luni, 24 august 2009

Gh. Fedorovici despre importanţa centrului de martirologie de la Aiud

Gheorghe Fedorovici, coautor al cărţii Măsura Vremii, îşi exprimă opinia cu privire la proiectul Memorialului de la Aiud. Şi o face aşa cum îl ştim, cu discernământ, cu calm şi cu drag de Biserică.

Redau aici două fragmente, recomandîndu-vă să citiţi restul pe blogul său:

Există temerea că prin înfiinţarea unui centru de martirologie în cadrul viitoarei mănăstiri de la Aiud ar putea fi deturnată semnificaţia jertfei mucenicilor creştini ucişi în România în timpul comunismului. Or, dacă rolul centrului de martirologie ar consta tocmai în sublinierea dimensiunii creştine a suferinţei celor prigoniţi, nu văd cum ar mai putea fi el deturnat. [...]
Este frecventă părerea, legată de organizarea viitorului complex de la Aiud, că simpla existenţă a unui centru cultural ar compromite întreaga lucrare. Dacă prin asta se înţelege un centru de tipul celui de la Sighet, obiecţia ar putea fi îndreptăţită. Dar dacă acest centru ar fi subordonat vieţii liturgice din mănăstire atît prin funcţionarea sa, cît şi prin obiectivele urmărite, nu cred că rezervele mai sînt justificate. În plus, forţa suplimentară dobîndită în felul acesta de apelul la canonizarea martirilor ucişi de comunişti l-ar face mai greu de ignorat atît de autoritatea civilă cît şi de cea bisericească.

Seja o primeiro a comentar