luni, 22 august 2011

Încă un mit spulberat: patriotismul lui Traian Băsescu

Oricît de înjurat era pentru altele (destule şi întemeiate), preşedintele Traian Băsescu a reuşit să-şi menţină pînă de curînd o imagine de patriot. Unul cam prea milităros cînd vine vorba de suveranitatea naţională şi prea lacrimogen la vederea drapelului, după gustul unora (bunăoară dl Andrei Pleşu, fostul său consilier). Iacătă că, în stilul său (auto-)demolator, cu care ne-a obişnuit, Traian Băsescu spulberă, în plină vară, şi acest mit despre sine. 
Nu poţi fi patriot şi totuşi să susţii cu nonşalanţă ideea Statelor Unite ale Europei, adică renunţarea de bună voie la suveranitate, pentru o presupusă securitate în cadrul unui nou imperiu. Şi să mai declari că vrei asta pentru că eşti antiglobalizare!
Nu poţi fi patriot şi să admiţi ca UDMR să ajungă la un pas de visul său ticălos şi nesăbuit: autonomia etnică a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" (teritoriu în care deja se întîmplă o seamă de grozăvii asupra cărora tac şi preşedintele ţării, şi guvernul, şi mai toate autorităţile descentralizate ale statului).
Nu poţi fi patriot şi să ceri începerea exploatării cu cianură la Roşia Montană, după ce o seamă de experţi, academicieni, activişti civici, jurnalişti şi oameni politici ţi-au arătat, cu probe irefutabile, că asta ar fi un triplu dezastru: ecologic, social şi cultural. Iar din punct de vedere economic, avantajele ar fi minime, atît pentru statul român, cît şi pentru românii din Apuseni. Cum să te pretinzi patriot, dar să-ţi îngropi istoria sub munţi de steril, să poluezi mii de kilometri din ţara ta şi să pui în pericol o mulţime de vieţi?
Dacă ar fi numai aceste chestiuni şi sînt suficiente pentru a se vădi nu doar lipsa de patriotism a lui Traian Băsescu, dar aş zice chiar antiromânismul lui. Din fericire pentru el, declaraţiile politicienilor nu sînt condamnabile în justiţie (iar că vor fi judecaţi de istorie, puţin le pasă). Însă, ar trebui să se gîndească bine dacă are de gînd să treacă la fapte, căci pentru trădare naţională poate fi demis şi condamnat penal.

UPDATE:
Foarte interesant şi lămuritor despre minciuna lui Băsescu privind aurul de la Roşia Montană, aici.

24 Comentários:

Anonim spunea...

Felicitari amice! In sfarsit te-ai mai eliberat de un mit. E bine ca nu a fost nevoie de inca un mandat.

Basescu nu sufera atat de antiromanism cat sufera de tulubrari psihice, alcoolism, delirium tremens si multa, multa prostie. In plus, are intelctuali de dreapta (Volodea, Nematu, Patapievici, etc.) care ii canta in struna tot asa cum i s-a cantat si tovarasului pana a luat-o razna de tot.

alexander spunea...

pari ca ti-ai recapatat uzul ratiunii. ti-a luat niste ani :D

Unknown spunea...

@ Anonim & Alexander:

Ma cititi pe sarite, ca altfel n-ar fi o surpriza pentru voi articolul asta.

Anonim spunea...

Domnule Tarziu , nu eu m-am dus sa il votez cu 2 maini pe acest tradator de tara ( si pe celalalt de altfel ) . Am stat cuminte( cu minte ) acasa asa incat sa nu imi iau o teapa cat mine de mare .

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-le Claudiu, pacat ca nu ati sesizat asta inainte de alegerile prezidentiale, atunci cand orice voce rationala conta. Acum e tarziu, raul s-a produs si este ireparabil.

Cele bune!

Anonim spunea...

Claudiu, situaţia este serioasă!
Ceea ce părea un vis urât (1cianurile de la Roşia Montană - pericol iminent, mai trebuie aviz din partea Ministerului Mediului şi câteva formalităţi; 2 statul în stat din Har-Cov - e în lucru; 3 cedarea suveranităţii - proces de mai lungă durată) devine fapt aproape împlinit sub ochii noştri neputincioşi.
Constat că majoritatea românilor se opune proiectului cu cianuri, enclavizării şi altor cedări de suveranitate, dar se pare că decidenţii noştri sunt surzi, nu-i interesează de ce cred cei care i-au ales. Sau poate că zăngănitul aurului/foşnetul verzişorilor s-a făcut deja auzit prin buzunarele lor şi acum trebuie să întoarcă serviciul?
Am identificat problema, acum ce facem? Care este soluţia? Eu, noi, ca simpli români ce putem face? Mă solidarizez sufleteşte cu cei care au cel mai mult de suferit (cei din Roşia de exemplu), cumpăr publicaţii care susţin cauza Apusenilor şi a românilor din Ardeal(Formula As, Rost), vorbesc cu prieteni, cunoscuţi, rude despre aceste lucruri.
Dar mai mult de atât? Ce pot face? Ce putem face? }ntreb aceasta pentru că mă cunosc pe mine şi pe cei din jurul meu: sunt(em) slab(i), dezbinat(ţi), şi manavrabil(i) prin vorbe/ promisiuni/ ameninţări.
În sfârşit...
Care crezi că este ieşirea? Cum vezi tu lucrurile?
Varianta 1: Decidenţii/puternicii zilei/aleşii noştri sau cum s-or fi chemând vor avea o minima moralia/frică/bun simţ si se vor jena totuşi să facă ce nu s-a făcut nici măcar de neo-comunişti? Varianta 2: Cărţile sunt deja făcute la nivelul puterii, mai ales al preşedenţiei se pare(înţelegerea e încheiată, urmează să fie predată marfa - în speţă aurul, respectiv aşa-numitul Ţinut Secuiesc şi la urmă ce-o mai rămâne din bruma de suveranitate care o avem acum)şi ne rămâne nouă celor mici, slabi şi dezorientaţi să spunem cu o ultimă sforţare: Ajunge! Până aici!

Unknown spunea...

@ Anonim 11.16:

Nici eu nu l-am votat cu doua miini pe Basescu. Am ales raul cel mai mic in acel moment (si cind a candidat contra lui Nastase, si cind l-a invins pe Geoana). Si omul nu-si daduse arama pe fata, ba avea si aura de "martir" din pricina unei opozitii tembele, care l-a suspendat aiurea.
Nu mi-am facut iluzii in privinta lui Basescu, dar am sperat ca isi va intelege pozitia si se va comporta mai aproape de ceea ce presupune functia de sef de stat. N-a facut-o, cum n-au facut-o nici Iliescu (care are miinile minjite de singe si din pricina caruia Romania a ramas cu 20 de ani in urma, cel putin), nici Constantinescu (un om slab si manevrabil, dar plin de el). Nici cu astia doi nu mi-am facut iluzii, iar pe Iliescu nu l-am votat niciodata - nici cind a candidat contra lui Vadim -, dar am suportat consecintele alegerii lui de catre majoritate, ca toti romanii. Acum, sa zic ca am fost destept ca nu l-am votat? La ce mi-a folosit? Si daca l-am votat pe Constantinescu, dupa ce Iliescu guvernase primii ani de dupa revolutie in stilul perestroikist, sa ma simt vinovat ca a dat cu oiestea in gard? Pe cine era sa aleg? Sau eram cuminte si foarte cu minte daca stateam acasa si hotarau altii pentru mine?
Am incercat sa particip la viata cetatii si, daca am gresit, macar sa invat din greseli. Dar nu cred ca e gresit sa votezi - desi am crezut si asta la un moment dat, atunci cind am refuzat sa aleg intre Vadim si Ilici. Slaba satisfactie ca eu n-am luat teapa, ca, uite, n-am votat nu ma va proteja de deciziile celor de la putere.

Unknown spunea...

@ Ion de la Chiuiesti:

Ratiunea nu-mi spune ca ar fi fost mai bine cu Geoana. Ba, avind in vedere, caracatita PSD demantelata de procurori tocmai pentru ca Geoana (si implicit PSD) n-a ajuns la putere ma face sa cred ca orice rau are si o parte buna.
Nenorocirea e ca nu se intrevede inca nici un prezidentiabil cit de cit normal. Probabil ca vom avea parte de unul care o sa ne faca amintirea lui Basescu mai suportabila si care, sa speram, va descompune in justitie mafia pedelista.

Unknown spunea...

@ Anonim 11.19:

Trebuie sa ne organizam, sa fim solidari, sa stim ce vrem si sa cerem ce vrem. E complicat pentru poporul care sintem acum. Dar nu imposibil. Eu unul fac ce pot in dreptul meu. Si bine ar fi ca toti aceia care mai simt romaneste si mai gindesc binele tarii sa o faca in dreptul lor. Pina la urma, ni s-or uni eforturile...

Paul Slayer Grigoriu spunea...

De "patriotismul" lui Basescu suntem lamuriti de ceva vreme. Tin insa sa atrag atentia asupra faptului ca proiectul RMGC a fost sustinut "cu ambele maini", pentru a-l cita pe un preopinent, si de Nicolae Vacaroiu sau Adrian Nastase. Recent am audiat argumentele fanilor exploatarii cu cianura si, printre zeci de discursuri inepte, se incurajau intre ei spunandu-si ca oameni de varf din TOATE partidele importante au sustinut - pe fata sau mai pe ascuns - proiectul. S-au dat si nume. Deci energia trebuie sa ne-o concentram acum pe stoparea proiectului, nu pe comparatii intre pdl si psd-pnl. Sper ca am inteles odata ca astia sunt TOTI o apa si un pamant.

Anonim spunea...

@ Paul Slayer Grigoriu

Am inteles, am inteles...pana la urmatoarele alegeri cand bloggeri de dreapta vor suna din nou mobilizarea.

cosmin spunea...

Domnule Tarziu, imi pare bine ca v-ati lamurit.

Alegerea raului cel mai mic nu e un act crestin. Pana la urma tot alegi un rau. Si nici nu poti sa fii convins ca intr-adevar ai ales raul cel mai mic.
Eu consider ca atunci cand nu ai ce alege, nu alegi si gata.

sceptik spunea...

Ce sa spun domle, voi astia care ne acuzati pe noi ca am votat cu basescu, parca sunteti picatzi de pe Marte si nu stiti cum a fost inainte cu sleahta psd-ista, acuma va dati toti mari, ca parca daca era Baronasu de Nastase era tare diferit...

alexander spunea...

nu stiu cum se face, dar unul din lucrurile "haioase" cand vine vorba de (unele) persoane/personalitati de dreapta/conservatoare/pravoslavnice a fost sustinerea neconditionata pentru indivizi care au cerut (in mod repetat) legalizarea prostitutiei, a consumului de droguri si alte "minuni".

Răzvan Codrescu spunea...

Băsescu este cum este, nu-şi merită funcţia, dar viitorul nu prea îndepărtat ne va face să vedem cu ochii noştri şi să simţim pe pielea noastră că se poate şi mai rău decît atît. De Băsescu o să scăpăm, o să ne răcorim de ura acumulată faţă de el (cam cum se răcoresc copiii străzii în fîntînile arteziene), dar pîrjolul rămîne, cu întreaga clasă politică, de la stînga la dreapta, căci nu un om sau altul este problema, ci un întreg front compact de nemernicie şi abjecţie, de trădare şi iresponsabilitate, de incompetenţă şi mîrlănie. Dar pe noi pare că nu ne mai interesează decît reglajul propriilor umori şi amăgirea de moment: să cadă mereu capul din faţă al monstrului. Ne-am defulat, gata, poate să vină capul următor! Dacă se schimbă capetele, noi sîntem împăcaţi, ne-am făcut datoria de cetăţeni, ne-am luat, ca pe o morfină, porţia de răzbunare, de ajuns pînă la următoarea revelaţie ororii!
Aceasta este povestea unui popor care "piere pe limba lui" şi care, nemaiputîndu-se lega prin nici o iubire, trăieşte din puseuri succesive de ură vindicativă, altminteri la fel de inutile care şi umbra pe care o (mai) facem pămîntului.

Vania spunea...

De când îl ştiu pe derbedeu - de la tv, ce-i drept -, mă aştept de la el doar la ticăloşie. Nu l-am suspectat vreodată de patriotism, cum nu-l suspectez nici de cea mai mică fărâmă de simţământ nobil...

Anonim spunea...

Poate ca a venit momentul sa sustineti in sfarsit metoda de vot "Niciunul-Nimeni" cu consecintele absolut necesare (interzicerea de la candidatura timp de doua mandate consecutive - 8 ani si/sau amenzi usturatoare, reluarea alegerilor, etc.), mai ales ca dep. Spinu (PDL) vrea sa "ingroape" si aceasta ultima sansa.

Cu consideratie,
G'Cousin
P.S. Si sotia lu' domnu' Crin (Adina) sustine cu tarie cianurile de la o vreme prin PE !
Asta ca sa nu avem discutii numai despre "dictator". Si "tonta" si "repetentul-chiulangiu" sunt "in aceeasi barca".
Noi cu ... paiele.

hamlet spunea...

basescu nici nu gandeste, nici nu pare si nici nu e roman. daca el te mai poate pacali c ochiul ala zbanghiu, fizionomia europarlametarei de fie-sa striga: tatar! din toti rarunchi.
Acum, nu ca romanii ce l-au precedat sau concurat ar fi mai buni numai pentru ca sunt romani, dar, totusi... ar fi putut fi ceea ce Basescu nu are nici ca potential.
Asa ca, Claudiu, ORICARE solutie era mai buna. o fi fost iliescu ticalos, dar nu l-a urcat pe un Patapievici in fruntea ICR, n-a pus un ungur la cultura, un retardat la invatamant si un altul premier. Si, mai ales nu si-a facut amanta -daca o fi avut, ceea ce ma indoiesc - din centurista ministru - si ce ministru. De fapt, daca e sa gandim, dincolo de dezastrul din tara, psihologic vorbind, cel mai mare rau pe care l-a facut tataru e ca am ajuns sa-l regretam pe Iliescu, noi, cei care ne-am luat-o de la mineri in 90

Anonim spunea...

Este strict treaba dumitale ca-l regreti pe Iliescu si nu cred ca chiar ti-ai "luat-o" de la mineri !
Problema este ca si datorita romanilor ca dumneata nu vom iesi niciodata din orice criza !
Solutia este ca toti "actualii" sa nu mai poate fi perpetuati prin alegeri !
A regreta un ASASIN in defavoarea unui NEMERNIC este la fel de "productiv".
Vezi derbedeii patentati : Vanghelie, Mazare, Micky Shpaga, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Mischie, Iacubov, G.C.Paunescu, Felix, Patriciu, Sachelariu,etc.
Sunt PESTE TOT din astia !
PESTE TOT !
DEGEABA SCRIE DL. CODRESCU MAI SUS CA NICI NU CITITI !
MANDRIA DE A AVEA DREPTATE IMPOTRIVA TUTUROR SI LIPSA LUI DUMNEZEU DIN SUFLET NE VA DISTRUGE DEFINITIV !
Dupa tot ceea ce a facut sau a lasat/girat sa se intample Iliescu, dupa lasitatea intelectualilor "romanesti" cu Constantinescu in frunte, ati fost din nou manipulati ordinar si ati gasit vinovatul principal si unic si ... il regretati pe Iliescu. Poate si pe Stalin ! Sau Lenin ?
Dumnezeu nu apare pe nicaieri in discurs, sau este doar un accesoriu monden !
Numai "judecatori" si "vinovati".
Numai scarbiti si dezamagiti !
Numai oameni de "calitate" in lupta cu "neamul prost".
Numai "slabanogi" si "impotenti" in lupta cu "dictatura", sau numai isterici care condamna radicalismul prin metode radicale.
Toti v-ati facut o lozinca noua : " Dumnezeu este mort si eu vreau sa-i iau locul !".
"I-ati tras-o" lui Claudiu. Bravo !
Votati-l pe Geoana specialist in "supt prin batiste" sau pe Floricel cel cu nevasta iubitoare de cianuri ca si marinaru' !
Sau poate pe Razvan Theodorescu ca are un discurs rasist 100%.
Sau pe Neagu Djuvara care gaseste vinovata ortodoxia.
Sau pe Plesu ca e de "dreapta" si specialist in ingeri, heruvimi si serafimi.

Van Gellye
P.S. Singura solutie este votul "Niciunul", cum bine se zice mai sus, urmata de interzicerea depunerii candidaturii pentru TOTI nemernicii !
P.P.S. Intre Stalin si Hitler noi am ales sa-l impuscam pe Antonescu ! In fapt au ales altii, iar "maretul" nostru rege a fost decorat si de capitalisti si de comunisti.
Un fel de Geoana care se plimba pe la Moscova si este "cel mai bun prieten al amerioanilor".
Dar al nostru cine e ?

hamlet spunea...

anonim de la 9, 54. Nu stiu de ce te incordezi atata cu votul tau Nicicunul. A existat o initiativa legala de a se introduce asa ceva si eu am fost impotriva? Sau altcineva de pe aici? problema e ca, propunand o solutie inexistenta si imposibila, deturnezi atentia si faci jocul basescienilor. Eu nu am propus sa votam pe cineva anume, ci pe ORICINE ALTCINEVA. O alta problema e ca una din strategiile de campanie ale pdl-ului este descurajarea prezentarii la vot, pentru a putea frauda mai mult si mai usor, ceea ce consuna neplacut cu agitatia ta pentru votul NICIUNUL, si consecinta fireasca, in lipsa acestei optiuni pe buletin, neprezentarea. Deci te transformi in agentul electoral al lui Basescu, sub masca afurisirii lui patimase. Sa fii sanatos cu el cu tot!

hamlet spunea...

http://www.cotidianul.ro/israelul-controleaza-si-datele-personale-ale-romanilor-156386/

recomand cu caldura articolul

Anonim spunea...

@hamlet

Se vede cu ochiul liber cat de inteligent si corect esti matalutza.
Se vede cum in fapt tu deturnezi orice/ORICARE solutie adevarata (si care a fost propusa inclusiv prin link-uri pe acest blog)etichetand-o ca "pro Basescu".
Capcane din astea ieftine si care propun NIMIC, vituperand impotriva oricarei persoane ce nu-ti este in "gratii" sunt deja "fumate".
Ar trebui sa le schimbi. Dar pentru asta ar trebui sa citesti mai mult, inclusiv HotNews (chiar daca este un site "ultra-manipulant") sau Newz si atunci ai observa cum deputatul Spinu (pdl) are o initiativa legislativa in acest sens, DAR FARA SANCTIUNI.
Cu sanctiuni se gaseste pe blogul lui Catrinoiu, al Emiliei Corbu , ziuaonline, etc., etc.
Asa ca ramai matalutza cu ORICARE !
Solutia este introducerea votului "Niciunul" + sanctiuni pentru cei care au un numar de voturi mai mic decat "Niciunul".
Evident si Ilie Catrinoiu si Emilia Corbu si mai ales ziuaonline sunt pro-pdl :-)
Esti penibil.
La fel ca ORICARE dintre cei pe care vrei sa-i alegi pentru A-I LEGITIMA !
Si care nu au nicio problema ca azi sa zica "alba" si maine "neagra" (vezi comasarea alegerilor).Doar un exemplu de "verticalitate".
Sau te deranjeaza ca Adina este de acord cu marinaru' legat de Rosia Montana si vrei sa uitam asta ?
Si ca pe "canadieni" i-a adus in tara bombonel , de o tot tii cu oricare ?

G'Cousin

Anonim spunea...

Inca o dovada (A CATA OARE?)ca se impune votul "Niciunul" CU SANCTIUNI !
Si PSD-ul il tine pe asta ca sef al Senatului !!!

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10077909-ion-iliescu-pierdut-alegerile-mina-noastra-doua-ori-din-cauza-gafelor-unui-singur-geoana.htm

Van Gellye

Anonim spunea...

Basescu este cel mai bun presedinte pe care la avut Romania dupa 1989. Cei care nu sunt UITUCI stiu ca Iliescu este un criminal care trebuia condamnat la moarte imediat dupa lovitura de stat si mineriade,iar Constantinescu a fost un om de paie. Romania a ajuns in aceasta situatie critica numai si numai din cauza lui iliescu si a mafiei psd-iste care introdus coruptia in toate institutiile statului,au distrus justitia,parchetele si o parte a politiei care lucreaza cu procurorii ca sa nu poata fi cercetati si judecati pentru jefuirea Romaniei ,subminarea economiei nationale si genocidul la care a fost supus poporul roman. Voi cei care ati votat mereu psd-ul sunteti complicii acestora la dezastrul Romaniei .Blestemati sa fiti ca ati acceptat distrugerea Romaniei si a neamului romanesc.ATI UITAT ca au murit peste o mie de oameni la lovitura de stat si zeci de oameni la mineriade,ca a fost pacalit si furat poporul cu CARITASURILE,ca au fost devalizate bancile si in special BANCOREXUL de 7 miliarde de dolari (care au fost recuperati de la poporul roman)iar cei care au luat acei bani nu au patit nimic si nici nu au fost obligati sa restituie banii,etc.etc.etc. de mii de ori.PDL-ul cand a venit la guvernare nu a avut posibilitatea psd-ului care nu a facut nimic pentru tara cu banii obtinuti din vanzarea tuturor apartamentelor din tara,cu banii obtinuti din vanzarea uzinelor,fabricilor,combinatelor,magazinelor,restaurantelor,hotelurilor,a tuturor spatiilor comerciale,a tuturor statiunilor etc.etc.etc.