miercuri, 31 iulie 2013

Gala Premiilor "Gabriel Constantinescu"

Ieri seară, de la ora 19.00, pe mica dar primitoarea terasă a librăriei “Predania” din Bucureşti a avut loc prima ediţie a Galei Premiilor “Gabriel Constantinescu” pentru jurnalism de opinie.
Concursul de presă a fost organizat de Asociaţia ROST, în perioada 15 martie – 30 iunie a.c., iar textele participanţilor au fost publicate pe www.rostonline.ro.
Juriul concursului a fost alcătuit din Răzvan Codrescu (preşedinte), Sorin Lavric, Cristi Pantelimon, Dan Stanca şi Claudiu Târziu.
La categoria “Eseu” au fost nominalizaţi: Mihai-Silviu Chirilă, pentru textul intitulat Participarea creştinului la viaţa cetăţii, Paul Florea, pentru Miturile toxice ale Dreptei româneşti, şi Dragoş Moldoveanu, pentru Sminteala corectitudinii politice şi reacţia „primitivă” a tradiţionaliştilor.
Pentru “Premiul de popularitate” au nominalizaţi: Ovidiana Bulumac, pentru articolul intitulat Praful de pe tobă şi-o suită de-ntrebări, Ionuţ Mavrichi, pentru Dreapta creştină sau creştinism „de-a dreapta”? şi Oana-Mădălina Mihăilă, pentru Metode sofisticate de a pierde vremea.
Textele lor pot fi citite aici. În subsolul fiecărui articol veţi găsi şi cîteva repere biografice ale autorilor.
Într-o atmosferă destinsă, ca între prieteni de idei şi de suflet, Claudiu Târziu, preşedintele Asociaţiei ROST, a prezentat fiecare nominalizat în parte şi a observat că exigenţa juriului nu s-a potrivit cu gustul publicului, nici unul dintre cei nominalizaţi la Eseu nefiind nominalizat şi la Popularitate. De asemenea, el şi-a manifestat bucuria că, prin acest concurs, rostonline.ro a cîştigat cîţiva colaboratori de valoare, şi şi-a exprimat speranţa că la următoarea ediţie a Premiilor “Gabriel Constantinescu” vor intra în competiţie mai multe texte şi mai bune.
În final, a mulţumit sponsorilor: Fundaţia “Crux”, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei, Editura “Christiana”, Editura “Predania”, Librăria “Predania” şi restaurantul “La Copac”.
Dl Răzvan Codrescu a apreciat calitatea eseurilor intrate în concurs şi i-a felicitat pe toţi cei nominalizaţi pentru performanţa lor. Preşedintele juriului a evocat apoi, în puţine dar emoţionante cuvinte, personalitatea regretatului Gabriel Constantinescu, al cărui nume a fost dat acestor Premii, în semn de omagiu pentru o viaţă de luptă pentru ideile şi idealurile Dreptei.
După discursuri, au fost înmânate premiile, cu ajutorul graţioasei noastre prietene Irina Tomescu. Marele premii au fost acordate Oanei-Mădălina Mihăilă, pentru Popularitate, şi lui Mihai-Silviu Chirilă, pentru Eseu. Ceilalţi nominalizaţi au primit menţiuni speciale.
A urmat o agapă netulburată de nici un strop de ploaie, deşi cerul a fost ameninţător toată după amiaza şi seara. (Radu Bălaşa)

Irina Tomescu, Răzvan Codrescu şi Claudiu Târziu. Foto: Cristina Ţintă

Oana-Mădălina Mihăilă, iradiind de bucurie. Foto: Cristina Ţintă

Mihai-Silviu Chirilă, felicitat de Claudiu Târziu. Foto: Cristina Ţintă

Laureaţii primei ediţii a concursului de presă pentru Premiile "Gabriel Constantinescu". Foto: Cristina Ţintă

Seja o primeiro a comentar