marți, 17 martie 2009

Răspuns unui atac la adresa părintelui Iustin Pârvu

Intr-un text semnat Diac. Dumitru-Ionut Popescu (Biroul de Presa al Patriarhiei), aparut pe un site dubios, cei care se opun introducerii actelor de identitate electronice sint numiti gnostici, yoghini, mileranisti, unelte ale diavolului.
Fiindu-i semnalata aceasta enormitate de catre unul dintre cititori la rubrica de comentarii a blogului sau, dl Razvan Codrescu a raspuns in acelasi loc, in chip lamuritor.
Imi ingadui sa preiau aici raspunsul domniei sale, intrucit cred ca are dreptate si ca se cuvine sa-l afle cit mai multi. (C.T.)




Cu "înţelepciune de şarpe" şi "curăţie de porumbel"



"Cartea Apocalipsei e ultima admisă în canonul biblic, după îndelungi ezitări. Ştiau Părinţii ce ştiau. Căci de-a lungul vremii ea a dus, într-adevăr, la fel de fel de interpretări hazardate, nu numai în afara, dar şi înlăuntrul Bisericii.
Las la o parte numeroasele devieri sectante (în speţă, milenariste) bazate pe răstălmăcirea unor pasaje apocaliptice. Mă gîndesc însă cu îngrijorare la tensiunile create pe baza ei chiar în sînul Bisericii, cum se întîmplă şi acum.

Un lucru e cert: nu trebuie să fii neapărat «sectant», «gnostic» sau «yoghin» (!) ca să te pună pe gînduri anumite coincidenţe (cum e cea dintre 666-le biblic şi 666-le dintr-unul din sistemele curente de codificare cu bare), mai ales în corelaţie cu alte tendinţe şi abuzuri anticreştine din lumea contemporană. Disputele în jurul lui 666 nu sînt noi, ci au o întreagă istorie, ce nu ţine neapărat de heterodoxie, cum insinuează autorul articolului respectiv.
Poate că în anumite cercuri ultraortodoxe se exagerează, cum s-a mai întîmplat şi aldădată în istorie, dar este abruptă şi indignă concluzia că ele s-ar aşeza prin aceasta în afara Ortodoxiei, sau chiar că ar sta la rînd cu lucrările diavoleşti.

Cum să-l bănuieşti de heterodoxie pe un înduhovnicit şi un mucenic al dreptei credinţe de talia părintelui Iustin Pârvu (nenominalizat în articol, dar indicat aluziv ca un fel de patron al smintelii)?! Ba chiar să te mai şi apuci tu, un mucos funcţionar mărunt al Biroului de Presă al Patriarhiei, să-i ţii lecţii despre etica martirajului din închisori?!

Nu atît îndreptăţirea sau neîndreptăţirea unui alt punct de vedere cu privire la 666 sau la campania cipuirii biometrice contează aici, cît această gravă insolenţă, care angajează păgubos însăşi instituţia Patriarhiei, şi aşa destul de inabilă (şi pînă la urmă de nepărintească) în cele cîteva provocări majore cu care s-a confruntat conştiinţa ortodoxă românească în ultimii ani (cazul Tanacu, cazul dosarelor de colaborare cu vechea Securitate, cazul masonilor în Biserică, cazul Ravenna, cazul Corneanu-Drincec, cazul paşapoartelor biometrice).

Pe gînduri trebuie însă să cadă şi cei incriminaţi pe nedrept: cînd te expui în mitinguri penibile şi la televiziuni imunde alături de reprezentanţi ai M.I.S.A. sau de fel de fel de aventurieri politici extremişti, cînd te foloseşti conjunctural de «serviciile» unor gazetari de scandal, împărtăşind practic cu ei aceeaşi lipsă de scrupule şi acelaşi limbaj de tip vadimist, nu mai trebuie să fie aşa de mare mirarea că multă lume, de la vlădică pînă la opincă, tinde să te asimileze şi să te judece la grămadă cu ei, după un calcul elementar («Spune-mi cu cine te încîrdăşeşti, ca să-ţi spun cine eşti»).

Dar nici de acest aspect nefericit nu poate fi făcut răspunzător părintele Iustin personal, ci anumiţi ucenici de-ai săi fără suficient discernămînt, care s-ar cuveni să înveţe - dacă nu de dragul părintelui, măcar de dragul lui Hristos - ceea ce este de învăţat din recentele împrejurări. Ar cam fi vremea să facă şi ei pasul de la imaturitatea unei anumite haiducii ultraortodoxe la fermitatea cumpănită a sfinţeniei veghetoare, pe care o întruchipează părintele Iustin, alături de alţi cîţiva mari duhovnici în viaţă. Căci altminteri riscă să compromită cauza pentru care pretind a lupta, tîrînd-o în derizoriu, şi să ajungă spînzuraţi de o dreptate pe care o au, dar pe care nimeni nu le-o dă (în afară de o mînă de «fani» isterizaţi, care nu fac decît să le consolideze imaginea publică de primitivism frustrat şi resentimentar).

Sîntem cu toţii plini de nedesăvîrşiri, dar dacă nu vom face efortul (deopotrivă personal şi comun) de a ajunge să răspundem provocărilor curente cu «înţelepciune de şarpe» şi «curăţie de porumbel», atunci nu vom face decît să dăm apă la moara adversarilor sau falşilor prieteni. Or, mi se pare că ceea ce a lipsit agitaţiei recente au fost, de ambele părţi, tocmai aceste două virtuţi cerute de Hristos, în absenţa cărora totul se preface, cu voie sau fără voie, în sterila frenezie românească a «aflărilor în treabă»."


Răzvan Codrescu


26 Comentários:

Iuliana spunea...

Mare dreptate are domnul Codrescu! Sunt convinsa ca si dumneavoastra ganditi la fel situatia; una este compromisul si alta prudenta, de care avem nevoie, alaturi de intelepciune si discernamant, pentru a infrunta vremurile cu demnitate crestina. Cat despre ofensele la adresa Pr. Justin, ma dor, nu le merita nicidecum. Numai orbirea patimasa poate duce la afirmatii defaimatoare despre Cuviosul. Stiu ca nu-l pot atinge, dar pe noi ne-ar leza mult sa tacem. Aparandu-i numele , ne aparam pe noi de nimicnicie. Doamne ajuta! Ma iertati!

Anonim spunea...

am citit articolul celui de la patriarhie. Acolo spune ca nu are legatura cu ortodoxia sa ne luptam impotriva venirii fiarei, ca este deja hotarat de Dumnezeu. E zic pe dos tocmai acele secte de care aminteste diaconul de la patriarhie sustin ca avem un traseu deja stabilit. Oare au uitat de cate ori Dumnezeu si-a "schimbat planul".. sa nu uitam cel mai elocvent lucru cand Iisus la ruga maici sale "desi nu era vremea" a savarsit prima minune. Ma gandesc ca Dumnezeu la rugaciunea parintelui Iustin ii va lumina si pe cei neluminati care ar trebui sa ne calauzeasca pe noi..

Anonim spunea...

Dragii mei ce ne-a spus Mantuitorul Hristos, Apostoliilor si prin ei si noua: Intrucat nu sunteti din lume, lumea o sa va respinga, cum s-a purtat cu mine asa o sa se poarte si cu voi. Ma iertati ca nu spun cuvant cu cuvant cum este in Sfanta Scriptura.
Apoi tot El ce le-A zis Apostoliilor care L-au intrebat pe Mantuitorul daca nu pot face ca cetatea care nu i-au primit sa fie arsa, iar Hristos ce L-ea zis: voi suntetii fii paci nu ai uri.
Un parinte spunea: Ecumenismul e bun pentru ca ne arata mai bine cine e neghina-cei care adopta umanismul ecumenist, si graul-cei care respecta dreapta credinta. Petre Tutea un titan al romaniilor, o sa auzim se poate de la acesti ametiti ecumenistii si vorbe defaimatoare la adresa sa, spunea:Omul-javra asta bipeda, pe care il consider,,animal prost'', homo stultus-atunci cand se screme sa faca singur ordine, adica atunci cand practica umanismul, il inlocuieste pe Dumnezeu cu el.
Astfel cei care sunt in Sfantul Sinod din obisnuinta nu din lupta cu pacatele personale si cu marturisirea dreptei credinte isi arata adevarata lor fata, sa nu-i judecam au crescut in putoarea comunista unde puteai sa fi si informator ca reprezentant al ,,ierarhiei'', ce sa cerem de la ei? Fratiilor nu stiu ce vremuri traim, insa sa nu folosim armele raului, ca o sa ajungem prigonitii, ucisi in numele umanismului, sa privim la cer acolo e telul nostru si sa zicem: DOAMNE IARTAI CA NU STIU CE FAC .In armata am fost puscas marin in forta de reactie rapida, si am trecut prin niste stari de am zis ca nu mai apuc ziua de maine-pregatirea psihologica-fizica, insa ce traiesc acum este un adevarat iad, fata de ce am trait atunci, e un adevarat razboi psihologic.
Deosebirea de atunci e ca nu mai sunt singur, El e langa mine E LANGA FIECARE DINTRE NOI-CU CONDITIA SA VREM ACEST LUCRU!
Astfel sa ne inarmam cu armele lumini:Dragoste de neam si de fiecare persoana sa traim in comuniune , iar cand, sper sa nu, dar cand unul dintre noi o sa moara pentru credinta stramoseasca-ortodoxa, sa zica celui care il tortureaza cum a zis si Ferticitul Gafencu: O SA PLEC,iar tortionarul i-a zis : unde o sa pleci ba!? Gafencu i-a raspuns UNDE O SA VI SI TU!
Astfel sa luptam cu Voia Domnului cu raul folosind armele luminii, iar celor care o sa ne tortureze indiferent cum ar fi sa la spunem: iarta-ma frate ca nu stiu sa te iubesc mai mult!
IUBITII SI IERTATI!!!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Articolul acestui domn Popescu de la Patriarhie vine sa sprijine atitudinea "biometricului" parinte Stoica si a conducerii. Ciudat este ca nu se intelege la acel nivel, ca aceste luari de pozitie nu fac decat sa adanceasca prapastia dintre patriarhie si popor. Poporul e perceput ca in evul mediu, o gloata de prosti care poate fi condusa cu trei citate din Sfanta Scriptura. Dar nu e asa. Toti aceia care protesteaza si nu sunt de acord cu masura "pecetluirii" sunt oameni credinciosi, cunoscatori ai cuvantului Biblic, practicanti ortodocsi, care nu au nevoie de parintele Stoica sau diac. Popescu ca mijlocitori. Intre noi si Dumnezeu mijloceste Iisus Hristos. Sunt mai mult decat dezamagit. Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Se tot vorbeste - de peceti , cipuri , etc..

As dori sa aud si eu ce parere aveti despre cap. 13 din cartea Iesirii versetele 9 si 16 ?

Pot aceste 2 versete explica legatura cu Apocalipsa ?

Caci stim cu totii ca Scriptura se explica cumva SINGURA . Evident pt. cine poate intelege legatura VT - NT . Numai binecuvantari !

Anonim spunea...

Se tot vorbeste - de peceti , cipuri , etc..

As dori sa aud si eu ce parere avetid e cap. 13 din cartea Iesirii versetele 9 si 16 ?

Pot aceste 2 versete explica legatura cu Apocalipsa ?

Caci stim cu totii ca Scriptura se explica cumva SINGURA . Evident pt. cine poate intelege legatura VT - NT . Numai binecuvantari !

Anonim spunea...

Ne revedem, Ioan.:) Ai vazut ca nu ai primit nici un raspuns pe blogul parintelui Savatie si acum iti incerci norocul si pe alte bloguri?

De fapt ce doresti tu sa demonstrezi? Ca pecetea de care se vorbeste in Iesire, si care e considerata de IPS Bartolomeu Anania ca avand un sens figurat, este aceeasi dar cu sens negativ din Apocalipsa?

Sau ai tu vreo explicatie savanta, din scrierile teologilor Apusului?:)

Anonim spunea...

Asa e. Am trait sa mai vad si cum un functionar de la Patriarhie vorbeste despre fenomenul "sectar" si "gnostic" al celor care se opun statului totalitar. Pai sa ne spuna tovarasul de la Patriarhie daca episcopii sunt gnostici sau nu atunci cand il adora pe Marx. Cand toti teologii eruditi ai secolului 20 (Berdiaev, Scrima, Serafim Rose, Lubac, Evdokimov, Florenski, etc) vorbeau despre comunism ca despre o APOCALIPSA (!!!!!!!!!!) in miniatura, tovarasul de la Patriarhie isi rodea unghiile si se incalta cu fesul.

Tipul vorbeste despre simbolism ca despre o realitate care nu e concreta, care nu e ancorata in ISTORIE.

"un creştin nu are dreptul să acţioneze în numele comunităţii". Ce vorbesti, ma?! asa e, sa nu supere statul, mai bine sa-L supere pe Dumnezeu. De parca crestinul e o fantoma care trebuie sa actioneze numai in singuratatea lui din cele 4 ziduri dintr-o chilie. Vai de tine, bai , si de cine te-a facut diacaon ca stii o teologie de debara!

Iar faptul ca tovarasul de la Patriarhie incurca capra cu varza, e o diversiune tipic leninista. Ca nu are legatura M.I.S.A cu mine, care sunt impotriva tiraniei.

Apoi, cine a spus DATA EXACTA cand vine Apocalipsa dintre astia care sunt normali si anti-cip? NIMENI dintre calugarii si teologii ortodocsi, numai in visele tovarasului de la Patriarhie care scrie la comanda intr-o zoologie perfecta, nu teologie.

"Un exemplu de creştinism veritabil este acela al martirilor primelor veacuri creştine sau al celor din temniţele comuniste care, fără a urî pe răufăcătorul lor şi a îndemna la revoltă, au acceptat moartea sau, respectiv, suferinţa ca jertfă supremă pentru Dumnezeu, cu dragoste şi milă pentru aproapele lor rătăcit." Asa e , au acceptat moartea cu a acceptat-o Episcopul Roman al Bucurestilor care interzicea preotilor sa construiasca biserici si care l-a executat pe pr. Calciu Dumitreasa.

Asta nu stie ca REVOLTA nu e totuna cu REVOLUTIA. REVOLVA restaureaza un trecut, o traditie, REVOLUTIA omoara traditia, trecutul. DECI REVOLTA despre care vb tovarasul e NORMALITATE, caci Calciu Dumitreasa asta a facut cu seminaristii din Bucuresti in anii 70: REVOLTA impotriva sistemului.

Vor sa para toti ca stiu sa gandeasca, dar pe acesti neocomunisti de la Patriarhie care spun ca STATUL inseamna SPATIU PUBLIC (exact ce sustine orice forma de totalitarism) si ca crestinii nu au voie sa protesteze in spatiul public - le tradeaza apucaturile comuniste si ignoranta politica, teologica, etc., dupa cum se poate observa usor.

Anonim spunea...

Si in ca ceva vreau sa mai spun . Ca in "articolul erudit" al tovarasului de la Patriarhie se citeste o atitudine protestanta de orientare progresista, tipica protestantismului anti-ierarhic si anti-comunitar care se supune obedient oricarei intruziuni a statului in viata privata.

Aceasta gandire progresista a unei parti a protestantismului e descrisa de catre prezbiterul James Kurth care spune: "Toate religiile sunt unice, dar protestantismul e cea mai unica dintre toate. Niciuna nu este atat de critica la adresa IERARHIEI si a COMUNITATII, sau la adresa TRADITIILOR sau a OBICEIURILOR care izvorasc din ele. La baza doctrinara, protestantismul e ANTI-IERARHIC si ANTI-COMUNITAR".

Din cauza asta barbaria multiculturalista prinde cel mai bine in tarile protestante. Se pare ca BOR-ul incepe sa copieze acest protestantism progresist care nu are absolut NIMIC in comun cu revelatia si traditia crestina. Presiunile venite de la Bruxelles sunt demne de luat in calcul.

Acest protestantism a devenit in occident unealta prin care statul incalca toate normalele normalitatii si unde in Anglia, episcopul anglicanilor Rowan Douglas Williams, e un multiculturalist si un progresist extrem.

Am vazut ca tipul Corneanul incepe sa il copieze pe "fratele" Williams invitand la Timisoara tot felul de secte - dintre care scientologii - unde in tari precum Germania, Belgia sau Franta sunt contestati dur pentru manipularea mentala pe care o practica si o promoveaza, in Romania sunt intampinati cu fast de catre tipul Corneanu..... MITROPOLIT in BOR care a incalcat dogmele si canoanele si continua sa o faca. De fapt, el e Mitropolit doar in acte, in viata de zi cu zi e un apostat.

Anonim spunea...

Un punct de vedere interesant are dl. Hurduzeu. Il puteti citi pe blogul lui V. Roncea. Se pare ca cei doi se inteleg de minune din moment ce proaspatul eseu nu se afla inca pe site-ul personal al lui OH insa a fost postat urgent pe blogul lui VR.
Intortocheate-s caile...

Anonim spunea...

Victorica va lansa cel mai prbabil o campanie agricola de semnaturi Pro Elena, desi tacsu a delarat ca-si ia biometric. Vorba Pipidei> Mai intai au cerut Guvernului sa scoata din noie pasapoarte infamul numar 666 dar nu au reusit pentru simplul motiv ca nu exista un asemenea numar in noul pasaport... Noi supcese pi ramura!

Anonim spunea...

Eurobeizadeaua se si vede la Bruxelles pe banii contribuabililor.

Anonim spunea...

;)))))))) De ce, bre, nu reusira? Si nici dl Vasile, nici Rapeca, nici nimeni, nu a recunoscut ca s-au facut de rasul curcii, ca fu si nu mai e? Nu se poate, ca sint oameni onesti...

Anonim spunea...

Vlad ,

Ma mira ca nu ai raspuns "de la inceput ' desi intrezarisesi ceva din cele ce scrii. Nu vreau sa demonstrez decat superficialitatea subiectului .

"Cum poti vedea ceva metaforic draga Vlad ? "

Infailibilitatea nu este numai papala ci si episcopala . La noi exista infailibilisti pe metru patrat . Numai ca se cam contrazic , din cand in cand . Dar ca de fiecare data nimeni interesat . Litera ucide ca intotdeauna...de la Alexandrin incoace . :)

P.S Stiindu-mi stilul de scris ma astept sa intelegi "pamfletul" . Numai binecuvantari !

Anonim spunea...

Ioan,

Aceasta metafora o mai inteleg si altii, eterodocsi.

Pentru ei poate fi si o provocare catre noi, crestinii, dar si o placere sadica de a cauta sa puna in aplicare ad litteram profetia din Apocalipsa 13.

Deci ce ai aratat tu este in primul rand o metafora, dar poate fi in acelasi timp si o aplicare ad litteram a profetiei Sf. Ioan Evanghelistul.

Nu vezi ca, desi multe organizatii, asociatii, oameni simpli cer asta, cei care au creat codurile de bare nu vor cu nici un chip sa inlocuiasca acele coduri care creaza suspiciuni?

Sa nu fim superficiali, caci nici cei care ne doresc binele cipuindu-ne, nu sunt.:)

Anonim spunea...

Vlad ,

Merg pe ideea ca sunt multe scenarii . Care este cel adevarat ? Cum sa faci diferentierea in marea de speculatii ? Foarte putine mijloace avem la dispozitie .

Legat de aplicare ad-literam sau metaforic . Cartea Iesirii arata f. clar aceasta . Sa avem un argument biblic este esential . Ma intreb cati au apelat la un argument biblic ? Nu intamplator diaconul Dumitru Ionut Popescu in articolul sau arata tenta revenirii la gnosticism . ( http://www.lacasuriortodoxe.over-blog.com/article-29068364.html )

Adica exact ceea ce faceau si gnosticii : detasarea de ierarhie prin viziuni proprii . O intreaga Traditie arata un lucru cert . Nr. este legat de Nero , Roma..etc..Oare cei care iubesc atat de mult Traditia nu au vazut aceasta ? Sau nu le-a convenit s-o afirme ?

Oamenii simplii nu pot cere ceva neampinsi de la spate de cineva . Corect ? Caci altfel nu s-ar mi numi oameni simplii . Daca ii intrebati pe acei oameni simplii daca au citit si alte pareri este posibil sa dea din umeri .

Ca sa inlocuiesti o tehnologie care costa miliarde si care este implementata de ceva timp este o ciudatenie mare . Daca cifra 6 este singura care permite citirea de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga ....aceasta inseamna ca are legatura cu vreo Apocalipsa ?

P.S Legat de sistemele de urmarire nu-ti mai face griji atat de mari . Tehnologia este atat de evoluata incat banuiesc ca exista mijloace care pur si simplu ne-ar cutremura . Uita-te la miniaturizarea tehnologiei . Gadget . Bunuri de larg consum deja . Noi saracimea nu avem a ne face griji de urmariri...etc..cred ca exista din vechime un instinct perfid de dominare care perfectioneaza tehnicile . Dar mai mult decat faptul ca muncim ca niste vite de dimineata pana seara pe un c...t de bani nu vad la ce-ar folosi teorii ale conspiratiei . Sistemul ne-a acaparat demult timp economic . Uitati-va in aceste zile de criza cum isi arata toata splendoarea . Protectie sociala ? Aaaa..hmmm...e criza..."nu putem sa nu dam afara . Esti constrans de legea banului . Vrei job bun , asigurari medicale , masina , telefon , vacante , burse.....etc...?? Stai in front frate ..12 cu 12 ...pe bani multi...storsi ca lamaia..pt. un pumni de dolari :) era un film celebru pe vremea lui piticu . De aceea cred ca astfel de sisteme sunt facute intr-adevar pt. cei nealiniati sistemului : infractorii . ceilalti sunt vacutze bune de muls . Sunt cuminti ...li se da mancare regulat...nu protesteaza...de aceea nu cred in demersurile milenaristilor moderni . Cu respect !

Anonim spunea...

Ce le mai dati apa la moara delatorilor care, pe timpul comunismului taceau cand se demolau biserici, care dadeau interviuri reporterilor occidentali si spuneau ca statul comunist apara biserica, in timp ce credinciosii strajuiau biserica Sfanta Vineri ? Ei si-au aparat si isi apara functiile lor. restul, credinta, marturisire ? Asta e pentru altii !

Anonim spunea...

Ioan,

Pentru mine nu e atat de important faptul ca se foloseste sau nu 666, cat faptul ca sunt considerat un posibil infractor si ca se doreste controlarea mea pas cu pas.

Ma deranjeaza faptul ca se atenteaza la libertatea mea de constiinta.

Daca acest atentat vine odata cu implementarea tehnologiei 666, cu atat mai rau. Pana una-alta e o problema serioasa ce tine de demnitatea crestinilor, nu a gnosticilor.

Fiecare cu drumul lui. Dar sa stii: le mai intelegi si in duh, nu numai rational. Ti-am mai spus acest lucru pe site-ul parintelui Savatie si nu ai inteles.

Cand e atata confuzie in jur, mai apelam si la mila si luminarea prin Dumnezeu.

Anonim spunea...

Lui Ilie Catrinoiu ,

V-as intreba cu tot respectul ce parere aveti despre scindarea Mitropoliei Ardealului si daca este adevarat ceea ce se aude de ani de zile dinspre Vatra ? Puteti face acest exercitiu de obiectivitate ? Chiar sunt curios . Personal cred ca jocurile de culise sunt in toate partile . Chiar lui Vlad ii scriam despre mijloacele precare avute la dispozitie pt. a nu fi dezinformati .

Cu pretuire , Ioan

P.S Intre parerea celui mai mare dogmatist ortodox si un om cu viata sfanta care opinie ar conta pt. dv . ? Evident gandindu-va cati oameni cu viata sfanta au fost anatemzati de-a lungul istoriei . Criteriile fiind dogmatice . Este obligatoriu ca O teolegumena sa fie LEGE SCRISA PT. CRESTINII ORTODOCSI ? Chiar credeti ca un intreg Sinod poate lua o decizie gresita ? Adica acollo nu se anlizeaza , nu se diseca lucrurile ?

p.p.s Ma mira la ce grad de neancredere s-a ajuns . Sa faci cunoscuta ortodoxia nu inseamna sa te ascunzi in munti ci sa intri in contact cu oameni de diferite religii . Sa dialoghezi . Si sa nu fii ipocrit sa nu inviti la randu-ti la dialog DOAR PT. CA EXISTA O MASA CRTICA DE FRUSTRATI CARE INTELEG PRIN UNIVERSALISM ASCUNDEREA IN MUNTI . In fond nu s-a impartasit nimeni de o credinta diferita . Dar acest lucru esential putini il comenteaza . Ei prefera amnuntele picante care aduc rating si mai ales , PARERE DE SINE .

Anonim spunea...

Vlad ,

Nu sunt partizanul nimanui . Sunt prea multe jocuri si interese in lumea asta "religioasa" . Daca citesti ziarele te crucesti . Curg si dintr-o parte si din alta tot felul de acuze , jigniri .

Din cate am inteles nu este nici o problema cu implantarea cipului . UE nu e de acord . Asa se arata in Ev.Zilei de astazi de catre IPS Teodoie . Care citeaza documente oficiale . Ce vrei sa facem acum ? Sa contrazicem aceste lucruri . Cand vom ajunge la ceea ce spun milenaristii voi fi de acord cu ei . Pana atunci nu acuz pe nimeni . Este impotriva constiintei mele sa ma iau dupa un zvon .

Nu ai de ce sa te temi daca nu esti infractor . Tu nu realizezi ca este vorba despre o tehnologie wireless de MICA DISTANTA . Telefoanele mobile au un acumulator care poate genera o energie respectabila pt. a face tot felul de lucruri LA DISTANTA .Acolo se poate discuta ceva . Dar despre telefoane nu am auzit nici o teorie inca . Tehnologia aduce cu ea si rele . Stiinta produce someri . Ce vrei sa facem acum ? Sa cadem in transa milenarista ?
Cu pretuire , Ioan I

Anonim spunea...

Ioan, nu vreau sa FACEM nimic. Fiecare face dupa cum ii dicteaza constiinta.

Anonim spunea...

Inca ceva, draga Ioan. Am observat ca in abordarile tale ai mereu criterii statice.

Insa credinta ortodoxa si implicit Dumnezeu sunt intr-o permanenta dinamica si expansiune.

Anonim spunea...

S-a omis un comentariu al meu: Nu Ioane, nu vreau sa FACEM nimic. Fiecare face dupa cum ii dicteaza constiinta.

Anonim spunea...

dragii mei,


cititi ce a spus un Sfint :

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/01/16/ereticii-vor-pune-mana-pe-biserica-isi-vor-numi-peste-tot-slugile-si-i-vor-prigoni-pe-pastori-si-monahi/

DOAMNE AJUTA !!!!

Mircea pacatosul

Anonim spunea...

Domnule Târziu,
Ma aşteptam ca la un articol cu titlul: "Răspuns unui atac la adresa părintelui Iustin Pârvu" să găsesc într-adevar o replică pe masură dată unui semidoct cu pretenţii de filozof, care îşi imaginează că dacă vorbeşte în numele Patriarhiei este infailibil (probabil aşa a învăţat în schimbul de experienţă la Vatican).
În loc de asta inseraţi un comentariu al d-lui Codrescu, din care ceea ce reiese clar este mai puţin în ce constă impertinenţa fără vlagă a atacului la adresa părintelui Iustin, cât mai degrabă ni se serveşte o justificare a impotenţei societăţii civile şi mai puţin civile româneşti, care, vezi doamne, deranjată de vehemenţa unor comentarii şi participarea nu tocmai a high-class la unele acţiuni de stradă, nu a reuşit să vadă dincolo de sticla televizorului şi aşa, iaca, n-a mai fost motivată să ia atitudine.
Ceea ce transpare însă este o rafuiala pe care autorul o are cu anumite persoane implicate în campania anti-cip şi probabil în principal cu dl V Roncea, găsind acum un prilej să puncteze în favoarea domniei sale.
Fără a fi un fan al d-lui Roncea şi fără a dori minimizarea justeţei celor afirmate de dl Codrescu, nu cred totuşi că sriitura este relevantă pentru temă şi, chiar dacă şi dl Codrescu a fost atacat inabil de vehement de către dl Roncea, ascuţimea analizei ar trebui să nu se lase tocită de astfel de orgolii.

Anonim spunea...

Am citit si eu articolul,este un sentiment groaznic sa vezi ca un slujitor al Bisericii poate face asa ceva...din fericire,am citit si un articol extraordinar,semnat de pr.prof.dr.Mihai Valica,care a facut un studiu despre cip-urile RFID,cu binecuvantarea IPS Teofan,Mitropolitul Moldovei!Articolul pr.prof.Valica este clar in favoarea Pr.Iustin,vi-l recomand cu caldura!
Cat despre articolul de pe LacasuriOrtodoxe,ce sa spun?!Este mare pacat ca s-a ajuns aici si ma repet,se bucura foarte mult dusmanul...Imi pare nespus de rau ca,la tot pasul,mai citesc cate un comentariu mai mult decai rautacios,la adresa Pr.Iustin si culmea,majoritatea sunt semnate de slujitori ai Bisericii noastre.Sincer,faptul ca Patriarhul Kiril a spus ceea ce a spus,ma intereseaza prea putin,mai ales ca este,probabil,scos din context...rusii au atat de multe si mari probleme,incat nu-l vad pe patriarhul de la Moscova uitandu-se in gradina altei biserici,fie ea si surori...Si oricum,se stie ca linia Bisericii Ortodoxe a Rusiei este clar antiecumenism...Ceea ce a spus Pr.Iustin,Ortodoxie sau moarte,mi se pare la fel de valabil si azi,ca intotdeauna...Oare nu asta s-a intamplat cu Constantin-Voda Brancoveanu,nu a ales moartea,pentru a nu se lepada de ortodoxie?Sa inteleg deci din articolul semnat de o fata bisericeasca,faptul ca Sfantul Martir Brancoveanu s-a amagit si deci nu ar fi trebuit sa aleaga moartea,pentru el si fiii sai?Am fi fost lipsiti azi,fara actul lui de mare curaj si IUBIRE fata de Hristos si de neam,de 5 Sfinti Martiri care sa se roage pentru neamul romanesc...Ca sa nu mai vorbim de sutele de mii,milioanele chiar, de mucenici si martiri care au ales intre Dreapta Credinta si moartea trupeasca de-a lungul celor doua mii de ani de prigoana aproape continua,impotriva Bisericii...Sfintii nostri chinuiti in inchisorile comuniste,care nu s-au lepadat de Hristos,in ciuda chinurilor indurate,care nu pot fi descrise si intelese de mintile omenesti normale...Si ar mai fi o multime de exemple,dar nu vreau sa mai lungesc prea mult vorba,esentialul l-am spus.Pr.Iustin nu este un eretic,este un mare iubitor de neam si nu vrea sa se piarda turma lui Hristos,el a tras doar un semnal de alarma si este foarte urat ca exista oameni care spun asemenea cuvinte la adresa lui,dar Dumnezeu vede totul...Biserica Mantuitorului Hristos nu va pieri in veci,nici portile iadului nu o vor birui si ma rog sa facem toti parte din Ea,pana la sfarsit,sa ne lumineze Bunul Dumnezeu mintea,sa mergem cu curaj,pe Calea cea Dreapta si preotii nostri sa fie cu mare grija,pentru a nu se risipi turma Mantuitorului Hristos!