativa ani incoace . De cand TEOLEGUMENA este o parere de care un Sinod al unei Biserici trebuie sa tina cont ? Intreb si eu ca si simplu credincios . temerea mea este ca ignoranta a luat locul bunei cuviinte fata de ierarhie . Daca imi fondez teolegumena pe un vis lucrurile devin tare complicate , nu crezi ? A se consulta in acest scop o carte simpla dar la obiect : DESPRE VISE SI VEDENII - Pr. Cleopa . Care este granita dintre subiectiv si obiectiv in materie de vise ? Daa nu stiti a oexplica pe intelesul oamenilor nici nu pretindeti sa fie litera de lege .

Anonim spunea...

Sceptik,

Imaginea celor 8 episcopi care au semnat acel comunicat pe care tu vrei sa o promovezi, pentru a gasi o explicatie pentru absenta punctului lor de vedere in votul de la Sinod, nu le face cinste.
Incerci sa salvezi ceva dar nu faci decat sa faci lucrurile si mai rele decat sunt.

Faptul ca Sf. Sinod avea un punct de vedere chiar inainte de cel exprimat public nu inseamna ca a refuzat informarea.

Da, ca nu s-au intins la discutii cu unii e alegerea lor si personal consider ca e una buna, dupa ce am vazut calitatea morala si teologica a argumentelor aduse de cei cu "cipuirea apocaliptica".
"Limbajul dur" nu face decat sa confirme faptul ca exista/exista un motiv f. bun pentru a refuza dialogul cu astfel de indivizi.

Matale le numesti "argumente solide" si faci caz de Sf. Parinti, eu iti cer de vreo doua postari cateva motive pentru a identifica implantul RFID cu pecetea apocaliptica si nu primesc decat aceeasi afirmatie obsesiva pusa mai nou in spinarea Ap. Ioan ca si cand vezi Doamne el stia de implanturile astea RFID si acum stiti si voi, luminati fiind de acelasi Duh Sfant.

In afara melodiei arhicunoscute de la protestanti "cum, nu intelegi? e atat de evident. Scriptura spune.." si a apelului sec si fara baze la Sf. Parinti (ca si cand vreo unul ar fi stiut/scris de implanturile RFID) nu gasesc nici un argument in scrierile tale.

Faptul ca pui cuvintele "Sfintii Parinti" langa fanteziile sec. XXI nu te faci mai ortodox. Duhul este acelasi cu cel enuntat mai sus.

Dar sa zicem ca este o tema prea dificila, pot sa-ti propun alta.
Din documentul alcatuit de "Predania" privind pozitia altor Biserici Ortodoxe in chestiunea asta, poti sa-mi arati, punctual unde decizia BOR le contrazice?
Eu pot sa-ti arat ca este in perfecta conconrdanta ba chiar e una superioara si mult mai actuala din anumite puncte de vedere.

Nu de alta, dar si Danion l-a invocat incercand sa creeze contradictii acolo unde nu exista de fapt.

Sigur ca Sinoade cu decizii apostate au fost dar de ce nu iese par. Iustin in fata cu astfel de afirmatii si iese un personaj minuscul care se crede Sf. Maxim Marturisitorul?

Ca par. Iustina fost inselat, inaintevazator sau nu, admiti indirect chiar si dumneata recunoscand ridicolul afirmatiilor dumnealui pe care isi motiveaza lupta anticip.

Iar explicatia cu care incerci dumneata sa dregi gafa cu pasaportul biometric, carnetul de conducere cu cip = "pacatul impotriva Duhului sfant" ar fi mai bine sa renunti la ea.

Pentru ca: ori pecetluirea a inceput, este si antihrist, s-a construit Templul, a facut minuni, cere inchinare si atunci parintele Iustin are dreptate, ori actul biometric nu este decat un act biometric si atunci n-are nici o legatura cu vreo lepadare sau pecetluire si trebuie sa cauti argumente in alta parte decat in Apocalipsa.

Si da, stiu care sunt si argumentele alternative (pentru ca sunt servite cand unele cand altele de aceeasi indivizi desi ele se exclud reciproc) dar sunt dispus sa le aud si din partea dumitale sa vedem impreuna cat de obiective sunt.

Iar daca vrei si dumneata sa raspandesti ideea "pre-pecetluirii" afla ca a fost deja condamnata de un Sinod Ortodox al Bisericii Ruse.

Iar despre argumentul dumitale final ca "nu trebuie sa fim prea rationali" nu cred ca are sens sa comentez prea mult deoarece este incheierea clasica a celor care raman in pana de explicatii fiindu-le vadit caracterul incoerent al invataturilor pe care incearca sa il promoveze.

Iti place sau nu, Sf. Parinti si invatatura de credina crestina este extrem de coerenta si chiar rationala in toate amanuntele ei.
Chiar si in acele detalii pentru care pentru multi pot parea nesemnificative (firile lui Hristos, Sf. Fecioara Maria ca nascatoare de Dumnezeu, etc.).

Pentru ca orice strambatura iti poate pereclita serios mantuirea.
Aviz!

Anonim spunea...

Frate Alin iarta-ma, am uitat ca sunt un pacatos iar tu un drept, si ca vorbesti doar cu cei drepti nu cu pacatosi ca mine. IARTA-MA

Anonim spunea...

IOAN eu n-o sa te bag in seama asa ca ai face bine, pentru cititori (eventualii) sa nu te angajezi n discutie cu mine, pentru ca n-o sa-ti raspuns. Ti-as spune de ce, dar mi-e teama ca nu-mi va da Claudiu drumul la comentariu, si nu pot sa-l condamn :). Tine-te departe de "teologumene" daca iti fac rau. Daca esti tu alergic la ele, asta nu inseamna ca... Asa ca te salut!... cu scepticism...

ALIN, nu te pot face sa vezi lucrurile ca mine, cum nici pe mine nu ma poti schimba. Apreciez bunavointa cu care ai contribuit la dialog si ma bucur ca stii in ce crezi si ca nu copii fraze stereotipe (ca mine, poate).

Ce sa zic, am cam obosit sa tot scriu aceleasi lucruri. Pornesti de la ipoteze valide, dar te pierzi pe parcurs, ast a e parerea mea.

Argumente ar fi sa-ti mai aduc ca raspuns la ultimul tau comentariu dar cred ca vor fi de prisos. Daca asta ai inteles tu din ce s-a intamplat in Rusia, ce sa-ti mai zic. Sau daca tu crezi ca Danion nu este un Maxim marturisitorul in miniatura, iar n-am ce-ti face.

Cu putina ironie in glas as putea spune ca esti un cetatean model si ca statul politienesc va fi mandru sa aiba cetateni ca tine, care nu se vor supara sa fie monitorizati, de vreme ce nu au facut nimic rau si de vreme ce ratiunea inca mai are cautare, iar societatea nu s-a pervertit cu totul, prin simturi.

Te las cu bine.

Anonim spunea...

Sceptik ,

Era mai simplu sa spui nu stiu . Daca stiai spuneai :Nu Ioan . Uite un exemplu din anul x , Sfantul Y ...etc...

P.S Nu sunt interseat de polemici inutile . In timp am devenit pragmatic . Fiecare la ceata lui . Daca nu intelegi versetul acesta nu e vina mea . Vom da socoteala de fiecare cuvant la Judecata . Intotdeauna ma gandesc sa nu lupt impotriva Mantuitorului . Nu pot sa lupt impotriva unei Biserici ale carei Taine sunt valide ( Athenagora este Patriarhul nostru ecumenic ). Nu pot lupta impotriva UNITATII divine . Acesta sunt eu . Asa simt eu si voi da socoteala la Judecata pt. fiecare cuvant in care am rostit instinctiv UNITATE IN DIVERSITATE CA IN PRIMUL MILENIU . De politica ocupati-va voi fratilor daca vreti . Eu nu ma pricep . Citind NT am inteles ce greseala au savarsit zelotii . Sa fii sanatos , nu te deranjez . Post cu folos ! Lumina Invierii sa-ti fie spre mantuire !

Anonim spunea...

Sceptik,
Nu ti-am cerut sa ma faci sa vad lucrurile ca tine, ci doar argumente.

Si invers, nu vreau sa te fac sa vezi lucrurile ca mine (nici nu cred ca ar fi posibil, suntem firi diferite:) ci doar ti-am aratat niste argumente pentru care lucrurile asa cum sunt prezentate de miscarea apocaliptica anti-cip sunt putrede.

Apreciez in orice caz ca esti capabil sa vezi validitatea afirmatiilor mele iar faptul ca tu consider ca ma pierd pe parcurs este fara doar si poate din cauza ca nu ajungem la aceeasi concluzie.

Daca vei fi dispus intr-o buna zi sa urmaresti firul logicii celor expuse cu mai multa ratiune (este necesara chiar si mai ales pentru un credincios) si mai putina inversunare, sunt sigur ca vom ajunge pana la urma la un punct comun.

Probleme nu avem nici eu nici tu cu monitorizarea. Astfel am fi renuntat de ceva vreme si la telefon si la Internet iar discutia asta n-ar mai fi avut loc.

Iar notiunea de cetatean model, fiecare o intelege cum poate.
Personal, sunt sigur ca in ciuda inversunarii tale la nivel blogistic, practic si tu esti un cetatean model. :)

PS.
Si sunt sigur ca ne vom mai auzi.

Anonim spunea...

Anonim, "profetiile" tale cum ca Patriarhul o sa fie canonisit de Sf. Sinod nu te indica ca o persoana dispusa la o discutie de bun simt.

Iar libertatea care ti-o garanteaza Dumnezeu este cea a liberului arbitru, cea de a alege intre bine si rau.
Restul - sunt mici facilitati, ispite, incercari..

Sunt oameni care au murit in inchisori si au murit ca sfinti. Dumnezeu le-a garantat vreo libertate fizica? Nu, ci una de alta natura.

Sa nu confundam una cu alta.

A, ca ne este frica de vremurile de incercare care se prefigureaza a veni si incercam sa le prevenim prin tot felul de agitatii care ne fac mai mult rau decat bine, ca sa ne mai bucuram putin de viata care o traim in prezent, asta e altceva.

Anonim spunea...

IOAN, ma bucur ca am putut ajunge la un consens. Iti multumesc de urari si, cu toata sinceritatea si fara nici un ton de ironie, iti doresc si eu ca Lumina Invierii sa straluceasca si in sufletul tau ca si in ale tuturor, si fie ca Dumnezeu sa ne lumineze pe toti sa vedem asa cum trebuie lucrurile, ca toti spunem ca vrem sa ne mantuim. Nu ma consider zelot, sunt capabil sa recunosc unde am gresit si sa inteleg pe cel cu care dialoghez, cand este cazul, desigur. Doamne-ajuta, sa te mantuiesti si sa ma pomenesti si pe mine, pacatorul. Sincer.

ALIN, argumentele mele n-au reusit sa te convinga, eu atata pot :). Inteleg atitudinea ta, desi nu pot fi de acord cu tine si imi pare rau ca in aceasta lupta impotriva cipurilor sunt angajati si altii care prin modul cum stiu sa expuna problema si prin ce zic, compromit insasi cauza pentru care lupta. De aceea si eu am fost mai rezervat in reactiune si am ales sa ma exprim in felul meu, pornind de la Cuvantul Parintelui, fara a ma asocia cu cei care fac rau, asa cum am spus insasi cauzei pentru care lupta. Sa stii ca sunt rational din fire, iar ca dovada aduc scepticismul meu. Numai un sceptic cantareste pe toate partile problema, un credul nu o face. Cine stie, poate pana la urma vom ajunge la un punct comun, dar sper ca acel punct comun sa fie mantuitor pentru amandoi. Asa cum am spus si anterior, lucrurile inca sunt confuze. Imi amintesc de un diplomat german de dupa WW2 care spunea alor sai ca Romania este tara unde la fiecare 30 de minute apare cate-un zvon :). Poate si pentru ca stii atat de multe amanunte legate de tehnica informationala te face sa fii subiectiv, zic eu subiectiv, tu te consideri obiectiv. Problema nu e cu monitorzarea in sine ci cu ceea ce s-ar putea face cu aceasta monitorizare. In fine...

Te salut si pe tine cu aceleasi urari sincere adresate si lui Ioan si tuturor: Lumina Invierii sa ne-aduca tuturor Lumina si bucurie. Amin.

Anonim spunea...

Pentru Alin: frate o dovada ca domnul Daniel nu controleaza Sfantul Sinod e alegerea I.P.S.Teofan ca Mitropolit al Moldovei. Da? Te rog aduti aminte cine vroia domnul Daniel sa-l puna Mitropolit? Astfel frate aceasta e o mica dovada ca Sfantul Sinod nu e condus de domnul Daniel, dar de ce tace Sinodul? CURAND o sa auzi, pana atunci sper sa traiesti credinta , Apocalipsa nu este o iluzie, simbolism ci este inceputul sfarsitului lui sarsaila si celor inselati de el, sper ca sa nu fi si tu inselat de el. Frate ascultare de Ierarhia Bisericeasca, dar pana la dreapta credinta, citeste Klaus Kenneth- doua milioane de kilometri in cautarea adevarului si o sa vezi marturisirea credintei unui om care a vazut ce nu iti poti tu inchipui dar Bunul Dumnezeu l-a convertit.
Klaus afirma in aceasta carte: ''Multe taine ale vietii ne vor ramane in esenta ascunse, neputand fi intelese. Numai cel care este pregatit sa preia riscul credintei, va invata sa,,traiasca''; doar cel ce se deschide pentru a merge pe drumul lung de la minte spre inima-ceea ce nu inseamna tradarea inteligentei sale- Il va intalni pe Dumnezeu, in sine, in altii, peste tot-poate odata si in dusmanii sai. Cine are curajul, ca si Socrate ''de a nu sti nimic,, adica de a se desparti de toate patimile, prejudecatile sale, cunostintele dobandite, ''cariera'', sa etc, pentru a le preda pe toate lui Dumnezeu, ca EL sa administreze si sa canalizeze mai bine aceste energii, acela va invata sa auda si sa simta incotro bate vantul''
Iubitii si iertati!

Anonim spunea...

Frate Alin cartea lui Klaus Kenneth se intituleaza: doua milioane de kilometri pe drumul cautarii, nu cum am zis prima data. Scuze.

Anonim spunea...

Premierul ceh: Planurile SUA de salvare a economiei ne vor duce spre iad
de A.N. HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2009, 13:32 Economie | Finanţe & Bănci

Premierul Cehiei, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a declarat ca planurile de salvare adoptate de autoritatile americane reprezinta "un drum care duce spre iad", informeaza FoxNews, citand AP. Mirek Topolanek a adaugat ca pachetul de stimulare propus de Administratia Obama "va submina stabilitatea pietei financiare mondiale".

SUA repeta greselile facute in anii '30 si au ales "drumul care duce spre iad", a declarat Topolanek, cu doar o saptamana inainte de intalnirea programata cu Barack Obama la summit-ul G20 de la Londra.

Comentariile lui Topolanek au fost facute dupa ce premierul britanic Gordon Brown a cerut intarirea cooperarii trans-atlantice si a laudat vointa presedintelui Obama de a lucra coordonat cu alte tari de pe glob.

AP precizeaza ca, prin aceste declaratii, Topolanek a pus presedintia UE intr-o postura delicata fata de SUA in legatura cu variantele ce trebuie adoptate pentru a rezolva criza economica. Multe dintre statele UE sunt favorabile adoptarii unor reglementari mai stricte ale sistemului financiar in dauna planurilor de stimulare economica.


Viitor incert pentru Topolanek

Comentariile lui Topolanek au venit la o zi dupa ce deputatii din Parlamentul Cehiei au aprobat o motiune de cenzura impotriva guvernului liberal de la PRaga.

Unul dintre principalele puncte de atac a fost legat de gestionarea crizei economice, dar votul vine pe fondul mai multor scandaluri care au slabit in ultima perioada coalitia de guvernare.

Pentru viitor, sunt posibile doua scenarii: fie presedintele Cehiei numeste un prim ministru pentru formarea unui nou guvern, fie principalele partide ale tarii cad de acord pentru convocarea alegerilor anticipate.

Intre timp, guvernul va asigura in continuare presedintia Uniunii Europene. Comisia Europeana s-a declarat deja optimista in privinta capacitatii Republicii Cehe de a asigura "de o maniera eficienta" presedintia semestriala a Uniunii, care se va termina in 30 iunie

Anonim spunea...

Anonim,

Nu stiu pe cine vroia sa puna Mitropolit.
Nu l-am intrebat.
Tu l-ai intrebat sau ai citit pe un blog al unor "ortodocsi" care confunda religia cu politica?

In rest, pozitia ta de analist politico-religios ma amuza oarecum dar e trist ca tu o iei chiar in serios, pacatuind chiar fara sa-ti dai seama.

Si asta in baza a ce? A unor speculatii care pentru tine musai sunt adevarata (te simti infailibil in a-i judeca pe altii?).

Mai ales ca chiar tu spui:
"Cine are curajul, ca si Socrate ''de a nu sti nimic,, adica de a se desparti de toate patimile, PREJUDECATILE sale..."

Gandeste-te ce e mai important in mantuirea ta: desavarsirea personala sau "salvarea" Bisericii prin tot felul de pareri aruncate pe bloguri (si banuiesc ca nu doar).
Mai ales ca la un moment dat cele doua aspecte ajung sa fie incompatibile.

Daca nu stii, ca si ortodocsi avem o randuiala care nu se rastoarna dupa parerea oricui, oricine ar fi acea persoana.

Daca tinem la Biserica, e bine sa tinem si la oranduiala si sa nu ne facem promotorii anarhiei si anticlericalismului prin judecati de valaore cu baze indoielnice.

Anonim spunea...

Frate Alin teologia inseamna trairea credintei nu teorii chiar si religioase. Hristos nu doar a propovaduit dar a si facut minuni, iar aceste minuni se intampla cu fiecare dintre noi, daca incercam sa ne caim, sa ne iubim dusmanii, sa renuntam la faptul ca eu stiu, ca eu sunt cineva. Da Alin ai dreptate pacatuiesc si foarte mult dar strig: DOAMNE AJUTA NECREDINTEI MELE!Multumesc Alin ca imi dai sfaturi, am nevoie de ele, nu sunt analist politic-religios, insa iti spun : am trecut de la credinta cea dupa ureche la lupta cu pacatele, cateodata spun: Doamne de ce existi! pentru ca altfel as face pacate fara sa fiu constient de ele( nu zic ca acum nu fac pacate, doar ca acum Bunul Dumnezeu are grija de mine si ma atentioneaza, sti de cate ori eram sa mor? de cel putin 3 ori: soc anafilactic, accident de masina, otravire, etc dar El nu ma lasa. De ce? numai El stie, dar eu zic ca as ajunge in iad daca nu mi-ar da zile sa ma pocaiesc-caiesc.
Apropo Topolanek a fost demis, asta nui nimic? Frate incearca sa vezi dincolo de rational, eu nu iti mai zic nimic, intreaba-ti duhovnicul. Mancate-ar Raiul frate, si incearca sa aprinzi o lumanare pentru mine pacatosul
IUBITII SI IERTATI!

Anonim spunea...

"Apropo Topolanek a fost demis, asta nui nimic?"

O fi ceva, dar ce este si va fi nimeni nu stie cu adevarat.
Drobul de sare o sa pice candva, cumva, asta e clar, dar am impresia ca noi inca stam sub el si ii facem filosofia.

"Frate incearca sa vezi dincolo de rational, eu nu iti mai zic nimic, intreaba-ti duhovnicul."

Dincolo de irational poate fi irationalul absurd si extrem.
Nu stiu daca sfatul pe care incerci sa-l dai este cel mai inspirat.

Si stiu care este pozitia duhovnicului.

" Mancate-ar Raiul frate, si incearca sa aprinzi o lumanare pentru mine pacatosul
IUBITII SI IERTATI!"

Da, dar numele tau care este..?

Anonim spunea...

Frate Alin numele meu este: cel din urma om, omul care are nevoie de Hristos si de comuniunea semeniilor sai, omul desfranarii, a minciunii, a vicleniei.. apropo nu sunt drac, tind spre asa ceva, dar sper ca Bunul Dumnezeu sa nu ma lase sa ajung acolo.
Cat despre sa treci de rational, frate iti spun intamplarea cu Sfantul Ioan gura de Aur: El a trecut pe langa un copil care vroia sa aduca marea in mica gropita pe care o facuse cu mainutele sale( Sfantul era procupat in acel timp de a-L intelege pe Hristos cat mai mult cu rationalul sau). Vazandu-l pe copil il intreba: ce vrei sa faci , la care copilul ii spuse: vreau sa aduc marea in aceasta gropita! Atunci viitorul- Sfantul Ioan Gura de Aur si-a dat seama ca intelepciunea divina se aseamana cu marea, iar mica gropita cu mintea omului.
Asa ca frate daca poti cand aprinzi o lumanare pentru mine, aprinde-o pentru totii ecumenistii inselati, pentru cei mai mare pacatosii dintre care cel dintai sunt eu!
Ok? MULTUMESC SI iarta-ma frate Alin.IUBITII SI IERTATI!

Anonim spunea...

Cuvânt al Mitropolitului Bartolomeu la Buna Vestire

Fie!

† Bartolomeu ANANIA

Buna-vestire

Există în viaţa Maicii Domnului un moment de mare răscruce, atât pentru propria ei rânduială, cât şi pentru istoria mântuirii noastre. Acest moment se întrupează într’un singur cuvânt. Fără el, ceea ce Dumnezeu intenţiona în Buna-Vestire ar fi fost un eşec divin; prin el, conlucrarea dintre Dumnezeu şi om se dovedeşte biruitoare, iar consecinţele ei răzbat până la sfârşitul veacurilor.

Aşadar, tânăra Fecioară se află în rugăciune, iar îngerul Domnului i se arată la un moment dat, o salută: bucură-te! şi-i vesteşte că va naşte fiu. Maria îi răspunde prin uimire; ea este numai logodită, nu ştie de bărbat, nu pricepe cum, în condiţia ei de absolută puritate, i s’ar putea întâmpla aceasta, îngerul face un pas mai departe: zămislirea va fi de la Duhul Sfânt, Pruncul ce se va naşte se va chema Fiul lui Dumnezeu. Uluirea Mariei e totală, puterea oricărei înţelegeri e copleşită de mister. Mai mult, asemenea momente sunt pândite, în mod obişnuit, de îndoială şi de necredinţă. în faţa veştilor năprasnice, colosale, spiritul reacţionează întâi negativ. El s’a obişnuit cu întâmplările comune şi acceptă cu foarte mare greutate faptul extraordinar. Vestea, de pildă, că ţi-a murit cineva drag e întâmpinată, mai întotdeauna, cu exclamaţia: nu se poate, aşa ceva nu pot să cred! Aşa va exclama o mamă care află că i-a murit fiul pe front, deşi de mult s’a obişnuit cu războiul şi cu posibilitatea unei asemenea pierderi. Dar tot aşa va exclama şi peste câţiva ani, aflând că, de fapt, prima veste exprimase o eroare, că fiul ei a fost doar prizonier şi că s’a întors acum acasă. Imposibil! E îndoiala, vecină cu necredinţa, cu care ucenicii Domnului au întâmpinat vestea învierii Lui; de aceea nu le venea să creadă, ne spune Evanghelia, de bucurie mare. E prea frumos ca să fie şi adevărat!

Îndoiala însă e imponderabilul din care te poţi înclina fie într’o parte, fie în alta, e punctul neutru al cumpenei, e acea muchie de cuţit care te poate salva sau te poate prăbuşi. Pe o asemenea lamă subţire se află, iată, acum, sufletul Fecioarei. Cât va fi ştiut ea din Sfintele Scripturi? Cât va fi cunoscut ea din proorocia Isaiei? în ce măsură aştepta şi ea, ca întregul Israel, venirea lui Mesia? Iar dacă Mesia, ca Fiu al lui Dumnezeu, urma să Se nască dintr’o fecioară, de ce tocmai ea trebuie să fie aceea? E prea frumos ca să fie şi adevărat! Dar, dincolo şi mai presus de aceasta, cum poate fi o zămislire de la Duhul Sfânt, în ce chip poate Dumnezeu să umbrească o femeie pământeană spre a-I naşte Lui un Fiu? Înţelegerea în sine şovăie şi se poticneşte. Maria stă în cumpănă, dar îngerul nu-i dă răgaz şi-i oferă un exemplu de putere a lui Dumnezeu: bătrâna Elisabeta, de o viaţă cunoscută ca stearpă, se află în cea de a şasea lună a unei sarcini binecuvântate. Asemenea întâmplări, aşadar, nu trebuie judecate la măsura omului, ci la aceea a lui Dumnezeu, nemăsurată.

Exemplul Elisabetei poate fi convingător, dar, pe de altă parte, e de o concreteţe brutală. O femeie însărcinată în luna a şasea poartă toate semnele apropiatei maternităţi, cu toate implicaţiile ei intime, familiale şi sociale. Or, ceea ce îngerul îi vesteşte tinerei Fecioare este tocmai o viitoare maternitate. Imaginea Elisabetei se proiectează, năprasnică şi nemiloasă, asupra nevinovatei adolescente. Elisabeta însă e o femeie căsătorită, cu legământ legiuit înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor, iar faptul că va naşte la bătrâneţe e de natură să stârnească, cel mult, uimire. Dar ea, Maria?… Dacă va trebui să poarte semnele sarcinii, cine o va scuti de bănuiala logodnicului, de osânda rudelor, de batjocura satului, de tot ceea ce se poate chema oprobiu public? Cine o va apăra de condamnarea legii, care o poate târî la poarta cetăţii şi ucide cu pietre? Dacă e vorba de un mister, cine va fi în stare să-l propună înţelegerii şi, mai ales, cine va fi în stare să-l accepte, când el vine din gura unei tinere care nu vădeşte într’însa nimic extraordinar? Iar dacă ea va avea destulă putere să îndure toate umilinţele şi va ajunge mamă, cine-L va scuti pe Fiul ei de stigmatul unui copil de pripas, al unui bastard căruia societatea îi refuză un statut normal? …

Cuvântul îngerului nu este o poruncă. Poruncile se dau în vis, aşa cum le va primi, ceva mai târziu, logodnicul Iosif. Cuvântul îngerului nu este nici vestirea unui fapt împlinit, aşa cum o avusese preotul Zaharia lângă altarul tămâierii. Buna-Vestire anunţă, deocamdată, doar faptul că Dumnezeu o alesese pe ea, Maria, să devină mama Fiului Său. îngerul poartă un mesaj, dar şi o invitaţie. E un apel la libertatea Fecioarei de a decide, de a se pronunţa între două alternative, între un da sau un nu. Pentru ca libertatea ei să nu fie întru nimic viciată, i se pun în faţă cele două perspective: pe de-o parte, harul de a deveni Născătoare de Dumnezeu, pe de alta, jertfa de a purta o sarcină aparent reprobabilă. Spre a-i înlesni hotărârea, îngerul ar fi putut s’o asigure că Iosif, prin revelaţie, va lua totul asupra lui şi că, în faţa societăţii şi a legii, el va trece drept tatăl Celui ce Se va naşte dintr’însa. Dar Mariei nu i se face o astfel de făgăduială, e lăsată să cumpănească singură, în deplină libertate a cugetului. Un nu ar însemna o amânare a planului dumnezeiesc, un da, împlinirea lui imediată. îngerul aşteaptă din gura Mariei un singur cuvânt. îl aşteaptă Dumnezeu, dar în acelaşi timp îl aşteaptă toată suflarea, căci, întrebând-o pe ea, Dumnezeu ne întreabă pe noi, iar prin răspunsul ei urmează să se rostească întreaga omenire. Iată, Eu stau la uşă şi bat! E clipa când Fecioara însumează într’însa setea universală de libertate.

– Fie! Să-mi fie mie după cuvântul tău!

În acea clipă s’a petrecut întruparea.

Din acest moment îngerul nu mai are nimic de spus şi se face nevăzut.

Buna-Vestire nu e o idilă divină, nici capitolul romanţat al unei biografii, ci actul dramatic prin care Dumnezeu consultă libertatea omului şi o invită la participare. Dacă, prin Adam şi Eva, omul se pronunţase împotriva lui însuşi, prin Fecioara Maria el se reaşează la unison cu Creatorul şi-şi restaurează propria-i libertate, redându-i, în acelaşi timp, direcţia pentru care îi fusese, întru început, dăruită. Printr’un singur cuvânt, Maria e purtătoarea de cuvânt a tuturor risipiţilor ce aspiră la un destin comun, obştea mântuiţilor Domnului.

Prin acelaşi cuvânt, însă, Maria îşi asumă, în mod conştient şi deliberat, o rânduială personală cu totul aparte, care va face din ea un unicat al neamului omenesc. Totul decurge din faptul că, între toate fecioarele lumii, ea este singura hrănitoare de prunc. Dar faptul acesta nu se petrece undeva, într’un spaţiu indefinit şi atemporal, ci aici, pe pământ, într’un anume context social şi într’un anume timp istoric, ceea ce îi conferă un caracter de profundă autenticitate umană şi, totodată, o notă de dureroasă dramă personală. în această privinţă, realismul aproape brutal al relatării din Evanghelia după Matei este de-a dreptul zguduitor. Maria nu e scutită de bănuieli, iar primul care se îndoieşte de ea este însuşi Iosif, ocrotitorul şi garantul ei în faţa societăţii. E de crezut că el va fi fost cel dintâi căruia ea i-a mărturisit despre dumnezeiasca vestire şi suprafireasca întrupare, despre uluitoarea zămislire din pântecele ei sau, mai simplu şi mai omeneşte, despre faptul că era însărcinată. Dar Iosif nu are nici pe departe capacitatea unei asemenea înţelegeri, aşa după cum nici însăşi Maria nu o avusese după cele dintâi cuvinte ale îngerului. Cine va întâmpina un asemenea adevăr fără să încerce mai întâi să se scuture de el? Dreptul bărbat se crede victima unei mistificări, iar întâia sa reacţie este aceea de a repudia impostura şi, mai mult, poate chiar de a o denunţa. Spusele Mariei încearcă, desigur, să învăluiască o greşeală, dar în cazul acesta vina ei este îndoită: mai întâi, greşeala în sine, în al doilea rând, refuzul de a o mărturisi, tendinţa de a o ascunde tocmai faţă de el, care îi acordase logodnicei o încredere totală. Este aici un „vifor de gânduri necredincioase”, care face din sufletul lui Iosif un adevărat iad şi e de presupus, tot omeneşte, că acest vifor va fi dezlănţuit nu numai în cuget, ci şi în lungi şi dureroase aruncări de cuvinte. Totuşi, este posibil ca, până la urmă, el să fi acceptat adevărul Mariei, chiar dacă nu era în stare să înţeleagă nimic, şi să fi făcut din el şi adevărul lui. Dar acest adevăr, al lui, putea oare să devină şi adevărul societăţii? Cine va fi dispus să creadă măcar o fărâmă din povestea cu îngerul? Două alternative îi stau în faţă: să se creadă că el este făptaşul şi să fie osândit ca unul care a încălcat puritatea logodnei, sau să se creadă că făptaşul este altcineva, un necunoscut, iar el să fie arătat cu degetul ca un credul naiv, luat în râs de semeni şi puşi în rândul netrebnicilor. Şi într’un caz, şi în altul, integritatea lui morală e compromisă, nu există nici o soluţie de a o salva în faţa opiniei publice, atâta vreme cât el va continua să rămână logodnicul Mariei. în cele din urmă, Iosif alege soluţia disperării: s’o părăsească pe Maria pe ascuns, fără nici o explicaţie, să-­şi piardă urma, să rămână fiecare cu destinul său. E un act de laşitate, într’adevăr, dar singurul care îl poate salva. îl poate salva, desigur, pe el. Dar cu Maria ce se va întâmpla? Ea va rămâne complet descoperită în faţa societăţii, căci nimeni nu va crede că logodnicul a părăsit-o fără pricini foarte evidente. Fecioara e pândită de o singurătate fără margini.

E adevărat că, în final, Iosif primeşte în vis revelaţia adevărului, se hotărăşte să devină soţul legal al Mariei şi să ia asupră-şi în faţa oamenilor şi a legii, Pruncul ce Se va naşte, ceea ce face ca Acesta să fie numit, îndeobşte, fiul lui Iosif şi al Mariei. La nivelul comun, faptul extraordinar nu poate gesta decât îmbrăcând veşmântul vieţii comune. Fiul lui Dumnezeu îşi asumă condiţia umană încă înainte de a Se naşte din Fecioară. Dar, până la acest final, câtă dramă! O dramă ce se născuse dintr’un singur cuvânt: Fie!

Nu avea să fie singura. Rânduiala Fecioarei Maria este aceea a unei maici îndurerate. Naşterea umilă din Betleem, spaima de Irod, pribegia în Egipt, singurătatea de după ieşirea lui Iisus la propovăduire, drumul Crucii, răstignirea Fiului sub propria ei privire, –jalea îngropării, toate acestea sunt tot atâtea ascuţişuri de sabie care trec prin inima ei. Toate, dintr’un singur cuvânt: Fie!

Maica Domnului pare tot atât de singulară şi în ipostaza ei cerească. Nu e greu de înţeles de ce ea este mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii: aceştia, neavând trupuri, nu sunt supuşi ispitei şi căderilor trupeşti, dar Sfânta Fecioară, purtătoare de trup, i-a păzit curăţia neîntinată şi l-a păstrat ca pe un potir de aur lămurit în focul dumnezeiesc. Dar ea sălăşluieşte, totuşi, undeva mai presus de îngeri, în spaţiul unei eternităţi care este numai al ei. în cerul nostru creştin, totul e obştesc, sfinţii sunt în cete, îngerii sunt în soboare, până şi Dumnezeu e în Treime, numai Fecioara Maria este singură, ca un luceafăr de dimineaţă plutind între soare şi stele, aşa cum luminează şi părticica ei de pâine de pe discul proscomidierii. Totul, dintr’un singur cuvânt: Fie!

Este Fecioara Maria o conştiinţă tragică? În ordinea omenescului, da. Dar ea este şi purtătoarea unei ordini suprafireşti, iar aceasta se face cu luciditate, cu o anume conştiinţă de sine. Cât timp trăieşte pe pământ, misterul Mariei nu poate fi înţeles şi acceptat de nimeni, dar ea „îl poartă în inima ei”, ca pe o dulce povară. Nu este exclus ca episodul dramatic dintre ea şi Iosif, povestit de Evanghelistul Matei, ca şi teama de o nelămurită curiozitate publică, să fi determinat vizita ei, de trei luni, la Elisabeta. Dar extraordinarul episod istorisit de Evanghelistul Luca ne dă măsura conştiinţei de sine a Sfintei Fecioare, poate că de abia acum dobândită pe deplin. Emoţionanta întâlnire dintre cele două femei are dimensiunile unui poem ceresc. Elisabeta este cea care se simte deodată năvălită de Duhul Sfânt şi are revelaţia Celui pe care Maria îl poartă în pântece. Salutarea ei este, în acelaşi timp, şi mărturisirea acestei revelaţii, ceea ce face ca răspunsul Mariei să capete o rezonanţă de harpă cosmică. El este nu numai un rezumat al mesajului evanghelic, ci şi prefigurarea unei apoteoze tragice, a faptului că ea, Fecioara, va fi fericită de toate neamurile ca rezultat al jertfei sale de a se smeri. Salutarea îngerului: „bucură-te!”, de neînţeles în suita suferinţelor Mariei, îşi dobândeşte acum înţelesul plenar. Lacrimile Mamei, vărsate din belşug de-a lungul a treizeci şi trei de ani, sunt răscumpărate de bucuria lăuntrică a Fecioarei, căreia Puternicul i-a hărăzit mărire în veci. Urmare a unui singur cuvânt: Fie!

Oare este Maica Domnului chiar atât de singură?… Iată, ea tămâiază mormântul împreună cu femeile mironosiţe, se bucură împreună cu ucenicii de Învierea lui Iisus, tot împreună cu ei îi urmăreşte Înălţarea la cer şi, mai târziu, va trăi extazul Cincizecimii. Adormirea i-o cântă apostolii, trupul îi este ridicat la cer de către însuşi Fiul ei. Toate acestea însă sunt evenimente. Deasupra tuturor este un fapt, şi anume că Fecioara Maria, deşi mai presus de îngeri, rămâne solidară cu noi, oamenii, şi cu a noastră mântuire. Potrivit uneia din cântările Crăciunului, Naşterea Domnului a fost întâmpinată de fiecare cu câte ceva, ca o mărturie a participării la vrerea lui Dumnezeu; îngerii au trâmbiţat cântări, cerul a pogorât steaua, magii au adus daruri, păstorii au venit cu închinarea, pământul a oferit peştera, iar noi, oamenii, am dat-o pe Fecioara Maria. Omenirea devine astfel născătoarea Născătoarei de Dumnezeu, genealogiile capătă sens şi adâncime, ele mărturisind, pe de o parte, implicarea dramatică a lui Iosif în smerenia Mariei, iar, pe de alta, implicarea apoteotică a neamului omenesc în actul întrupării. Maica Domnului pluteşte singulară undeva, în spaţiul cerului creştin, dar în acelaşi timp ea este şi rămâne împreună cu noi, căci prin ea ne-am rostit opţiunea pentru mântuirea prin Iisus Hristos şi tot prin ea nădăjduim întru neputinţele noastre. Poate că de aceea Maica Domnului ne şi este atât de dragă. În vreme ce pentru Domnul Hristos avem un dublu sentiment, de iubire pentru Mântuitor, dar şi de teamă pentru Judecător, pentru ea nu avem decât unul, cel de iubire, pentru aceea care niciodată nu va judeca, ci pururea se roagă pentru noi. în numele nostru, Fecioara Maria s’a rostit cândva în faţa lui Dumnezeu: Fie! în numele ei, la rându-ne, vom aştepta, prin rugăciune, o supremă rostire a lui Dumnezeu: Fie!

Anonim spunea...

Dl. Anonim, un simplu nume ar fi fost mult mai bun decat "demonstratia de smerenie".

Anonim spunea...

Doamne ajuta, fratilor! Frate Alin vrei un nume: nu ti-am spus ca eu sunt un mort-viu? Acum o sa zici ca rad de tine. Nu fac asta. SINCER! Numele meu crestin e: eu sunt cel mai mare pacatos, cat despre numele de botez daca sunt mort, nu mai pot sa ti-l zic. Te-am introdus intr-o nebuloasa? Atunci spune-mi si mie cum sa ies din ea: vedem oamenii care ar trebui sa marturiseasca dreapta credinta (gen domnul-Istodor-preot universitar), dar ca niste iezuiti, combina minciuna cu ce cred ei ca inseamna credinta, nu cum ne este lasata ea de la cele VII Sinoade Ecumenice, si de catre Mantuitorul Hristos prin Sfintii Apostoli si Apocalipsa face parte din Sfintele Evangheli, sau nu?
Cine e domnul Istodor? :
Preotul George Istodor: Nu exista nici un fel de argument rational cu numarul 666 care se regaseste in pasapoartele biometrice,
# singurul mare duhovnic care s-a pronuntat impotriva pasapoartelor biometrice este parintele Iustin Parvu, de la Manastirea Petru Voda; este vorba despre o parere singulara;
vezi frate Alin, ce minte domnul Istodor-eu sper ca nu minte, este dezinformat-saracul de el traieste intr-o vagauna si nu are acces la informatii gen: I.P.S.Bartolomeu cu Sinodul Clujului e impotriva pasapoartelor, Parintele Arsenie, ce sa mai zic frate!, scoate-ma din acesta nebuloasa si iti spun si numele de botez daca chiar vrei asta. IUBITII SI IERATI!

Anonim spunea...

Buna ziua! Ati vazut site-ul www.libertas.eu?

In sfarsit s-a format un partid care apara oamenii Europei, in loc de a isi lua o parte cat mai mare din fonduri pentru scopuri proprii.

Libertas desfasoara un concurs super de afise in care poti fi designerul unui afis care sa concureze cu campania ineficienta a UE. Mai multe detalii despre aceasta gasiti pe siteul www.libertas.eu

Orice partid care are ca si valori democratia, responsabilitatea si transparenta este unul care are votul meu!

Anonim spunea...

Alin , ai avut dreptate intr-o privinta: Rationalul uman fara Hristos nu tine cont de rang si de pozitie sociala. Un mic lucru ai uitat: BISERICA nu este ECUMENISMUL, si cei carora il urmeaza, noi crestini ortodoxi suntem ,,raia'' care nu vrea ca si dusmanul nostru sa doarma in nestinta lui, Hristos e Capul BISERICI iar crestinul Ortodox dar nu cel cu numele ci cel care isi plange pacatele si este ingrijorat de semenul sau , suntem partile acestui Trup care este Biserica.
Da I.P.S.Teofan a zis ce a zis dar manturea nu sta in cuvintele sale ci in urmarea celui ce este :CALEA ADEVARUL SI VIATA! Pace sa ai frate!
IUBITII SI IERTATI!!!