miercuri, 24 iunie 2009

România: pregătirea pentru înrobire, de Tom Gallagher

În cel mai recent număr al revistei 22, Tom Gallagher (analist politic, şeful Catedrei de probleme ale păcii şi conflictelor etnice, de la Universitatea Bradford din Anglia) publică o analiză la sînge a realităţii româneşti. El denunţă manevrele oligarhiei politico-economice prin care, pe de o parte, se induce poporului lehamitea de politică, pe de altă parte i se livrează acestuia o "realitate" contrafăcută. Desigur, această oligarhie a avut complici la vîrful UE.
Un prim rezultat ar fi, în opinia lui Gallagher, absenteismul masiv la vot, un altul - distrugerea tinerei generaţii.
Tom Gallagher mai atrage atenţia şi că profesioniştii oneşti din mass media au devenit păsări rare. Concluzia: România se află în pragul unei noi dictaturi.
După cum vedeţi, în general lucruri care s-au mai spus, dar care acum vin din partea unui străin cu o oarecare autoritate şi presupus mai obiectiv decît noi.

Iată cîteva fragmente:

Au existat câteva perioade în care societatea s-a trezit din narcoză: 1996, 2004 şi, din nou, la referendumul din 2007, atunci când s-a dorit întreruperea preşedinţiei lui Băsescu. Au existat, de asemenea, începuturi ratate, cum a fost implicarea UE în afacerile interne ale României începând cu 1999: moştenirea majoră a acestui angajament a fost aceea de a impune, din exterior, o faţadă nouă, a structurilor pluraliste europene, pe care o elită locală abilă a golit-o de orice conţinut reformist. Momentele de luciditate populară nu au fost legate de vreun partid politic sau de vreun ONG, căci niciunul dintre acestea nu a rămas imun la sistemul de valori postcomunist, ci au fost momente realizate de media independentă care, vreme de câţiva ani, a contribuit la consolidarea conştiinţei civice.

Afost nevoie de câţiva ani înainte ca foştii securişti şi alte componente adaptabile ale vechiului regim să îşi dea seama ce profituri se pot obţine din media sau de capacitatea sa extraordinară de a controla minţile a milioane de oameni. [...]

În schimb, UE a prezidat un pseudo-proces de europenizare. România a absorbit legile, valorile şi procedurile de luare a deciziilor specifice Uniunii numai la nivel superficial şi declarativ. Un grup restrâns de actori locali şi-a creat o legitimitate proprie pe fondul iniţierii procesului de extindere. [...]

Această presă a suferit o transformare spectaculoasă. A devenit un manipulator abil, scopul ei fiind acela de a întări pasivitatea unei societăţi care nu-i va mai contesta niciodată pe cei puţini care au confiscat puterea şi a căror ascensiune a început în 1989. Înainte de a-şi atinge obiectivele, această presă a creat pagube enorme calităţii vieţii publice, prin degradarea culturii şi împiedicarea oricărei reflecţii serioase asupra opţiunilor politice pentru viitor.
După 2000, românii au devenit numai spectatori, fără nicio posibilitate de a influenţa ritmul accelerat al schimbării, care a adus rate înalte de creştere economică, dar care a creat, pe de altă parte, averi personale spectaculoase şi alte inegalităţi frapante între clasa politică şi restul societăţii. Toate acestea s-au întâmplat pe fondul liberalizării economice sponsorizate de către UE. [...]


UE a uitat că elita conducătoare postcomunistă se ocupase deja, de câţiva ani, de transferul valorilor statului în mâini private, în cele mai variate moduri. [...]

În timpul primei guvernări PSD şi apoi a celei dominate de PNL, importante părţi din media electronice au simţit nevoia de a induce un dezinteres masiv în ceea ce priveşte politicul. Luptele pentru putere au fost tratate în termeni de telenovelă. [...]

Banalitatea, dispariţia bunului simţ, discuţia despre nimic şi aceeaşi galerie de figuri au dominat canalele TV. [...]

Din 2008, Academia Caţavencu a încetat să mai reprezinte vocea curajoasă şi subversivă a celor care au rămas fideli în susţinerea unei platforme a schimbării. În încercarea de a păstra traiectoria hipioţilor îmbătrâniţi şi a figurilor nonconformiste, vândute însă unuia dintre cei mai deştepţi moguli economici, obiectivele AC au devenit predictibile. Tipul de nonconformist, neras, arătând un pic hippie – tipul studentului etern –, este întâlnit din ce în ce mai des în birourile ziarelor şi în studiourile televiziunilor. În comunism, asemenea figuri îmbrăcate casual ar fi fost ridicate de pe stradă şi trimise în Băragan pentru a săpa şanţuri. Aceşti tipi care arată asemenea disidenţilor radicali sunt de fapt profund conformişti. Ei pot scrie la ordin, pentru că nu au niciun set de valori fundamentale.
Ei ar râde dacă cineva le-ar reproşa că nu încearcă să descopere adevărul într-o anumită întâmplare. Pentru aceşti postmodernişti, este OK să mistifice adevărul, pentru că adevărul nu există, aşa cum valorile sunt numai un anacronism burghez.


Noii capitalişti împreună cu aliaţii lor politici au reuşit să creeze un proletariat media care este mai eficient în a-i păstra pe oameni pasivi şi inofensivi decât predecesorii săi din timpurile comuniste. Primul lor succes relevant a fost pe 30 noiembrie 2008, când doar 39% din electorat a votat. Aşa numita „clasă educată“ a dominat prin absenţă. Lipsa lor de angajament este tributară modului în care media private şi de stat au trivializat constant politica. Evident că, prin neimplicarea lor, partidele şi-au întărit forţele, reuşind să afecteze, într-o măsură tot mai mare, interesele fragilei clase de mijloc.

Oricare ar fi cauzele, este cert că acei jurnalişti cu o gândire independentă şi cu o abordare profesionistă a expertizei lor sunt o specie pe cale de dispariţie rapidă, mai ales în media naţionale. [...]

Un întuneric politic se lasă asupra României. În aceste vremuri crepusculare, există destul zgomot, venind mai ales dinspre blogosferă. Sunt foarte mulţi tineri care spun prostii şi lansează atacuri cinice la adresa oricui insistă să spună că mai există lucruri pentru care merită să lupţi în România. Mă întreb chiar dacă unii dintre tehnocraţii puterii ar putea lua o pauză pentru a reflecta asupra faptului că au mers prea departe, reducând aproape o generaţie întreagă la stadiul de legumă.

3 Comentários:

Anonim spunea...

Fara a-l contrazice in linii mari articolul, Gallagher a reusit numai o sterila comparatie intre societatea post-decembrista din Romania si idealul capitalist din capul sau imaginatia lui si nu cel concret. Pt cineva care a trait atat mizeria cumunista cat si pe cea capitalista (o mizerie care este mult mai profunda caci are natura spirituala) articolul este tabu. Pentru ca nu democratia sau tehnocratia creata de occidentali intereseaza ci sufletul. Drept urmare si mijloacele "de succes" sau alternativa occidentalilor pt. iesirea din criza...o societate neosocialista/comunista sau cum vreti sa o chemati de inrobire mondiala.
Singura diferenta draga Claudiu este ca in Romania lupii apar asa cum sunt ei, in occident ei se ascund sub pielea oii.

Iuliana spunea...

Domnule anonim,

Hai sa nu ne mai plingem de mila cit suntem noi de victime, si sa vedem unde conlucram cu mare entuziasm cu tortionarii nostri morali. Adica unde, din lene, ii lasam pe conducatorii nostri sa faca ce vor cu noi. Chiar asa, cine ne impiedica sa fim o natiune crestina si cine ne impiedica sa trimitem reprezentanti crestini la negocierile cu UE, in conditiile in care peste 80% dintre romani s-au declarat ortodocsi, in conditiile in care bisericile sunt pline? Lasa, ca si comunismul era o mizerie spirituala de mare calibru - macar acum poti merge sa stai 24 de ore din 24 in biserica, daca doresti. Atunci puteai face puscarie fie si numai daca iti faceai cruce pe strada si te vedea vreun securist mai aprig la matze. Cum adica este tabu articolul? Tabu inseamna blestemat, interzis a se pomeni de el din motiv ca ar atrage o nenorocire cel mai adesea spirituala. Chiar nu mai stim sa avem deloc sinceritate? Pai tocmai aia spune si profesorul Gallagher: ca omul conteaza si ca omul este oprimat in "democratia" romaneasca postdecembrista. Si daca vi se pare o solutie propagandistica utilizarea votului, incercati sa va ginditi ceva mai adinc, si anume la faptul ca oamenii de caracter sunt votati tot de oameni de caracter. De ce nu cerem candidatilor care vor voturile noastre ca macar sa promita in campanie pe citeva posturi tv cu mare acoperire ca vor lupta impotriva legii avorturilor, impotriva legalizarii prostitutiei si a homosexualitatii, impotriva escrocheriei economice generalizate etc? Nu, noi dormim in papuci, mari ortodocsi fiind si neamestecindu-ne in treburile lumesti, ca vezi, draga-Doamne ne dauneaza la conditia noastra de mari credinciosi. N-a spus parintele Steinhardt ca "daca arde casa vecinului, nu stau sa ma rog sa trimita Dumnezeu ploaie mare din senin, ci-mi fac o cruce crestineasca, pun mina pe galeata si ma apuc de stins focul.".

Analiza profesorului Gallagher este pertinenta si nu e deloc sterila. Si nici nu e o comparatie. Trebuie sa mai cititi o data articolul, si de data asta cu ochii deschisi, daca se poate.

Se vede de la o posta ca profesorul critica actiunile UE in privinta Romaniei, spunind, mai mult sau mai putin explicit, ca au fost facute cam fara cap, sau macar fara vreun interes real pentru binele Romaniei.Nu gasesc vreo referinta directa la vreo sociatate capitalista europeana cu care el sa compare situatia Romaniei.

Sau ne-am apucat sa criticam numai si numai pentru ca noi, ca mari ortodocsi ce suntem, avem si datoria de a dispretui aprioric pe antihristii astia occidentali?

Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Daniel Focsa:
Ai dreptate Iuliana. Articolul este foarte bun.