luni, 1 martie 2010

Hotărîre a Sinodului împotriva preoţilor divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi sau văduvi şi recăsătoriţi

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat, în 10 - 11 februarie a.c., o hotărîre importantă, asupra căreia a păstrat discreţia. O decizie care urmăreşte să reglementeze situaţia preoţilor divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi, văduvi şi recăsătoriţi.
Probabil că această hotărîre va stîrni nemulţumiri şi proteste în rîndul preoţimii, cînd va fi aflată, pentru că taie în carne vie. Însă, ea lasă loc de negociere ierarhilor.

Într-un document al Sinodului se arată că, după 1990, numărul preoţilor divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi, văduvi şi recăsătoriţi a crescut, dar că aceştia nu au fost trataţi unitar pe cuprinsul Patriarhiei Române, fiecare episcop acţionînd după voia şi judecata sa. Aşa încît, Sinodul, ţinînd cont de canoanele, regulamentele şi legiuirile bisericeşti, a decis acum:

1. să-i caterisească pe preoţii care vor divorţa de-acum înainte,
şi
2. să le interzică preoţilor care erau pînă la data hotărîrii divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi, văduvi şi recăsătoriţi să mai ocupe funcţii în administraţia bisericească, inclusiv funcţia de paroh (excepţie făcînd preoţii de la ţară din parohii cu o situaţie specială), să fie promovaţi în alte parohii, să primească ranguri bisericeşti, să predea în învăţământul bisericesc şi să oficieze singuri Taina Cununiei (ci numai în sobor cu alţi preoţi, excepţia operînd tot în mediul rural unde nu poate fi întrunită această condiţie).

Totuşi, Sinodul lasă o portiţă deschisă: episcopul locului, după examinarea atentă a unui caz,de preot divorţat înainte de hotărîrea Sinodului, poate hotărî să-l folosească pe preotul respectiv în învăţămînt sau administraţie. Nu este însă îngăduită chiriarului vreo formă de pogorămînt în cazul celor care divorţează acum. Prin urmare, preoţii care divorţează de azi înainte, vor fi caterisiţi.

Sinodul aşteaptă ca, pînă la următoarea sa întrunire, să aibă o situaţie exactă a numărului de preoţi divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi, văduvi şi recăsătoriţi.

UPDATE (29 martie 2010)

Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, Pr. Costel Stoica declară că din 16.000 de preoţi, 500 sînt divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi sau văduvi şi recăsătoriţi.

47 Comentários:

Anonim spunea...

ce se intampla cu preotii care traiesc in concubinaj si care nu vor divorta stiind de aceasta masura?exista si cunosc cazuri... chiar daca preotul slujeste la tara asta nu l-ar absolvi de pacat.
daca tot vrem sa facem curatenie, sa o facem fara exceptii..altfel, toti se vor duce la tara si vor cauta sa aiba acolo o parohie, decat sa-si indrepte viata.
oricum sunt preoti care se casataresc in pripa, doar ca sa obtina parohia tinuta cu dintii de vreun unchi, nas, alta pila!sa nu uitam ca ei sunt repere morale pentru laici...intr-o comuna din judetul arad, satenii s-au rasculta imp preotului pt ca traia in concubinaj,a fost prins cu o doamna de etnie rroma...nu l-au caterisit, l-au mutat intr-un alt sat...astept de la voi morala...
acesta este numai un singur caz...ma mir ca numai acum, cand deja puroiul este extins peste tot, si-au dat seama de situatie!!!iar eu cunosc tineri, absolventi de teologie, de o inalta tinuta morala, care stau si asteapta, ca doar e o virtute, asa sunt invatati, ani la rand o parohie...
sa ne intrebam cine sufera mai mult in aceste triste cazuri?

Anonim spunea...

Claudiu
un părinte pe care îl cunosc și care are o viata duhovniceasca, cu o parohie mare, cu oameni care îl iubesc și care îl asculta în orice hotărâre pe care o ia, este divorțat.
în timpul cât era căsătorit, soția lui, cu funcție mare prin județ, calca strâmb de multe ori, și, de fiecare data, era iertata, ba mai mult, a ajuns sa aducă și acasă "musafiri", și, din nou, era iertata.
a fugit ea de acasă, apoi a divorțat.
în cazul asta, nu mi se pare corecta decizia sinodului.
de ce sa caterisească un astfel de preot?
demonul ii ia mintea femeii și preotul este caterisit! pentru ce???

Anonim spunea...

sau alt caz
tarul candidat la preotie se insoara cu o fata pe care o vede el ca ar fi potrivita pt. el.
dar primeste parohie la tara.
parohie mica, viata frumoasa dar cu greutati.
ea vrea sa iasa in oras, la restaurant, la terasa, sa fie la moda, sa meraga si la cinema, etc. bani de unde sa aiba parintele?
si iata ca si ei au divortat. femeia se intoarce la oras sa-si duca viata cu care era obisnuita de mica.
acum, de ce e de vina preotul?
:(

Anonim spunea...

Eo hotarare luata de ochii lumii!Nu se va intampla nimic interesant!La Sf.Gheorghe 1848 paroh e Caramizaru,pus chiar de Daniel!E si divortat si recasatorit,dar se lauda ca ii face multe favoruri luiDaniel si nu i se va intampla nimic!Dar cei castoriti cu femei divortate si apoi preotiti ce vor face!Stiu cateva cazuri!

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@ Anonim de la 10:16

Hauleo, Pirando, Pirando! Te facu Anonimu "doamna rroma". :-))))))))

Anonim spunea...

Cea mai buna solutie pentru redresarea situatiei este ca preotul sa fie ales de comunitate,episcopul doar sa hirotoneasca!Preotul e platit de comunitate,ea trebuie sa hotarasca cine sa fie preot!!!Asa era in primele secole,secolele de aur ale crestinismului!Dar ce hotarare au luat cu cei ce sunt pe invers?Nici una!De ce?Cred ca se ichidea Sinodul!!!!!.......

mihaeladr spunea...

Si preotii sunt oameni!

Anonim spunea...

Mi se pare cam ciudata hotararea asta. si ce se va intampla cu preotii care ajung la divort? nu se mai recasatoresc? cum poate rezista un barbat nerecasatorit cu virtutea intreaga, intr-o lume ca asta de acum, care sa si slujeasca? vor sa ii oblige sa se faca monahi? sinodul asta ia hotararile astea fara sa ii consulte pe cei pe care ii reprezinta?

Anonim spunea...

Poare ar fi bine de știut mai multe despre slujirea preotesei.
aici e un blog numit asa:
http://slujireapreotesei.blogspot.com/

Anonim spunea...

E o problema delicata!Stiu un preot divortat pt ca il insela sotia!Cei de la patriarhie i-au spus ca-l lasa in pace daca se calugareste!Poti impune cuiva asta?Ne apropiem de conceptiile catolice cu celibatul!Dar acest celibat va consfinti falimentul catolicismului!

Anonim spunea...

Vreau sa va spun un caz incredibil, pe care nu l-a mai auzit Ortodoxia intreaga.
Protopopiatul Arad este condus de un...diacon...divortat si recasatorit !
Rationamentul alegerii lui a fost acela ca a fost secretar al protopopiatului 25 de ani si stie toate "treburile".
Odata ca e recasatorit si nu are dreptul de a ocupa aceasta functie si, al doilea, bun, a fost "ales", dar nu l-a hirotonit preot, a ramas diacon ! Pai da, ca sa nu-si piarda locul caldut de la catedrala, ca daca l-ar fi hirotonit, trebuia sa participe la concurs in cine stie ce parohie. Asa, a ramas si la catedrala si e si...protopop ! De fapt l-a facur protodiacon. Pt.ochii lumii, daca si lumea mai inghite orice.
A facut o sesizare un profesor de teologie, ca nu se poate asa ceva, e de rasul lumii, ortodoxe sau mai putin, dar...cine sa-l bage in seama, episcopul Aradului ?
Da, acesti oameni cica conduc Biserica. Si ei impart parohiile si dau lectii despre Statut si despre reguli, bla, bla, bla. Asta este realitatea.
Si as mai vrea sa-i spun celui care (bine) zice, ca preotul ar trebui sa fie ales de comunitate (care il si plateste): citez dintr-un consilier al episcopiei Aradului:"mai demult oamenii isi alegeau preotul, dar tot ei veneu dupa catava vreme si ne cereau sa-l mutam de acolo, ca face cutare si cutare lucru, si atunci am hotarat ca le trimitem noi preoti, nu mai aleg ei".
Vedeti ce i-a invatat comunismul ?
Si e valabil si astazi. Vai de capul lor ! Dar inca le merge. Insa toate se vor termina.

Anonim spunea...

Acel consilier de la acea episcopie plina de spagari crede ca va trai o vesnicie!Cand ''stapanul o sa-i de cu sutul ca s-a saturat de el,va gandi altfel!Daca oamenii nu mai sunt multumiti de serviciile ''popii'',ii pot desface contrctul de munca si aduc alt preot!Dar in cazul acesta nu mai e nevoie de gasca de impostori de la centrele eparhiale[consilieri,inspectori,vicari etc]!Nu cred ca se poate schimba ceva,ca nu se vrea!Sunt sceptic!Preotii sunt,majoritatea,lasi,se multumesc cu ''ascultarea''!Doar societatea laica poate face ceva,dar si ea are nevoie de unii preoti mai curajosi,dar,repet sunt greu de gasit!Ierarhii sunt multumiti cu starea actuala a bisericii!Unii chiar sunt nostalgici dupa comunism!Aveau aliat bratul securitatii,iar presa nu-i urmarea!

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Claudiu,
Sunt foarte, foarte revoltat!!!Ce spuneti cand un tanar preot este vazut de sotie si copil cam rar pe acasa? Nopti cu bautura, jocuri de noroc, cucerici,locuri si oameni mai putin curati, etc? Dupa scurt timp divorteaza si lasa un baiat mic suspinand dupa el.Nu-l intereseaza micutul, il sterge din memorie.Isi da demisia din preotie si nu mai apuca ierarhul locului de atunci sa-l cateriseasca.Dupa n.n. legaturi si impins din motive de interes,se recasatoreste. Infiaza un copil. Legaturile extraconjugale nu se opresc. Se despart. Alte legaturi. Pt. el niciuna nu functioneaza.Femeile sunt "rele si isi bat joc de el". Cu una din multele incercari de asi intemeia o familie, o domnisoara, face un baiat care acum are 3 anisori. Dupa cativa ani, s-a plictisit din nou. Povestea se repeta. Il lasa pe micut plangand dupa el, taticul porneste spre alte cautari.Amnezia revine.Il sterge si pe acesta din memorie. Corupe cu promisiuni o alta domnisoara, care acum, in Postul Pastelui, umbla disperta pe la biserici, cautandu-l ca este .....insarcinata.El pozeaza la disparuti.Are 54 de ani si vrea cu orice pret ca un ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa-l instaleze intr-un post de PREOT. Este din Eparhia Dunarii de Jos si il cheama SUSANU MIHAIL. Unde este familia crestina? Ce facem cu sufletelul copiilor parasiti, lasati sa cresca in suferinta si dor dupa "taticul" lor? Si nu este singurul caz. Acolo unde sotiile sunt vinovate, sunt cazuri izolate. Suntem oameni,nu suntem perfecti, mai gresim, dar greseala trebuie curatata si vindecata, pt. ca locul parintilor se afla numai langa copiii lor.Cu tot respectul, Sfantul Sinod sa hotarasca.

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Claudiu,
Sunt foarte, foarte revoltat!!!Ce spuneti cand un tanar preot este vazut de sotie si copil cam rar pe acasa? Nopti cu bautura, jocuri de noroc, cucerici,locuri si oameni mai putin curati, etc? Dupa scurt timp divorteaza si lasa un baiat mic suspinand dupa el.Nu-l intereseaza micutul, il sterge din memorie.Isi da demisia din preotie si nu mai apuca ierarhul locului de atunci sa-l cateriseasca.Dupa n.n. legaturi si impins din motive de interes,se recasatoreste. Infiaza un copil. Legaturile extraconjugale nu se opresc. Se despart. Alte legaturi. Pt. el niciuna nu functioneaza.Femeile sunt "rele si isi bat joc de el". Cu una din multele incercari de asi intemeia o familie, o domnisoara, face un baiat care acum are 3 anisori. Dupa cativa ani, s-a plictisit din nou. Povestea se repeta. Il lasa pe micut plangand dupa el, taticul porneste spre alte cautari.Amnezia revine.Il sterge si pe acesta din memorie. Corupe cu promisiuni o alta domnisoara, care acum, in Postul Pastelui, umbla disperta pe la biserici, cautandu-l ca este .....insarcinata.El pozeaza la disparuti.Are 54 de ani si vrea cu orice pret ca un ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa-l instaleze intr-un post de PREOT. Este din Eparhia Dunarii de Jos si il cheama SUSANU MIHAIL. Unde este familia crestina? Ce facem cu sufletelul copiilor parasiti, lasati sa cresca in suferinta si dor dupa "taticul" lor? Si nu este singurul caz. Acolo unde sotiile sunt vinovate, sunt cazuri izolate. Suntem oameni,nu suntem perfecti, mai gresim, dar greseala trebuie curatata si vindecata, pt. ca locul parintilor se afla numai langa copiii lor.Cu tot respectul, Sfantul Sinod sa hotarasca.

Anonim spunea...

Va salut ! Am citit hotararea Sinodului BOR si comentariile voastre si am constatat ca nimeni nu vrea sa fie obiectiv. Cunosc preotii divortati care isi vad de treaba lor si isi fac misiunea in parohie, construiesc biserici, au grija de enoriasi si sunt cu adevarat un exemplu de luat in parohia lor. Daca nu a putut convietui cu femeia cu care sa casatorit ce trebuia sa faca daca ea a divortat ? el sa chinuit in seminar si facultate pentru a deveni preot iar din cauza unei femei care a avut in minte decat casatoria cu un preot ca are o meserie banoasa , acum devine somer sau cantaret bisericesc. este corect ? Eu zic ca nu. Stiu cei din sinod greutatile de zi cu zi ale preotilor de mir care nu au ce manca din parohiile din mediul rural ? Ei hotarasc coborand din masini de ultim model cu secretari personali , cu personal care deserveste resedinta ( bucatari, menajere etc )toti platiti pe bani preotilor care nu mai stiu ce sa faca sa stranga bani sa dea la centrul eparhial pentru binele ierarhului care merge satul de toate la sedinta sinodului si hotaraste sa ii termine pe amaratii aia care muncesc tot pentru ierarhi. Oare e corect ? Voi ce ziceti ?

Anonim spunea...

Si totusi nu-i corect.Au studiat atat, si pentru ce sa piarda tot pentru ca "sfintele preotese" se casatoresc multe din ele din interes, doar sa le spuna Coana Preoteasa, ajung undeva pe la tara, si vaiiiii. se trezesc izolate, marginalizate, nu pot profesa, ca de au si ele o facultate (unele) si atunci cauta nod in papura, ca vrea la cinema, ca vrea la pizza, ca duminica sta singura in casa, ca nu iese in oras si multe altele.
Si va intreb Dragi Membrii ai Sinodului (cer scuze ca spre rusinea mea nu stiu cum sa ma adresez)ce fac acei tineri care au sudiat,au vocatie, au un vis au crezut in casatorie,doresc copii, dar Coana Preotesa nu vrea ca e prea tanara si nu s-a distrt suficient si ia anticonceptionale?????????
Preotesa se casatoreste si de 9 ori daca vrea, dar preotul NU. Oare nu ne vom trezi ca cedeaza si ei nervos si vor apare situatii grave,ii vor cuprinde deznadejdea, disperarea, rusinea fata de cei carora le-a jurt credinta si vor apuca pe cai gresite??/
Suntem toti oameni. PREAFERICITE nu da cu batul prea tare chiar in supusii tai. Curatenia sa se faca in randul celor implicati in ne4legiuiri, ceva mai de sus, mai aproape de Prefericirea Sa. Ajutati tinerii, analizati viitoarele preotese, sa depuna si ele juraminte, sa aiba si ele o tinichea de coada, sa-si urmeze preotul oriunde si sa nu se lase influentata de nimeni sa-l paraseasca. sa fie un exemplu si ea in parohie alaturi de sotul sau. Sunt multe de spus. Imi cer scuze dar suntem in secolul XX avem Tv Trinitas, atunci sa avem si concepte demne de secolul XX. Asa procedam noi?? Gata ii dam afara din preotie, si ce vor face? daca ei asta au asudiat amari de ani si asta isi doresc?
PREINALTILOR mai analizati.
sac auzim de bine si sunt alaturi de cei ce care sunt in asata situatie, si ii incearca ganduri negre. SA FIM MAI BUNI, INCEPAND CU CEI DIN SINOD, SA NE IUBIM, SA IERTAM. A GRSI E OMENESTE. NU E O CRIMA

Anonim spunea...

Si totusi nu-i corect.Au studiat atat, si pentru ce sa piarda tot pentru ca "sfintele preotese" se casatoresc multe din ele din interes, doar sa le spuna Coana Preoteasa, ajung undeva pe la tara, si vaiiiii. se trezesc izolate, marginalizate, nu pot profesa, ca de au si ele o facultate (unele) si atunci cauta nod in papura, ca vrea la cinema, ca vrea la pizza, ca duminica sta singura in casa, ca nu iese in oras si multe altele.
Si va intreb Dragi Membrii ai Sinodului (cer scuze ca spre rusinea mea nu stiu cum sa ma adresez)ce fac acei tineri care au sudiat,au vocatie, au un vis au crezut in casatorie,doresc copii, dar Coana Preotesa nu vrea ca e prea tanara si nu s-a distrt suficient si ia anticonceptionale?????????
Preotesa se casatoreste si de 9 ori daca vrea, dar preotul NU. Oare nu ne vom trezi ca cedeaza si ei nervos si vor apare situatii grave,ii vor cuprinde deznadejdea, disperarea, rusinea fata de cei carora le-a jurt credinta si vor apuca pe cai gresite??/
Suntem toti oameni. PREAFERICITE nu da cu batul prea tare chiar in supusii tai. Curatenia sa se faca in randul celor implicati in ne4legiuiri, ceva mai de sus, mai aproape de Prefericirea Sa. Ajutati tinerii, analizati viitoarele preotese, sa depuna si ele juraminte, sa aiba si ele o tinichea de coada, sa-si urmeze preotul oriunde si sa nu se lase influentata de nimeni sa-l paraseasca. sa fie un exemplu si ea in parohie alaturi de sotul sau. Sunt multe de spus. Imi cer scuze dar suntem in secolul XX avem Tv Trinitas, atunci sa avem si concepte demne de secolul XX. Asa procedam noi?? Gata ii dam afara din preotie, si ce vor face? daca ei asta au asudiat amari de ani si asta isi doresc?
PREINALTILOR mai analizati.
sac auzim de bine si sunt alaturi de cei ce care sunt in asata situatie, si ii incearca ganduri negre. SA FIM MAI BUNI, INCEPAND CU CEI DIN SINOD, SA NE IUBIM, SA IERTAM. A GRSI E OMENESTE. NU E O CRIMA

Anonim spunea...

Astazi,in ziarul Lumina,Patriarhia a dat un comunicat de presa pe aceasta tema!Penibil!!!Imi aduc aminte ca despre explozia de la Cernobal s-a anuntat la noi dupa foarte mult timp,cand toata lumea deja stia de la posturile radio occidentale!Asa si cu Patriarhia B.O.R.!Fara cuvinte!!!

Anonim spunea...

Domnule Claudiu Tarziu va rog din suflet sa-mi raspundeti la o intrebare.Deoarece pe mai toate posturile de televiziune nu fac aceasta impartire a situatiei preotilor care au divortat pana acum si a celor care vor divorta de acum incolo, imi puteti spune ( cu scuzele de rigoare ) sursa dvs este sigura?

Unknown spunea...

@ Anonim (17 martie):

Absolut sigura. Am vazut documentul.

Anonim spunea...

Asta credeti ca este SOLUTIA! Numai Preotii nu intrau in GREVA!
Nu este o Hotarirare INTELEAPTA!

AMALIA spunea...

d-le.,anonim , iertati-ma , dv.sunteti fericit ,domnule ? cati oameni " fericiti " cun oasteti ? imi faceti si mie cunostinta cu cativa ? pai daca vrem sa fim " fericiti" o tinem numai intr-un divort..... suntem fiinte pasionale , iubim de m ai multe ori , pai ce facem divortam de fiecare data ? preotii sunt oameni ca si noi , dragostea e oarba , dar noi , noi nu suntem. SUNT RARE CAZURILE CAND O FEMEIE ISI PARASESTE CAMINUL ! RARE , RARE DOMNILOR ... PENTRU FEMEIE FAMILIA E TOTUL !!!! ASA CA ... DACA O FEMEIE , FIE EA SI PREOTEASA , PLEACA INSEAMNA CA A AJUNS LA CAPATUL RABDARILOR ! NU-I MAI COMPATIMITI PE PREOTII ....SUN T SI EI TOT OAMENI , SI BARBATI !!!

Anonim spunea...

D-le.,CLAUDIU,
va multumesc va mi-ati publicat randurile scrise ieri.sicer va spun , eu , ca si femeie ma simt ofensata cand vad degetul lui ADAM
indreptat care EVA , "EVA E DE VINA ". nu , d-le , Claudiu , sistemul , debandada e de vina.si fete si baieti sunt total dezorientati.fiecare face ce-l taie capul ! spuneti si dvs., acum cand toata lumea are 2,3,4 facultati pana la 30 de ani , ce interes ar mai avea o fata sa se marite cu un preot si sa plece intr-o parohie la tara ? oare nu ar trebui inasprite conditiile de admitere la teologie ? poate unele persoane nu au chemare , har ? cum e posibil ca un preot sa divorteze de 2,3 ori si sa fie bine mersi la altar. d-le.,Claudiu, sunt multe de spus.eu nu tin cu preotesele.dar pot spune cu mana pe inima ca am cunostinte care sunt preotese , au doi trei copii ,si ti-e mai mare dragul sa ii vezi la Biserica pe toti.ce se intampla cu familia si neamul in Romania ? sunt si preoti de o inalta tinuta morala , instruiti ,familisti , oameni cu suflet , dar din pacate putini...ce este de facut ? de unde trebuie inceput ?
va multumesc foarte mult pentru rabdarea cu care ati citit randurile mele. va spun sincer , ca ma numar printre persoanele care chiar sufera cand vede ce se intampla in toata tara. oare chiar nu mai avem valori , nu mai avem exemple d-le.,Claudiu ?

Anonim spunea...

Hotararea aceasta chiar este ridicola!Sunt atatea lucruri de care tebuie tinut cont pentru a implementa o asemenea Hotarare...Cum se faceau si cum se mai fac casatoriile preotilor?Ori ii obligi sa ramana necasatoriti ca la catolici, cea ce mi se pare injust.Nici apostolii nu au fost toti necasatoriti!Dumnezeu a lasat si Sfanta taina a casattoriei...,totul trebuie sa se bazeze pe iubire dar pentru iubire este nevoie de doi iar uneori este posibil ca dorinta sincera, de altfel, cu care cei doi pornesc la drum sa se piarda din cvarii motive.Suntem toti oameni, oricat ne dam silinta sa nu gresim uneori ni se intampla sa o luam pe aratura.Numai cine nu a fost sau nu este casatorit poate sa se joace cu o asa hotarare dupa parerea mea!Rezista de obicei in timp casniciile in care ambii au aceleasi valori morale,s-au casatorit datorita flacarii aceleia care v-a tine unit cuplul nu din motive materiale , restrictii pentru preoti ori preotese ci mai presus de orice din iubire, dorinta de a fi mereu sprijin, pavaza, bucurie celuilalt!Vorba aceea in care se spune :,,daca dragoste nu e nimic nu e ..."cred ca este total adevarata...Si cum iubirea este atat de fragila daca nu e ingrijuta de cei doi cu siguranta piere. Cu ce este mai putin om un preot?Eu zic ca este mult prea complicat si in spatele unor restrictii vor exista si mai multe nereguli!Noi toti nu numai preotii trebuie sa avem o conduita morala!Asta tine de cumai fost lasat de liberul arbitru cu care ne-a inzestrat Bunul Dumnezeu.Sunt atatea nedreptati pe care le suporta cei mici pentru bucuria unui trai frumos si fara de griji acolo sus incat chiar nu vad o posibilitate de schimbare a lumii asteia numai prin coercitie.Schimbarea, curatenia trebuie sa si-o faca fiecare in sufletul sau si atunci ar putea fi altfel...

amalia spunea...

FELICITARI ! d-le., "anonim" ati scris foarte , foarte frumos !
AMALIA " dixit "
si.....in tot ce ati spus , aveti perfecta dreptate ! cine are ochi de citit si urechi de auzit.....
sa retina !!!!

Anonim spunea...

cunosc un caz concret in care preoteasa dupa ce a aflat de noile hotariri ale prea fericitului ,(pt ca toti episcopii stau fara sa cirteasca in fata lui ),a pornit un santaj josnic impotriva preotului ,obligindu l sa danseze cum cinta ea si amenintindu l continu.este un preot respectat si apreciat ,cu rezultate deosebite ,serios si ctitor de biserica ,el ce poate face in acest caz?sa traiasca intr un compromis total?sa accepte miine poimiine sa serveasca masa alaturi de concubinul preotesei ?sa le curete ranile si sa i iubeasca ca pe el insusi? ori este o gaselnita a prea fericirii sale de a constringe si a aduna voturi si informatii ,ori de ce nu a vinde cele 500 de posturi care pot devenii vacante prin aceasta hotarire? eu cred ca trebui ascultat si judecat fiecare caz in parte

Anonim spunea...

vreau sa va aduc la cunostinta ca vor creste numarul de astfel de cazuri ,numai in rindul preotilor de armata din bcuresti s au inregistrat 2 divorturi ,si asa cum spunea cel dinainte a mea ,cred ca nu au putut suporta compromisul si nici santajul preoteselor ,sint sigur de acest lucru

Anonim spunea...

de ce va necajiti asa presfintiile voastre ? ce va fac preotesele voua o sa le faca si amantilor ! mai oameni buni cu cine v-ati insurat ? ce femei sunt astea ? nu-mi vine sa cred! sunt atatea fete de treaba care nim eresc niste nenorociti care le mananca tineretea si sanatatea ! stiti ceva , decat sa stati cu asa femei , care de altfel nu sunt femei mai bine renuntati la tot !

Anonim spunea...

De ce nu face Sfantul Sinod curatenie si intre ierarhi? sau in manastiri? Staretii umbla de parca sunt Dumnezeu pe pamant masini de ultima generatie, amante,homosexualitate etc, iar un preot care divorteaza si refuza sa traiasca intr-o viata mizera dorind sa o ia de la capat este renegat si dat la o parte de cei carora le plateste tot felul de fonduri si abonamente la ziare si carti care nu au nici un rost.

Anonim spunea...

Daca te duci la preot sa te spovedesti si ii spui necazurile si amaraciunile cu care te confrunti zi de zi , barbat afemeiat , betiv , copii de crescut,lipsuri materiale , iti spune ca asta este crucea ta , ca ai copii care au nevoie de tata si ca sa te rogi lui Dumnezeu . Ei de ce nu isi poarta crucea cu demnitate , de ce trebuie sa divorteze , si sa se recasatoreasca ? adica pentru ei nu sunt valabile sfaturile pe care le dau enoriasilor ? priviti ce masini au ? de unde au bani ? au case parohiale , nu platesc chirie , facturile sunt platite de biserica .ce-i mai nemultumeste ? se satura de neveste si le schimba ?daca ii lasa "nevasta" de ce se casatoresc imediat , ca doar sufera saracii....traiesc in minciuna si ipocrizie , nu , nu vreau sa generalizez , dar unii sunt adevarati farisei. da verificati ce scriu , stie toata lumea. tu cu doi , trei copii te chinui toata viata sa platesti un amarat de aprtament cu 2 camere iar ei se lafaiesc in case cu 5,6 camere. nu se poate asa ceva !

Anonim spunea...

Sa speram ca se va aplica aceasta lege. A s avea o intrebare: Ce se intampla cu un preot care are o relatie cu o enoriasa de 16 ani, seful lui stie situatia si i-a anuntat sotia, el a bagat divort pe motiv ca ea este recalcitranta, dar tine legatura cu pustoaiac. va mai ramane preot, tinand cont ca seful lui este consilier eparhial si i-a ingaduit sa slujeasca incontinuare?

Anonim spunea...

Felicitari pentru blog si post. Arata bine

Neli Minea spunea...

Sunt din Ploiesti,am cunoscut acest preot Mihai Susanu,i-am cunoscut familia ca fiind una respectabila.Mihai era mandria parintilor,mi-e greu sa cred ce se spune despre el.DAR....este adevarat ca omul se mai schimba

Anonim spunea...

In satul Oltet,comuna Vistea(langa Fagaras)judet Brasov,in parohia respectiva se intampla ceva ce coincide cu tema discutiei:preotul loc.respective este acuzat de sotie ca "umbla cu alta",fapta ce este sustinuta doar de intrgile sotiei care este foarte hotarata sa-l faca sa-si incheie socotelile cu preotia,de fapt ea fiind cea care a solicitat"mai multa libertate",libertate pe care si-a procurat-o cum a stiut ea mai bine.Preotul in schimb,fiind si destul de tanar si nefiind o fire combativa suporta acuzele si insultele sotiei.Ia(sotia)si-a premeditat anumite acuze care urmau sa o sustina de fapt in momentul cand ea insasi urma sa fie prinsa cu "mata in sac".Ea anticipat unor evenimente din fam.lor a sunat in stanga si in dreapta la protpopiat,la mitropolie sau mai stiu eu pe unde denigrand-u-si in mod voit sotul,cand de fapt chiar ea era cea care comitea adulterul.In gospodarie nu se achita de indatoririle personale si nu il sustinea in nici-un fel pe sotul ei,curatenie nu,mancare nu,etc.toate cu "nu" mare!Eu cred ca si viitoarele sotii de preoti ar trebui sa aiba o pregatire prealabila,pt ca viata alaturi de un preot e putin diferita de una alaturi de un simplu mirean.Sunt posturi cand un preot dedicat posteste intrg postul,astfel fiind el insusi un exemplu,in familie si societate,lucru care cere o viata conjugala mai calculata(mancarea,relatia de cuplu,starea spirituala,momentele de rugaciune,pregatirea slujbelor bisericesti,etc),peste an deasemene viata conjugala este restrictionata,miercurea nu,vinerea nu,sambata seara nu,duminica nu;deci revin la idea ca si sotia trebuie sa aiba un fundament adecvat viitoarei responsabilitati.Asadar,daca ea a hotarat sa-si ia lumea in cap sa-i fie rusine,dar sa se comporte in halul in care se comporta e de neinteles si de neacceptat.Ca urmare,acest preot,Ovidiu Bostan,de la data de 1Mai nu v-a mai fii preot in acea parohie.Si dupa ce s-a luat aceasta hotarare,ea sotia credincioasa,continua sa-l calce in picioare(parca ar fi o intruchipare a raului),sa-l vorbeasca peste tot ca a facut ce de fapt nu a facut.Lumea din sat o parte il sustine,in timp ce o alta parte Ii da crezare sotiei.Cei din urma cred de fapt doar niste lucruri si fapte imaginare puse in scena de sotia"iubitoare",si asta pt ca asa iteleg uni realitatea;un lucru negativ sau un zvon de asemenea negativ este asimilat imediat ca fiind adevarat,fara ca nimeni sa verifice in vreun fel realitatea.In acelasi timp daca apar si raspunsurile din partea cealalta,de abia atunci incep mintile luminate sa cugete"aha! nu stie cum sa se apere acum"...,etc asa incat se ajunge ca adevarul sa fie cantarit de 100 de ori,in timp ce minciuna sapa in sufletele celor"bine intentionati"(as vrea sa remarcati prezenta ghilimelelor de fiecare data).Deci aceasta este lucrarea necuratului,care atunci cand Intalneste un obstacol peste puterile lui malefice,trece la victime mai slabe,care nu sunt pregatite si nu stiu sa lupte Impotriva lui,asa reuseste el sa doboare pe cineva:cu ajutorul cuiva drag si apropiat persoanei si care mai apoi sa aiba credibilitate In fata multimii.Mai rau este ca si cei mai mari in rang decat preotul nostru nu au luat procesul de la cap la coada ci au trecut direct la sanctiuni.Nimeni nu a cercetat spusele sotiei sau mai mult sa fie chiar ea verificata(pe asta s-a si bazat probabil neexistand nimic pamantesc care sa o condamne pe ea SOTIA,doar lui preotul sa-i fie"taiat capul"-chiar daca nu se stie adevarul).Deci dragi inalti slujitori judecatori,ar fi indicat sa cugetati,sa cercetati si de abia apoi sa condamnati,iar voi ceilalti"mult prea cinstiti"muritori nu mai fiiti tot timpul gata la a face asa de mult"bine",s-ar putea sa fiiti si voi judecati in vreun fel si atunci o sa aveti nevoie de dreptate ca de aer !!! Cineva care crede in dreptate!!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Cu parere de rau vreau sa aduc la cunostinta ca in acesti 5 ani de cand s-a postat comentariul legat despre asa zisul "preot" Mihail Susanu care a fost casatorit si divortat de mai multe ori, a reaparut in lumea religioasa si slujeste in acest moment la Sfantul Altar calcand canoanele Sfintilor Parinti. Trist dar adevarat ca acest preot care si-a dat demisia de la biserica unde slujea in Galati si anume Biserica SF. Vasile, nu a fost caterisit si se foloseste de acest fapt si slujeste si astazi intr-o manstire retrasa din Romania, manastirea Ceptura judetul Prahova, dorim ca mai marii Bisericii sa ia atitudine ca sa nu pangareasca si aceasta Sfanta Manastire, unde locuieste acolo mai mult singur. Speram ca totusi sa observe cineva aceste comentarii si Mai Marii Bisericii sa poata lua atitudine cu privire la acest aspect.

Anonim spunea...

Cu parere de rau si eu vreau sa aduc la cunostiinta ca nu este adevarat ce spun cei care vor sa arunce cu pietre in preoti si in preotese. Daca ar exista mai multa dragoste si bunatate fata de semenii nostrii asa cum bine ne invata Biserica si nu am mai tine cont de greselile preotilor, care si ei in primul rand sunt oameni dar in carca carora punem vrute si nevrute ca doar sunt preoti. Daca se intalnesc pe strada intamplator cu cineva si stau de vorba inseamna ca gata au si facut copilul.....
Pe parintele Susanu e clar ca cineva vrea sa il denigreze, ca vrea sa ii faca rau cineva, pentru ca anonimul din 07 iunie si care probabil a postat si comentariul de acum 5 ani se contrazice singur deoarece un om care a renuntat de la postul de preot paroh nu inseamna ca a renuntat la slujirea in Sfanta Biserica ramanand sa slujeasca ca preot si atat, iar daca a avut atat de multe femei si copii cum credeti ca s-a lecuit si traieste retras intr-o mica manastire? Betia si desfraul nu au lecuire deci nici el daca avea unul din aceste vicii nu se putea schimba.Cu ce credeti ca va pangarii un preot care locuieste mai mult singur (cum s-a postat in comentariu) si care sta ore intregi in Sfanta Biserica rugandu-se de cele mai multe ori singur asa cum l-am gasit si eu cu sotia mea si copii cand am trecut pe acolo? Un preot cu har si cu dragoste fata de Dumnezeu nu fata de bani ( putini sunt cei care stau singuri si se roaga in Sfanta Biserica fara sa primeasca bani) ar trebui lasat sa slujeasca aducand bucurie in sufletele ceor care il gasesc slujind.

Anonim spunea...

Rusine sa-i fie preotului care a scris articolul denigrator la adresa semenului sau.Eu am fost de nenumarate ori la sluba facuta de preotul de la ac manastire pana sa vina preotul SUSANU. Am fost si dupa.Nu se compara.Slujbele au luat viata,predicile f frumoase.S-a putut observa schimbarea si din punct de vedere organizatoric.Exista o lupta ptr a-l indeparta pe preotul SUSANU numai din rautate, invidie si alte interese.De ce nu vad mai marii bisericii preoti care sunt in functii mari desi sunt plini de pete?? Au cotizat? La ora actuala e clar ca nu conteaza decat banul.De ce nu-l lasati in pace? Nu a avut bani ? Sigur ca nu are de unde sa dea darul ca se roaga si nu cere bani.A bucurat sufletele multor oameni in suferinta.Este preotul celor fara de averi.E clar ca a deranjat ,de cand a ajuns dansul la ac manastire usa a fost permanent deschisa nu ca in perioada anterioara cand gaseai preotul in biserica numai duminica ,cand venea d-na preotesa sau nu dumneaiei(aici sunt semne de intrebare).Credinciosii se intreaba care este d-na preotesa? Au aparut 2 doamne postand ca fiind d-na preoteasa? Cui ii este frica sa vada adevarul? De ce se iau in calcul situatii necredibile,inventate?Este o mare pierdere pentru noi cei care mergeam la sfanta manastire cu convingerea ca acolo gasim un preot, un om ,un prieten caruia sa-i incredintam suferintele noaste ,sa ne asculte si sa ne sfatuiasca ceeace nu am gasit la multi alti slujitori ai bisericii care se uitau numai cat de gras este pomelnicul.Va rog sa scuzati eventualele greseli de redactare dar indignarea ptr nedreptatea care se face ma determina sa mai dau atentie acestui amanunt.Sper ca nu pedepsiti atatia credinciosi care asteapta cu nerabdare revenirea parintelui SUSANU acolo unde e locul dumnealui...in mijlocul nostru ..celor ce avem nevoie

Anonim spunea...

Pe SUSANU MIHAIL, il cauta multa lume. La manastiri, el se ascunde, nu se roaga.

Anonim spunea...

Daca stiti sigur ca se ascunde de ce nu spuneti si de ce ar face asta,macar sa se stie
motivele. Cine are de impartit si ce anume de nu are loc de dnealui.Ce v-a facut asa rau.?

Anonim spunea...

Daca il cauta multa lume pe preotul MIHAIL SUSANU inseamna ca merita sa fie cautat, ca este bun.Cel ce este fara de pacat sa arunce cu piatra

Anonim spunea...

Măi Susanu, toţi avem păcate, dar încearcă să te îndrepţi măcar la bătrâneţe. Eşti curios ce ai făcut? Ştii foarte bine ce ai făcut. Achită-te de datorii de pe unde ai luat bani. Ştii că de la primul divorţ nu ai mai avut drept să slujeşti. Celelalte nu mai contează. Ce cauţi la mănăstiri? Ai de îtreţinut copii. Sau tu nu ştii nici acum canoanele? Cum poţi să slujeşti în minciună, să predici, să dai sfaturi când tu nu-ţi îndeplineşti responsabilităţile de tată şi de creştin măcar, dacă de preot nu ai putut. Oare, ce sfaturi îi dai unui tată care şi-a părăsit copiii? Nu ar avea nimeni, nimic cu tine, dar îndreaptă-te măcar în al 12-lea ceas. Găseşte cale de împăcare cu toată lumea, că timp, nu a mai rămas cât a fost. Să-ţi ajute Dumnezeu să te regăseşti.

GH MARINESCU spunea...

Daca stiti asa de bine ,domnule anonim din 06.09.2015,despre viata PARINTELUI SUSANU si sunteti convins de realitatea spuselor dvs de ce sunteti las(ca de altfel toti care se dau anonimi)de ce nu va prezentati numele asa cum ar fii normal.Toti aruncati cu noroi, e mai usor sa distrugi un om decat sa-l ajuti fie si daca a gresit f mult. Se pare ca va dati credincios. Asa scrie la sfanta scriptura?.
Ne dam toti mari sfatuitori .Hai sa fim noi mai buni cei ce il cunoastem, sa dam mana cu mana si sa-l ajutam sa se ridice. E f greu sa facem asta . E mai usor sa lovim.
Cum sa se indrepte daca noi oamenii nu il lasam ,ii punem piedici la tot pasul?
Sunt multe cazuri asemanatoare care au functii mari ,slujesc bine merci.Prea multa rautate.Orice om are dreptul si la o alta sansa.Doamne ajuta.

GH. Marinescu

Anonim spunea...

Si au ales jobul, ce nu e corect, stiau cui o sa slujeasca, si cum. Mult prea multa mila insuflata oamenilor.

Anonim spunea...

Dl. Susanu Mihail nu mai este preot de când și-a părăsit, din fragedă tinerețe, primul copil și prima soție. Dacă iubea pe Dumnezeu și familia, nu trebuia să apuce calea rătăcirii. Ar fi fost împreună și acum. Atunci, ce caută el în altar? Conducătorul Mănăstirii Bușteni să răspundă.

Marinescu Gh spunea...

Pacat ca nu stiti tot adevarul si faceti afirmatii asa incat sa faceti rau si altora.
Are drept de slujire si dvs sunteti rautacios, probabil ca aveti ceva personl cu PARINTELE .Pe langa rautate e si lasitate.....sunteti un anonim...un oarecare.

Gh Marinescu

Unknown spunea...

Doamne ajuta! Am si eu o intrebare la care as dori un raspuns. Un preot se poate reimpaca cu fosta sotie, preoteasa, dupa un divort din 2006. Actualmente, preotul are o doama, dar nu sunt casatoriti. Va multumesc