marți, 7 aprilie 2009

Revoluţie la Chişinău?

Partidul Comunist din Republica Moldova a cîştigat alegerile generale, pentru a treia oară consecutiv. Opoziţia şi societatea civilă îi acuză pe comunişti că au falsificat rezultatul alegerilor cu ajutorul unui soft special adus din Rusia. Zeci de mii de basarbeni au ieşit în stradă cerînd plecarea comuniştilor de la putere. Majoritatea covîrşitoare a protestatarilor este formată din tineri. Ei au asaltat parlamentul şi preşedinţia din republica ilegitimă de dincolo de Prut, scandînd, printre altele: "Trăiască, traiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!" şi "Revoluţie! Revoluţie!". Clădirea parlamentului a fost incendiată. Comunicaţile telefonice au fost tăiate în zona de protest, iar televiziunile şi radiourile şi-au încetat emisia - probabil din ordinul guvernului. Poliţia a intervenit în forţă rănind mai mulţi protestatari. Manifestaţii anticomuniste au loc şi la Ungheni şi Bălţi, două oraşe importante ale Republicii Moldova.
Liderii opoziţiei cer anularea alegerilor din 5 aprilie şi găsirea unei soluţii paşnice pentru alternanţa la putere.
Nu ştiu dacă basarabenii au suficientă forţă ca să-i alunge singuri pe comunişti. Oricum, trebuie să acţioneze şi românii de dincoace de Prut. Nu avem dreptul moral să-i lăsăm singuri pe fraţii noştri. Poate că diplomaţia noastră ar trebui să găsească resurse ca să facă presiuni asupra Chişinăului, fie şi indirect, pentru înlăturarea comuniştilor de la putere.
E momentul în care la Chişinău poate avea loc o revoluţie sau o simplă răzvrătire fără urmări, cum au mai fost.

Vedeţi aici alte informaţii.

UPDATE

La Chişinău, forţele de ordine trag cu gloanţe de cauciuc. O parte din manifestanţi au plecat, probabil de teamă. Se zvoneşte că la lăsarea nopţii, Voronin va trimite armata să tragă în mulţime cu muniţie de război.

Comunicaţiile pe internet au fost şi ele suspendate. (în jurul orei 17.00)

Vladimir Voronin spune că e o tentativă de lovitură de stat şi îi acuză pe protestatari că vor să fie vărsare de sînge.

Potrivit lui Dumitru Ciorici, director executiv Unimedia.md., opoziţia, reprezentată de Serafim Urecheanu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, negociază repetarea alegerilor cu premierul Zenaida Grecianai.

UE, prin Javier Solana, a deschis niţel ochii, dar apoi a slobozit o declaraţie împăciuitoristă. Pe urmele sale, Ministerul de Externe român a spus şi el că nu e rău să fie bine şi că nu va ceda la provocări.

Liderul Partidului Comunist din Federaţia Rusă şi a grupului acestuia din Duma de Stat, Ghennadi Ziuganov, este convins că evenimentele din Republica Moldova sunt rezultatul acţiunilor serviciilor secrete occidentale, anunţă Interfax.

La Bucureşti, studenţii basarabeni organizează un miting de solidarizare, astă seară, începînd cu ora 19.00, în Piaţa Universităţii.

La Constanţa se va organiza o acţiune similară, în Parcul Primăriei, lîngă Statuia Libertăţii, între orele 19:00-20:00.

La Oradea va avea loc de la ora 20.00 în centrul oraşului o manifestaţie de susţinere a protestelor anticomuniste de la Chişinău. Primăria municipiului a aprobat această manifestaţie, însă Jandarmeria se opune inexplicabil acestui eveniment - transmite NapocaNews.


La Cluj-Napoca, basarabenii susţinuţi de tinerii clujeni se vor aduna de la ora 19:00 în Piaţa Avram Iancu, pentru a-şi transmite susţinerea faţă de fraţii lor de la Chişinău care contestă alegerile parlamentare, pe care le consideră fraudate.


5 Comentários:

Anonim spunea...

Asa cum, daca stam sa judecam drept, Dumnezeu a fost principalul fauritor al Marii Uniri (secondat, bineinteles, de Romani hotarati), poate va face o minune si acum... Dar fara adevaratii romani din tara, care sa duca la buna infaptuire planul divin, nu am mari sperante.

alexander spunea...

@claudiu: mai multe vigilenta de la tine :)
asta mi-a placut cel mai mult: comunicatiile pe internet au fost oprite.
asa e. toate imaginile, mesajele, filmultele erau transmise prin morse :))

Unknown spunea...

@ alexander:

Daca nu te-as cunoaste as spune si eu ca parintele Calciu despre unii: ai un bob de rautate in tine.

Fratioare, vezi bine ca am updatat textul, iar cind am spus de oprirea comunicatiilor pe net, acestea fusesera oprite. Pai, comunistii, precum dracul, nu dorm, au vazut ca se transmit stiri si filme pe net, au taiat netul.

Altminteri, tara arde, si lui Alexander ii pasa de "erorile" mele :)

Anonim spunea...

O foarte buna si obiectiva viziune asupra situatiei din Moldova si a cetatenilor ei aici: http://www.hotnews.ro/stiri-international-5553853-dan-dungaciu-despre-relatia-moldova-romania-numele-proiectului-integrare-euro-atlantica-sacrificat-spatiul-estic-precum-mesterul-manole.htm

alexander spunea...

@Claudiu: hmm...sa nu exageram. pe ici pe golo s-ar gasit niste lucruri bune de ars :))