luni, 2 noiembrie 2009

Cîntarul electoral: ce au făcut bun şi rău Băsescu, Geoană, Oprescu şi Antonescu?

Văd că s-a încins, pe forumurile ziarelor şi în subsolurile blogurilor, lupta între postaci pro şi anti-Băsescu. Zic să facem un pas mai departe. Măcar din ambiţia de a nu-i face pe plac marinarului raportînd toată viaţa politică la el, să încercăm să cîntărim candidaţii cu aceeaşi măsură, în ideea că ce-au făcut bun şi rău îi poate departaja. Contează ce spun că vor face numai raportat la ce au făcut deja. Nici unul dintre candidaţii din primul pluton pentru alegerile prezidenţiale nu e virgin politic. Deci toţi au un trecut prin care pot fi judecaţi mai lesne decît prin prisma promisiunilor electorale.
Puneţi pe două coloane, în dreptul fiecăruia dintre cei patru clasaţi în sondajele de opinie (Băsescu, Geoană, Antonescu şi Oprescu), marile lor greşeli/porcării şi faptele lor politice în slujba binelui comun. La final, trageţi linia şi spuneţi care-i răul cel mai mic. Chiar dacă nu aveţi de gînd să votaţi şi chiar dacă nu-l simpatizaţi pe cel care vă iese la socoteală mai acătării. Dar să fiţi oneşti. Promit să nu cenzurez nici un comentariu decent şi care respectă regulile de mai sus. Vă aştept opiniile.

13 Comentários:

Anonim spunea...

ce sa ne mai pierdem timpul cu toti, e suficient daca ii analizam pe Basescu si Geoana, care au sanse reale.
Basescu - e implicat in dosarele Flota si Rapirea din serai :), e vinovat de guvernarea PDL-PSD, e scandalagiu si dezbinator (din orgoliul lui s-a stricat tovarasia cu liberalii si mai intainte s-a prabusit guvernul Ciorbea). Dar: a condamnat comunismul, a impins guvernul si parlamentul de la spate ca sa indeplineasca toate criteriile pentru aderarea la UE, face sa se miste lucrurile tocmai pt ca e un tip orgolios - care probabil vrea sa ramina in istorie - si nervos.
Geoana - n-are stofa de lider, e fraierul clasei de care toata lumea face misto, n-are nici o realizare la activ pe plan politic, iar pe plan personal a fost amestecat in niste afaceri penibile cu o casa de la RAAPPS si cu un teren pe la Busteni.

Vania spunea...

Pentru simplificare, domnului Băsescu i se pot atribui numai ticăloşii, astfel că ceilalţi apar, prin contrast, oameni oneşti.

Anonim spunea...

Votez Geoana! Pentru ca il vreau pe Iliescu presedinte a patra oara si pe Vanghelie premier :))))
Sau mai bine votez Oprescu. Pentru ca il vreau pe Iliescu presedinte a patra oara si un guvern de tehnocrati israelieni :))))
Sau sa votez Crin, ca sa-l am presedinte pe Iliescu a patra oara si premier pe Patriciu, aaaa, adica pe Geoana :))))
Hahahahahahahah!

Cucuveaua de la Cotroceni

Ilie Catrinoiu: http://culianu.wordpress.com/ spunea...

eu nu votez cu nimeni. eu i anulez pe toti.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

1. Basescu. Pozitiv: atitudinea fata de Basarabia; condamnarea sistemului comunist; faptul ca le-a tinut piept celor 322 de trantori. Negativ: e un parvenit care a muscat peste tot mana care l-a hranit, incepand cu Petre Roman; a fost in fsn, deci aliatul de nadejde ale neocomunismului romanesc; dosarul flota; a decorat oameni dintre cei mai dubiosi, iscand astfel banuieli in legatura cu apartenenta la cercuri de interese antinationale si anticrestine; condamnarea comunismului s-a facut in baza tendentiosului dosar Tismaneanu; gireaza afaceri grase, desi pe fata condamna mafia si oligarhia; a girat alianta cu psd; il sustine pe incompetentul Boc si pe alti yes-meni; si cate si mai cate.
2. Geoana. Pozitiv: nimic. Negativ: e in psd, deci coleg de partid cu cei care au ordonat ucideri (Iliescu), au generat cenzura si coruptie (Nastase and co); are o platforma socialista si un discurs plat; e cel mai nerealist dintre candidati, nu se adreseaza nimanui si nici macar nu are capul pentru a-si da seama ca sustinerea de care beneficiaza i se datoreaza exclusiv lui Iliescu; a sustinut autoritatile comuniste de la Chisinau; si cate si mai cate.
3. Oprescu. Pozitiv: se pare ca a fost un bun chirurg (nicio legatura totusi cu politica); negativ: s-a asociat cu Iliescu-psd; in calitate de primar al capitalei pseudo-independent a vorbit mult dar n-a facut nimic. NIMIC.
4. Crin Antonescu. Pozitiv: a fost rocker (:) ); devotamentul fata de familie. Negativ: e in partidul-jefuitor pnl, reprezentand interesele marii coruptii in frunte cu Patriciu and co; a fost ministru si si-a dovedit incompetenta; platforma nu prea are, mai mult da din gura cu jos-Basescu; oamenii cu care e coleg de partid; faptul ca merge alaturi de psd si i se pare firesc, catalogand o opozitie obligatorie din punct de vedere moral ca "moft"; a ajuns sa-l laude pe Iliescu fiindca n-a impuscat oamenii in Piata Universitatii. Si cate si mai cate.
Concluzie: eu as cam sta acasa.

sceptik spunea...

Ti-am mai trimis un mesaj dimineata dar chipurile n-o ajuns. Reformulez:

In primul rand, parerea mea este ca suntem intr-o sitatie asa de aiurea incat nu se mai poate pune valid problema unu irau mai mic fata de unul mai amre. Despre asta am fi putut vorbi in anii trecuti. Acum insa, raul se va dezlantui. remarc faptul ca avem de-a face cu o lupta de genul: Base contra restul lumii, in care toti ceilalti s-au coalizat in jurul acestui Johanis, acuzat de coruptie si de trafic cu copii. Ca sa nu mai spunem ca este mason.

Daca va amintiti, la inceputul anului masoneria si-a retras sprijinul pt Base, iar din umbra a aparut acest Johanis, un primarel cu nimic mai presus de altii, cum e Stavarache al nost, lider de campanie PDL. De ce are asa mare influenta acest Johanes ca Geoana i-a cerut sprijinul in campanie? E ceva foarte ciudat la mijloc.

Pe de alta parte, toti sunt colegi in loji, se bat cu palma pe umar pe-acolo, iar noua ne servesc circ politic. Singura soluti e sa mergem la vot si sa-i anulam pe toti!! Oricine va iesi, nu va putea face abstractie de Occident, iar ca sa fiu sincer, Claudiu, mai mult mi-e frica de America decat de Rusia, in Anul Domnului 2009.

O alta solutie, este sa ne grupam in jurul unor asociatii civice ca sa luptam pe cat s emai poate impotriva legilor draconice care trec una dupa alta, pe banda rulanta si impotriva noastra. Sistemul este impotriva noastra si nu e o noutate. Trebuie sa cautam sa ne intarim duhovniceste si sa contracaram prin aceleasi mijloace: legale. Cat s-o mai putea. Cat nu, Dumnezeu cu mila.

PS: Imi aduc aminte de aparitia PDL-ului. Multi am crezut ca poate fi o alternativa viabila, cat de cat, la mizeria din societate. N-a durat mult pana ne-am lamurit. Nu mai poti avea incredere in nimeni. Ar trebui aparitia si promovarea mi multor ONG-uri, care sa sustina drepturile constitutionale si legale, incalcate cu nonsalanta.

Unknown spunea...

@ sceptik:

primul mesaj chiar nu a ajuns la mine, ca nu-l opream.

sceptik spunea...

Claudiu, fii pe pace, doar ne stim...

E posibil sa nu fi ajuns pentru ca scrisesem de pe mobil. Oricum e bine, ca am scris la repezeala. Astept un reply si la ce am mentionat in restul mesajului :). Crezi ca mai putem vorbi de "un rau mai mic" sau a trecut vremea acestei variante ptimiste deghizate in cea mai putin proasta alegere. Eu cred ca suntem in mizerie pana peste cap. Ne cam sufocam, dar nu putem iesi din acest nisip miscator. Numai o interventie divina in lume mai poate salva ceva si deturna oarecum cursul pe care ne-am inscris.

Te salut!

Unknown spunea...

@ sceptik:

pe mine unul nu ma incalzeste "raul mai mic". pt mine raul e rau si basta. dar trebuie sa speram. si sa lucram la ceva pt un viitor mai... respirabil :)

sceptik spunea...

tocmai asta ziceam, ca nu cred ca putem vorbi de un viitor mai respirabil fara o interventie directa a lui Dumnezeu. Adica din ce avem ca optiuni nu stiu daca putem alege ceva. Si atunci ce ramane de facut? Cum putem "lucra" pt a schimba situatia ? Daca tot ai pornit dezbaterea... sa dezbatem :)) Clasa politica e praf, societatea civila, in mare parte doarme. Chiar daca s-ar duce lumea la vot si ar vota cu X care e o varianta cat de cat, eu personal cred ca voturile s-ar maslui. Oricine care ar putea aduce un suflu nou va fi exclus, daca nu defileaza in pas cu gasca. Nu crezi?

Ion de la Chiuiesti spunea...

Basescu
-Contra: dosarul Flota, casa din Mihaileanu, rapirea ziaristilor, fuga lui Hayssam, asocierea cu regii asfalturilor care il tin prizonier si il santajeaza permanent(Elena Udrea-om de legatura), condamnarea comunismului aiurea prin asociere cu Tismenitki, circul permanent in care a implicat structurile statului, politica externa dezastruoasa(Anul acesta, in vara, cand emisarii lui au cerut Washingtonului sa-i aprobe o vizita, a fost refuzat categoric, secretarul de stat Hillary Clinton spunand clar:"Sa uitati numele asta" referindu-se la Basescu)atat vizavi de tarile UE, cat si de Moldova si Rusia, si multe altele(EBA, Mircea Basescu -contrabanda).
-Pro: NU EXISTA

Cat despre ceilalti, sunt toti mici copii fata de acest matroz asimetric, care are una si mai tare: E complet lipsit de Dumnezeu!(Aproba casatoriile homosexuale, vrea legalizarea drogurilor si a prostitutiei)

Anonim spunea...

Sunt de acord ca raul e rau indiferet de 'marime' insa in rezolvarea unei probleme trebuie plecat de la datele existente.Politicienii sunt cei care sunt si nu cred ca va ateriza vreunul pe gustul nostru pana la alegeri.Si cred ca au ajuns la putere pentru ca au avut grija sa scarbeasca lumea si sa omoare motivatia, e clar ca nu iti mai vine sa faci nimic cand vezi ca indiferent de ce incerci rezultatul e acelasi si tu ca om nu contezi iar ei au tot spatiul si mijloacele pentru a face si desface.
A

Donkeypapuas spunea...

Dacă tot vorbim de candidaţi la Preşedinţie... Să vorbim şi de asocieri.
Băsescu: asociat cu Valeriu Stoica (fost lider al PNL, actual ideologul din umbră al PDL) - remarcat prin traficul cu 6000 (şase mii) de copii vânduţi, asociat cu Stolojan - şi el fost preşedinte al PNL, deşi fusese om al lui Iliescu, cel ce a iniţiat jefuirea statului, împre3ună cu Petre Roman (alt asociat cu Băse - "Petre, eşti cel mai bun!"). Pe vremea mandatului de primar al Bucureştilor şi l-a asociat la campania pentru "protejarea parcului Carol", de fapt pentru protejarea monumentului satanist al bolşevismului, pe... actualul candidat Remus Cernea. Tot de la primărie vine şi asocierea cu tot felul de pipiţe pe care le-a promovat până la demnitatea de ministrese (o fi crezut că înseamnă acelaşi lucru cu metrese). Asociat cu gruparea GDS (Grupul de Dialog Social, dar mai corect ar fi fost Grupul de Dialog Socialist) - autorii bazaconiei numite Raportul pentru condamnarea ... tralala..., în care victimele sunt considerate călăi. Asociat cu diverşi securişti veroşi în stare să facă moarte de om, în stare să provoace scandaluri internaţionale doar pentru atingerea unor scopuri ascunse - aşa-zisa vandalizare a Cimitirului evreiesc chipurile de către 4 liceeni, cazul Sorin Crivat, ofiţer acoperit, arestat şi asasinat pentru dezvăluirea printr-un raport către preşedintele Băsescu a unei reţele de trafic folosind filiera Nigeria. Punerea sub ascultare a convorbirilor parlamentarilor, act ilegal făcut la ordin de către SPP. Vă reamintesc: Parlamentul este SINGURUL reprezentatnt al Poporului Român, aşa se spune în Constituţia modificată în 2003. Presa pune botul doar la picanterii, domnule Târziu, la cele serioase şi care dau fiori nu s-ar băga!