miercuri, 27 ianuarie 2010

A murit Traian Popescu - Macă

Traian Popescu, fotografiat de mine, în vara lui 2007, în timpul unui interviu, la el acasă.


Astă seară, a murit încă unul dintre cei mai iubiţi foşti deţinuţi politic: Traian Popescu (zis Macă). În ultimii ani s-a luptat cu diferite boli grave, fără ca de pe chipul lui de copil mare să se fi şters veşnicul său zîmbet. Era de-o energie debordantă şi de un optimism molipsitor. Cît s-a putut ţine pe picioare, a fost prezent la toate manifestările comemorative pentru camarazii lui morţi în închisoare şi la toate acţiunile culturale şi civice cu încărcătură patriotică şi creştină.
În urmă cu cîteva luni, a căzut din nou la pat, suferind de multiple afecţiuni.

Înzestrat memorialist al închisorilor comuniste, unde a jerfit enorm - trecînd şi prin iadul "reeducării" de la Piteşti -, Traian Popescu n-a cerut niciodată răzbunare, ci numai să ne cunoaştem trecutul şi să învăţăm din el. În toate ieşirile sale publice - alminteri numeroase, în conferinţe, în presă, la radio şi televiziune -, ca şi în cărţile sale a respirat bunătate, echilibru şi speranţă.

Născut la 27 aug. 1923, în Bucureşti, Traian Popescu a absolvit Politehnica şi Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti. A fost arestat în 1948 şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică, pentru "crimă de înaltă trădare", ca adversar ireductibil al comuniştilor. În timpul detenţiei, a pătimit la Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud şi Văcăreşti. În temniţă şi-a descoperit vocaţia pentru muzică şi a compus în minte 20 de lucrări muzicale din care trei simfonice, pe care le-a scris pe hîrtie după eliberare. A fost eliberat în 1964, cu decretul de graţiere generală din acel an.

După 1990, a publicat volumele Mănăstirea Predeal - Evocări, Catrenele Învierii "Zarca" Aiud 1957-1958, Experimentul Piteşti şi File din procesul comunismului. Teroarea şi diversiunea politică de stat.
Compoziţiile sale simfonice au fost interpretate de Orchestra Radio şi au avut succes.

L-am cunoscut destul de bine, l-am preţuit şi regret că nu am fost mai apropiaţi decît am fost, căci era un om de la care aveai ce învăţa. Dumnezeul să-l odihnească în pace!

UPDATE

De aici puteţi descărca o conferinţă susţinută de Traian Popescu şi Dan Puric la Constanţa, în noiembrie 2008.

UPDATE 2 (29 ianuarie)

Slujba de înmormîntare va fi mîine, 30 ianuarie, începînd cu ora 11.00, în str. Dr. Vicol, nr. 4-6, în Cotroceni,. După slujbă, trupul neînsufleţit al lui Traian Popescu va fi dus şi înhumat la cimitirul Străuleşti II.

5 Comentários:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ca aici a patimit destul..:(
Nu l-am cunoscut, dar sunt o tanara care tanjeste dupa cunosterea adevarului istoric si care e de parere ca nu avem dreptul sa uitam si sa-i uitam.
Respect tuturor celor care au avut indrazneala sa gandeasca liber

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa aiba mila de sufletul lui atat de greu incercat in aceasta lume din care a plecat la ceruri.
Am avut privilegiul sa-l cunosc la o conferinta la Constanta si nu pot spune decat ca a fost si ramane un exemplu de demnitate moral crestina ,un invingator cu vremurile si oamenii care au fost impotriva acelei minunate si eroice "Generatii Scut" de la care avem atitea de invatat si fata de care trebuie sa avem o memorie treaza intotdeauna.
Foarte mult imi doream sa traiasca pentru a vedea ridicata la Aiud -acolo pe Golgota neamului romanesc-Sfanta Manastire inchinata Lor,aparatorilor lui Hristos si neamului romanesc.
Bunul Dumnezeu sa aiba mila de sufletele lor.
Dumnezeu sa-i odihneasca.

www.radiodobrogea.ro spunea...

Mulțumim..o sa preluam știrea și la Radio Dobrogea...plus și o conferință susținută la Constanta

Ionut Trandafirescu spunea...

un nume ce va ramane in constiintele multora.

Dumnezeu sa-l odihneasca in ceata dreptilor.

Adria spunea...

...Traian Popescu - Omul care asculta clopotul. Frumos spus. Asa trebuie sa ramana in istorie.