duminică, 25 noiembrie 2012

„Dreapta autentică poate fi reconstruită numai după evaluarea şi asumarea legionarismului”

În toamna aceasta s-au împlinit 113 ani de la naşterea (13 septembrie) şi 74 de ani de la moartea (30 noiembrie) lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul şi liderul Mişcării Legionare/ „Legiunea Arhanghelul Mihail” (care a avut partidele „Garda de Fier” şi „Totul Pentru Ţară”). Distanţa în timp nu a domolit patimile, ci parcă, dimpotrivă, le-a aţîţat. Despre Corneliu Codreanu, ca şi despre mişcarea sa, se vorbeşte numai în termeni excesivi, fie de adulaţie, fie de contestare.
La atîta vreme după dispariţia fizică a fondatorului Legiunii şi de la scoaterea organizaţiei din viaţa politică (ianuarie 1941) şi în ciuda faptului că renaşterea Mişcării după 1989 (atît sub forma ei civică şi culturală, paideică, precum şi sub aceea de partid politic) a eşuat – grupările care se revendică de la ideologia legionară şi care îşi asumă continuitatea fiind insignifiante sub raportul impactului în societate –, legionarismul este folosit în continuare, cu succes, ca sperietoare a opiniei publice şi ca mijloc de marginalizare a persoanelor publice. Cel mai recent,  eticheta de „legionar” fost întrebuinţată, cu scopul de a-i compromite şi/sau intimida, în cazul unor tineri politicieni din Alianţa România Dreaptă (PDL & Co): Mihail Neamţu (lider al Partidului „Noua Republică”) şi Adrian Papahagi (vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate). Cei doi, aflaţi în campanie electorală pentru cîte un loc de deputat, au reacţionat exact cum se aşteptau acuzatorii (politicieni ai USL, jurnalişti – între care, printre cei mai virulenţi s-a găsit Andrei Bădin, de la B1 TV, ins apropiat al unor personalităţi legionare din exil, care, cît au avut bani şi zile, l-au tratat cu maximă boierie –  şi bloggeri de stînga, dar şi „monitori” evrei), cum le cere „corectitudinea politică” şi cum probabil şi simt. Dar cred că fără mare folos, căci cei care îi acuzau ştiau că mint, iar mulţimea nu va fi convinsă de o dezminţire.
Ei au negat că ar avea vreo simpatie pentru Mişcarea Legionară şi s-au grăbit să se delimiteze, acuzînd la rîndul lor, Legiunea.
Mihail Neamţu, cel mai atacat (inclusiv de M.R. Ungureanu, aliatul său), a scris un text justificativ, în care susţine: „Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinînd extremismul naţionalist, recursul la crimă şi cultul morţilor.”
Observ în treacăt enormitatea de a transforma cultul morţilor, atît de prezent în credinţa creştină, într-o fărădelege. Şi reiau aici numai un pasaj dintr-un mai lung răspuns pe care l-am postat pe pagina de Facebook a lui Mihail Neamţu: „Mişcarea Legionară nu a fost o organizaţie criminală, iar dacă unii legionari au comis păcatul uciderii, au plătit şi ei şi încă două generaţii de legionari după ei. Ca să fim cinstiţi, au fost singurii care şi-au asumat faptele şi şi-au răscumpărat vina prin suferinţă şi moarte. Liberalii, ţărăniştii şi guvernul Antonescu n-au fost condamnaţi de istorie şi n-au plătit pentru miile de români (legionari, dar şi neafiliaţi politic) pe care i-au închis pe nedrept şi pentru sutele de români (legionari, dar nu numai) pe care i-au ucis fără judecată. De ce, aşa stînd lucrurile, PNL şi PNŢ trec drept partide onorabile, iar ML este taxată drept «aberaţie politică»? E adevărat că legionarii şi-a făcut dreptate singuri (şi nu trebuia), omorîndu-i pe Gh. Duca şi pe Armand Călinescu, dar numai după ce aceştia au închis şi ucis nenumăraţi legionari nevinovaţi (inclusiv pe fondatorul şi liderul ML, C. Z. Codreanu), utilizînd aparatul de represiune al statului. Judecînd, prin prisma documentelor, istoria interbelică, vom vedea că Mişcarea Legionară, dacă nu e mai bună, nu e deloc mai rea decît celelalte formaţiuni politice ale epocii.”
De asemnea, Adrian Papahagi a lansat în mediul virtual declaraţia: “Mărturisesc din nou că n-am avut niciodată vreo simpatie pentru legionarism. Amestecul bizar de mesianism, voluntarism social, tradiţionalism progresist şi militarism, şi mai ales dimensiunea sa masificatoare mi-au fost mereu suspecte. Ca să nu mai vorbim de crime!”.
Mă tem că, descriindu-i astfel pe legionari, Papahagi ar putea fi acuzat de antisemitism, pentru că în sionism prea se îmbină mesianismul, voluntarismul social, tradiţionalismul progresist şi militarismul.
Ne-am putea întreba de ce au fost acuzaţi de legionarism tocmai doi oameni care sînt aşa de fermi contra legionarismului. Dar e numai un punct de la care poate porni o discuţie, pe care s-ar cuveni s-o avem, despre trecutul nostru istoric apropiat şi deopotrivă despre onestitatea dezbaterilor cultural-politice de la noi în legătură cu acest trecut. Facem un prim pas în acest sens cu dialogul de mai jos, dintre mine şi dl Răzvan Codrescu – unul dintre cei mai avizaţi cercetători ai fenomenului legionar. Interviul a avut loc mai demult, căci nu de azi, de ieri sînt problemele la care încearcă să răspundă, şi intenţionam să-l public în numărul 113 (pe septembrie 2012) al revistei ROST, care însă n-a mai apărut. Aşa încît îşi găseşte  locul pe www.rostonline.ro, într-un context la fel de potrivit acum pe cît ar fi fost şi în septembrie. (Continuare la http://www.rostonline.ro/2012/11/dreapta-autentica-poate-fi-reconstruita-numai-dupa-evaluarea-si-asumarea-legionarismului/)

2 Comentários:

Eugen Badauta spunea...

D-le Tarziu,

Ca intotdeauna lecturarea unui interviu sau a unei carti avind ca interlocutor/autor pe dl Codrescu este o placere !
As vrea totusi sa va rog sa il cititi cu mare atentie pe "jidanul imputit" (asa il caracterizeaza E.Wiesel) pe N.G.Finkelstein macar in "Holocoaust Industry", daca nu si in " Beyond Chutzpah" si veti observa cu usurinta ca "limbajul dreptei" italiene sau al celei austriece este extrem de bine inteles daca sprijina neconditionat politica Israelului ! Ba chiar se aliaza cu acestea daca este cazul ! Cit despre aberatia numita "antisemitism", cind acest cuvint vine de la "Sem", nu cred ca mai este cazul sa insist.
Despre faptul ca prima carte a fost interzisa (dupa publicare) prin HG in Romania (2002) poate alta data.
Asa ca domnii mentionati in articol (Neamtu si Papahagi)sunt atacati/testati din cu totul si cu totul alte motive. Si anume, pentru a vedea daca mai sunt "loiali" cauzei "sfinte" a "dublei loialitati" !
Poate ati vazut zilele acestea interventia unui anumit ambasador care se strofoca sa ne spuna ca Iranul este "noul virf de lance al terorismului mondial".
Asta este acum motivul "testelor preventive"(le zic eu) adresate d-lor Neamtu si Papahagi.
Si poate va mai aduceti aminte de acelasi tip de atacuri ale d-lui Constantinescu prin "vestita" d-na Petre, Zoe Petre. Impotriva acelorasi versuri aflate (de aceasta) data pe o carte a lui Ovidiu Hurduzeu.
Sau de atacurile asupra "stingii" reprezentate prin mr. Sova, pe aceiasi tema !
Faptul ca Putin a deschis un muzeu al evreimii la Moscova (acum citeva saptamini)cred ca deja lamureste definitiv lucrurie, daca nu cumva va erau de mult clare :-)
Asa ca ... nimeni dintre cei de azi din "fruntea tarii" nu-si va asuma nimic, decit "victoriile" !
Numai Dumnezeu stie daca o va face cineva vreodata cu Legiunea!

Si inca ceva , sa nu uitam ca Shimon Peres in 2010 a multumit "poporului roman" pentru salvarea a 400.000 de evrei in ww2!
Lasind la o parte faptul ca SP a fost "facut muci" de acelasi EW si nu numai, sau motivatia pentru care (SP) ne-a multumit, chiar daca "apocrif", sa observa ca atunci (deci si in ww2) poporul roman era "numai de dreapta", daca se poate spune asa.

Doamne ajuta !

Diana spunea...

Cred ca, dincolo de orice altceva, reactiile mentionate de tine arata ca Neamtu si Papahaghi sunt ceea ce stiam demult: oportunisti, fara mama, fara tata si fara niciun fel de consecventa.