sâmbătă, 19 decembrie 2009

Cine şi de ce agită sperietoarea încălzirii globale

Cu o săptămînă în urmă, mărturiseam că mi-e dor de puţină iarnă dar prognozele meteo îmi retează speranţa. Văzînd că, în luna decembrie, sînt 15 grade afară şi în Apuseni încă mai poţi culege ciuperci, mă gîndeam că totuşi isteria privind încălzirea globală nu e gratuită.
După cîteva zile, s-a apucat de nins. Meteorologii puseseră peste noapte cod galben de ninsoare şi viscol. Ca de obicei, drumurile, trenurile, oraşele au fost blocate. Autorităţile au fost surprinse, ce surpriză!, pe picior greşit. M-am indignat şi eu ca toată lumea, dar măcar mi-a mai trecut spaima de încălzirea globală.
Ieri, Dragoş Paul Aligică a publicat o analiză a fenomenului social numit de el alarmismul ecologist, care mi se pare pertinentă. Dacă vom privi mai atent în jurul nostru, vom înţelege cine şi de ce agită sperietoarea încălzirii globale, precum odinioară pe aceea a răcirii globale.

"...alarmismul dezlantuit azi la intesitati fara precedent, impiedica in loc sa ajute o asemenea abordare serioasa si pragmatica. Temele au fost acaparate, politizate, distorsionate si transformate intr-un instrument ideologic de un grup social ce se formeaza si hraneste exact din discursul antisistem: intelectualul public progresist occidental si aliatii sai politici. Acesta, dezamagit de clasa muncitoare, ce l-a tradat pentru afluenta capitalista, a descoperit in grija pentru mediu un substitut pe cat de convenient, pe atat de eficient. Date fiind resursele imense ce ii stau la dispozitie, platformele publice, academice si mass-media, pe care le domina autoritar, acest grup social al eternilor ingrijorati fara grija zilei de maine, gaseste in aceste teme o noua modalitate de a continua razboiul sau secular cu societatea care nu se supune niciodata ideilor sale utopice. Zgomotul si isteria publica pe care ei, politicienii oportunisti si o intreaga industrie a cercetatorilor stiintifici si ONG-urilor ce se hranesc din profetii apocaliptice si alarme false, le provoaca si intretin, ingreuneaza in loc sa ajute o analiza si o evaluare lucida a riscurilor legate de fenomenele climatice sau a modalitatilor de ajustare si adaptare ce ne stau la indemana."

2 Comentários:

Anonim spunea...

Sa-l lasam pe Dumnezeu sa se ocupe de vreme de cutremure si de tot ce tine de creatie, oricum noi o facem prost. Avem cu ce ne ocupa timpul, avem porunci destul de precise.

Anonim spunea...

Aligica e un mare profesionist, merita din plin urmarit...


la urma urmei, lucreaza cu 3 premianti NOBEL pe economie...