vineri, 27 noiembrie 2009

Calvarul bisericii de la Ghelari

In Tara Padurenilor, la Ghelari, o biserica a trecut prin istorie ca un martir. Inainte de a creste maiestuos, pe un varf de munte, din sudoarea minerilor si tenacitatea suprafireasca a unui preot, biserica aceasta a fost doar un vis neobisnuit. La porunca lui Dumnezeu Insusi, a fost cladita pe cel mai inalt loc din sat, care s-a dovedit a fi o adevarata Golgota. Pentru ca biserica lor sa se nasca, iar apoi sa nu moara, minerii din Ghelari si-au ingropat la temeliile ei viata. Si inca mai au de dat.

Biserica din vis

De la Castelul Corvinilor pe raul Cerna, prin padure, urca un drum parca spre nicaieri. Satele sunt ascunse de unduiri acoperite de codri: Muntii Poiana Rusca. Dupa vreo douazeci de minute de mers cu masina, orizontul se trage ca o cortina si ti se deschide in fata un platou taiat la stanga si dreapta de vai adanci, pe care sunt rasfirate case modeste, vopsite in culori pamantii. Sus, pe platou, se afla satul Ghelari, supranumit si "locul unde se naste fierul", pentru ca aici se scoate metalul din martuntaiele muntelui si se topeste, de aproape doua milenii. Un cuptor din secolul II dupa Hristos sta marturie si azi.
In centrul satului, pe o capatana de piatra, domina, ca o imparateasa a lumii, o biserica alba, cu doua turnuri care o leaga de cer. Poalele ii sunt marginite de o dantelarie de case si de gradini. "Catedrala" din Ghelari, cum i se spune datorita marimii sale, este fala Tarii Padurenilor.
Vă invit să citiţi întregul reportaj pe site-ul Formula As.

6 Comentários:

Anonim spunea...

Unul din fii parintelui Florea este unchiul meu, arhitect de profesie, stabilit actualmente in SUA. Sotia parintelui Florea s-a stabilit si dansa acolo dupa 1990, unde a si murit.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Frumoasa poveste!

E impresionanta tenacitatea si darzenia acestor preoti, Nerva Florea si Vasile Vlad! Si a muntenilor din Ghelari. Fie-le numele in veci pomenite in ceruri!

De astfel de oameni are nevoie tara!

30 de teologi dintr-un singur sat, in numai 20 de ani?!?! UAU! Asta spune multe despre nivelul de spiritualitate al locuitorilor de acolo...

Felicitari pentru articol si fotografii! Fotografiile, in special, m-au tot facut sa exclam "UAU!" :) Nu numai ca sunt bine realizate dar si ceea ce prezinta te copleseste. Imi doresc acum sa ajung si eu acolo, sa vad aceasta minunata "catedrala" a minerilor.

Unknown spunea...

@ Vlad:

Aschia nu sare departe de trunchi :)

@ Mirona:

Iti multumesc mult. Dar nu pot sa nu remarc: specialista in imagine cum esti, te-ai lasat sedusa de fotografii (pe care le-am facut cu o reala placere, nu stiu cita pricepere - dar o nota buna de la tine inseamna mult) :)

pr petru spunea...

Parintele Vlad este duhovnicul familiei mele de mai bine de 15 ani. Articolul este bine facut si relateaza exact jertfa de la Ghelari.
As preciza ceva totusi, cei 30 de teologi, printre care ma bucur ca sunt invitat si eu in fiecare an, sunt cativa dintre multii ucenici ai parintelui Vlad. Emulatia asta a fost initiata si sustinuta de parintele. Am numai cuvinte la superlativ la adresa sa si a familie sale (5 copii, Alex masterand in teologie, Maria masterand in litere/engleza, Nicolae in anul 3 la teologie si anul 1 la Conservatorul din Timisoara iar Ioana si Iulia le urmeaza indeaproape). Parintele Vlad nu numa ca a recladit catedrala si a readus-o la o splendoare la care parintele Nerva visa, dar a cladit duhovniceste o biserica vie, de credinciosi de prima mana. Ca profesor de morala si doctor in teologie a publicat mai multe carti si pregateste inca cateva. Te miri de unde are atat energie si daruire. Invatatura de baza a parintelui o reprezinta: incadrarea dogmatica si integrarea liturgica a credinciosului si o viata morala. Ma bucur mult de articol si rog pe Bunul Dumnezeu sa-l tina cat de mult pe parintele si sa-i sporeasca harul!

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@Claudiu:

Cu placere! :)

Am adaugat un comentariu aproape identic si pe pagina Formulei "AS" dar, nu stiu de ce, inca nu l-au publicat / aprobat...

Din ce spune Pr. Petru eu vad inca un subiect interesant de reportaj (film documentar in cazul meu ;-) ). Sau, ma rog, o continuare la cel de acum. "Biserica vie" si "biserica de piatra" - cum se sustin cele doua.

Poate la anul, de hramul bisericii mari (Sf. Apostoli), cand se aduna acolo toti teologii si ucenicii parintelui Vlad. Cred ca poti strange multe povesti de viata, de marturisire frumoase...

Anonim spunea...

biserci are un design foarte interesant cu acele turle f. inalte...

te atept la mine pe blog unde discutam daca polonezii urasc comunismul mai mult decat romanii?