vineri, 14 mai 2010

Mănăstirea Petru Vodă are un nou egumen

Ieri, la sinaxa monahilor din mănăstirea Petru Vodă (Neamţ), avva Iustin Pârvu a anunţat că noul egumen este părintele Petroniu. Din informaţiile mele, tînărul părinte Petroniu, un monah energic şi gospodar, a fost propus de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei. O parte dintre călugării de la Petru Vodă îl consideră însă nepotrivit pe pr. Petroniu şi fac presiuni pentru înlocuirea sa. Este posibil să reuşească, avînd în vedere precedentul de acum cîţiva ani, cînd ieromonahul Lavrentie Carp, numit stareţ cu voia părintelui Iustin, a fost schimbat, pentru că o parte din obşte nu l-a vrut şi l-a acuzat că e omul mitropolitului de atunci al Moldovei, Daniel.

UPDATE (17 mai)

Un maidanez de presă, alungat cu şuturi în dos de prin toate ziarele şi ajuns să urle la lună pe net, a făcut o fixaţie pentru mine şi, din cînd în cînd, mă apucă de manşeta pantalonilor. N-are dinţi să mă muşte, dar face gălăgie, doar, doar l-o baga cineva în seamă şi i-o mai da un os. Ştiu că numele lui mai este vehiculat acum numai pe tomberoane, deci n-o să-i fac plăcerea de a i-l da aici.

Asmuţit de un călugăr care se visează Richelieu - şi care altminteri se leapădă de javrete ca de omul Securităţii, cînd vine vorba -, şi de data asta amărîtul îmi pune în cîrcă vorbe pe care nu le-am spus şi neagă evidenţa.
El scrie pe facebook şi pe blogul său că "la Petru Vodă nu a fost schimbat stareţul". Dar nimeni n-a spus asta. O ştie şi maidanezul, dar încearcă să provoace confuzie (cum a mai făcut şi altă dată, "confundînd" termenul de editor cu cel de tipograf; hal de jurnalist care încurcă noţiuni elementare).

Am verificat din patru surse informaţia pe care am dat-o: la Petru Vodă, părintele Iustin însuşi, în adunarea tuturor călugărilor, a anunţat că mănăstirea are un nou egumen, pe pr. Petroniu. Egumen înseamnă conducător al unei mănăstiri, în sensul de administrator. Stareţ, în sensul de povăţuitor şi de îndrumător pe calea mîntuirii, rămîne, cum e şi firesc, părintele Iustin. [De aceea şi spun mulţi monahi: "stareţul meu este avva cutare", deşi acel părinte este în altă mănăstire şi deseori nici nu e egumen.] Că unii le amestecă, nu mai e problema mea.
Pînă acum, părintele Iustin era şi stareţ, şi egumen.

Probabil că, după problemele grave de sănătate pe care le-a avut în ultima vreme şi avînd în vedere vîrsta sa înaintată, părintele Iustin a considerat că are nevoie de cineva care să se ocupe de treburile curente ale mănăstirii. Dar sfinţia sa este fondatorul mănăstirii şi stareţul ei incontestabil, pe care nimeni n-ar îndrăzni să-l schimbe fără voia sa (cu atît mai puţin IPS Teofan). Aş fi vrut să vorbesc şi cu avva Iustin, dar e imposibil, căci este foarte bine "protejat" de contactul cu exteriorul.

Ieşirea internautică a maidanezului îmi confirmă, încă o dată, că sînt presiuni mari în continuare pentru schimbarea pr. Petroniu. Pe site-ul mănăstirii nu a apărut încă nici un anunţ oficial despre numirea pr. Petroniu, pentru că cel are gestionează site-ul este un opozant înverşunat al noului egumen şi pentru că situaţia nu e încă tranşată.

Nu-l cunosc pe părintele Petroniu, nu ştiu dacă este vrednic sau nu de responsabilitatea ce i-a fost dată, dar cred că avva Iustin ştie ce face şi face ce vrea. Să nu-mi spună nimeni că i-a fost impus pr. Petroniu, că nu-l cred. Tot aşa se spunea şi despre pr. Lavrentie, în urmă cu nişte ani, că i-a fost impus părintelui Iustin de IPS Daniel. [Răzvrătiţii erau aceeaşi, iar în tulburarea lor au mers pînă acolo încît au instigat credincioşii apropiaţi mănăstirii să-l agreseze pe pr. Lavrentie - ceea ce s-a şi întîmplat.] Păi, nu i-au impus nimic părintelui Iustin comuniştii, după ani de temniţă şi chinuri, şi să cred că acum, la senectute, cînd are atîta putere duhovnicească, este îndoit?

PS:
Este simptomatic că potaia gureşă mă atacă imediat după ce am anunţat o acţiune antiguvernamentală a Forului Ortodox Român (FOR). Prima oară cînd am intrat, alături de alte persoane vizibile în spaţiul ortodox, în gura acestui trepăduş băsescian a fost taman după fondarea FOR (la care am contribuit din plin şi din conducerea căruia fac parte). Şi a ţinut-o într-un scandal pînă cînd s-a zvonit că FOR îşi încetează activitatea. Ştiu că un laicat organizat nu convine politicenilor, fie ei în civil sau în sutană, dar dacă vrea Dumnezeu...

UPDATE 2

Astă noapte, după ce-mi va fi citit Update-ul, insul a scos de pe propriul blog comentariul veninos pe subiect şi a lăsat doar un titlu în care perpetuează minciuna: "La Petru Vodă nu există nici un nou stareţ, nici un nou egumen...". Poate că nu mai există, după ce-l vor fi mîhnit îndeajuns unii călugări pe pr. Iustin şi l-au făcut să revină asupra deciziei de a-l numi pe pr. Petroniu. Cum au făcut şi în cazul pr. Lavrentie. Dar nu ştim sigur pînă ce nu va exista o poziţie oficială a mănăstirii.

18 Comentários:

Florin spunea...

Se cuvin niste precizari f importante.
1. Staret al manastirii Petru Voda ramane in continuare parintele Justin Parvu, iar parintele Petroniu este ajutor de staret, adica egumen. Asta inseamna egumen in traditia locului. Asadar in acte este tot parintele Justin.
2. nu a fost numit parintele Petroniu de catre Mitropolia Moldovei; a fost o surpriza si pentru IPS Teofan;
3. se pare ca p Petroniu ar fi preferat de patriarhul Daniel, deci e clar de ce nu-l doresc preotii de la Petru Voda, ca egumen.

Anonim spunea...

Este nepotrivit sa vezi comentat un eveniment monahal de acest tip ca fiind unul sindicalist sau politic: "omul lui", "presiuni", "nu sunt de acord"....
Primul din voturile monahale este ASCULTAREA, care este de buna voie.
Am avut mereu de o vreme incoace impresia ca prea multul mirenism atasat de manastirea Petru Voda si de sfanta bunatate a parintelui Iustin le folosesc pe acestea nepotrivit, lumesc si Doamne fereste sa nu-i influenteze.
Frati mireni, lasati-i in pace, ei sunt in ascultare, Biserica trebuie sa fie una sfanta, soborniceasca, apostoleasca si unita.
Nu-i comentati (sau Doamne apara contaminati)parlamentarist si in spiritul atat de lumesc al razvratirii.
Monahismul romanesc, Biserica a ramas ultima noastra reduta si marea cetate a sufletului romanesc.
Frati mireni nu trebuie partizanat si partide in sanul Biserici, lasati-i in pace, folositi-va doar de duhovnici si de rugaciune, de sfintele Taine, nu le mai folositi vorbele cum vreti voi....... in sensul celor pe care le ganditi voi.
Frati mireni, hai sa ne spalam ochii nostri, sa nu mai vedem sau sa cautam stramb...
Toate sunt cu ingaduinta lui Dumnezeu, sa fim si noi in ascultare fata de El, facand voia Lui, e singura dovada ca-L iubim.
Tot ce avem de facut este sa ne rugam Domnului si Maicii Sale sa-i dea noului staret minte luminata, intelepciune, traire sfanta, credinta tare si toate cele bune si de folos pentru sfanta obste a manastirii Petru Voda.
Daca energia razvratirii si a "ochiului rau" o intoarcem spre rugaciune pentru toti si toate, schimbam lumea, fratilor.
Iertati-ma.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Este o informatie de interes pentru toti cei care sint legati sufleteste de manastirea Petru Voda si de parintele Iustin Parvu.
Am considerat ca este important sa o dau cit mai completa si in context.
Comentariile imi apartin si cred ca nu trebuie sa dau socoteala nimanui pentru ele. Sint pentru parasirea mentalitatii potrivit careia daca inchizi ochii realitatea nu mai exista sau se schimba.

Iustin spunea...

Nu stiu ce implicare a avut IPS Teofan in alegerea Pr. Petroniu, dar banuiesc ca niciuna. Din cate stiu IPS Teofan nu s-a amestecat in treburile manastirii, in nici un fel, nici ca sugestie macar. Trebuie sa fie o alegere "interna".

Anonim spunea...

Am vorbit cu cineva care a fost la manastire acum 2 ore si mi-a zis ca Parintele Justin a revenit la manastirea de calugari si se pare ca parintele Petroniu nu va mai fi egumen.

Anonim spunea...

Ca marketing, faptul ca se vorbeste permanent de man. Petru Voda e un castig. Cum si cine vorbeste permanent despre aceasta este o catastrofa. O sa se faca praf tot ce a construit Pr. Iustin cu atata truda. O grupa de tembeli manipulati de cativa instigatori. Ce pacat!

Anonim spunea...

Daca se va face praf, inseamna ca mare lucru n-a construit. Doar nu ne referim la ziduri. Da' io cred ca mai este o sansa sa nu se intimple asa: sa curete parintele manastirea si imprejurimile de tembeli. hahahaha!

Nicu spunea...

totusi, se pare ca exagerezi folosind cuvinte jignitoare... avem pretentii de la tine.
din cate stiu eu, pr Petroniu nu are deloc duhul parintelui Justin si nici nu are vreo treaba cu marturisirea, ba cred ca este si pentru cipuri.
calugarii din deal, nu-l doresc si pentru motivul ca nu vine mai deloc la slujbe si nici nu sta in manastire.

D. Bucur spunea...

Numai eu nu inteleg..adica p. Iustin l-a dorit pe p. Petroniu ca egumen, iar cei din ascultarea sa nu. Si se pare ca p. Petroniu va fi schimbat. Deci nu conteaza parerea p. Iustin prin Petru Voda? Cineva sa ma lamureasca si pe mine, va rog.

Unknown spunea...

@ Nicu:

Tot ce scriu este adevarat. Ca mai sint si pamfletar pe alocuri este pentru ca nu pot trata cu seriozitatea si deferenta pe cineva care minte precum respira si si-a facut din injuratura de presa un crez profesional.

Anonim spunea...

IPS Teofan a vorbit cu pr Iustin despre acest subiect inca pe cand era internat la Cluj si a spus ca ii va respecta alegerea. Din pacate unii care incercau sa isi asume singuri titulatura de "ucenici" ai par Iustin nu vor mai putea profita in acest sens. Alegerea lui pr Petroniu e o chestiune care ii tulbura pe "ucenicii" cu idei filostiliste ai parintelui Iustin.
Pr Iustin tocmai a lamurit duhovniceste o problema ce de mult timp starnea controverse intre cei ce incercau sa se foloseasca in mod nepoliticos de numele acestui duhovnic.

Anonim spunea...

Voi realizati ca la Petru/Voda e o adevarata secta extremista? Bietul parinte Iustin...ce a ajuns manastirea la care a trudit atata, un refugiu pentru toti fanaticii si paranoicii.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Exagerati si prin aceasta nedreptatiti pe cei mai multi monahi de la Petru Voda, pentru rugaciunile carora poate ca mai sintem si noi ingaduiti.
Pentru un mar stricat, nu dai la porci toata livada.

Anonim spunea...

Fratilor, parintele Iustin are o varsta si o stare a sanatatii care impun alegerea unui inlocuitor la carma manastirii. Fiti convinsi ca si el se gandeste la aceasta. Pe masura ce parintele nu mai poate sustine lucrarea inceputa, vrajmasul sporeste prin intrigi, zvonuri, influente care tulbura atat obstea cat si pe noi, cei dinafara (cler si mireni deopotriva). Singurul lucru de folos pe care putem sa-l facem, bine-placut lui Dumnezeu si de folos tuturor, este sa ne rugam, fiecare dupa puterile lui, atat pentru sanatatea parintelui Iustin cat si pentru intarirea, ocrotirea si maturizarea duhovniceasca a obstii manastirii sale pentru a-si putea continua lucrarea in duhul ctitorului.

Florin spunea...

S-a decis ca p Petroniu sa fie doar econom. Parintele Iustin ramane in continuare staretul de neinlocuit al manastirii Petru Voda, dupa cum i-a zis si IPS Teofan: "staret pana la ultima suflare". Sa nadajduim ca va mai fi inca pe atat staret, cat a fost si pana acum. Doamne miluieste-ne pe noi.

Hascanul spunea...

Oricum, sunteti singurul care ati tras un semnal de alarma si este firesc asa, iata ca toti ceilalti tac...

fratello spunea...

domnule Claudiu a venit zilele trecute la noi la manastire un ieroschimonah pe nume Partenie si a slujit.pe numele de mirean viorel dorobantu din craiova asa spunea el si spunea ca are metania la manastirea petru voda dar ca nu mai slujeste acolo ca nu ar avea loc va rog sa va interesati si sa imi spuneti pe adresa de email daca e adevarat va multumesc

Anonim spunea...

Desi nu prea obisnuiesc sa scriu pe blog-uri, de data asta o voi face. As dori si eu sa imi exprim opinia referitor la aceste "alegeri esuate". Nu vreau judec pe nimeni, insa imi vine in minte un pasaj din Sf Scriptura care zice "dupa roadele lor ii veti cunoaste" si altul " prin aceasta (dragostea)va vor cunoaste ca sunteti ucenici ai mei". Daca pr Iustin a reusit sa se inconjoare de ucenici ascultatori, se va vedea dupa ce va pleca la cele vesnice... Toti marii duhovnici care au avut ucenici au lasat in urma un duh unitar si dragoste frateasca intre ucenici. Sfintenia este darul pacii, si aceasta se va vedea atunci cand se va lua pastorul de la ei. Atunci se va vedea daca toti cei de la P. Voda au urmat cuvintele Mantuitorului Hristos...insa, tind sa constat pe zi ce trece , ca acolo doar Pr Iustin mai tine echilibru, deoarece fara el...totul se va narui....Vom trai si vom vedea!