joi, 13 mai 2010

Popii Moscovei îi bruschează pe preoţii români

Cu mare osteneală şi cu mari emoţii (la graniţă), un grup de români a făcut o troiţă pe care a pus-o în oraşul Sîngerei din Basarabia, locul de baştină al lui Valeriu Gafencu, cel supranumit "Sfîntul Închisorilor". Troiţa a fost sfinţită la 10 mai a.c., printr-o ceremonie organizată de ASCOR Chişinău, cu participarea entuziastă a primarului de Sîngerei, Gheorghe Braşovschi. Au fost prezenţi părintele Moise de la Oaşa, cel care a alcătuit volumul "Sfîntul Închisorilor" - devenit un bestseller -, părintele Mircea Băjenaru de la Suceava şi surorile lui Gafencu.

De la părintele Mircea am aflat că evenimentul n-a fost lipsit de tensiuni şi şicane din partea preoţilor Mitropoliei Moldovei (închinată Moscovei). Popii rusofoni i-au bruscat pe preoţii români şi nu le-au permis să slujească împreună cu ei sfinţirea troiţei.
Dacă şi la troiţa unui sfînt se comportă după un tipar politic, aproape că nu mai e nimic de spus. Părintele Mircea era tare mîhnit, cu atît mai mult cu cît Mitropolia Moldovei nu a avut altă implicare decît aceea că a permis amplasarea troiţei într-o zonă pe care o controlează.

Pe de altă parte, ştiu încă de cînd am fost ultima dată la Chişinău, că popii rusofili încearcă să se folosească de "brandul" Gafencu, punînd la cale organizarea unei Asociaţii "Valeriu Gafencu", prin care să-şi facă, probabil, programul politic, că de duhovnicie nu prea putem vorbi. În această capcană umblau să-i atragă şi pe ascorişti, prin intermediul unor preoţi de bună-credinţă, dar rătăciţi în Mitropolia Moldovei cu largul concurs al ÎPS Petru, mitropolitul Mitropoliei Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Române).

2 Comentários:

Anonim spunea...

”Pe de altă parte, ştiu încă de cînd am fost ultima dată la Chişinău, că popii rusofili încearcă să se folosească de "brandul" Gafencu, punînd la cale organizarea unei Asociaţii "Valeriu Gafencu", prin care să-şi facă, probabil, programul politic, că de duhovnicie nu prea putem vorbi. În această capcană umblau să-i atragă şi pe ascorişti, prin intermediul unor preoţi de bună-credinţă, dar rătăciţi în Mitropolia Moldovei...”

- Dl.Claudiu vorbește în cunoștință de cauză sau nu, de nu intră în detalii... mi-ar plăcea o poziție argumentată constructiv și careva nume, evenimente... cine anume și cum a voit să recruteze membrii ASCOR... (dacă mai este pe cine recruta...)

Unknown spunea...

@ Vreamantuire:

Eu vorbesc mereu in cunostinta de cauza. Voi spune mai multe cind va veni vremea.