miercuri, 23 septembrie 2009

Punerea pietrei de temelie la Centrul de ingrijiri paliative „Sfântul Nectarie”

Cluj-Napoca, 23 septembrie 2009

Comunicat de presă

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului si Clujului va inaugura, vineri, 25 septembrie 2009, de la ora 13.00 lucrările la santierul viitorului Centru de Ingrijiri Paleative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, din str. Fabricii de Zahăr nr. 51.
PS Episcop vicar Vasile Somesanul, alături de un sobor de preoti si diaconi, va sfinti piatra de temelie a viitorului Centru, in prezenta prefectului Judetului Clujului, a presedintelui Consiliului Judetean si a altor reprezentanti ai autoritătilor locale.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului si Clujului a demarat un program unic in Transilvania, prin a cărui realizare bolnavii oncologici isi vor găsi spatiul si mediul necesar pentru usurarea suferintelor.
Acest obiectiv de interes major, care a primit in concesiune un teren situat pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, din municipiul Cluj-Napoca, va avea o suprafată construită de 398 mp si o suprafată desfăsurată de aproape 2000 mp, unde vor fi amenajate o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulti si un ambulatoriu de specialitate, valoarea totală a proiectului fiind de 2.212.850 euro.
Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoti, farmacisti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere si voluntari, toti contribuind, prin sprijin medical si spiritual, la păstrarea calitătii si demnitătii vietii celor suferinzi si a familiilor lor.

Ingrijirile paliative in atentia Consiliului Europei

Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezolutie care stipulează că ingrijirile paleative fac parte din serviciile de sănătate din tările europene.
In ultimii ani, studiile au arătat că este o mare nevoie de ingrijiri paliative pentru pacientii oncologici incă nefamiliarizati cu acest tip de tratament si asistentă. Din anchetele efectuate recent in rândul pacientilor si familiilor lor, dar si in rândul specialistilor s-a concluzionat că există o mare necesitate de a se organiza servicii de ingrijiri paleative la domiciliu, dar si mai mare nevoie de informare si pregătire in domeniul paliatiei.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei
Pr. Bogdan Ivanov

Seja o primeiro a comentar