miercuri, 12 noiembrie 2014

Întrebări pentru Sf. Sinod al BOR și un avertisment

Vede ierarhia Bisericii Ortodoxe Române ce iad a declanșat? Vede clerul ce muniție a pus în mîna unor adversari ireconciliabili, dar și a celor căldicei, a celor mai puțin catehizați și a celor care așteptau argumente ca să se rupă fără regrete de Biserică? Și pentru ce?
Decizia de a-l susține, pe față sau mai subtil, pe Victor Ponta în aceste alegeri încalcă hotărîrea Sinodului privind neamestecul Bisericii (ca instituție, cu slujitorii ei cu tot) în politica partinică.
Crede Sinodul nostru că înfruntarea dintre rău și bine, în plan politic, a ajuns la nivelul la care e musai să intervină pentru a înclina balanța? Consideră Sinodul BOR că Iohannis este răul cel mare, care trebuie respins? Pe ce temei? Că nu e ortodox? Dar Ponta este? Este ortodoxunul care minte, fură și ucide? Are Sinodul cea mai mică îndoială că Ponta minte de dimineața pînă seara, că și-a furat cel puțin doctoratul, însușindu-și munca altora (că altele încă nu s-au dovedit, deși sînt de bănuit); că a avut un rol important în ”sinuciderea” procurorului Panait; că i-a acoperit cel puțin pe cîțiva hoți în dosarul Megapower (dar las că poate mai ies și altele, dacă nu e ales președinte)?
Crede Sinodul BOR că face un bine poporului binecredincios îndemnându-l să voteze un bolșevic sadea, un impostor și un ticălos cu certe aspirații de dictator?
De ce, pentru că e român (oare chiar mai crede cineva în puritatea sîngelui românesc, peste care a fost turnat sîngele a numeroși cuceritori?)? De ce, pentru că a fost botezat ortodox? Cum lucrează taina botezului în acest antihrist?
Sau pentru că, înaintea și în timpul campaniei electorale, Ponta a băgat mîna în buget și a miluit Biserica? Banii ăia sînt ai noștri, ai tuturor, iar dacă au fost dați Bisericii nu i s-a făcut nici o favoare BOR, atîta vreme cît majoritatea românilor sînt ortodocși. Chiar trebuie Sinodul să plătească acest ”ajutor” cu prețul credibilități Bisericii?
Oare sinodalii noștri nu-și dau seama că, prin gestul unora dintre ei (sper că nu al tuturor), riscă să aducă în Biserică dihonia din politică? Pentru că asta se va întîmpla. ”Taberele” aliniate în spatele celor doi candidați se vor contura și în Biserică, iar comunitatea de iubire se va rupe. Ăsta e păcat de moarte. Habar n-am cum și-l pot asuma sinodalii. Pentru asta, trebuie să fie siguri de dreptatea lor sau pur și simplu să nu creadă în nimic. Dacă sînt siguri că au dreptate, să citească și să vadă ce furie au iscat. Și să se aștepte la cele mai grave consecințe.

12 Comentários:

Anonim spunea...

Da mi se pare firesc ca si asa sa ne aparam ortodoxia. Tara noastra ar trebui condusa de un BUN CRESTIN ORTODOX , care sa nu se abata de la invatatura ortodoxa. In mod cert ar fi mult mai bine, cum mult mai bine ar fi ca noi toti ortodosi sa ne comportam dupa invatatura bisericii si atunci cand suntem inafara asezamintelor de cult.

Anonim spunea...

Cum poate fi Ortodox un mason? ..asta ma intreb eu legat de ponta.

Marcel Răduţ Selişte spunea...

Draga frate, trebuie sa acceptam ca Natiunea Romana a ajuns la un ceas de mare cumpana. Pe cine sa alegi Presedinte al acestei Republici care inseamna totusi, ROMANIA? Sa alegi pe romanul crestin ortodox Victor Ponta, ucenicul lui Adrian Nastase si membru in tanara generatie de politruci cu radacini in vechiul PCR/FSN? Sa alegi pe germanul protestant Klaus Iohannis, apropiat al unor indivizi din fosta camarila a securistului Traian Basescu (vezi Monica Macovei) si neprieten declarat al Bisericii Ortodoxe Romane, practicant al unei credinte pe care Ortodoxia o considera erezie? Care sa fie criteriul? Criteriul de morala politica (votam asa-zisul ~rau cel mic~, adica pe neamt, ca reactie de impotrivire fata de Victor Ponta & comp.?)? Criteriul de morala dogmatica (votam asa-zisul ~rau cel mare~, adica pe Victor Ponta care, cu toate pacatele lui, este crestin ortodox, membru al Bisericii Ortodoxe, si sa speram, poate in zadar, ca se va pocai si se va intoarce pe drumul ascultarii de Hristos, in activitatea politica pe care o va avea ca Presedinte?)? Alegem romanul crestin ortodox ratacit prin bezna politrucilor si baronilor PSD? Sau alegem strainul eretic care zice ca a aflat pentru noi lumina democratiei moderne si europene? Tu, frate, care crezi ca ar fi criteriul de urmat: morala politica sau morala dogmatica? Eu inca meditez asupra acestei intrebari. Al tau frate in Hristos, pr. Marcel

Donkeypapuas spunea...

De data aceasta vă dau dreptate! Şi poate medităm un pic mai mult la consecinţele puciului fesenisto-kaghebist ce a avut loc în ianuarie 1990. Roadele otrăvite se văd acum.

Unknown spunea...

Parinte Marcel, criteriul dogmatic nu cred ca are ce cauta aici sau, in tot cazul, nu trebuie sa fie precumpanitor. Nu votam un lider spiritual (ca sa nu mai spun ca eu ii banuiesc de ateism si pe unii ierarhi), ci un conducator politic.

Avem de ales simplu: intre unul care ne va distruge tara, Ponta, dupa cum a dovedit deja si unul, Iohannis, care poate va fi cu ceva mai mult bun-simt, cu mai mare rigoare si cu un dram de pricepere in plus. Oricum, sa dam toata puterea pe mina unui singur om este teribil de primejiod. Sa ne amintim trecutul recent.

Dincolo de aceasta judecata simpla si trista, ma amuza ca a dat peste noi scrupulozitatea dogmatica acum. Pina azi, nimeni nu era interesat cu adevarat de faptul ca mai toti cei care ne conduc n-au nici un Dumnezeu si, in consecinta, nici nu se poarta de parca ar avea unul. Dar cind apare neamtul pe firmament, ne pasa ca e protestant (macar poate credere chiar si asa, fata de Ponta care nu crede in nimic).

In fine, asta cu Iohannis - strainul si Ponta - romanul sper ca e o gluma la sfintia ta. Ponta nu seamana a roman nici cit Iohannis. Oricum, cred ca realizam ca nu mai exista romani puri din punct de vedere al singelui si ca teoria rasista e depasita.

sorin h spunea...

Ierarhii BOR masoni ascultă de ordine și ies la rampă... pentru a discredita Biserica. Nu există scop politic în aceste ieșiri. Doar diversiune.

Și dacă au apelat la acest resort nu înseamnă decât că sunt chiar disperați să distrugă încrederea românilor în Biserică.

Asta arată că românii mai au încă credință și că încă sunt de temut pentru masonerie.

Marcel Răduţ Selişte spunea...

Draga frate Claudiu, evident ca romanii puri genetic sunt un basm nationalist si stupid. Eu, de exemplu, sunt pe sfert cazac. Referirea mea la originea etnica este doar o subliniere a faptului ca pentru multi, acest aspect este inca foarte important. In rest, nu stiu ce sa mai zic. Am incercat o analiza in textul meu din Adevarul: http://adevarul.ro/news/politica/rolulreligie-alegerea-presedintelui-studiu-caz-1_5463dd9f0d133766a8cdb960/index.html Citeste-l cand ai timp si raspunde-mi, daca poti, printr-un articol. Dialogul pe tema asta este extrem de important. Macar intre noi, crestinii, sa reusim sa ne lamurim. Te imbratisez. Al tau frate in Hristos, pr. Marcel

Anonim spunea...

Casa Tatalui meu este casa de rugaciun Nu cuib de hoti si de tilhari.

Amintiti-va de pilda Samarinenului milostiv ( citi preoti au trecut pe linga el si la au lasat sa zaca aproape moart dar un samarinen milostiv si facut mila de el )

Biserica nu face politica. Va fi mare dezbinare intre credinciosi si multi nu vor mai avea incredere in cuvintl preotilor , vor alege sectele
si atunti dragi parinti veti da socotela la vremea de apoi pentru sufletul enoriasilor.

Nici biata sau moarta de foame NU il voi alege pe Ponta, asasin economic , minte fara limite da legi si hotariri guvernamentale ca sa ii apere pe hoti . Verea sa ii aduca pe chinezi in Romania , specialisti in agricultura.
No sa mai avem nici mamaliga s a mancam.
In Spania chinezi toti au afaceri si NU platesc 1 Euro impozit la stat din ac motiv guvernul spañol a intrat in fondurile de rezerva ale statului sa platesc pensiile.

Ponta iubeste coruptia e certat cu lega.Daca nu respecta lega statului Roman , atnci cum vrea sa fie presedinte. ? ? ?
A fost la biserica din Madrid a dat 2.000.000 euro pt biserica ce se va c onstruii.
De ce nu a facut ac lucru inainte de campania electorala ?
Pentru ca e crestin belit , vorbea lui Petre Tutea.
In Madrid a fost luat la Ho . Ho , Ho
si atrebuit sa cheme autoritatile spañole sa il apere ...
Sint din Patria lui Mazare ( Constanta) cunosc bine makedoni , tatari , turci , tigani , lipoveni bulgari, greci etc
Va spun ca Ponta are fata de tatar. Tatarii sint de 2 feluir. nohy si cirimi
Ponta are fata de tatar nohay, ochii mici , vorbeste ca o moara stricata , minte fara limite , NU este de incredere.

Iohanis are fizionomia omului de roman , vorbeste rar , apasat , cid il asculti ramaii cu ceva in minte.Daca va face ce spune , Romania va fii prospera , infloritoare , va avea valoarea pe care o merita

Daca candideza ca persedintele Roamaniei UN JAPONEZ EU PE ACELA IL VOTEZ.

Am o intrebare pt parinti biserici care ne indeamna sa il votam pe Ponta:

De ce nu au iesit toti cu crestini cu tot sa voteze: NU , pt legea lui Petre Roman cind a dat liber avortrile.

Pr Arsenie Papacioc spunea:
Unde erai atunci cind Nu ereai

Anonim spunea...

@Donkey
Era o vreme cand il idolatrizai pe Emil Constantinescu. Acum dupa ce il spala cu organul vorbirii pe Ponta ... tot mai esti vigilent ?

Anonim spunea...

C.T.: "De ce, pentru ca e roman (oare chiar mai crede cineva in puritatea sangelui romanesc, peste care a fost turnat sangele a numerosi cuceritori?)?"

Ponta nu-i cu niciun strop de sange mai roman decat e Iohannis!

Mediafax, 18 martie 2014: "Aflat la Tirana, Ponta a spus ca familia bunicului sau a venit in Romania din satul albanez Moscopole"

Anonim spunea...

N-ati pomenit nimic de faptul ca "preafericitul" Viorel si-a parasit prima sotie si copilul pentru una mai tanara si cu influenta politica (Daciana)...

Unknown spunea...

Anonim (16 noiembrie 2014, 10:14)

Ponta fie e ignorant, ceea ce nu m-ar mira, fie a vrut să-i flateze pe albanezi.

Moscopole nu a fost un sat albanez, ci un mare oraș aromânesc, cu vreo 70.000 de locuitori (în sec. al XVIII-lea, cînd Atena avea 10.000 de suflete), cel mai bogat oraș din Europa la un moment dat, capitala de facto a aromânilor. Un oraș cu peste 40 de biserici (din care azi mai sînt 6), cu peste 12.000 de case uriașe din piatră placate cu marmură și drumuri pavate numai cu piatră mare, șlefuită, cu numeroase școli, cu magazine pline de aur și alte bogății, în care se învîrtea comerțul lumii, cu o viață culturală foarte intensă, cu nenumărate biblioteci care adăposteau zeci de mii de cărți, dintre care unele foarte rare.

Într-o noapte a lui 1788, Moscopole a căzut pradă bandelor greco-albaneze, a fost trecut prin foc și sabie și jefuit. O săptămînă a ars orașul, iar supraviețuitorii au fugit care pe unde a putut, în Țările Române, la Veneția sau la Viena, unde aveau rude și afaceri.

Astăzi, satul are vreo 800 de suflete, din care doar 200 de albanezi, restul aromâni.

Așadar, Moscopole continuă să fie o așezare aromânească.

Poate Ponta are origini aromâne, deși nu le onorează defel. Sau poate că are rădăcini albaneze. Chiar nu importă. Asta cu ”mîndru că sînt român” a fost gargară electorală.