vineri, 13 martie 2009

Despre credinţă, pe B1 TV, astăzi

Astă seară (13 martie), începînd cu ora 20.00, pe B1 Tv, Liana Stanciu face o ediţie a emisiuniii sale "Trenul vieţii" despre credinţă la români. În studio vor discuta despre ortodoxie, despre cum se manifestă credinţa la români, despre cum lucrează Dumnezeu în viaţa creştinului ş.a. patru invitaţi, între care mă număr şi eu. Ceilalţi sînt surpriză şi pentru mine :) În tot cazul, producătorul emisiunii m-a asigurat că va fi prezent şi un preot.

Eu merg în calitate de jurnalist. În ultimii ani, am făcut documentare în zeci de localităţi din România, am cunoscut numeroşi credincioşi mireni, monahi, preoţi parohi, duhovnici renumiţi, stareţi de mănăstiri şi ierarhi, am văzut biserici superbe, kitsch-uri îngrozitoare, biserici abandonate în ruină, mănăstiri abia constituite, minuni adevărate făcute de preoţi tineri, cozi nesfîrşite la uşile bătrînilor noştri duhovnici etc. etc. Cum s-ar zice, ştiu cîte ceva despre cum stăm la capitolul credinţă, cîtă realitate şi cîtă fală falsă se află în statisticile care spun că majoritatea românilor sînt creştini. Doamne-ajută!


UPDATE
Invitaţii surpriză au fost părintele Vasile Ioana, de la biserica "Sf. Nicolae dintr-o zi" din Bucureşti, scriitorul Dan Ciachir şi actriţa Manuela Hărăbor. Am abordat subiecte fierbinţi: relaţia ierarhiei cu mirenii şi cu laicatul organizat, poziţia Sf. Sinod în chestiunea paşapoartelor biometrice, supersitiile care înlocuiesc credinţa...

Azi (14 martie), de la ora 18.00, se dă în reluare.
---------------------------------------------------------

Emisiunea "Trenul vietii" de pe B1 Tv, din 13 martie a.c., poate fi vizionata acum si aici

22 Comentários:

Anonim spunea...

vai-vai!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Sa-ti dea Dumnezeu har sa aperi ortodoxia!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa te lumineze! Fa rost de-o inregistrare si pune-o p net. Pare interesant subiectul. Poate-l invita astia pe Motoc in persoana preotului ortodox :))))

Razboi intru Cuvant spunea...

http://www.viva.ro/printare/Vedete/Articole-revista/Liana-Stanciu-si-Mihai-Georgescu-Cred-ca-minunile-exista.html?a=3842/596493&p=1

"- Ce le-ai spune femeilor care vor sa devina mame?
- Liana: O sa citez din preotul Vasile Ioana, care este un preot minunat. Am avut doi ingeri, pe langa oamenii care au fost tot ingeri trimisi de Dumnezeu intr-o perioada grea pentru noi. Dumnezeu ne-a trimis doi preoti: unul la Viena si unul la Bucuresti, adica parintele Vasile Ioana. Il voi cita pe cel din urma: nu exista pe lumea asta nimic mai frumos decat sa fii copartas cu Dumnezeu la crearea unei noi vieti.
- Erai asa credincioasa la inceput?
- Liana: Nu, am devenit. L-am descoperit pe Dumnezeu, poate ca asta era lectia pe care trebuia sa o invat.
Mihai: Aici a vorbit pentru ea...
Liana: A, da. Dumnezeu este in viata lui Mihai dintotdeauna. Si in viata mea a fost, numai ca nu l-am venerat asa. El l-a venerat dintotdeauna, pentru ca a avut parte de un alt tip de educatie.
(...)

- Liana: Eu stiam asa: ne inchinam cand trecem pe langa o biserica, avem grija de sarbatori, suntem buni, nu facem rau si atat. Asta era ce invatasem eu. Lucrurile nu se opresc aici, nicidecum. Pe de alta parte, eu L-am redescoperit, desi, stii cum e, Dumnezeu e o prezenta in viata noastra, a tuturor. Doar ca, din cand in cand, El ni se arata intr-un fel. Iar eu, din cauza suferintei din perioada grea a Teodorei, L-am vazut. L-am simtit si atunci, evident, ca El a devenit o parte din mine.
- Cum ati incepe o scrisoare catre Mos Craciun?
- Liana: „Ajuta-ne, Doamne, sa fim la fel de credinciosi si la anul, ca toate celelalte vin din credinta.“ "

Anonim spunea...

Dle Tarziu, excelent discursul dnei Manuela Harabor si al dvs - jos palaria! L-ati cam pus in incurcatura pe parintelul care incerca sa scuze greselile ierarhilor.
Dar dl Ciachir de ce vrea chip? Din cite stiam eu, el n-are nici computer si acum, deodata, se modernizeaza asa? Ha-ha-ha!

Anonim spunea...

Am vazut aseara, emisiunea si am ramas placu surprins de doamna Harabor, de Claudiu, dar preotul a fost prea pentru calea de mijloc.. Chiar avem nevoie de oameni ca si Claudiu..
Sper ca in articol nu este vorba despre vreo Biserica atunci cand se catalogheaza cu kitsh-uti, pentru ca intr-o Biserica sau alta este acelasi Duh Sfant, e prea greu cuvantul Kitsh, chiar daca unii inteleg ca nu este cu rea vointa

Unknown spunea...

@ g:

Multumesc pt cuvintele bune.
Cit despre kitsch, m-am referit, de pilda, la biserici-monumente istorice carora li s-au pus termopane cu timplarie pvc alba, la icoanele de secol XVI, XVII, XVIII care sint sufocate de vecinatatea unor tablouri religioase, colorate timp, pe hirtie, la florile de plastic puse aiurea peste tot prin lacasuri de cult, la ceasurile de iarmaroc care parca incearca sa subordoneze timpul Domnului timpului omului etc. etc. Trebuie sa cadem de acord ca toate astea n-au nimic de-a face cu Sf. Duh.

Anonim spunea...

@ Claudiu
Eu am inteles ce ati dorit sa spuneti, doar suntem crestini ortodocsi si stim despre ce e vorba si nici nu suntem rau intentionati, dar unii pot interpreta atata tot.
As mai vrea sa va felicit pentru un lucru extrem de important, acesta este primul site/blog unde nu sunt obligat sa imi las adresa de email pt. a putea lasa un comentariu. Am incercat sa ii fac si sa ma explic de ce nu vreau insa nimeni nu m-a ascultat, ca doar nu sunt obligat sa las vreun comentariu nu?!... dar nici pasaport nu ma obliga nimeni sa iau nu? Vreau sa spun ca o sa mai intru in vorba din cand in cand pe acest blog pentru ca nu sunt obligat....

Anonim spunea...

Ma uitai si eu la emisiune. Acu cateva impresii la cald: Claudiu, te rog sa-mi ingadui sa-ti dau cateva sfaturi ca unul ce sunt Stan patitul:
1 Niciodata sa nu te duci la o emisiune cu invitati surpriza
2 Niciodata sa nu te duci la o emisiune fara sa cunosti desfasuratorul, cine intra in direct etc
3 Niciodata sa nu mergi la o emisune la care sa nu te poti pregati pt ea, unde stabilesti tema emisiunii inainte de a incepe, in direct
4 In general, niciodata nu te duci la lupta cu dracul fara sa te pregatesti temeinic si sa ai credinta ca vei birui.
Altfel iese exact emisiunea care a iesit...
Dupa parerea mea ff slaba, iar parintele acela, pe care nu-l cunosc, a zburdat prin campiile elizee ca nu a avut cine sa-i reteze avantul sau ca ati avut voi prea mult bun simt...
De altfel un parinte ff slab pregatit intelectual dar foarte voluntar...
In fine, impresii la cald. Nu vreau sa supar pe nimeni. Cand iesim la rampa sa iesim cum trebuie!
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Vreau un link ca sa vad si eu emisiunea

Anonim spunea...

Acum am vazut emisiunea, in reluare. M-au impresionat in mod placut Manuela, Claudiu si parintele, mai putin Ciachir, care se pierdea in detalii si parea chiar depasit, isi pierdea rabdarea, cumpatul, gesticula naucitor.
Bravo domnule Claudiu.
Recunosc, eu nu ma gandisem niciodata la intrebarea: " De ce, daca toate sinoadele bisericilor ortodoxe sunt sub acelasi Duh Sfant, unele au dat raspuns bun, au spus NU hotarat cipului, iar alta nu?"
La fel, spun bravo si pentru interventiile pe care le-ati avut de-a lungul discutiei, pentru ca acestea sa nu fie gresit intelese.
Parintele, in care am recunoscut tanarul diacon al Preafericitului Teoctist, avea o energie debordanta.
Ma gandeam, atunci cand Liana a intrebat despre post, spovedanie, impartasanie, ca oricum ar fi un preot, numai el ne poate duce spre intalnirea cu Domnul, numai el ne poate da din sfantul potir, Trupul si Sangele Domnului, numai el este chivernisitorul Tainele Sfinte, si mi-a devenit foarte drag parintele.
Noi cerem de multe ori ca preotii sa fie adevarate enciclopedii, sa ne dea raspuns la orice intrebare, la orice nelamurire, asa cum vrem noi, uitand ca fiecare om este diferit si are un mod aparte de a raspunde. Sigur, sunt parinti cu viata sfanta, cu mare discernamant, care au replica la orice, dar noi cerem asta de la toti, si nu ne uitam si la noi, adica vrem, pretindem, cerem si noi nu dam nimic, nu oferim nici dragoste, nici bunatate, nici blandete, nimic, doar cerem, cerem, cerem!

Va cunosteam doar din cuvantul scris, dar acum, auzindu-va vorbind mi-a placut ca dovediti o tinuta demna, crestina, asa cum de altfel sunteti si in scris.
Dumnezeu sa va ajute!

Unknown spunea...

Va multumesc tuturor pt reactii. Criticile si sugestiile imi prind la fel de bine ca aprecierile.

In rest, dupa cum vedeti, parerile sint impartite. Eu unul, am avut un mesaj de transmis si niste clarificari de facut si am reusit. Mai mult nu mi-am propus si nici nu-mi puteam dori de la o simpla emisiune de televiziune.

Vulturul spunea...

Doamne ajuta. Interesanta emisiunea de aseara: in emisiune ati facut o greseala, nu exxista biserica romano-catolica, ci confesiunea papista,''catolica''. Succes in continuare. IUBITII SI IERTATI!!!

Anonim spunea...

@ prsuciu
Chiar nu mi s-a parut ca emisiunea a fost slaba, ba din contra si nici nu mi s-a parut ca cineva a fost nepregatit. Parintele si Ciachir(surprinzator) cu ei, iar Claudiu cu Harabor cu noi. De aici se poat invata multe pentru ca teoretic toti erau in aceasi echipa. Cand am pornit emisiunea am zis unite in sfarsit toti o sa sa fie int-un glas, cand colo..

Oana ( Biserica Sfantul Nicolae dintr-o zi) spunea...

Buna Claudiu!
In primul rand te felicit pentru atitudinea pe care ai avut-o in cadrul emisiunii de pe B1Tv. Desi printre comentarii am vazut persoane care au spus ca parintele Vasile Ioana a abordat ,, calea de mijloc" eu te-am vazut pe tine in aceasta ipostaza. Parintele a sustinut si imbratisat calea dreapta, pe cand tu, ai ales calea de mijloc, si mi se pare intelept.In alta ordine de idei, nu doresc sa comentez in nici un fel ce s-a intamplat in emisiune, reactiile pe care le-au avut invitatii, caci fiecare a fost liber sa-si sustina punctul de vedere si credinta proprie. Altceva doresc sa subliniez: am fost poate ca tine si ca multi altii, si anume de pe pozitia de a judeca fara a lua contact cu acel mediu. Stii, de multe ori ne este mult mai comod a primit la tv sau a citit prin presa si mai greu a ne urni si a vedea cu proprii ochi. A trai.Acum ceva ani in urma, eram in cautarea unui preot, unui duhovnic cu har, caci provin dintr-o familie si regiune a tarii unde credinta e pe primul loc, indiferent cate medalii sau diplome am atarnate pe perete. Timp de 7 ani am colindat prin Bucuresti, cautand un loc si un preot care sa-mi raspunda ( sincer si simplu) la ceea ce cautam. Am descoperit Biserica Sfantul Nicolae Dintr-o zi. Nu vreau sa insist in a vorbi de tot ce s-a intamplat de atunci si pana acum, ci doar sa spun atat: au trecut 5 ani de cand sunt in aceasta biserica, ani in care am invatat sa daruiesc, sa ma accept asa cum sunt dar mai ales sa pun mana sa las ceva in urma mea, in afara de speculatii, discutii si analize. Acum suntem o mana puternica de tineri - din diferite zone ale tarii, diferite categorii sociale si profesionale dar care ne-am urnit si am zis: ce atata galgara, punem osu la treaba si daca e sa schimbam ceva, schimbam prin fapte, nu polemici.Nu stiu cat crezi sau nu, nu stiu cat inseamna pentru tine sau nu, dar atat iti pot propune: vino intr-o zi, cand ne adunam cu totii,sau cand avem o actiune, sau convorbiri duhovnicesti cu preotii de aici! Ofera-ti si ofera-ne sansa sa ne cunoastem si sa vedem: exista sau nu si ceva lumina in tot ce s-a spus! exista sau nu si calitate, credinta, determinare si adevar! Si noi si tu o sa iesim castigati!
Te rog, gandeste-te la propunere!

O zi frumoasa in continuare si spor in tot ce faci!

Oana (grupul de tineri din cadrul Bisericii Sfantul Nicolae dintr-o zi)

Unknown spunea...

@ Oana:

Draga Oana, spui ca eu am jucat rolul "inteleptului", iar parintele s-a plasat de partea dreapta. Cu alte cuvinte, parintele a ramas in credinta, dar eu am mers in doua luntrii, ca inteleptii.

Totusi, nadajduiesti ca ma vei trage in barca voastra.

Sa-ti spun cum se vede dinspre mine: parintele, care altminteri mi se pare un om de isprava si in tot cazul foarte delicat sufleteste, a incercat sa apere ierarhia, desi stia bine ca am dreptate. Mi s-a parut cumva de inteles pozitia sfintiei sale, daca vrea sa mai aiba parohie in Bucuresti. Dar a o considera si pe calea dreapta, e cam mult pt mine.

In rest, ce sa zic, daca vei avea curiozitatea sa dai o scurta cautare pe net, vei vedea ca nu m-am oprit la vorbe (spui: am fost poate ca tine si ca multi altii, si anume de pe pozitia de a judeca fara a lua contact cu acel mediu. Stii, de multe ori ne este mult mai comod a primit la tv sau a citit prin presa si mai greu a ne urni si a vedea cu proprii ochi.)

Despre propunere, daca va voi Domnul, ne-om gasi.

amicom spunea...

Am vazut si eu emisiunea... cel putin cea mai mare parte din ea.
Am apreciat pozitiile "darze" ale Padurencei - pe cat de frumoasa, pe atat de buna sustinatoare a ortodoxiei veritabile- dar (oarecum in contradictie cu alte pareri de-aici) n-am trecut cu vederea nici eforturile parintelui Vasile (aflat acolo, la insistentele realizatoarei, pe cat mi-am putut da seama) de a explica intr-o maniera "impartiala" si totusi de mult bun-simt si cu prezenta de spirit masurile ierarhiei actuale (sau, ma rog, lipsa lor). Una peste alta, o initiativa binevenita, din cele pe care m-as bucura sa le vad si la alte posturi...

Anonim spunea...

Bravo Manuelei! A grait cuvintele potrivite. Bunul Dumnezeu s-o intareasca, printre altele a zis un lucru intelept foarte, a zis asa "Ajuta Doamne necredintei mele", nu se increde in ea si asa e, mantuirea nu e a noastra, puterea de marturisire nu e a noastra, trebuie sa ne rugam la Bunului Dumnezeu ca sa nu cad.
Nu trebuie să bravăm, ci să facem voia lui Dumnezeu. În Apus nu propovăduirea ci sângele martirilor a fost sămânţa creştinismului. Cei din sud erau necăjiţi pentru că pământurile lor erau atât de întinse şi n-aveau nici un mucenic. Aşa că unii dintre ei s-au dus la Roma ca să moară, crezând că vor deveni astfel sfinţi. Din orgoliu. Iar Biserica, nu numai că nu i-a făcut sfinţi, ci i-a excomunicat. Pentru că au bravat, au căutat moartea. Nu trebuie să fim ca Petru care a spus „chiar de ar fi să mor, eu nu Te voi trăda”. Mereu „eu, eu, eu, eu”. Ci trebuie să spunem, „Doamne, Tu învaţă-mă să fac voia Ta”.

Anonim spunea...

Urmaresti cu greu emisiunea d-nei liliana stanciu,cu ,,fita''aia de asi arnja in fiecare secunda pala de par de pe ochiul sting si precipitarea cu care vorbeste!!!!risti sa faci ticuri,asa ca mai bine schimb canalul!!

Ana C. spunea...

Claudiu, este cam tarziu sa comentez emisiunea din martie, dar tare mult m-as bucura sa citesti aceste ganduri ale mele. Tu si Manuela ati fost in luntrea cea buna, restul...Eu am plans cand l-am vazut pe parintele Vasile aparand sinodul talharesc - e dureros pt. mine caci imi este duhovnic si il iubesc, dar nimic nu ma impiedica sa vad adevarul. La ora actuala pericolul cel mai mare nu este pacatul, pt. ca el exista inca de la caderea primului inger, ci acceptarea pacatului ca mod de viata, acceptarea cip-ului in actele noastre, acesta fiind primul pas spre lepadarea de Hristos. Voi doi ati incercat sa mentineti discutia pe acest subiect spinos, dar nu ati fost lasati pt. ca Dan Ciachir era parca apucat de streche, parintele era ocupat cu apararea lupilor in piele de oaie, iar moderatoarea n-are o idee prea clara despre Mantuire. La ea "se poate si asa", adica ce conteaza trei de 6 in documentele tale daca il ai in suflet pe Hristos ? In aceasta inselare se afla cred mai mult de 3 sferturi din cei pe care-i cunosc si care merg regulat la Sfanta Liturghie. Sarmanii nu stiu sau nu vor sa stie ca Hristos nu accepta compromisuri ,adica odata ce ti-ai pus smnatura pe un pasaport/buletin purtand semnul fiarei, ai facut deja pact cu diavolul.Sunt tare necajita, de cateva luni nu mai am somn, iar la mitingurile anti-cip suntem tot mai putini. Iti mulumesc pt. tot ce faci, sa nu ne parasesti. Doamne ajuta !

aurora spunea...

Claudiu, mi-a placut pozitia ta anti-cip in emisiunea din martie. Si tu si Manuela ati incercat sa deschideti cat mai mult ochii oamenilor asupra pericolului apostaziei care ne pandeste, dar nu ati fost lasati sa duceti ideea pana la capat. Poate reusiti intr-o alta emisiune tv. Doam,ne ajuta !

Unknown spunea...

Hristos a Inviat!
Mai este posibil sa vizionez si eu emisiunea, va rog?

Joanna