joi, 4 iulie 2013

FORMULA AS: Apocalipsa după Chevron. Adevărul despre exploatarea gazelor de şist

Premierului Victor Ponta (mincinosul patentat care una a promis în campanie, alta face acum), preşedintelui iresponsabil Traian Băsescu (care susţine şi proiectul criminal de la Roşia Montană) şi altora care nu s-au lămurit pînă azi ce înseamnă exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică le recomand să citească numărul curent al revistei "Formula As". Dia Radu a publicat un excelent reportaj-anchetă despre răul imens pe care îl produc companiile de exploatare a gazelor prin această metodă.

Ca să ştiţi ce ne aşteaptă, citez: "Aţi văzut vreodată copii cu tălpile picioarelor putrede, de pe care carnea cade fîşii, fîşii? Curtea de Justiţie din Ecuador a văzut şi a obligat compania [Chevron] la plata a 18 miliarde de dolari despăgubiri pentru decimarea comunităţilor indigene, pentru miile de cazuri de cancer de care au murit şi vor mai muri aceşti locuitori şi pentru contaminarea şi distrugerea pădurii tropicale amazoniene. [...] De rîurile contaminate de pe teritoriul Statelor Unite, de fermele părăsite şi de întinderile uriaşe de pămînt pe care nu mai creşte nici o plantă ce s-ar mai putea spune? [...] Un bărbat aprinzînd cu o brichetă lichidul gălbui care curge la robinet. Apa arde şi asta nu mai e o metaforă, ci un adevăr cu care nu se poate trăi. O femeie pe cîmpul din jurul casei sale, adunînd broaşte otrăvite şi iepuri morţi. Un fermier pe un cîmp inundat de ape negre, care bolborosesc de gaz ca un pahar de Coca Cola".

Şi ca să fim bine înţeleşi, noi, românii, nu vom cîştiga nimic din exploatarea gazelor de şist. Aşa-zisa independenţă energetică faţă de ruşi e o minciună pentru proşti. În fapt, nu vom mai cumpăra de la ruşi, ci de la americani, dar la acelaşi preţ sau la unul mai mare decît pînă acum. România se alege totuşi cu ceva: "Îi rămîn costurile uriaşe de decontaminare a zonei, după ce exploatarea se va fi încheiat, îi rămîne infrastructura rutieră distrusă... Îi rămîn un potenţial seismic greu de controlat... [...] şi un teritoriu enorm scos din circuitul agricol şi din cel turistic... Îi mai rămân bolile imposibil de vindecat, seceta, fîntînile contaminate şi o daună de aproximativ 30 de milioane de euro, suma la care a fost estimat de specialişti consumul necesar de apă pentru exploatare..."

Citiţi în acelaşi număr şi interviul cu Douglas Shields, un jurist american care a reuşit să obţină în justiţie interzicerea exploatării gazelor de şist în Pittsburgh, Pennsylvania!


2 Comentários:

Anita spunea...

Populatia de amerindieni din Colubia a actionat in judecata compania Chevron (dat fiind ca la ei exista o lege prin care orice cetatean poate deschide actiune judiciara pentru poluarea mediuui) si, dupa 19 ani de procese, a castigat despagubiri de 19 miliarde de dolari (care nu-i vor readuce la viata, desigur, pe cei morti, dar vor servi pentru tratarea bolnavilor si pentru decontaminare)
http://nazone.ro/2013/08/agunda-contra-chevron.

Anonim spunea...

te:
Bestii cu chip de jandarm
GURA SCUTIERULUI MUSCAND DINTR-O BATRANA, LA PUNGESTI
Declaratia batranei Dediu Maria de 76 de ani din Pungesti, referitor la cele intamplate pe 02.decembrie 2013, orele 5 dimineata:
,,Ca sa nu treaca peste noi , ne-am asezat in genuchi.Jandarmii m-au ridicat de jos cu forta si m-au luat la bataie.Am primit mai intai un pumn in ochi de mi-au stricat ochelarii.Am cautat sa ma agat de jandarmul inarmat cu scutul care ma lovea.M-a izbit in burta si ma tot lovea in picioare dar tot nu m-am lasat. O vazut ca nu poate si ca nu-mi dau drumul,M-A MUSCAT DE MANA.Apoi un altul s-a repezit si mi-a sucit mana…”
Da, iata fapta de vitejie a unui jandarm in batalia de la Pungesti contra unei batrane trecuta de 70 de ani! O batrana pe care daca o vedeti mergand in baston puteti aprecia ca nu trece 45 kg la cantar.Dar bravul jandarm roman,inarmat cu scutul si bastonul din dotare, antrenat pentru lupta corp la corp se repede la ea, dă asaltul. Mai intai ii da un pumn in ochi de-i face praf ochelarii.Ca la sala de antrenamente in fata sacului de box.Credea ca a terminat-o.Numai ca batrana mioapa, in disperare că nu-şi găseşte ochelarii,s-a agatat de scutier.Dă-i cu genuchii in burtă, dă-i cu bocancii, dar inamicul nu se lasă.Şi-a încleştat mâinile de scutier.Degetele acestei bătrâne obişnuite o viaţă cu sapa, cu coasa, cu caratul galeţilor cu apă, au incă vlagă, nu cedează.Il strânge pe jandarmul-scutier ca un cleşte.Atunci se petrece antologică.VĂZÂND CĂ BĂTRÂNA NU-I DĂ DRUMUL, JANDARMUL O MUŞCĂ DE MÂNĂ.Păcat că era noapte şi mare păcat că nu se afla nimeni prin preajmă să filmeze scena.Un jandarm român muşcând cu sete din mâna unei bătrâne, ar fi fost o fotografie ce ar fi făcut înconjurul lumii.Caninii scutierului au invins rezistenţa lelei Dediu Maria care a cedat, prăbuşindu-se.În acel moment, se părea că lupta corp la corp fusese câştigată.Dar, ca sa să se asigure, un al doilea scutier îi sare în ajutor primului jandarm obosit şi-i suceşte mâna lelii la spate.După toate regulile placajului. Execuţie ca la carte, exersată îndelung şi, gata, lelea Maria a fost anihilată, în sfârşit.Mai lipseau cătuşele…
Bravo jandarmilor, namile jegoase!Lipsite de onoare şi demnitate!In frunte cu şefii voştrii Olaru şi Stroie!Faptele voastre de vitejie, valorează cât un râgâit animalic, expiat în vânt.Lichele, brute, hrănite din taxele si impozitele acestei ţări, inclusiv ale bătrânei Dediu Maria.Căreia îi muşcaţi mâinile în loc să i le sărutaţi cu veneraţie !Ce gust o fi având mâinile unei bătrâne ţărănci ? Probabil că după o viaţă petrecută la muncile câmpului, obişnuite cu pământul, vor fi căpătat gustul acestuia, gustul gliei străbune.
Jandarmii care muşcă mâna părinşilor noştri
de fapt muşcă din trupul viu al acestui neam.Ei nu-i mai apără pe români, nu mai aparţin sufleteşte şi biologic din fiinţa ţării
(luat de pe situl Ion Coja)