luni, 3 mai 2010

Chipul comunismului, în două reportaje

Vă recomand două texte de Dia Radu, care zugrăvesc în mod excepţional chipul monstruos al comunismului. Poveşti cutremurătoare pe care nu avem voie să le ignorăm sau să le uităm.


Experimentul Piteşti

În 1949, NKVD-ul şi autorităţile comuniste au aplicat pe deţinuţii politici închişi la Piteşti un experiment de reeducare prin tortură, unic în lume prin principiul lui de transformare a victimelor în călăi.

Citiţi aici.

Imagine de deasupra intrării în fosta închisoare Piteşti.


Viaţa mea în dosarele lor

Când, după zece ani de cereri şi presiuni, SRI a acceptat să facă publice dosarele de Securitate, politica românească a fost zguduită de verdicte de poliţie politică şi deconspirări. La oamenii de rând, care au aşteptat ani să-şi vadă dosarele, nu s-a prea gândit nimeni. Unii au plâns discret, alţii s-au enervat, alţii au leşinat la citirea lor. Pentru ei, dosarele de Securitate sunt nişte cutii cu surprize ce le pot da viaţa peste cap pentru totdeauna.

Citiţi aici.

Filă din dosarul Gavrilescu de la Securitate, în care se arată că soţia acestuia îl turna.

1 Comentário:

Chent spunea...

Din pacate prea putin cunoastem despre acele lucruri ingrozitoare. Se intentiona la un moment dat realizarea unui film documentar ( http://www.experimentulpitesti.org/public/progresul-filmarilor/ ) dar se pare ca s-a impotmolit. Pacat...