marți, 18 februarie 2014

Arhim. Iustin Pârvu, Pr. Ilarion Felea şi Mircea Vulcănescu - cetăţeni de onoare ai Aiudului

Trei mari nume de creştini şi de martiri ai neamului românesc, Arhimantrit Iustin Pârvu, Preot Ilarion Felea şi Mircea Vulcănescu, au primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al Aiudului - oraşul în temniţa căruia au pătimit pentru credinţă şi pentru lupta lor anticomunistă.
Iată că modelul lansat odată cu decernarea titlului de cetăţean de onoare (ulterior retras, la presiunea Institului "Elie Wiesel"), de către Consiliul Local Tg. Ocna, lui Valeriu Gafencu - Sfîntul Închisorilor, este preluat şi de alte localităţi. Nu demult, Baia Sprie i-a conferit titlul de cetăţean de onoare Părintelui Iustin Pârvu, care a suferit şi în mina de acolo, ca deţinut politic.
Măcar astfel să-i cinstim pe mărturisitorii, martirii şi sfinţii închisorilor, până când Sfântul Sinod va considera că trebuie să-i canonizeze.
De remarcat că parastasul pentru cei trei a fost slujit de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Mai mult, vlădica a şi evocat cele trei personalităţi-reper, în timpul ceremoniei de decernare a titlurilor. ÎPS Irineu a spus că, pentru sfintele moaşte de care este plin pământul său, Aiudul poate fi numit "antimisul neamului românesc".

1 Comentário:

ioana spunea...

Doamne, ajuta!