vineri, 25 februarie 2011

Imbecilitatea jurnalistului-pompier

Publicat de Ion Cristoiu
 

Iată faptele: Stareţul mănăstirii Petru Vodă Justin Pârvu a împlinit 92 de ani.Venerabilul duhovnic a fost în tinereţea sa legionar, pentru care, de altfel, sub regimul comunist, a stat 17 ani la  puşcărie. Măicuţele s-au gîndit să-i facă bătrînului bolnav un cadou: În chilia spital de la mănăstire i-au cîntat, printre altele, şi Sfîntă tinereţe legionară.
Pe youtube a apărut, la puţin timp, un filmuleţ despre întreg momentul aniversării, cuprinzînd, printre altele, şi secvenţa în care măicuţele îi cîntă stareţului Imnul Legiunii.De precizat că filmuleţul n-a fost postat de măicuţe, ci de un nătîng de mirean, unul dintre acei moldo- vlahi  care filmează cu scula numită telefon mobil tot ce întîlnesc în cale.
Orice om normal din ţara asta, altfel spus, orice om care nu e de tablă şi, în consecinţă, e înzestrat cu  suflet şi  înţelegere a vieţii,  şi-a dat seama că momentul de la mănăstirea Petru Vodă e unul strict omenesc. Ştiind ce-a fost în tinereţe stareţul Justin Pârvu şi, mai ales, pentru ce a făcut 17 ani de puşcărie, ele au introdus între cîntecele pe post de cadou aniversar şi surpriza numită: Sfîntă tinereţe legionară!
Îţi trebuie nu numai o gîngăveală intelectuală acută, dar şi o imensă pustiire sufletească pentru a crede şi afirma că a fost vorba de o manifestare legionară:
1) Momentul a avut loc într-un spaţiu ce poate fi considerat privat.
2) Sfîntă tinereţe legionară a fost unul dintre cîntecele despre care măicuţele ştiau că-i plac duhovnicului.
3) Nici măicuţele şi nici stareţul n-au ieşit pe poarta mănăstirii într-un marş cu uniforme, însemne şi slogane anti-democratice.
4) Întreaga tărăşenie dovedeşte că măicuţele n-au cîntat Sfîntă tinereţe legionară, pentru că au devenit peste noapte gardiste, ci pur şi simplu, deoarece ştiau că imnul îi va aduce aminte unui bătrîn de 92 de ani de tinereţea sa de cîndva.
În ţara asta nu sunt însă numai oameni normali.
Sunt şi jurnaliştii-pompieri. Cei mai în vîrstă, ca mine, îşi amintesc, poate, că pe vremuri, în tăcerea unei săli de cinema de provincie, tocmai cînd spectatorii erau mai încordaţi ca niciodată, curioşi să vadă dacă eroul pozitiv moare s-au se face, răsuna un strigăt imbecil: – Stinge ţigara!
Autorul strigătului era pompierul de serviciu. Nu fuma nimeni, ba chiar nimeni n-avea de gînd să fumeze. El însă zbiera aşa, deoarece era convins că planeta depinde de vigilenţa lui pompieristică. Asemănător imbecilului din sala de cinema, jurnalistul- pompier vede peste tot pericole. Uneori le născoceşte, pentru a avea de ce să zbiere. Alteori le exagerează.
Jurnalistul-pompier  şi-a spus cuvîntul şi în cazul de la mănăstirea Petru Vodă. Un fapt omenesc, fără nici o altă conotaţie decît cea sufletească, s-a transformat într-o manifestare legionară. Pompierii de serviciu de la Hotnews, România liberă, Gândul, Adevărul, Evenimentul zilei s-au simţit brusc apărători ai democraţiei şi au început să  zbiere că ţara e ameninţată de pericolul legionar. La auzul strigătului Stinge ţigara! unii fumători îşi aminteau că n-au mai fumat demult. Drept pentru care îşi aprindeau o ţigară.
Tărăboiul prostesc făurit  de jurnaliştii-pompieri în jurul aşa-zisei manifestări de la mănăstirea Petru Vodă a făcut ca mulţi tineri să caute pe Internet Imnul legionarilor şi să-l asculte.
Unora chiar le-a plăcut.

12 Comentários:

mihaeladr spunea...

Aici ii dau dreptate lui Cristoiu. Si perioada legionara face parte din istoria noastra pe care trebuie s-o cunoastem. Daca am citit ceva sau am ascultat pe internet o melodie de a lor, cu ce am gresit?
Si stiti cum se spune: "Orice sfant are un trecut si orice pacatos are un viitor", asa ca nu cred ca suntem noi aceia care trebuie sa judecam!

anca spunea...

Scuze daca nu corespunde aprecierea, dar pot zice " BESTIAL" raspunsul domnului Cristoiu, iar apogeul il fixez pe sublima subtila fraza" La auzul strigătului Stinge ţigara! unii fumători îşi aminteau că n-au mai fumat demult. Drept pentru care îşi aprindeau o ţigară."

nota 10!!

Anonim spunea...

Ar fi bine daca ar fi NUMAI prostie !
Atunci cand este consecventa (cel putin in cazul Evz, tanarul A. Stoicescu este "in prima linie a luptei cu anti-semitii romanesti")si "indiscutabil adevarata" ca in cazul d-nei Zoe Petre (ex-consiliera lui Constantinescu Emil - "prietenul sarbilor")devine provocare, instigare si atac concertat la fiinta nationala.
Comunismul, care cel putin in Romania ne-a distrus prin cei 99% evrei rusi ce au sosit aici in functii de varf in 1945-47, nu poate fi condamnat nici acum, ba chiar continua si se aliaza cu tot felul de "cozi de topor" stimulate puternic extern sau pur si simplu ordinar oportuniste (gen Chuky sau Felix), iar un duhovnic de 92 de ani devine ...international condamnabil de parca ar fi Osama !
Dumnezeu sa ii ierte !
Dar nu sunt pompieri ci piromani in propria casa !
Si minerii tot cu ... legionarii de luptau !
Gamaliel

Ion de la Chiuiesti spunea...

Perfect de acord cu Ion Cristoiu. Am comentat pe un blog caracterul privat al aniversarii. Iar cel ce a postat acel moment important din viata parintelui este omuletul pe care il intalnesti pe la conferinte, care face pe ortodoxul supercorect, care e vesnic informat din surse "a-ntaia", care se lauda cu vizitele sale duhovnicesti si care striga in gura mare ca e milostiv si tine post!

Anonim spunea...

Stimate Ion ...
Eu nu sunt "perfect" de acord cu Cristoiu, ci numai partial.
Nu vreau sa cred ca nu ati inteles ce am scris.
Ba as puta sa spun ca acest tip de individ, gen Katz, nu este nicidecum numai imbecil.
Si oricat de "privat" ar fi fost acest eveniment, tot a fost acolo cineva "invitat", care a filmat.
Iar a "bagateliza" imbecilul care a filmat este in favoarea lui.
Chestiunea este mult mai importanta si nu face decat sa doreasca distrugerea fiintei nationale si , intre timp, TOATA clasa politica romaneasca (!?) sa se prosterneze ( ca sa nu spun umileasca0 in fata UDMR.
Azi !
Acum !
Si pe Horty nu l-a executat nimeni !
Ba dimpotriva !
"In October 1944, Horthy announced that Hungary would surrender and withdraw from the Axis. He was forced to resign, placed under arrest and taken to Bavaria; at war's end he came under the custody of U.S. troops.
After appearing as a witness at the Nuremberg war-crimes trials in 1948, Horthy settled and lived out his remaining years in Portugal. His memoirs, Ein Leben für Ungarn, were published in German in 1953, and an English translation appeared three years later".
Gamaliel

Anonim spunea...

Oare de ce dl.Tapalaga a preluat imediat si dezvoltat imens acest subiect, oare de ce Cristoiu il bagatelizeaza si ... niciun "patriot romanesc" (Roncea V(esnicul) am stabilt deja ca este "number one across the nation" in ceea ce priveste Romania Vesnica)nu discuta macar tangential despre Isreel din acest punct de vedere, foarte asemanator cu cel referitor la "stimularea" holocaustului chiar de catre bancherii evrei.
http://www.youtube.com/watch?v=UntixeRiEK8
Saul

Anonim spunea...

Hai ca o luati razna: prostia de pe urma este mai mare decat cea dintai! Prin comentarii stupide faceti deserviciu la fel de mare ca si cretinul care a postat pe youtube. Cristoiu este cineva si bine a facut sa se pronunte. Voi sunteti niste nimeni si bine ati face sa taceti din gura!

Anonim spunea...

O reactie "smerita" si "perfect ortodoxa".
"Deserviciu" ? Un film care arata implicarea bancherilor evrei in 09/11 ?
Dupa reactia dvs. obraznica si fara niciun argument, nu faceti decat sa confirmati ca ceea ce s-a intamplat la Petru Voda cu acel cantecel, precum si "fantastica" aparare a lui Cristoiu nu fac decat sa deturneze si sa bagatelizeze eforturile mai mult decat concertate ale unora (deloc putini) de a distruge definitiv orice urma de verticalitate in aceasta tara.
Poate si faptul ca : "O parte din Biserica - monument istoric "Sfinţii Trei Ierarhi" din satul nemţean Petru Vodă, unde Părintele Justin Pârvu a ctitorit două mănăstiri a fost mistuită de un incendiu, informează Realitatea.net azi " este tot un deserviciu facut de mine,sau cei de acolo si-au dat foc singuri la biserica ca sa-i acuze pe evrei.
Ramane la latitudinea d-lui Tarziu daca va va publica astfel de injurii opuse unor argumente mai mult decat pertinente.
Adevarata aparare a Parintelui, va isterizeaza observ !
Va plac in schimb apararile "paralele" cu subiectul, gen "Codreanu a fost un romantic", sau Katz este un prost.
In schimb , ca ziaristul Tapalaga a tinut 5 zile "incins" HotNews cu acest subiect si tragand concluzii despre "reactia neasteptat de puternica" a cititorilor, va enerveaza cumplit.
Cumva din cauza patronului "broker" al site-ului HotNews?
Iar in filmul despre 9/11 postat aici, cei care vorbesc sunt tot... evrei !
Poate vreti un alt articol al unui ziarist evreu in care scrie: " Noi nu suntem platiti sa fim morali".
Roncea da cu mandrie un coumnicat despre o plangere penala impotriva lui Katz, legata de acest subiect.
Asta de ce nu va enerveaza ?
"Stimabile" anonim, ramaneti in "banca dumneavostra" si apelative de genul "cretin" sau "nimeni" sa le folositi cu anonimii din care faceti parte.
Nu ati facut decat sa confirmati cine sunteti, adica si un prieten al lui Cristoiu, care nu pierde niciodata ocazia sa ne spuna ca el a fost si este comunist. La fel ca cei veniti aici in 45-47 !
Gamaliel

Anonim spunea...

Ar fi fost interesant de vazut,in acest context al distrugerii mascate in aparare "de bun simt", si modul cum Tapalaga (care mai nou "loveste" in toti Presedintii de pana acum ai tarii; "decapitarea" unei tari este un obiectiv esential si etern folosit in instaurarea haosului)a prezentat trunchiat si testamentul Parintelui Anania. Mai mult decat atat, a incheiat articolul aratand ca CNASAS a dat verdict definitiv de colaborator (o minciuna sfruntata si imposibila)si nu a scos un cuvintel despre raspunsurile repetate date de Parintele Anania la aceste acuze de o mizerie morala incalificabila.
Iar "cineva"-ul Cristoiu poate fi vazut, pe un alt film facut de Adevarul, cum il face "carne de mici" pe Stefan cel Mare si considera ca " turcii aveau tot dreptul sa-l atace pt. ca a dorit schimbarea Domnului muntean de la acea vreme" si ca "nu a facut decat sa se apere de cei care venisera sa indrepte un abuz din partea lui", in concluzie ... mai usor cu "aparatorul ortodoxiei in persoana lui Stefan".
Intr-adevar , este "cineva" acest Cristoiu !
Mandriti-va cu el.
Este un comunist de omenie.
G'Cousin
P.S. Si totusi o unda de adevar este aici.
Daca ii lasam pe Roncea si pe Cristoiu sa-l "apere" pe Parintele Iustin ... asta meritam. Ca anonimi (caracterizarea facuta acestora de dl. Codrescu este extrem de pertinenta) de "doi bani" sa ne dea lectii de "buna purtare" si "romanism ortodox".

Vestitor spunea...

Comentariu "inca" neacceptat pe blogul lui Alexandru Racu.

"Incerc sa vad daca pot “strecura” un comentariu nebinevenit aici.

Iluziile legionare vor fi fost multe, insa fara a vrea sa recuperam si fara a vrea sa lasam deoparte aspectele negative, deopotriva, ne bucuram sa pastram din mostenirea legionara, exemple de traire(personala, intrucit comunitara) a cinstei, solidaritatii si caracterului. Modele de jertfa, nu neaparat eroica, ci inchinata lui Hristos, de catre oameni care nu suporta povara pacatelor proprii, in primul rind si in al doilea rind, tradarea, batjocorirea celor romanesti si primejduirea celor crestinesti. Ne amintim de oameni care s-au unit cu Hristos aievea, de oamenit trecuti prin caderi, ispite, incercari, lovituri si care, pentru ca au crezut nelimitat(oare in Capitan si Legiune, in abstractii ideologice, in utopii secularizante?), au si biruit.
Aceasta a fost si ramine, NU NUMAI in veac, biruinta legionara.
Fireste ca nu putea birui nici aberatia eugenista, nici derapajele rasiste nici alte ocazionale tendinte ideologizante, ci oamenii, caracterele drepte si fara compromis, exemple de camaraderie, adica de solidaritate vie, nu inchipuita si in cele din urma de dragoste, adica miezul trairii crestine. Ne aducem aminte ca crestinimsul este in primul rind un mod de viata, o comunitate vie de persoane, nu doar o forma de cult religios. Nu ne eschivam de greseli, ci ni le asumam si invatam de ce trebuie sa fugim. Dar cum am putea fugi de modelele de persoane, de persoane, care punind pe celalat si comunitatea spirituala(legiunea fiind si ea o mladita din trupul bisericii, intrucit era alcatuita din credinciosi, nu ca miscare ideologica), inainte de prorpia persoana, au biruit…lumea?
Pacatele Legiunii ramin ale Legiunii si legionarii stiu ce au de facut cu ele, iar noi, cei tineri, stim ce invataminte sa desprindem. Si se cuvine ca aceasta mostenire, buna, rea, sa o cinstim cum se cuvine, pentru ca din ea au iesit sfinti. Din aceasta comunitate spirituala si scoala a muncii si onoarei au iesit caractere. Nu putem forta analogia cu nostalgia comunismului, tocmai pentru ca nostalgia aceea este ideologica si acolo a fost o colectivitate abstracta de invidizi depersonalizati. Pe cind aici lepadam, nu fara sa cumpanim atent, prin lepadare generalizata(in sensul de a pastra firul calauzitor si a parasi fundaturile), vestmintul vremelnic, ideologic si raminem cu reperele spirituale, care sint persoane, cu fapte, vorbe si expresii de credinta si marturisire, vrednice de urmat."

PS: Vezi finalul filmului Bloody Sunday(2002), asemanator cu finalul articolului lui Cristoiu.

Anonim spunea...

@ Vestitor

Frumos si cumpatat comentariu. Racu l-a acceptat, fericit ca il baga cineva in seama. Mai ales ca singurele alte doua comentarii erau ale lui Stan Patitul si Gigi....scrise tot de el in acelasi stil profund "crestin" dar usor de recunoscut. Ceea ce incercati Dvs. sa faceti e imposibil. Pe individ nu-l intereseaza nuantarile, contextul, etc. Daca ati uitat cumva va readuc aminte de urmatoarele relativ la fenomenul legionar: " grupare pogromista, terorista....(Codreanu) dezaxat,...ideologie criminala....coloana a cincea fascista....contribuit la vanzarea Ardealului...rasisti...nu intregi la minte...eugenisti ce vor sterilizarea si suprimarea adversarilor...eretici..." si mai recent, pe blogul sau, " au luptat impotriva libertatii la fel ca si comunistii.." etc. Pe langa lipsa de caracter , reaua credinta in rastalmacirea argumentelor adversare si folosirea la nevoie de un limbaj de mahala. Nu va ajunge ca sa va lamuriti? Nu-i nimic. Omul o sa va ofere alte numeroase ocazii si in viitor.
Cu parere de rau,

Radu Greuceanu

Vestitor spunea...

@Radu Greuceanu.

Aveti dreptate. Dar nu de lipsa de lamurire sufar si nici de ispita de a-l lamuri eu pe Racu sufar, ci de anumita sensibilitate la generalizari fortate si mai ales la mistificari. Mai ales cind e vorba de oameni. Oameni in sensul de persoane care au cistiga libertatea, traind Adevarul. Pe linga evidente argumente valide, cum gasim si azi in articolul mult mai bine cumpanit, al lui Mircea Platon.
Care are unele indoieli in privinta formarii caracterelor, inainte, in timpul si dupa "legionarism". Dar aceea nu e o fundatura a confuziei de planuri si nici o falsificare de rea credinta, ci mai curind o critica, pe care si-au facut-o si legionarii insisi si poate si o dezamagire. Nu pot insa renunta la atributul de mostenire, cind e vorba de istoria, nu ideologia legionara. Dar este clar ca la unele aberatii trebuie sa renuntam: mistificarea, "zarva mediatica", provocarile de tip roncist, ca pe ceilalti, din "afara"(comitete antidiscriminare si ...umanisti, ca sa rezum totul intr-o eticheta) nu avem cum sa ii determinam sa renunte la "sperietoarea" legionara, cum remarca si Mircea Platon. Si ne dam seama de asta din cit de generos se aplica aceasta eticheta. Nu am insa temerea de contaminarea bisericii, de vreo ideologie, de orice fel ar fi. Cred in puterea "sterilizanta de ideologie", a se citi sfintitoare si personalizanta, lucratoare a tainelor, a rugaciunii, a comunitatii liturgice si a rezistentei de neostoit, la indoctrinare si caderea in utopii milenariste, pentru crestinii sinceri si care fug de compromis. Chiar daca se insotesc "scandalos" pentru multi, de clipe de cinstire si recunostinta pentru mostenirea legionara. Nu intra aici si intonarea cintecelor, chiar si in acel cadru(privat) si mai ales in acel cadru(monastic), fata de care rezervele nu pot lipsi. Aici macar avem unanimitate, ca si fata de "exploatarea lor indecenta".